Clock SB: Uz Dan planeta zemlje – siromaštvo vodi

Neki događaji su u neprestanom koketiranju s politikom i različitim političkim strankama,  ne bi li uski interes jednog trenutka omogućio prostor za prosperitet, bolju statistiku i nešto novca. To nije ništa novo, a  ne bi bilo ni važno, da se time ne ugrožava priroda, zdravlje i životi ljudi.

Da li je voda još zagađena?  Briga za osnovne zdravstvene tegobe svakoga od nas, ne ostavlja prostora razmišljati o dozvoljenim i nedozvoljenim vrijednostima opasnih tvari u zemlji, vodi i zraku kojima smo dnevno izloženi. Trudimo se vjerovati izvještajima i prema njima se ponašamo.

Ali, nedavni događaji ostavili su trajnu sumnju u njih, u ljude koji o njima brinu i o sistemu koji u sprečavanju nastanka panike među građanima, pojednostavljuje vrlo  složene događaje koji se tiču elementarnih prava i života ljudi. Stoga, ni strogi zakonodavni okvir koji smo postavili da bi postali dio europske obitelji, ne daje garanciju da u tako strogim zdravstvenim uvjetima i živimo.

I bez havarije sa vodom, zagađenja zraka koje proizvodi Rafinerija  nafte iz Bosanskog Broda, mogu se izdvojiti zagađivači koji pridonose šteti u ukupnom smislu. Povećanje prometa u gradu, sa  starim automobilima, kombijima i kamionima doprinosi ukupnoj štetnosti zraka koji udišemo, sezona grijanja koja je pri kraju, nije donijela kraj i posljedicama od ispuštenih štetnih tvari.

Koja je poveznica u svemu tome? Siromaštvo! Želimo standard kakav dolikuje prosječnom građaninu Europe, želimo razvoj gospodarstva kako bi povećali zaposlenost, želimo što brže doći od točke A do točke B. Zbog toga, na svim razinama se ponekad “zažmiri oko” na nepravilnost, opravda nešto neopravdano ili jednostavno postavi teza, kako nismo  izdvojeni slučaj u europskoj i svjetskoj praksi. Čujemo, vidimo, osjetimo i šutimo.

Da li to činimo svjesno ili nesvjesno nebitno je,  realnost  mu pridružuje znak jednakosti, jer isto doprinosi šteti. Usprkos tome opet će dio nas, kada uspije nešto malo uštedjeti ili doći do brzog kredita, požuriti nabaviti automobil sa groblja automobila koje je Njemačka otpisala i zabranila za korištenje na svojim cestama.

Promišljanje zdravim razumom  nije privilegij svojstven politici ni zakonima a ponekad ni nama samima. Slijedom toga je i Saborski odbor za zaštitu okoliša i prirode rekao svoje. Kao, za otrove se može pretpostaviti  od kuda su, ali se ne može zaključiti zašto su bili tu, niti pretpostaviti kada će se ponovo pojaviti.  Građani mogu biti mirni.

Nedovoljno ulaganje u infrastrukturu, nedovoljno stručnih kadrova za kontroliranje sustava, premalo kontrolnih mehanizama. Tehnologija je napredovala, ali čovjek koji njom upravlja nije. Što zbog štednje, neznanja ili zbog stjecanja dodatnih vrijednosti, bogaćenje u korist siromaštva je učinilo svoje. Svjesno ili nesvjesno, trujemo se.

 

17 comments

Skip to comment form

 1. A tko je kriv za siromaštvo? Tko jeodgovoran za mentalitet ljudi, koji, svjesni štetnosti starih šklopocija, kupuju te zagađivače? Tekst ne nudi jasnu definiciju odgovornosti, jer ide linijom općih tvrdnji koje važe za svaki kutak na planetu Zemlji. Ako je povod bio Slabvonski Brod, zašto nije izrečeno prozivanje, zašto se izbjegava imenovanje onih koji SADA priječe promjene na bolje., zašto kritika nije nedvosmiselna.?!

  1. Je li to trebao biti Slabvonjski ili Slavonski Brod?

   Ali ako je riječ o primjedbi, ona je na mjestu!

 2. Razuman satav, ali nekako pomirljiv. Što da se radi, pitanje je koje treba postaviti. Konstatacije su na mjestu, ne može im se priigvoriti, ali ovdje nema prijedloga ni jednog jedinog rješenja. No, i ovo je možda dovoljno- opća dijagnoza da je organizam otišao k vragu.

  1. Rješenje je na politici. Lokalnoj, državnoj, europskoj. Ali političari za te probleme nemaju vremena, zauzeti su sami sobom.

   1. Ali, onda im to treba reći, ali ne općenito, nego ih treba prozivati,ne glasati za njih, ismijati ih, ukazati. Političari ne postoje, postoji političar N.N koji treba čuti svoje. To je dužnost svih građana. Ali, on i građani koji su dobili posao zahvaljujući konkretnom političaru,šute kao kurve i štite svoj status.

    1. Ima hrabrih, na primjer, u brodskom novinarstvu. Svakog dana izađe članak o političkim štetočinama. Novinari u Brodu su hrabri i pametni.

   2. Sve dok politika i političari kreiraju i nameću zakone, pravilnike i uputstva za zaštitu okoliša, ni u Brodu, ni u RH neće biti sreće!

    Netko već treba početi slušati struku! Ekologe!

 3. Čekalo se od stoljeća sedmog i dobio se- mućak. Nema tu puno mudrovanja. Hrvatima treba gazda, jer oni su ropskog mentaliteta, jer nove gazde su podanici velikih EU gazda. Ne ide, ne ide…

 4. Postoji vlašništvo nad zemljom i pod zemljom. Tko je i za što odgovoran, nejano je još uvijek, tako ni za održavanje nije utvrđeno tko je za što zadužen. A kopa tko stigne i gdje stigne.
  Što curi na sve strane – ne vidi se. Zemlja je pokrila. Treba imati hrabrosti (čitaj: ludosti) preuzeti dužnost upravljanje za ono što ni ne znaš da si zadužen. Ali, ne znanje nije opravdanje.

  1. Vlasništvo nad zemljom i pod zemljom kao i vlasništvo općenito, najveći je problem koji će čovjeka izbrisati s planeta.

 5. Pita se: “Da li je voda još zagađena?”

  Stručnjaci i političari tvrde da više nije. No 50 posta Brođana i dalje pije flaširanu vodu!

  To je rezultat ne brige, galame, neodgovornih medija, kao i stručnjaka i političara koji nisu i ne znaju artikulirati pravo stanje!

 6. Priča je jednostavna. Mafija želi još profita. Znamo što je mafija, kriminalna organizacija koja reketari sve redom i ubija one koji su joj na putu. Umrežena političko-kapitalistička mafija želi povećati prodaju flaširane najobičnije vode (sic!) i povećati joj cijenu na euro po litri i zgrnuti pare. I šta radi mafija? Proglasi vodu koju je sama zagadila zagađenom, digne frku, ljudi zauvijek izgube povjerenje u vodu iz pipe, pa tu su mala djeca, djeci treba čista voda, i svi počnu kupovati mafijinu flaširanu vodu. Ali ne lezi vraže, mafija puni u boce vodu iz pipe i proglašava ju cetinskom ili izvorskom ili čudesnom itd., to je u sferi reklame, reklamiranje je isti mafijin biznis, i tako mafija potruje i opljačka ljude kako god okreneš, jer Hrvatska je zagađena mafijom do srži i tu pomoći nema. Zato slobodno pijte vodu iz pipe, jer je iz pipe i ova flaširana koju puni mafija i skupo ju naplaćuje. Otrovat ćete se ovako ili onako. I platiti masno trovanje mafiji, preko pdv-a, poreza, harača, nameta, računa za otrovanu vodu po 100 kuna po članu obitelji, a mafija vam je dala plaću 2500 kuna ili penziju za 30 godina radnog staža 1500 kuna. Mafija ubija, svi smo žrtve političko – ekonomske mafije koja harači Hrvatsku i uništava građane.

  1. isto

 7. Važan dio teksta:

  “I bez havarije sa vodom, zagađenja zraka koje proizvodi Rafinerija nafte iz Bosanskog Broda, mogu se izdvojiti zagađivači koji pridonose šteti u ukupnom smislu. Povećanje prometa u gradu, sa starim automobilima, kombijima i kamionima doprinosi ukupnoj štetnosti zraka koji udišemo, sezona grijanja koja je pri kraju, nije donijela kraj i posljedicama od ispuštenih štetnih tvari.”

  Brodski ekolozi ne uvažavaju taj dio zagađenja. Oni samo tuku po Rafineriji.

  1. Brate, pa i u Osijek i Splitu, pa i u Zagrebu možemo govoriti o “povećanju prometa u gradu, (pa i o) starim automobilima, kombijima i kamionima”, negdje više nego u Brodu, dakako i o “sezoni grijanja” u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj!

   No nigdje nema samo u Brodu zagađivača koji je u susjednoj državi!

  2. Program zaštite zraka, treba prema Zakonu, i dužnost je lokalne zajednice ga donijeti, (Osijek, Sisak i drugi ga imaju) mi nemamo. Jer, pitanja je: Tko će to platit?? Zakon o zaštiti zraka odgovara: Lokalna jedinica! .. Ali, nekome to i dalje nije jasno.

 8. Rezimirajmo na kraju, hoću reći poslije 9 godina i 5 mjeseci rada Rafinerije nafte Brod, kakvo je stanje brodskog zraka(!)?

  Nažalost, brodski zrak je jako zagađen, ako ne vjerujete pogledajte današnji (pa može i svakidašnji) izvještaj “European Environment Agency’s European Air Quality Index” na linku:

  http://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index .

  Vidjet ćete da i sada, kada zaista možemo reći da je u Sl. Brodu zrak prilično čist, u zadnjih 100 dana, 75 dana je brodski zrak bio zagađen ili jako zagađen!!! Što više početkom veljače, dana 05.02.2018.g. smo imali slučaj kada u zadnjih 100 dana, 95 dana je brodski zrak bio zagađen ili jako zagađen (vidi na FB stranici GI)!!!

  Mislim, brodski slučaj je skoro jedini slučaj u cijeloj Europi!

Odgovori