Darko Daky Lončar: Blagoslov kuća ili pljačka kuća? Bijeli i crni križevi, podobni i nepodobni Brođani i Hrvati

Bjelinski je svojevremeno rekao da on u riječima bog i religija vidi tminu, mrak, lance i bič. A Brođani vide još i bijele i crne križeve. Naime, stanove i kuće Brođana masovno su poslije Božića obilježili označeni BIJELI KRIŽEVI i nevidljivi CRNI KRIŽEVI. Počinje blagoslov kuća! Kad se moja komšinica s četvrtog kata naguzi na gelender i izbaci svoje bujno poprsje u prvi red balkona, to znači da je svećenik na prvom katu, svi su izašli na hodnike, a ja s petog kata buljim u njezin dekolte i njezine velike sise. Predivan blagoslov! Napetost i iščekivanje svećenika i njegovog dolaska u moju zgradu uvijek je posebna svečanost trenutka.

Bojovnici naše „svete“ katoličke crkve redovno uoči svakog blagoslova kuća bijelim križićem označe stan ili kuću koju treba blagosloviti, bijelom kredom pokraj ulaznih vrata stana ili kuće, a stanare uopće za dozvolu i ne pitaju. To je zapravo poruka društvu, gradu i državi, tko su moralno politički i religiozno podobni Hrvati, katolici, dok stan ili kuća ispred koje nije označen bijeli križ, to su zapravo onda nevidljivi crni križevi koji jasno prozivaju i etiketiraju u društvu moralno politički i vjersko-religiozno nepodobne građane. Loše Hrvate. Stoku. Tamo gdje nema označenog bijelog križa, to je glavna poruka,  to su za naše katoličke svećenike crni križevi; žigosani i etiketirani ljudi, stoka, marva koju treba baciti u Savu, to su tamo neki označeni Hrvati heretici, farizeji, anarhisti i komunisti, tamo neki Srbi, židovi ili muslimani, tamo neki budisti ili ateisti koje sve treba pobiti i poslati na groblje sv. Lovre. To je poziv na javni linč!

Ja sam rođen kod Crnog križa u Slavonskom Brodu i tu i odrastao. Dakle, čim sam ugledao svjetlo dana, hoću reći, čim sam ispao iz pičke, odmah sam  etiketiran i žigosan kao moralno politički nepodoban građanin, dijete crnog križa, jer… em sam rođen kod Crnog križa, em ispred moga stana prilikom blagoslova kuća, nikad nema označenog bijelog križa. Dakle, opet crni križ. Zašto, zato što sam ja Hrvat ateist, kozmopolit, život mi je pun cirkusa, prepun zapravo i bilo bi mi previše da si pored svih problema koje imam u životu, dozvolim još jednu budalaštinu, još jedan kršćanski cirkus koji se zove blagoslov kuća. I kojeg trebam još  i masno platiti.

E, pa taj film neće gledati!

Ma zamisli molim te, svećenik će mene s nekim pištoljem na vodu malo pošpricati tobože nekom svetom vodicom, koju je amperom zagrabio iz tamo nekog bunara, malo će me poškropiti kapljicama te tobože svete božje vodice od kojih ću ja odmah doživjeti nirvanu. Prokleto prosvjetljenje. A ja prokleti komunjara. Pa ne bi komunjaru prosvijetlio ni amper svete vodice.

Karl Marx je rekao:

„Religija je uzdah ucviljena bića, duša svijeta bez srca, kao i duh prilika bez  duše. Ona je opijum naroda.“

Zamisli, odmah ću, čim me posveti svetom vodicom, postati divan i krasan čovjek, čovjek koji će biti spašen od svih grijeha, zaštitit će i blagoslovit moju kuću i mene od svakog zla. Ali…samo da mu dobro platim. Pa makar bio i komunjara. No, ja ne znam samo koliko mu treba. Kakva su njegova očekivanja? Kakvi su njegovi apetiti? Kolika mu je tarifa? Da ga zadovoljim financijski. Ne znam, budući da ih ima i gay orijentiranih možda bi još htio da ga zadovoljim i seksualno kao sponzoruše koje snime video odnosa s njima i ucjenjuju ih za novac. Taj isti novac koji im damo kad nam svete kuće! Ljudi moji, pa nisam ja kurva iz Velikog kupleraja. A nisam ni komšinica s četvrtog kata s velikim sisama.

Zanimljivo,  kad god sam imao blagoslov kuća, uvijek i obavezno poslije tog blagoslova kuća, desi mi se uvijek neko sranje u životu. Neki cirkus. Neko teško sranje. A kad ne bude blagoslova kuća-sve OK. I  onda sam, prije nekih desetak godina, odlučio da svećenicima zabranim blagoslov svoje kuće. Neka oni prvo sebe blagoslove, jer neki su naši katolički svećenici izvana bože sačuvaj, a iznutra bože pomozi. Neka onda blagoslove i druge koliko god hoće, a mene neka samo puste na miru da živim svoj život.

Jer mi je ionako život u našoj božjoj državi totalno u kurcu.

Pitam se onda, razmišljam nešto, pa dobro, ali…  gdje im je fiskalna blagajna? Ne vidim da ju nose sa sobom. Zašto svećenici ne izdaju račune prilikom svakog uzimanja novca i naplaćivanja blagoslova kuća? Hoće kurac moj! Kako bi onda vozili crne mercedese kao onaj župnik o kojem bruji cijela Hrvatska! Naši političari se svi odreda zalažu za pravnu državu, ali takvu pravnu državu u kojoj će naša sveta katolička crkva biti posebna država u državi, država koju nitko ne smije kontrolirati, a koji mogu pljačkati hrvatski narod, mogu se bogatiti na račun našeg napaćenog hrvatskog naroda koliko god mogu i žele.  A zašto i ne bi kad im je to dozvoljeno.

Što mislite koliku tek lovu zgrnu na krstitkama, pričestima, krizmama, vjenčanjima, sprovodima…?

Evo recimo, primjer iz prakse, jedna baka od osamdeset godina koja ne može preživjeti od svoje male mirovine, ako ispred zgrade prodaje jednu bocu svoga ajvara kojeg je napravila, tek toliko da ga proda i preživi dan, svjedok sam bio tom nemilom događaju, odmah je došla carina, inspekcija, službena vozila,  milion uniformiranih inspektora se skupilo oko jadne bakice. Sanader i njemu slični opljačkaju državu i nikom ništa, a bakica najebe zbog jedne boce ajvara!

Žena samo što nije doživjela infarkt. Okružili jadnu bakicu kao da je ratni zločinac ili neki teški kriminalac.

Jer eto, kažu i baka mora imati fiskalnu blagajnu i registriran obrt i ona mora plaćati porez državi ako želi mjesečno prodat jedan ajvar. Ali naši katolički svećenici ne moraju. Jer oni su država u državi. Oni su poseban soj ljudi. Zaštićeni su u Hrvatskoj ko mufloni. Ko pande u Kini. Oni mogu puniti svoje džepove novcem nas građana, pljačkat nas do mile volje, a baka od osamdeset godina ne smije na ulici prodat jednu bocu svoga ajvara, jer ako ju uhvati inspekcija završit će u zatvoru. Što reći, Bože, neka nam vječno živi naša pravna država!

Blagoslov kuća ja zovem pravim imenom-pljačka kuća. Vjera je poezija nepoetičnih ljudi, a prodajući svoju lošu poeziju, svećenici rade lopovluk i krađu, otimačinu i ono malo sirotinje i novaca koji građanima Broda i Hrvatske ostanu poslije Božića.

Pitam se, odakle pravo našim misionarima i prosvjetiteljima iz katoličke crkve da bijelim križevima označavaju stanove podobnih Hrvata u kojima će se obaviti blagoslov kuća? Jer oni s tim zapravo označavaju crnim nevidljivim križevima stanove i kuće nepodobnih Hrvata. Tko im je to dozvolio? S kojim pravom to rade i prave od Slavonskog Broda novi KU KLUX KLAN. Jesu oni pozvonili nekome na vrata i pitali da li to uopće smiju raditi? Pa to je javna diskriminacija i podjela građana Slavonskog Broda, javno ponižavanje građana, javno pozivanje na linč, javno prozivanje u društvu i javno etiketiranje i žigosanje građana našega grada na podobne i nepodobne. Na taj detalj ili detaljčić nikada nisam zapravo ni obratio pažnju sve dok neki dan nisam ispred vrata svojih susjeda u zgradi uočio neke bijele križeve, kredom nacrtane ispred ulaznih vrata stanara zgrade.

Susjed mi je objasnio o čemu se radi. Odem onda u naselje Hebrang, kad tamo ista slika, kompletno cijelo naselje Hebrang, stanovi u zgradama označeni bijelim križevima. Neki i nisu. Pitam se, jesu li oni na crnim listama? Obuzeo me je neki osjećaj jeze. Nelagode. Straha. Ko Ku-Klux klan, jebote! Ti bijeli križevi su me asocirali na bijele kapuljače Ku-Klux klana u Americi kada su proganjali crnce, a naši crnci su stanovi građana koji nisu označeni, nevidljivi crni križevi.

Sablasno. Užas. Strahota. To me je asociralo na židove i žute trake koje su morali nositi oko ruke. To su također bili označeni, moralno politički nepodobni i etiketirani građani koje je trebalo likvidirati od strane nacista i fašista i nad njima izvršiti egzekuciju. U Brodu je prije drugog svjetskog rata živjelo puno židova. Za vrijeme Pavelićeve zločinačke države bili su gotovo svi ubijeni i likvidirani. Pitam se, jeli ovo novi poziv za likvidaciju moralno politički nepodobnih Brođana, onih čiji stanovi i kuće nisu označeni bijelim križem, nego zapravo nenapisanim i nenacrtanim crnim križem. I zanimljivo, sve to rade u ime boga.

A Bog je obična igračka u rukama svećenika kojima on služi samo za dobru zaradu i punjenje džepova, on je samo njihova marioneta, lutka na koncu, s njim se naši svećenici igraju i s njim manipuliraju kao i sa stadom svojih vjernika koje im služi samo za političku manipulaciju, regrutiranje građana u desničarske vjerske falange i za dobru zaradu te otimačinu novca iz njihovih džepova.

Religija je danas kod nas Hrvata postala samo  jedno veliko iluzorno sunce koje se kreće oko čovjeka i grije ga dotle dok ima novca u svome džepu, a ako ga nema, onda čovjeka pušta da se on okreće oko samoga sebe ko guska u magli.

Katolička crkva u Hrvata je postala jedan veliki financijski inžinjering, tumor na tkivu našeg napaćenog hrvatskog naroda, tumor koji razjeda naš puk, baca sjeme zla među naš narod, zavađa nas po vjerskoj i političkoj osnovi, ideološkoj. Hrvatski narod siromaši i pao je već odavno na prosjački štap, a oni se bahate i bogate,  i ne planiraju stati. I nitko im ne smije ništa. Svi ih se boje. Biskup Košić moju kćer naziva dezerterom, jer za koji dan pakuje kufere i svoju sreću ide tražit u Irskoj.

A nije dezerter onaj njegov župnik što si je kupio skupi crni mercedes. Javno prozivaju siromašne građane koji nemaju ni za kruh, nemaju od čega othraniti i odgojiti svoju djecu, u svojoj domovini ne mogu pronaći posao dostojan čovjeka, a oni njih proglašavaju dezerterima. A  svoje bahate župnike nagrađuju mercedesima.

I oni su savjest našeg društva. Oni su naši uzori i moralni autoriteti. Više morala ima među kurvama u bordelu nego u našoj katoličkoj crkvi.

Pitam se samo, dokle ćemo kao društvo i država tolerirati ovakvo njihovo bahato  ponašanje?

 

 

 

 

53 comments

Skip to comment form

 1. – Pitam se onda, razmišljam nešto, pa dobro, ali… gdje im je fiskalna blagajna? Ne vidim da ju nose sa sobom. Zašto svećenici ne izdaju račune prilikom svakog uzimanja novca i naplaćivanja blagoslova kuća? Hoće kurac moj!

  Daky je stvarno popizdio. Otkada prosjaci nose fiskalne blagajne? Njih ne proziva, a proziva uljuđene, primjerne predstvanike višemilenijske firme koja je i opstala zahvaljujući prijetećem iznuđivanju.

 2. Red objektivnog, red uvredljivog, red patetičnog… U svakom slučaju po tko zna koji put skreće se pažnja na vjersko-robno-novčani odnos vjerujućeg naroda i svete matere crkve.

 3. Psi laju, pljačkaši prolaze.

 4. Bestidnica. Što je bestidnica razularenija, društvo je mračnije i siromašnije i s manje stanovnika, a bestidnica se upinje još više ga smanjiti selekcioniranjem i označavanjem kredom. A glavni joj je cilj mržnjom i huškanjem na one koji joj ne bi dali pare i hranili debelu gusketinu prije nego vlastitu djecu, jer oni propovjedaju da se najprije voli njih, a onda oca i mater i vlastito dijete, glavni joj je cilj održati na vlasti kriminalce koji joj daju pare i tove ju, i širiti mržnju protiv onih koji bi pare dali radije u progres, napredak i humano i tolerantno društvo. Mržnja, licemjerje,huškanje, perverzarije i preobilje dok drugi skapaju od gladi i neimaštine, su joj imanentni. Što reče Voltaire u doba buđenja prosvjetiteljstva u Europi: “Satrite bestidnicu!” Fakat je, bestidna je.

  Neki dan je bilo na TV kako maloj djeci predaju po školama na vjeronauku priče o rezanju spolovila i kopanju očiju, bolesnicima su oduvijek spolovila bila bitna, tuđa, vlastita, ženska, napose dječija. Inkvizicija je pravila orgije s traženjem vražjih pečata po ženskim tijelima i smišljanjem mučenja nabijanjem žena na “toranj”. Pa i ovaj manijak “vjeroučitelj” koji hvali ubojicu Mladića, neće odgovarati za govor mržnje, i još ima podršku djece i roditelja. Ajd recite da ne živimo u mračnom ludilu, plus siromaštvo i izumiranje, otkad su mafija i inkvizicija na vlasti.

 5. Daky, odmah da si otišao na ispovijed. Izmoli deset Zdravomarija i ozdravit će buntovnička duša tvoja.

  1. I Daky nemoj misliti na sisatu komšinicu dok budeš molio Zdravomariju!

 6. Ne znam se molit, a moja buntovnička duša može ozdravit jedino kad bi naguzila onu komšinicu s četvrtog kata s velikim sisama.

  1. Eh da je komunizam na vlasti, a ti u Partiji, priveo bi ju komesar i sevirao tebi s izgovorom smanjenja klasnih razlika. Jesi se probao skinuti u kupaće gaće i mahati kao udarnik krampom ispred zgrade? Navodno je to Mandiću palilo.

   1. daky se malo opustio i raspustio kao mladi pas prvi put na snijegu. Daky, uživaj u blagodatima neodgovornog interneta.

    1. Da zamijeniš riječi svećenici i crkva sa antifašisti i partija, tužili bi ga za govor mržnje. A on samo širi govor ljubavi – prema sisatoj komšinici.

     1. Opristi Dakyju, on je liričar, veseo i spontan, buntovnik s razlogom. I ne podnosi muškarčine u haljama.

      1. Meni ne smeta, samo ilustriram kako komuna ima dvostruka mjerila. Kažem ti ja, čim vas vidim i čujem, pomislim na plinske boce. Isto. Na dlaku.

  2. Ta sisata komšinica ti ne bi uzela novce kao pop. Pjevala bi od sreće!

  3. A da pitaš komšinicu da te nauči moliti?
   Ne usudiš se jer bi mogla tražiti da se moliš prije nego ju naguziš.

 7. Nisam ni kliknuo na objavi komentar kad mi na vrata pokuca tko? Svećenik. Začudih se što je došao jer ja na kući nemam bijelog križa.

  Upitaše me ljudi primam li ih u kuću, smetaju li. Ni traga nekom nasilnom, agresivnom, nametljivm ponašanju. Uđoše i obaviše svoje i krenuše van, a ja skoro zavapih: A lova drugovi? Daky reče da masno naplaćujete.

  Dobro, nisam spominjao Dakyija i nisam to baš tako grubo rekao, a svećenik odgovori kako nisma dužan ništa dati, ali mogu nešto dati ako imam potrebu i volju, samo ako to želim. Spomenuh se da sam u strahiu od ovrhe jer već godinama nisam plaćao neku “propisanu” tarifu, a on mi opet reče kako nema tarife i nema ništa propisano, već svaki od naših ljudi ako želi i koliko želi daje svoj doprinos crkvi kako bi vršila svoja (ne)djela (ovo je u zagradi zbog Dakyja i ekipe).

  Dakle, izgleda ne živimo u istom gradu ili nemamo istog župnika ili netko izmišlja i laže?

  Srećom uključio se screensaver pa svećenik ne vidje naslov partijskog pamfleta.
  Moram se manuti đavolje rabote:)

  1. Uglavnom si ozbiljan, relativno staložen i odgovoran. Ali, sve do ovog koemntara nisam znao da imaš komediografske kvalitete u sebi.

   Veliš: “Upitaše me ljudi primam li ih u kuću, smetaju li. Ni traga nekom nasilnom, agresivnom, nametljivm ponašanju. Uđoše i obaviše svoje i krenuše van, a ja skoro zavapih: A lova drugovi? Daky reče da masno naplaćujete. ”

   Kad sam to pročitao, vjeruj mi da me je samo puka sreća spasila da ne padnem sa stolice. Javi se u zagrebačku “Komediju”. Poznajem ravnatelja Ljuštinu, preporučit ću te.

   1. Pardonček. Ljuština je u Kermpuhu.

    1. Komično je u svakom slučaju. Mislim, razotkrivanje laži i tendencioznih naseravanja.

     Meni je ipak zadnji pasus mog komentara naj naj 🙂

     Kako to zovu? Sinhronicitet? Ono, ja o vuku a vuk na vrata.

  2. Vagabundo, rekao ti je da nisi ništa dužan dati, ali možeš ako to želiš, imaš potrebu i samo ako to želiš. Naravno nitko te ne prisiljava na to, samo ti se sugerira i ponavlja više puta dok te ne uvjere da trebaš dati. Mislim ne moraš, ali mogao bi dati!
   I jesi dao? Komšinica s velikim sisama je dala! I opet bi dala!

   1. Nije mi ponovljeno niti jedan put već se dogodilo kako sam napisao: ostavili su kalendar i naljepnicu i krenuli van, a ja sam onda pitao trebam li što dati. Svećenik je jean jedini put to rekao. Naravno da sam dao i ja. Želim biti što bliže tvojoj komšinici na ispovijedi 🙂

    1. Ostavili kalendar i naljepnicu i krenuli van i ti ih još vraća da ih pitaš jel trebaš dati. Daj i ne pitaj!
     Daky, nije samo komšinica dala!

 8. Ne znam kako bih označio takve kao što si ti, ali bih se na njegovom mjestu, posebno ako je slučajno pročitao ovaj i slične tekstove dobro zapitao kome smijem, a kome ne smijem pokucati na vrata. Možda bi ga neki nadobudni boljševik i nogom v rit hitio? Što mu to treba u životu? Ili da njega prozivaju radi nekog tamo koji si je kupio mercedesa.

  1. Daky, ti za sljedeću godinu svakako sam ukrasi svoja ulazna vrata – zvijezdom petokrakom. Čak ju ne moraš niti naopako okretati – njima je to isto 🙂

   1. Zvijezda je njima kao apage satanas!

 9. dok je bila zvijezda petokraka svi smo živjeli ko bubreg u loju a sad pod križem svi živimo ko govno na kiši…

  1. Nostalgija je priroda pojava.
   Ali malo objektivnosti, i o ‘nekada’ i o ‘sada’, ti ne bi škodilo 😉

 10. Kod nas se daje koliko tko hoće dati za svećenika (obično 50 kuna) i za ministrante po 5-10 kuna svakome. A tokom godine se treba platiti lukno svećeniku po 100 kuna za svakog punoljetnog člana obitelji.

  1. I za zvonara se još plati 30 kuna godišnje.

   1. Jesi ti možda dakijeva komšinica?

 11. Istina je da svećenika ima lopova, pedofila i pijandura, ali nisu svi takvi. Ima ih i poštenih.

 12. Daky, Daky, naš nepresušan izvor informacija. Nasmijao si nas s komšinicom s velikim sisama. Jel i ona masno plaća popa?

 13. Daky, zašto ti nemaš ni malo respekta prema periskopu? Zar ti sumnjaš da se on čita u visokim crkvenim krugovima?

  Kad naš savršeno obrijan biskup pročita tvoje kolumne, on vjerojatno dojavi župniku da slučajno ne dolazi kod tebe da se to ne bi shvatilo kao neka provokacija.

  Zamisli, ti poznati marksist, ateist, antikrist i dođe ti pop na vrata! Ja bih to shvatio kao provokaciju.

  1. Štoviše, odmah bi Vatikanu poslao prosvjednu notu od kominterne.

 14. Očekujemo da se i sveti otac očituje o ovome!
  Da ne bude samo naše rekla-kazala.

 15. Više ne vrijedi ona izreka, što ne znaš pitaj google. Pitaj Dakya!

 16. Ako je žena samo sisata, a ništa drugo, onda je ona prokletstvo, a ne blagoslov. Autoru pod hitno treba blagoslov ‘doma njegovog’.

  🙂

 17. Lijepa žena-svačija žena. Sisata žena treba svećeniku da ga malo blagoslovi. Oni su sami žrtve jedne bolesne katoličke filozofije po koj se ne smiju ženiti, pate i zato teško i psihički obolijevaju. oni sami po sebi nisu zli, nego ih sustav crkve pravi izobličenim, ljudskim bićima sa milion psihičkih bolesti.

  1. Nitko ih na to ne tjera. Ljudi su različiti. Ima onih koji bi ga turili u svaku rupu i kojima on zapovijeda, a ima i onih koji su se u stanju kontrolirati ili im taj segment života nije toliko bitan. Dopusti drugima slobodu da izaberu svoju neslobodu. Zašto vi boljševici stalno morate gledati u tuđi novčanik, preko tuđe tarabe, u tuđe gaće, u tuđi tanjur.

   Ako se netko odredi prema siromaštvu ili odricanju od materijalnog, celibatu, dijeti, alkoholizmu, nemanju škole ili formalnog obrazovanja ……vi komunisti podivljate i dignete frku jer eto fašisti nekome ne daju jesti, jebati, učiti, piti ili ne piti, lutati ili se skrasiti …..

   Vi bi sve sterali u kalup svoje lažne jednakosti, obukli im kute da se sakriju očite razlike, nasilu nahranili i potjerali u školu ….

   Dopustite drugima toliko da su svjesno izabrali neke svoje furke, dda ih nisu fašisti i nacionalisti na to natjkerali, da su čak možda napravili i neku pogrešku ili pogrešan korak u životu i da zbog njega moraju preuzeti i neku odgovornost ili posljedicu. Nije više drug Tito otac sviju nas pa da nitko ne smije biti javno bez kuće i gladan. Ako je gladan, siromašan i beskućnik – to se treba sakriti da ne sramoti Titu.

   No, budite korektni i budite sprenmni da onima koji vam se obrate, ali samo onima koji od vas traže pomoć da doista i pomognete, da ne okrenete leđa. Recimo, Daky, ti si mogao odmah pomoći svećeniku kojeg spominješ. Ako je iole kao ti, onda rupa je rupa, nek se čovjek istovari 🙂

 18. Ovo ljeto sam se vozio biciklom kroz naša slavonska sela i slučajno zastao u jednoj župi i razgovarao sa župnikom. čovjek je psihički potpuno skrenuo, traži premještaj na more u dubrovnik, živci su mu skroz otišli i sam prosvjeduje protiv celibata i zabrane ženidbe, otvoreno kaže da mu treba žena, i ja to razumijem. Oni su sami žrtve jedne nehumane politike, odnosa crkve prema njima i ovo što ja pišem o svećenicima i crkvi je milost božja u odnosu na ono što sam od njega čuo…daky na kvadrat…

  1. jadni oni, baš mi ih je žao

  2. Imam dojam da večinu vremena nemaš ni maglovite ideje o stvarima o kojima pišeš. Kao da su sva tvoja saznanja iz treće, pete ruke. Prestar si da bi prepričavao neke bajke za pionire malene.

   Pričaš kao da je čovjek u okovima.
   Ne bi bio prvi koji je skinuo mantiju i okrenuo se svjetovnom životu, zar ne?
   Ajde se malo saberi!

 19. a šta ti tu treba treća i peta ruka…pun grad označenih bijelih križeva po kućama…na selu uzimaju lukno po sto kuna za svakog odraslog u obitelji za blagoslov kuća…plus pedeset kuna za sam blagoslov…a šta tu treba treća i peta ruka kad nam se to pred nosom događa…

 20. Navratim od pete do devete na periskop da vidim ima li što zanimljivo. Kad ono, krštenih jarića više nego lani. Ajd Bog! Dosadni ste.

  1. Ti si jedan od onih legendarnih nekoliko slijepaca koji su se susreli sa slonom i rekao s čim se susreo.. Prvi je na temelju pipanja noge zaključio da se radi o drvetu; drugi je na temelju dodirivanja repa zakljućio da se radio o zmiji, a treži je uhvativši slona za surlu zaključio da se radi o debeloj cijevi za vodu. Tako nekako glasi bajkovita anegdota o nemoći sagledavanja cjeline, o parcijalnom pristupu ukupnosti.
   Osim toga, ti si budala koja se još hvali kako povremeno dolazi i slavodobitno zaključuje ono što zaključuje. Dakle, nemaš pameti, nemaš strpljenja, nemaš pristojnosti ni morala. A nemaš ni elementarne uljudnosti šutjeti kad te nitko ništa i nikada ne pita. Ajd Bog!! Dosadan si.

  2. I ja ponekad navratim na periskop da vidim jel ima što zanimljivo, moram priznati da nisam i ovaj put navratio ne bi se nasmijao zbog sisate komšinice.

 21. uteče nam radiša, on je pravi platiša

 22. Onog trena, kad je ovaj bolesnik postao kolumnist, ovaj portal je otišao u kurac.

  1. Od samog početa u odnosu na umivene, pristojne, neproblematične, plačeničke, ispravne, podložne, nekritičke i tome slično portale ovaj portal je u kurcu. Nikad ga nisam ni doživljavao kao portal koji prima novčanu pomoć gradonačelnika i župana kao najčitaniji, kao portal čiji kolumnisti ne talasaju, koji moli, uvlači se, uvažava građansku normalnost i politička očekivanja. Ovaj portal želi izazivati, jer govori u ime onih koji smatraju da može i mora biti bolje. Zato je portal non stop u kurcu. A Lončar svojim privatnim ludilom do koejg su ga doveli oni koji su mu oduzeli kruh, pridonosi da još više ode u kurac.

   Ubiduće kad primjetiš njegove tekstove- okreni stranicu i čitaj druge. Ja ne želim biti onaj koji će portalu zavrnuti vratom ili mu držati glavu pod vodom kako bi ostao nevidljiv.

   1. U ludoj državi i privatno ludilo postaje onda normalna stvar.

    1. Daky pazi da ne postaneš Drky.

 23. Bilo kako bilo, svi smo mi ovdje u prolazu, navraćamo, komentiramo, pljujemo po ovom piscu kolumne i rugamo se njegovom opisivanju životnih situacija, ali ipak ne da nam vrag mira pa svako malo zavirimo u taj periskop da vidimo ima li što novoga, kao dijete kad mu roditelji kupe kaleidoskop. Neki čak komentiraju više komentara, prepiru se jedni s drugima. Interakcija publike je važna, svatko ima pravo na svoje mišljenje, gledanje na jednu te istu stvar, pojavu, događaj.
  Možemo mi pričati što god hoćemo, ali tako jest.
  Po komentarima tekstova ovog bolesnika, kako kažeš, primjećujem da se periskop čita i tekstovi su mu među najkomentiranijima tekstovima u tjednu.

 24. Često se na opravdana ogorčenja i opravdane vapaje, odgovara nasilništvom i dijeljenjem dijagnoza, zato što se ne želi suočiti s istinom. Tako lokalni psihijatri, umjesto utjehe, nade, podrške, dijele dijagnoze i tablete, crkva umjesto poljubaca dijeli propagandne materijale, sir, brašno, kobasice, policija dijeli upozorenja i batine. Kaže se da položaj, službeno odijelo (maska) i moć korumpiraju, a apsolutna moć korumpira apsolutno. Tako od dobrih ljudi nastaju zli.

  Poslanica Efežanima 6:12

  “Jer ne borimo se protiv ljudi od krvi i mesa, nego protiv nevidljivih zlih vladara, vrhovništava (autoriteta) i vlasti, koji vladaju ovim mračnim svijetom; protiv zloduha koji borave u nebeskim prostorima.”

  a ja bi još kulturno dodao, i “protiv tvrdoće u srcima i džepovima ljudskim”

 25. Za sve koji traže dokaze, argumente, kažem samo :” Nemam”
  Ali ono što ne vidite, što je teško imenovati, uobličiti u vama znane forme,
  što ne možete izmjeriti, izvagati, dokazati,
  ITEKAKO DOBRO OSJETITE NA SVOJIM KOŽAMA, a poričete.
  Nikada ateista, sreo sotonu, bio u paklu, bio u raju, osobno se uvjerio.

  Zbog iskustva, direktnog saznanja, ne moram se klanjati interpretatoru direktne božje riječi. Nemaju mi što više reći ni dodati. Odrapio sam svoju školu, i od učenika postao učitelj.

  Nije uopće poanta u vodi kao vodi, nego u vjeri da će ta voda nešto učiniti.
  Ja autora blagoslivljam ovim komentarom, jer je daki iskren, autentičan, neprijetvorani sljeduje ga, ni manje ni više, nego kraljevstvo božje.
  Vidi se da čovjek piše automatski, bez predumišljaja, što je odlično.
  Treba imati muda skinuti sve maske i biti ono što jesi, što je za mnoge ‘uvažene’ članove ‘društva’, nepremostivi most.

  Laku noć.

Odgovori