Darko Daky Lončar: Čudotvorno ukazanje spomenika partizanu Franji Sertiću u slavonskobrodskom Naselju Andrije Hebranga

Kod nas u Slavonskom Brodu su čuda plodonosna do te mjere, da čuda i više nisu čuda, ali kad vas netko probudi rano ujutro na mobitel i kaže vam da hitno doletite u naselje Hebrang, jer da se tamo desilo čudotvorno ukazanje davno srušenog spomenika partizanu Franji Sertiću, onda ta informacija zavređuje hitnu reakciju.

Kažu, skupila se masa svijeta na Hebrangu, novinara i fotoreportera kolko oš.

-Daky, stara komunjaro-šapnem sam sebi u bradu- hitno se oblači i bježi da novinarski zadatak. Ukazanje jednog partizana za mene je vrednije nego čudotvorno ukazanje Gospe Sinjske.

No, da ne ispadnem baš previše glup i neinformiran, osim što pretpostavljam da je Franjo bio neki partizan i sigurno partijski sekretar, o njemu ne znam apsolutno ništa. Pa odmah palim komp, jebi ga, kad nešto ne znaš pitaj ili google ili Zvonimira Toldija. Kadli, na googlu, ništa, ama baš ništa o Franji Sertiću.

I sad bih ja tu trebao nešto pametariti, mudrovati, a o čovjeku ne znam ama baš ništa. Pa kog vraga ću onda o njemu piati? No, pojest ću se živ, i izgristi iznutra, ako informaciju prvo objavi netko drugi. Novinarska ljubomora. Navlačim na brzinu hlače na sebe i pičim na Hebrang. Dođem ja na Hebrang, a tamo desetak okupljenih prosijedih čičica sjedi na klupčici. Pitam se, jesu li ovo preživjeli partizani iz 25. UDARNE BRODSKE BRIGADE???

Nikakve mase svijeta, nigdje novinara, a još manje fotoreportera.

Smiju mi se otvoreno u brk.

-Pa, šta jel ovo neka zajebancija?-pitam ih.

-Slušaj mali, ti tamo pišeš o crkvenim katakombama i kriptama, napisao si prilog i o kapelici Sv. Ante i svakakvim pizdarijama, a nećeš da napišeš o nama ništa pametno. Jel’ ti mrziš partizane?

-Ma, ne, ne mrzim nikoga. Odakle vam to?

-E, pa kad nikoga ne mrziš, onda bi mogao napisati jedan članak o rušenju antifašističkih spomenika u našem gradu.

-Sve su ih srušili-ubaci se prosijedi debeljuškasti starčić u plavoj košulji.

-Ostala je samo spomen-kosturnica na groblju, a to nije spomenik-ubaci se gospodin u bijeloj košulji.

-On je najebo, a bio je mlad-kaže jedan mlađi čovjek.

-Oprostite, tko je to najebo mlad?

-Pa, Franjo Sertić, pa zar ti nikad u životu nisi čuo za našeg Franju?

-Oh, da, pa naravno, kako ne, Franjo je bio legenda.  Oprostite, a kako vam ja tu mogu pomoći.

Tada jedan čičica ustaje s klupčice, prvo se hvata rukama za leđa, kao da ga uklještio ishias ili lumbago, malo se pridržava rukama za kukove, pa mi onda reče:

-Dođi mali vamo, vidiš ovdje, ovdje ti je nekad bio spomenik našem partizanu Franji Sertiću.

-Koje godine su izgradili taj spomenik?

-1984.

-Nije Tomislave, nego 1985-ubaci se netko iz mase.

-Ne, ne, ja znam pravu istinu, 1987. Osamdeset pete tu još nije bilo ništa.

-Oprostite, jeste vi neka udruga antifašista, partizani ili nešto već slično?

-Mali, ne seri! Ja sam kao dijete bio u ratu i žedan i gladan. A bio sam i bos. Noge su mi skroz ozeble, smrznule su mi se. Htjeli su mi amputirati noge, a onda je Franjo Sertić skinuo cipele sa svojih nogu, dao ih je meni i tako me spasio.

Zapisivao sam sve u svoj notezić, sve što god sam čuo.

-Pa jel’ on bio neki Zagrepčanin?

-Ma kakav crni Zagrepčanin, naš Brođanin, iz Osječke ulice. Mali, pa gdje ti živiš? Pa mogao si nešto napisati o tom problemu, sve su antifašističke spomenike porušili u gradu, nema ni jednog. Jebem ti google, ispao sam totalno glup i potpuno neinformiran. A diskusija se nastavila dalje.

-Pa da nam vrate bar našeg Franju, on je naš čovjek, Hrvat, antifašista, poginuo vrlo mlad u borbi protiv nacizma. I još humanist.

-Dobro, dobro, napisat ćemo nešto.

-Mi vjerujemo da spomenik nije uništen, mi smo čuli da ga je jedan stari partizan odnio i sklonio na sigurno mjesto, da ga ne sruše ovi naši novokomponirani veliki Hrvati.

-Znači, sada mi novinari trebamo doći do tog starog partizana, jeli tako?

-A ne, on je umro. Tako se priča po Hebrangu. Trebamo doći do njegove rodbine.

-Ako ga ne nađemo ni spomenik ni njegovu rodbinu, onda…onda…, onda nek’ nam Duspara napravi novi spomenik za našega Franju.

-Ma daj Ivane, jesi ti lud čovječe. Pa Duspara bi bacio u Savu i nas i spomenik jednom partizanu. Nego mali, oš ti nešto napisat o ovome ili nećeš?

-Hoću, hoću, bez brige.

Kada sam se vratio kući, poslao sam poruku svome uredniku Ivici Jankoviću, da napišem koju riječ o ovoj temi, on se složio. Da jebe rak raka, po svemu onome što sam danas čuo, čovjek je to i zaslužio. A primjećujem, ljudi s Hebranga to žele. Pa evo, pozivam ovim putem sve one koji možda znaju gdje bi možda mogao biti i kod koga spomenik Franji Sertiću. A i bio bi red da u gradu imamo bar jedan spomenik u čast partizana i antifašističke borbe. Tek toliko da nam grad ne bude baš pravi crnjak. Jebote, sve živo porušili. Ko u kaubojskim filmovima na Divljem zapadu. A tobože, demokracija. Nije Texas city, nego Vampir city!

Ruku na srce, treba biti pošten i priznati; partizani su ipak stvorili ovu državu Hrvatsku u čijim granicama danas živimo, a hrvatski branitelji su je obranili od velikosrpske agresije. Kod nas u Brodu su čuda do te mjere plodonosna, da čuda više i nisu čuda, pa možda ne bi bilo loše da se desi još jedno čudo i da se u naselju Hebrang jedan dan dogodi čudotvorno ukazanje spomenika partizanu Franji Sertiću.

 

20 comments

Skip to comment form

 1. Autor oživljava mrtvace koje je HDZ odavno po kratkom postupku maknuo.

  Pitala bih usput, koliko to urednika ima Lončar?

  1. Daky je freelancer. Njemu su svi i nitko urednici.

 2. Poznavao sam Franju iako sam dosta mlađi. Iz naroda čovjek.

  Zalaganje za vraćanje spomenika partizanima je nerealno. Realno je očekivati da se i oni malobrojni po Hrvatskoj miniraju. Ali, pisac baš na taj način ukazuje na strahotu koja se desila.

 3. Zna se tko je spomenike skidao. I onaj Branku radičeviću. Gdje ih drže treba pitati jednog brodskog povjesničara.

 4. Naselje je preimenovano. Zašto nema spomenika Andriji Hebrangu? Zato što je Andrija hebrang imao partizansku kapu.

 5. “-Mali, ne seri! Ja sam kao dijete bio u ratu i žedan i gladan. A bio sam i bos. ”

  Stevo Culej

  “Balavac jedan, jesam ja krvave gaće nosio po Velebitu za tebe, …”

  Što se spomenika tiče, ja pouzdano znam da su ga sklonili neki partizani, a onda ga je jedan od njih, nakon par godina, mijenjao za dobar kazan za rakiju.

  Daky, kažu da je narod gladan, a mudri ljevičari su rekli: prvo lebac, a onda nadogradnja, što ti u prijevodu znači: narodu daj prvo kruha, a tek onda idu igre (kultura, umjetnost, tradicija, …) 🙂

 6. Primjedba uredniku.

  Zašto idu dva prva pera periskopa isti dan?

  S obzirom na kojekakvo smeće koje se objavljuje i nepotrebne reprize, zaslužili su svaki svoj dan. Kao da ih urednik želi poniziti, posvađati???

  1. Čudno rezoniranje koje ponižava portal. Kad ima tekstova idu po dva, pa i tri autorska, a kad nema, reciklira se. Svaki suradnik, imam osjećaj, čuva se kao malo vode na dlanu, tako da je teza o pokošaju svađanja pomalo zlonamjerna. Naime, objavljuju se i pizdarije često.

   Čuva ih se, dovija se, sve mi to vidimo, ali ih se ne može spriječiti da dolaze i odlaze. Ježeve su to muke.

   Sve ispada prenatrpano zbog zastarjelog grafičkog izgleda. Htio- ne htio, portal se zbog toga čini destimulativno malim.

   1. Tko te je ovlastio baljezgati? Ti ćeš obrazlagati zašto se danas objavljuju dva teksta kolumnista? Možda ih stvarno Urednik želi posvađati? Možda se radi o mazohizmu uz pomoć podmetanja nogu samom sebi?

    Ti nisi obratio pažnju da ford opet podmuklo jebe u u glavu najodgovrnijeg za portal, a ti kao glumiš meku obranu, nudiš se… Nemoj to. Portal ne treba advokate, nego pisce koji su najbolji advokati protiv onih koji ga žele rušiti.

 7. Istraživačkom novinaru Dakyu 🙂 predlažem da u potrazi za nestalom bistom slijedi miris rakije 🙂

  A i ti komunisti nisu imali mašte. Naprave bistu čovjeka pa se ti pitaj što je taj učinio za nas???

  Sad kad je Daky dubinski istražio temu, ja bih predložio Duspari da napravi novi spomenik Sertiću na kojemu će se on izuvati. Tako će svi građani znati koji je njegov doprinos čim pogledaju spomenik 🙂

 8. MOJA SURADNJA SA MOJIM NOVIM UREDNICIMA; IVICOM JANKOVIĆEM, JERKOM ZOVKOM….TRAJE OTPRILIKE KAO MENSTRUACIJA KOD ŽENE. ZAKLJUČAK. SVIMA AJDE, ALI VELJKU LUKIĆU SE UVIJEK VRAĆAJ!

  1. Vidim da si poslušao moj savjet i slijedio trag rakije 🙂

  2. Daky, da li bi sad Lukić trebao reći. “Hvala Mirko!”

  3. Probirač dobije otirač! Zato Veljko ne bira, nego prima svakoga.
   Što se tiče Franje Sertića, o njemu ni google ne zna ništa, a kamoli mi Brođani.
   Daky, sjeti se slučaja iz Zagreba, glasačke kutije iz JJugoslavije bačene u kanal, a potom i zapaljene. Jednog dana će možda tako i bista Franje Sertića osvanuti na nekom javnom mjestu. Najbolje bi bilo da osvane na Hebrangu jer bi tamo došao među svoje, a ne daj Bože na livadi gdje caruje Svemirko.

 9. Koliko vas iz komentatorske (kolumnističke) komune ima alter ego i koliko njih? Voltaire = Ford = ? Kao nema me više, ali još sam tu.

  1. Ti si se stvarno fokusirao odnosno fiksirao na portal. Nitko kao ti. Tekstovi te više ne zanimaju. Čačkaš mečku. Predviđam da ovo neće dobro svršiti.

  2. Proći će godišnji pa više neću. Da se još malo izdovoljim dok mogu. Neki od nas moraju i za leba zaraditi 🙂

 10. A, tekst, da…. Pa ja već dadoh svoj prilog (obilat) baš na tu temu. Idem reći bratu da pofotka i provjeri o čemu se radi (on je baš u A. Hebranga, kao i urednik, vjerojatno susjedi, iako to ne znaju, štosno).
  Prvi posjet Brodu, Crusader zove na kavu sve pripadnike komune, naročito frendove – i plaća, da vas upozna, a i vi njega  čak rezerviram stol s natpisom SBP, može doći i Daky da mu otkrijem kako su za turističku atrakciju otkrivene katakombe u Varaždinu, ne zna?

  1. Ti ćeš zvati “pripadnike komune”. A oni će možda zvati vas, pripadnike neofašizma. Eto, kamo/gdje/kuda vodi etiketiranje.

 11. Mrsunja, vidiš kako si glup i brzoplet… Prvo, pripadnici komune nije moj izraz nego članova komune, osobno meni simpatičan, eto, samo preuzeh vaš rječnik (ni više ni manje). Drugo, za razliku od tebe, ja baš nikoga ne svrstah u nijednu političko-ideološku grupaciju (na osnovu komentara koji su podložni osobnoj percepciji), dok ti mene svrstavaš u tešku negativu (neutemeljeno) pa zato moram reći da si “profulao vasceli fudbal“, bre (je l’ to dopušteno? ne piše u pravilima). A onaj tvoj komentar (na moj upit za alter ego, tj. nick 1, nick, 2 nick 3?) je itekako utemeljen (premda me se ne tiče), u smislu moga pitanja tebi: ti bi htio da se javim pod drugim nickom kao Voltaire (njegova stvar)? To nije moj stil: Crusader ostaje Crusader.

Odgovori