Darko Daky Lončar: Kako su i gdje *ebali naši stari Brođani

Projekt: Pretvorimo napušteni BUNKER u Mali muzej BORDEL PROSTITUCIJE I ETNO-FOLK EROTIKE

Više morala ima među kurvama u jednom kupleraju nego među našim saborskim zastupnicima u  Hrvatskom Saboru. Možete se sa mnom složiti ili ne morate, a moj pokojni otac Dragutin znao bij još i reći:  Bolje umrijet ko’ jebač, nego ko’ sroljo.  Sve do nedavno nisam ni znao da se Pivarska ulica u kojoj sam rođen i odrastao, nekada zvala još i Jebačka ulica.

Ajmo se svi ujediniti i učiniti nešto pametno i korisno za naš grad i onaj napušteni BUNKER pokraj Željezničke stanice pretvoriti u NAJPOSJEĆENIJU KULTURNO-UMJETNIČKU INSTITUCIJU U NAŠEM GRADU, pretvorimo taj bunker u MALI MUZEJ BORDEL PROSTITUCIJE I ETO-FOLK EROTIKE.

Vratimo se sad na onu JEBA… ULICU, (današnja ŠTAMPAREVA), zašto su je baš tako zvali?

Zato što su u toj ulici nekada davno prije stotinjak godina, postojala četiri kupleraja: VELIKI KUPLERAJ, MALI KUPLERAJ, BORDEL CRNA MAČKA I BORDEL ŠANGAJ.

PICIN DOL, tako su nekada zvali današnju Kozarčevu ulicu kroz koju su fijakeri razvozili, od seksa krajnje iscrpljene klijente Velikog kupleraja. A gdje se on nalazi, pokazuje mi prstom živahni starčić, s francuzicom na glavi g. Blaž koji se polako bliži stotoj godini, i usput mi otkriva tajnu njegove dugovječnosti; svaki dan brza šetnja deset kilometara i to prakticira već pedeset godina redovno svaki dan.

On je tada bio još dječarac, neiživljeni pubertetlija koji se krišom, konspirativno po noći, razrogačenih očiju propinjao na prozor Velikog kupleraja i buljio u SISATU BEBU, najseksipilniju i najtraženiju bludnicu u bordelu. Kaže da su mu oči iskakale na federe. Imala je neke štrample, hulahopke na crne pruge kao zebra i izgledala je u njima vrlo jebozovno.

Po svojim oblinama konkurirala joj je u bordelu još jedino Mađarica Ilonka koja je preferirala crveni francuski korzet ispod kojeg se isticala najljepša guza  Broda na Savi.

Gospon Blaž je u svojim godinama zadnji mohikanac koji nam u Slavonskom Brodu iz prve ruke može reći nešto konkretno o postojanju bordela i kupleraja, crvenih lampi u našem gradu prije sto godina. Tada su radili, veli, legalno i po zakonu. Vlasnik je morao imati OBRTNICU ZA BLUDILIŠTA-USLUŽNA DJELATNOST KUPLERAJ.

Ljudi moji, a lijepe li uslužne djelatnosti???

Riha i Lorijan su bili vlasnici Velikog kupleraja, a kasnije im se pridružio i Viktor Gašparac. Od svih bordela, jedino još postoji velika, dugačka kuća na kat Velikog kupleraja, stogodišnja starica iz bajke, iz koje još uvijek dopire miris testosterona. To vam je ona, dugačka zelenkasta katnica, tek dvije kuće do Slavonskog Podruma odmah tik do stadiona Marsonije.

Propinjem se na prste i kroz stare prozore primjećujem antikni namještaj, bidermajer krevete i secesijske starinske fotografije na zidu i na svakom katu po sedam prozora-sedam soba, za svaku kurvu jedna soba ponaosob.

A kak’ su jebali naši stari Brođani?

Na ulazu u svaki kupleraj morao je po pravilu službe biti okačen TARIFNIK SEKSUALNIH USLUGA s cijenama. Primjećujem da su u svim brodskim bordelima vojnici i studenti imali popust od 20 posto.

Kako velikodušno? I nadasve humano.

Tarifnik za Veliki kupleraj je bio slijedeći:

-BLUDNICA DOLJE, KORISNIK USLUGA GORE-30 DINARA

-BLUDNICA GORE-KORISNIK USLUGA DOLJE-40 DINARA

-ZGUZA-50 DINARA

-ORALNI SEKS-60 DINARA

-GRUPNI SEKS SA DVIJE BLUDNICE 70 DINARA

-SEKS U KADI S PJENOM I GLAZBOM-80 DINARA

Parkiram bajs preko puta Velikog kupleraja i fotkam ga mobom više puta. Preko puta njega je bio i MALI KUPLERAJ. Njega je držao MIZUR, a potom Šandor First. Više ga nema, sada je tu jedna zgrada.

Veliki i Mali kupleraj su bili najposjećenije „institucije“ u našem gradu dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Prčili  su Brođani tada, sve da se praši!

Onda  krećem u potragu za bordelom Crna Mačka.

On je bio skroz na drugom kraju ulice kod Vatrenke.

Tarifnik za BORDEL CRNA MAČKA:

-MISIONARSKA POZA-20 DINARA

-PSEĆA POZA-25 DINARA

-LJUBAVNE KEREFEKE (PERVERZARIJE) 40 DINARA

-ORALNI SEKS-45 DINARA

-GRUPNI SEKS UZ SVIRKU CIGANSKIH VIOLINA-90 DINARA

Ako želite saznati neke tajne iz prošlosti Slavonskog Broda, onda ćete morati zavrnuti rukave, dobro se morati naoružati strpljenjem te pročešljavati i prelistavati stare brojeve BRODSKOG TJEDNIKA, MATERINSKE RIJEČI, POSAVSKE HRVATSKE, BRODSKE NOVINE, BRODSKE TRIBUNE…to su sve časopisi i dnevnici koji su izlazili u Brodu na Savi od 1894-1939. godine.

Međutim, došao sam na sajmište kod Vatrenke, okrećem se oko svoje osi, pitam starčiće, ali nitko živ ne zna gdje je nekad bio bordel Crna mačka. Tada prelazim na plan B-kada nešto ne znaš iz povijesti Slavonskog Broda, onda pitaj našeg legendarnog etnologa Zvonimira Toldija.

Toldi mi se ljubazno javlja na telefon i objašnjava mi da je bordel Crna mačka davno srušen i da više ta zgrada ne postoji. Zameo ga vjetar. Informacije koje sam dobio od njega i pročitao u njegovoj knjizi 101 BRODSKA PRIČA, korespondiraju s onim što mi je o Velikom i Malom kupleraju rekao g. Blaž. Toldi još piše u svojoj knjizi da su zbog posjeta Velikom kupleraju, velikih problema imali gimnazijalci 1927. godine.

To je navodno bila najcrnja slika ćudorednih prilika u gimnaziji jer su nestašni gimnazijalci sjebali ravnatelju autoritet i dignitet školstva, kada je u javnosti procurila vijest da naši brodski gimnazijalci posjećuju Veliki kupleraj.

Profe, čuvari državnog i javnog ćudoređa odmah su sazvali hitan sastanak u zbornici te su učenike strogo kaznili UKOROM.

Ali nisu bili samo nestašni gimnazijalci. Nego bogme i neki franjevci. To je izazvalo još veći skandal u Brodu. Naime, kako piše Toldi, ljepuškasti kapelan župe Crkve svetog Stipana, često je misu u večernjim satima, umjesto u svojoj župi, držao kurvama u velikom kupleraju. Konspirativno.

ZAKLJUČAK: JEBU GIMNAZIJALCI, ALI BOGME, JEBU I FRANJEVCI.

Ali, to nije sve. Naime, na korzu su nekad postojala dva hotela-ROTEN HAUS I GELBEN HAUS. Žuta i Crvena kuća. I tu su Brođani također ševili, ali konspirativno. Vlasnica Žute kuće bila je jedna ljepuškasta dama-LINA PLAGER kojoj je trn u oku bio gradonačelnik Stjepan Benčević koji joj je bio konkurencija sa svojim hotelom K JANJETU i bahatim nastojanjem da ju uništi.

To nisu bili kupleraji i bordeli prijavljeni kao obrt, to su bila svratišta, ali JEBAČKA BOJNA ANIMIR DAMA je djelovala u strogoj tajnosti za potrebe visokog sloja građanskog društva: odvjetnika, oficira iz susjednog garnizona, doktora, gospodarstvenika, pisaca, pa i gradskih uglednih političara.

Među bludnicama nisu bile samo Brođanke nego i Mađarice i Njemice iz Austrije, ponajviše, koje bi otpratile svoje muževe na rad u prekooceanske zemlje, i dok oni misle da ih žene vjerno doma čekaju, one bi spakirale kufere i došle u Brod zarađivati novac kao prostitutke. Stribor Uzelac Švendeman otkriva u svojim brodskim kalendarima da je i austrougarski car JOSIP II  u Žutoj kući 1910. također omastio svoj brk. Eh, sad.

Da li mu je Stribor držao svijeću dok je car ševio u Žutoj kući, to ne bih mogao sa stopostotnom sigurnošću reći, tako da ne mogu sa stopostotnom sigurnošću ni tvrditi da  je ta informacija pouzdana. Moja privatna arhiva knjiga o starome Brodu kaže da je pouzdano  jedino to da se  i u Žutoj kući i Crvenoj kući incognito prcalo i bludničilo na sve strane. Velebne secesijske zgrade i Žute i Crvene kuće i dan danas postoje na našem gradskom korzu. Bludilišta su zakonom zabranjena 1932. godine.  A sada se vratimo na početak priče.

Mi danas u Brodu  imamo još jedan MRTVI KAPITAL, a to je napušteni BUNKER-SKLONIŠTE iz II svjetskog rata pokraj željezničke stanice. Učinimo nešto korisno od njega, zašto da nam taj objekt zjapi dugi niz godina prazan, napušten i neiskorišten. Pretvorimo ovaj napušteni BUNKER u MALI MUZEJ BORDEL PROSTITUCIJE I ETNO-FOLK EROTIKE. Evocirajmo preko njega vrlo burnu erotsku povijest našega grada, s početka prošlog stoljeća i to bez velikih financijskih ulaganja i bez fondova EU. No, da se odmah razumijemo i odmah neke stvari stavimo na svoje mjesto. Darko ne zagovara prostituciju. Darko ne zagovara otvaranje bordela i kupleraja. Darko ima dvije kćeri i to osuđuje i kao građanin tako nečemu ne daje svoj glas ni u ludilu, a kamoli pri zdravoj pameti.

No, međutim, to je dio naše brodske povijesti i mi od toga ne možemo pobjeći. To je također jedan MRTVI KAPITAL kojeg možemo uz malo dobre volje i entuzijazma pretvoriti u PRVORAZREDNU TURISTIČKU ATRAKCIJU NAŠEGA GRADA. Jedan napušteni bunker možemo pretvoriti u najposjećeniju kulturno-umjetničku instituciju u našem gradu, puno posjećeniju i od Kuće Ivane Brlić Mažuranić i od Spomen sobe Dragutina Tadijanovića.

Bio sam u tom bunkeru, vrata su mu otvorena, zjapi prazan i potpuno neiskorišten i bio bi fantastičan prostor da se u njemu uredi, recimo, jedna KURVINA SOBA sa svim pripadajućim sadržajima koji čine povijest brodske ETNO-FOLK EROTIKE I BORDEL PROSTITUCIJE: u jedan dio bunkera izložimo erotske narodne pjesme koje je Zvonimir Toldi skupio u svojoj zbirci RAZIGRANI DORO.

U drugi dio crteže te zbirke, postavimo jednu veliku erotsku ponjavu iz muzeja Brodskog Posavlja, sa gljivama kao simbolom i metaforom seksualnih odnosa. Napravimo u tom bunkeru potom IZLOŽBU STARIH ART CRNO BIJELIH FOTOGRAFIJA VINTAGE I ANTIQUE EROTIKE s kraja XIX i početka XX stoljeća.  Obucimo jednu plastičnu lutku iz izloga u crveni korzet i crne haltere, sa hulahopkama na crne pruge koje će asocirati na jednu prostitutku iz svoje sobe koja sjedi na starom, raspadnutom metalnom krevetu….

Na njezin bidermajer noćni ormarić postavimo jednu starinsku cigansku noćnu lampu sa crvenim prigušenim svjetlom….

U jedan starinski ormar postavimo SUVENIRE RAZIGRANOG DORATA o čemu sam pisao u prošlom tekstu pod nazivom: SAJAM PENISA-OJ, DORATE, DORATE.

Neka svaki potencijalni turist ponese sa sobom kao uspomenu jedan šaljivi etno-erotični suvenir-DORAT.

Koliko će to GRAD koštati? Ništa. Zanemarivo. A što ćemo na kraju dobiti, dobit ćemo jedan novi, najposjećeniji kulturno-umjetnički objekt u našem gradu.  Grad nam propada svaki danom sve više i više pred našim vlastitim očima. Mladi nam kolektivno i masovno iseljavaju iz našega grada. Neka turisti dolaze u naš grad, a ne da nam mladost odlazi iz našega grada. Učinimo naš grad s ovim MALIM MUZEJOM EROTIKE I BORDEL PROSTITUCIJE-ZANIMLJIVIM GRADOM, ATRAKTIVNIM GRADOM I POŽELJNIM GRADOM  ZA DOMAĆE I STRANE TURISTE.

Grad nam je već davno postao jedan VELIKI KUPLERAJ u kome vladaju samo INTERESDŽIJE I POLITIČKI UHLJEBI KOJI GLEDAJU SAMO SVOJ INTERES I BAŠ IH BRIGA I ZA NAROD I ZA BROĐANE I ZA NAŠ GRAD.Od riječi PROSTITUCIJA ne trebamo bježati, jer cijeli nam se grad već odavno pretvorio u jednu veliku pozornicu na kojoj caruje POLITIČKA PROSTITUCIJA.

Dragi političari, brodski intelektualci, kulturnjaci, etnolozi, povjesničari, pisci, novinari i urednici…ako se mi sami ne udružimo i napravimo nešto korisno i pametno za naš grad, neće nitko. Jeli Bandić lud ili možda nemoralan što je napravio projekt PUTENI PUTEVI ZAGREBA, što je uradio, povezao je sve stare zagrebačke bordele i kupleraje u jednu cjelinu, jedna glumica glumi prostitutku, jedna „kurva“ vodi domaće i strane turiste sa sobom, i sa takvim i sličnim idejama i projektima napravio je od Zagreba jedan od najzanimljivijih turističkih gradova u cijeloj Europi.

Zašto ne bismo i mi to učinili od našega grada? Čekam vaš odgovor, vaše ideje, sugestije, inicijative…Hvala.

 

 

 

21 comments

Skip to comment form

 1. Kad netko toliko puno kao Lončar piše o seksu, erotici, kurvama i bordelima, onda ili toga ima previše u životu ili premalo.

   • ford on 29.09.2018 at 10:47

   Daky jako voli seks i rado ga se sjeća 🙂

 2. Cjenik bi trebalo pojasniti u kunama.

  Lončar je ušao u kriptu ispod samostana, a bordel je u Tvrđavi. Sve u brodskom podzemlju.

  • Maki on 29.09.2018 at 10:21

  Čekaš naše sugestije?! Hoće li biti, ne shvtih najbolje, maloprodajna aktivnost muzeja? Svakako uvedite prodaju vibratora i dildoa, te umjetnih vagina.

  Podsjećam te da je sve dobro što se dobro svrši!!!!

 3. Moj dida je govorio da je kurve viđo gole, a moju babu nikada. Išo je, kaže, u javnnu luću, da vidi žesko dupe kako se sjaji u mraku.Baba ga skrivala s unterocima.

  • ford on 29.09.2018 at 10:51

  Ja mislim da Daky kroz priču o seksu i prostitucioji u stvari želi zamaskirati svoju žarku želju da se u Brodu obnovi bar jedan nacistički povijesni spomenik. Da se nedajbože ne uruši ko rodna kuća Đure Đakovića.

  Daky, imaš moju podršku! (ništa me ne košta)

  • on 29.09.2018 at 12:32

  Ni blud nije kao što je nekada bio,da je već bi netko iz toga napravio biznis.Francuski model vlada Zapadom,tj ako nemaš ljubavnicu ne igraj se politike ni ozbiljnog posla.Možda pak kod Biljane ili Ružice i taj projekt prođe.Obe su u krizi treba smišljati nove projekte ili ako ih nema , nema love iz Zagreba.

  A kreativnosti i to još u turizmu ili kulturi nikad dosta.Kulturu čine vrhunska djela velikana misli.Ako nema bogzna što drugoga za ponuditi,a baš i nema ako ne računamo nesretnu ljbav,iliti život, IBM ,ili ona poznata Trenkova bludničenja eto ima Dore i bluda za šire mase.No takve manifestacije ako ne privuku turiste ,a naravno neće,nisu turističke manifestacije već lokalne igre i igrice .Već viđeno.

 4. Znalački o prostituciji piše Lončar. Nije to izvukao iz malog, hm, prsta. Istraživao je, očito.

  Zašto bunker pored kolodvora? Koliko znam to su ustaše ostavile Brodu. Ili starojugoslavenska vosjka? Neka nam Daky pojasni. Čudim se da moderne ustaše nisu iskoristile bunker za svoje “kurve”.

  1. Znalac je u MP3.
   Piše o seksualnim aktivnostima kapelana u župi Sv. Stjepana, pa donosi velikoumni :”ZAKLJUČAK: JEBU GIMNAZIJALCI, ALI BOGME, JEBU I FRANJEVCI.”
   Reci ti nama, znalac, kad je tu župu vodio neki franjevac?

 5. Uvrnut kolumnist na uvrnutom portalu. Veoma neobično za uštogljeni i sterilni Brod.

 6. Iskaznice bludnica i danas se tiskaju kao članske iskaznice hrvatskih političkih stranaka

  • trol on 29.09.2018 at 20:28

  nisam ni znao čem je služio taj bunker dok nisam našao na linku:

  http://www.sbperiskop.net/drustvo/bunker-pored-kolodvora-bradavica-na-kozi-grada

  • trol on 29.09.2018 at 20:33

  izvor: glas Slavonije

  “Udruga za bunkere
  U Brodsko-posavskoj županiji ih je – prema podacima arh. Željke Perković, pročelnice Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu, poglavito uz željeznički pravac Slavonski Brod – Nova Gradiška, gdje su bili strateški položaji između dva rata i nakon Drugog svjetskog rata – dvadesetak. Najuočljiviji je uz brodski željeznički kolodvor, a odaje ga betonska kupola. U Novoj Gradiški odnedavno čak postoji i udruga koja se brine za njihovu budućnost, sada ih zbraja i pokušava im naći novu svrhu jer ni jedan nije iskorišten. Toj ideji sklona je i arh. Perković.

  – Zanimljivi su to objekti koji bi se mogli iskoristiti, prenamijeniti, naročito u kulturne svrhe – kaže Perković.”

  • ford on 29.09.2018 at 21:03

  Daky care, pričaš o mrtvom kapitalu.

  Sve si ti to fino smislio, ali bih te ja pitao, kada bi se netko zaigravao s novcem građana i preuređivao to prema tvojim idejama, bi li ti bio spreman nadoknaditi eventualne gubitke ako se turisti ne bi pojavili?

  Fino je davati ideje koje se imaju realizirati novcem građana, a nitko ne snosi odgovornost. Po čemu si onda ti drugačiji od turističkih uhljeba? Niti oni ne snose nikakvu odgovornost za svoja turistička (ne)djela.

  • trol on 29.09.2018 at 21:49

  ako je pao spomen na đuru đakovića, bilo bi bratski da padne i bunker

  • trol on 29.09.2018 at 21:57

  neće se niko seksat u hladnom kamenom bunkeru, tu je zato mekdonalds, lidl, seks na eks…

  • trol on 29.09.2018 at 22:00

  zamisli da ispred bunkera stoji sisata u štramplama, vrti ključeve od bunkera, i kaže :” di si mače, jesi za jedan dobar provod u našem ustaškom bunkeru ” 🙂

  • on 30.09.2018 at 10:46

  Svrstavši blud u kulturu i turizam neosporno učinjen je prvi korak inovativnosti.Autor startajući iz civilnog sektora aludira na ona druga dva provocirajući ih za nesposobnost ,osobito javni sektor gdje i je najvažnija ekspertiza menađera u kulturi.

  Privatni ,profitno orjentirani dio kulturnog sektora za autora i nije interesantan,čime se vide i njegove namjere,uhljebiti se.Novitet bi bio tek kada bi autor pokušavao povezati sva tri sektora,jer samo tako nastaje cjelovita kulrurna politika koja je ovoj sredini ipak dosta nepoznata.

  1. Nema se autor namjeru nigdje uhljebiti. Da bi se kod netko uhljebio mopra u džepu nositi člansku iskaznicu UDRUGE PRAVAŠ ILI HDZ-a. a autor nema ni jednu ne drugum, političarima na vlasti ne ljubi cipele. tako da su moje šanse za uhljebljivanjem nikakve. no moje potrebe kao rođenog Brođanina da nešto dobro i korisno napravim za svoj grad-to je nešto sasvim drugom. Koji je to za tebe profitno orijentirani dio KULTURNOG SEKTORA??? NAŠ BRODSKI KULTURNI SEKTOR JE ČISTI DERIVAT POLITIČKOG SEKTORA. ZADAĆA BRODSKOG KULTURNOG SEKTORA JE DA KULTURU GRADA DRŽI MRTVOM I UŠUTKANOM I TU ZADAĆU OBAVLJA VRLO REVNOSNO I TEMELJITO. ZA TO SU DOBRO PLAĆENI. OVO JE ZA NJIH SABLASNA IDEJA, ŠOKANTNA, ALI ZA TO NIJE RECIMO ZA BANDIĆA-ŠTO GOD DA O NJEMU MISLILI. BILO DOBRO BILO LOŠE. UGUGLAJ-PUTENI PUTEVI ZAGREBA. POVEZAO JE SVE ZAGREBAČKE STARE BORDELE I KUPLERAJE U JEDNU CJELINU, IZNAJMIO MJE JEDNU GLUMICU KOJA GLUMI KURVU I SVE TURISTE RAZVODI PO ZAGREBU. S OVAKVIM IDEJAMA NAPRAVIO JE OD ZAGREBA NAJPOŽELJNIJU TURISTIČKU I KULTURNO ATRAKCIJU EUROPE….A ŠTO MI ČEKAMO? AJMO ODMAH OSUDITI DARKA S NJEGOVIM BOLESNIM IDEJAMA I SPALIT GA NA LOMAČI JER TO NE ODGOVARA KATOLIČKOM ĆUDOREĐU. A ON NAM JE JAK-ZA POPIZDIT! UNIŠTIO NAM JE TOTALNO CIJELI GRAD, GOSPODARSKI GA BACIO NA KOLJENJA A KULTURNO SMO SVI MRTVI.

  • on 30.09.2018 at 11:51

  Neki gradovi čija financijska i gospodarska moć opada ,kao našem gradu,počinju više ulagati u kulturu,obnavljati ono što je stvoreno ranije u vrijeme prosperiteta,nazivaju ih kreativnim gradovima.Naš grad je pak ranije bio pogranično selo,kasaba i nema neke osobite kulturne baštine .

  Zagreb ,zahvaljujući turističkom meneđmentu grada,Binenfildici i drugima,a ne Bandiću utire put kreativnosti.Naši turistički menađeri su vazda kadrovirani kao propali političari a današnje prve dame su samo njihov nastavak.

  • on 30.09.2018 at 12:04

  I da ,ne boj se ,nečeš vjesiti na lomaći,vrijeme je novih lidera, heretika,problematičnih individualaca,zastupnika promjena..To su ljudi koji propituju postojeće stanje,staju na čelo svojih plemena,stvaraju pokrete.Ima ih previše da bismo ih spalili na lomaći.Zato ih slavimo.

  Tvoj problem je jedino to što nemaš pleme,a vidim i zazireš od njih.Pametni danas stvaraju plemena,jer nikada nije bilo jednostavnije biti vođa rulji.

Odgovori