Darko Daky Lončar: Ekskluzivno, ispred kuće u “Širokoj” ulici otkriveno brodsko arheološko blago – misteriozni tunel koji povezuje tvrđavu Festung i Malu crkvu.

Nastavljajući dalje svoja istraživanja o tajanstvenim tunelima ispod Slavonskog Broda, počeo sam zaprimati sve veći i veći broj iskaza i svjedočanstava naših Brođana, od kojih mi se jedan učinio posebno zanimljiv i intrigantan.

Kako već duže vrijeme pratim priče i legende naših građana o misterioznom tunelu koji povezuje Crkvu i Tvrđavu Festung, sva moja istraživanja i očekivanja išla su ispred Šetališta braće Radić, gdje sam uz pomoć ing. Davora Stvorića, upoznat s tunelom koji ide od Save, preko kafića Prohition pa sve do Kuće piva, a možda i dalje.

Kada mi je Damir dao fotografije tog tunela, čovjek koji se po riječima mnogih stručnjaka najviše razumije u stare kanalizacije i tunele iz Austro-Ugarske, moje je oduševljenje bilo veliko, ali pomalo i razočarenje, jer sam shvatio da to nikako ne može biti onaj tunel koji povezuje Tvrđavu i našu Crkvu, tim više što ide okomito, a ne paralelno prema Crkvi i Tvrđavi. Još više sam bio ubijen u pojam što moj prijatelj Damir tvrdi s velikom sigurnošću, da se radi o retencionom kolektoru, a ne tunelu za prolaz vojske, opreme i oružja.

I tako sam pomalo obeshrabren već udustao od ideje da otkrijem taj tunel o kojem se među našim Brođanima priče i legende prenose s koljena na koljeno već stoljećima, sve dok nisam stupio u razgovor s našom Brođankom, gđom Nadom Paladom. Razgovor je bio potpuno spontan, skakali smo s teme na temu, a moje oduševljenje nakon toliko mjeseci sprovedenih istraživanja, razgovara s našim sugrađanima i kopanja po arhivama,  bilo je preveliko.

Pozdrav Nado, ako bih Vas mogao zamoliti za informaciju, onaj vaš komentar, za tunel u Širokoj ulici, koliko je bio širok i velik, ako se sjećate? Ovo mi je jako važno.

Oko tri puta tri metra.

Kada ste otkrili taj tunel?

Bila sam još dijete kada sam ušla u njega. Sjećam se, bio je izgrađen od crvene cigle, ovalni, širok i visok oko tri puta tri metra, pa čak i veći, sitna crvena cigla, u njemu nije bilo ni vode ni vlage.

Kako ste ga uopće otkrili?

-Tada se radio novi asfalt i kroz sredinu ceste kanalizacija. Baš ispred moje kuće.

Gdje je ta kuća?

Široka ulica-Omladinska ulica br. 27, tada je bio taj broj.

Još me nešto zanima. Veličina mi je jako bitna. Možete li slikovito opisati njegovu veličinu.

Više ljudi može istovremeno kroz njega proći. Sigurno je širok tri puta tri metra, ako ne i veći. Od tri, do četiri puta četiri metra.

Kojim pravcem se točno proteže taj tunel?

Kad idete od korza prema Maloj crkvi s lijeve strane uz travnjak. Priču o ovom tunelu mogu potvrditi i moje susjede. Kuća do nas su živjeli obitelj Čavčić, njihova je kćer Dunja Golubić, i Jasna, ne znam joj sada prezime jer se udala pa ostala udovica i ne znam gdje sada stanuje. Dunja stanuje u Širokoj ulici. Ali, da li je tada bila u Brodu, ne sjećam se, jer je starija od mene.

Taj travnjak o kome pričate…

Da, tunel ide uz travnjak, a sada su na tom mjestu terase od kafića.

Znači, taj tunel ne ide posred Široke ulice.

Ne, nikako. Tunel ide uz rub ceste, i dio tunela ide ispod travnjaka. Ne, ne ide sredinom ulice. Ispred moje stare kuće, točno na tom mjestu su kopali i raskopavali zemlju. Valjda je na tom mjestu došlo do urušavanja zbog ovog tunela. Nisu ga otkopali cijelom dužinom, nego samo jedan dio. Ali se sasvim dobro vidjelo da je tunel jako dugačak.

Jeste li vi osobno ušli u taj tunel?

-Jesam, ali samo malo smo se spustili, nije bilo sigurno zbog iskopane zemlje, ali sam bila kao dijete jako znatiželjna, imala sam sedam godina, spustila sam se u jedan dio tunela gdje sam znala da ću se moći ponovo popeti gore i vratiti na sigurno. Tunel sigurno ide dijelom travnjaka. Prošetajte, pa ćete vidjeti, koliko je to. Uglavnom nije cijeli tunel pod cestom.

Jako me zanima još jedan detalj. Dno tunela. Sjećate li se, jeli bilo vode, kaljuže, fekalija…

Ne, ništa nije bilo od toga. Tunel je bio potpuno suh. U dvorištu naše kuće je došlo do urušavanja kanalizacije, zanimljivo, isto je građena od sitne, crvene cigle, išla je paralelno s tunelom.

Čega se još zanimljivoga sjećate?

Tunel je išao prema korzu i prema Maloj Crkvi. Da li se negdje račva, ne znam.

Kako vam je izgledao?

Tunel je bio doista fascinantan, jako velik, dug i širok.

-Što bi sve kroz njega moglo proći?

Zaprežna kola, sigurno.

Kada bi iz podruma vaše bivše kuće kopali mali tunel do tog velikog tunela, koliko bi to otprilike bilo metara?

Oko 5-6 metara.

Pa onda…vi niste ni sami bili svjesni da imate jedno veliko arheološko blago ispred svoje kuće i pravu turističku atrakciju? Najveći tunel u Slavonskom Brodu.

Drago mi je sad da se nakon toliko godina o tome govori.

Evo Nado, pogledajte molim vas tunel kojeg smo otkrili od kafića Iguana-Prohibition do Kuće piva. Pogledajte molim vas pažljivo. Je li taj tunel u Širokoj ulici isti ili veći od ovoga.

Takav je isti tehnikom gradnje, rađen je tehnikom sitne crvene cigle, ali ovaj u Širokoj ulici je puno širi tunel i puno veći. Kroz ovaj u Širokoj ulici može komotno proći konjska zaprega.

Možete li se sjetiti koja je to godina bila kada ste kao djevojčica otkrili taj tunel?

Oko 1955. godine. To bi trebali znati Komunalac, Grad i Vodovod kada se Široka ulica bila sređivala i asfaltirala.

Vi ste Brođanka?

Da. Rođena u Brodu, baš u toj kući ispred koje je otkriven taj tunel, tu sam u toj kući živjela do svoje 17. godine kada smo se preselili u zgradu u Novakovoj, ali tu su u toj kući ostali baka, dida i ujak. Radila sam u Đuri kao upravni referent, sada sam u mirovini i rado čitam vaše članke o tunelima i brodskim starim povijesnim spomenicima kulture. A Darko Lončar, je li Darko Brođanin kada toliko piše o brodskim znamenitostima?

Brođanin od glave do pete. Rođen u Pivari kod Crnog križa. Imate li Nado, možda neku fotografiju vaše stare kuće ispred koje se ta povijesna priča odvijala?

Imam, evo izvolite.  Moja stara kuća u Širokoj ulici br. 27.

Kuća je zaista predivna. Hvala vam puno na ovom razgovoru i ovim informacijama.

Hvala i vama i sretno u daljnjem istraživanju brodske povijesti i naše kulturno-umjetničke baštine.

Hvala.

Završen razgovor.

Nakon ovog svjedočanstva naše Brođanke, napravio sam jednu detaljnu psihološku, i stručnu analizu. Legenda koja se desetljećima i stoljećima prenosi među Brođanima s koljena na koljeno o tajanstvenom tunelu koji povezuje Tvrđavu i Crkvu nije bez osnova. Samo, zaključio sam, ne radi se o Velikoj crkvi, nego o Maloj crkvi. Kada kažemo crkva, svi odmah mislimo na Veliku crkvu. A zapravo, radi se o Maloj crkvi.

Radi se o velikom podzemnom tunelu građenom u vojne svrhe za prijevoz vojnika, opreme i naoružanja koji povezuje Tvrđavu i Malu crkvu, a ne Veliku. Zato je ovaj tunel suh baš kao i onaj kojeg sam otkrio ispod Kripte. Kao što ni taj tunel ispod Crkve Presvetog Trojstva nije namijenjen za kanalizaciju, nego za sasvim drugu svrhu, isto tako nije ni ovaj. To zaključujem po tehnici gradnje sitne crvene cigle koja je bila karakteristična baš za te godine Od 1740. do 1890. kada je izgrađena i Tvrđava i crkva Svetog Trojstva.

To zaključujem i po tome što mi ing. Damir Stvorić potvrđuje priču da u Širokoj ulici postoji stari veliki tunel, velikog profila. Pokazuje mi i mjesto odakle se ulazi u tunel.

Ali, Damir ipak misli da je i to također stari austro-ugarski retencioni kolektor. No, ja mislim drugačije.

Svoj zaključak donosim još i po njegovoj suhoći. Da je to retencioni kolektor onda bi na njegovom dnu morala postojati neka kaIjuža, voda, fekalije…A nema ništa od svega toga. Tunel je suh kao sušnica za meso.

Da je to tunel rađen u vojne taktičke svrhe za obranu od Turaka- za prijevoz oružja, vojske i vojne opreme, to zaključujem i po njegovoj fascinantnoj veličini i širini od 3-4 metra, puta isto toliko.

Tako veliku kanalizaciju, mišljenja sam, nije bilo moguće graditi za gradić koji je 1780. god imao 1500 stanovnika, a 1880.- 4500 stanovnika. Naš grad je u to vrijeme bio veličine jednog većeg sela. Pa za koje se još to malo veće selo radi tako velika ogromna kanalizacija?

Damir vozi skuter, a ja bicikl, i tako nas dvojica po gradu obilazimo stare brodske tunele, raspravljamo i polemiziramo. Tko je u pravu, pokazat će vrijeme.

Damir ipak, o ovoj problematici zna puno više od mene.  U Brodu, stručnjak broj jedan, s radnim iskustvom od 1970. godine na ovim poslovima. A to nije baš malo.

Ipak, ja i dalje mislim, ovo je taj tunel koji se kroz priče i legende prenosi s koljena na koljeno među Brođanima desetljećima i stoljećima. Ako brodski povjesničari, arheolozi, konzervatori, etnolozi i ostali stručnjaci misle da nisam u pravu, neka me slobodno demantiraju.

Mislim da smo otkrili najveće brodsko arheološko blago. Potencijalno i najveću turističku i kulturno-umjetničku atrakciju i baštinu našega grada. Dva stoljeća stari, austro-ugarski tunel koji povezuje Tvrđavu Festung i Malu crkvu sv. Stjepana.

Na gradonačelniku Mirku Duspari je sada da odobri njegovo istraživanje i njegovo pretvaranje u arheološku, kulturno umjetničku i turističku atrakciju grada. Osobno, vjerujem da je ovo najvažnije i najznačajnije arheološko otkriće u povijesti postojanja Slavonskog Broda.

Autor: Darko Lončar Daky

.

7 comments

Skip to comment form

  1. Da li u tunelu, usred mraka, svijetli zvijezda petokraka?

  2. Veoma zanimljivo. U sve vjerujem, jer Nada Palad nije neozbiljna osoba? U ćemu je problem? Zašto je ulaz u tunel nestao?

  3. Darko Lončar je primjerak novinara istraživača. I sad ti usporedi njega i tzv. profesionalce, u ovom slučaju na lokalnoj televiziji i HRT-u! Pa to bi trebala biti poslastica za njih. Daky, guraj!

  4. Kako si Daky došao baš do Nade Palade?

  5. “Na gradonačelniku Mirku Duspari je sada da odobri njegovo istraživanje i njegovo pretvaranje u arheološku, kulturno umjetničku i turističku atrakciju grada. Osobno, vjerujem da je ovo najvažnije i najznačajnije arheološko otkriće u povijesti postojanja Slavonskog Broda.”

    Ako se Duspara uopće javi novinaru, bit će to preokret. Naime od bahatlije će postati pristojan građanin. Boli njega mlohava ćuna za kulturu i arheologiju. Ako i bude reagirao zaobići će Lončara angažiranjem svojih nesposbnih kulturnjaka i vjernih novinarčića.

  6. Tko zna što će se otkriti. Možda je u tunel preselila odnosno pobjegla ŽIVOTNA RADOST ispred 1991-e? Tamo je onda življe nego na sadašnjem korzu.

  7. Uvijek je postojao tunel koji povezuje crkvu i vlast. Podzemna cijev kojom su liferovani ljudi jedni drugima na iskorištavanje.

Odgovori