Clock SB: Stabilnost u nestabilnosti

Koliko je prošlo vremena od kada je gospođa Kolinda spremala viškove hrane iz svog domaćinstva u čistu vrećicu i odlagala u kontejner, i da li to još uvijek radi s ostacima lososa, na primjer? Ne, postala je predsjednicom i počela se baviti važnijim pitanjima. Održavanjem stabilnosti.

Nakon što je Petrova i narod uvjerila koliko je nestabilna lijeva koalicija,  politika desnog centra uspjela ju je dva puta u godinu dana uvjeriti koliko je stabilna,  i kako im sa sigurnošću može povjeriti mandat za sastavljanje vlade. Iako su se ti događaji zbili u neposrednoj prošlosti, čini se kao da su još dalje. Jer, nove političke teme nižu se kao na pokretnoj traci. A svaka nova donosi veću dozu nestabilnosti u živote građana. Čak su se i oni zagriženi građani,  koji su odlučili da politika nije tema njihovog života počeli živcirati, ali još uvijek ne dovoljno da bi izašli na izbore.

Dotle naša predsjednica bezbrižno bira boje i dezene za haljine i smiješi se zadovoljna postignutom linijom stabilnosti. Kao narodna miljenica u čipkastim haljinicama s nestašnim uvojcima u kosi, izjavama prigodnim za uzrast djece u vrtićkoj dobi, mirno i jasno ponavlja rečenice naučene kao pjesmicu. I bez kurikularne  reforme, reformira nas na način koji jedino može uvrijediti inteligenciju prosječnog građanina.

A naša osobna reforma sastoji se u tome, ako želimo živjeti i preživjeti sve to političko ludilo, moramo si sami stvarati uvjete za poslovne prilike, uredno podmirivat poreze, doprinose i šutke plaćati druge financijske namete. Moramo osmišljavati načine i stvarati okruženje kako bi pokrenuli poduzetništvo, zaposliti ljude, dovesti investitore i strateške partnere koji će osvježiti državnu ekonomiju. Usto, poželjno je obilato se financirati iz kredita banaka, kako bi banke imale  prostora za pokrivanje čudnih jamstava i ostalih rizičnih plasmana koje je proizvela država. I još, moramo paziti da osiguramo pristojnu bankarsku dobit.

Govore nam kako bi trebali više koristiti prilike iz europskih fondova, a ne govore koliko moramo imati na zalihi novca za vlastiti udio u programima ako se slučajno pronađemo u nekom od njih. Koristeći europske fondove trebali bi zaposliti nezaposlene, osigurati tržište za proizvode i usluge, osigurati kupce, naplatu potraživanja i time  pomoći politici da se stabilizira.  Još kada bi proizvedeno prodali stranom kupcu, bili bi građani posve po mjeri aktualne politike. Ali mi to nismo, niti možemo biti. Onoliko koliko država i njeni miljenici mogu potrošiti nitko ne može zaraditi.

Umjesto da država osigura uvjete za rad i privređivanje stvarajući uvjete uređenosti i dosljednu primjenu zakonske regulative, svakim novim potezom dokazuje koliko joj je  politika pogrešna i kako su uvriježeni problemi na tržištu jedino naša briga. Tako nam je od preporučene stabilnosti ostalo samo „s“, a uz to slovo možemo slobodno vezati riječ koja ni malo ne miriše na stabilnost.

 

16 comments

Skip to comment form

  • Lara on 14.06.2017 at 07:59

  Opravdana, oštra kritika jedne namiguše, političarke koja narušava stabilnost. Najveći parazit u svemiru je engleska kraljica. Kolinda je u tom jatu parazita.

 1. Uostalom, kolumnama treba razoriti taj politički smard u vidu lažnjaka kao što je Kolinda zvana uspravnica.

  • on 14.06.2017 at 08:10

  “A naša osobna reforma sastoji se u tome, ako želimo živjeti i preživjeti sve to političko ludilo, moramo si sami stvarati uvjete za poslovne prilike, uredno podmirivat poreze, doprinose i šutke plaćati druge financijske namete. Moramo osmišljavati načine i stvarati okruženje kako bi pokrenuli poduzetništvo, zaposliti ljude, dovesti investitore i strateške partnere koji će osvježiti državnu ekonomiju.”

  Ali, kako se to može postići u nesređenoj, nestabilnoj državi?

 2. Od države ne treba ništa očekivati. Država je neman. Državu treba slabiti.

 3. Mogla bi polumrtva opozicija u gradu i županiji naučiti nešto iz tekstova kolumnista, pa se i pokrenuti.

  1. Koja oporba? Jalovi SDP? Oni su u Brodu pred raspuštanjem zbog loših izbornih rezultata. Odluka koju je predložio Bernardić samo je odgođena. Ostali nisu vrijedni ni spomena. Stranke nemaju intelektualce u svojim redovima. Više ih je angažirano u portalima. HDZ nije oporba. Oni i kad su oporba rade za očuvanje poretka u kome caruju povlašteni građani.

   1. Možda baš zato!

 4. Dokle fešta s Mamićem i šalje mede Bandiću, paradira gdje treba i ne treba, nema govora o stabilnosti.

 5. Nabrojeni nemaju veze s našim životima, sa stvarnim životom. Mi smo publika njihovoj predstavi, glupoj, dosadnoj, iscrpljujućoj i opasnoj, jer ta predstava i te laži i opsjene i glumatanja i nadmetanja i preslagivanja i koaliranja i jalova mudrovanja i crvene čipkaste haljine i operacije zatezanja lica i sisanja sala na trbuhu i upucavanja Trumpu, ti karikaturalni nadmetajući likovi donose stvarne zakone i ugovore, kao Vatikanski, kao Lex Agrokor, kao ovršni zakon, kao cijelo kvarno zakonodavstvo kojim si pogoduju na štetu svekolike tupe publike koju kuhaju kao žabu, postepeno zagrijavajući lonac dok ne bude mrtva, a da ne iskoči.

 6. Dobar naslov, stabilnost u nestabilnosti, a sad kad je Plenki stabilizirao vladu, možemo reći i nestabilnost u stabilnosti 🙂 🙂

  1. Što je tu nestabilno?
   Što komuna nije na vlasti?
   Ne može doći još dugo, dugo, koliko god se tupavi Maras beljio po Saboru.

   1. Šta petljaš komunu, govorim o razlici HNS-a i HDZ.a. HNS se deklarira kao liberalni demokrati i za depoltizaciju je obrazovanja, za raskid Vatikanskih ugovora, protiv diskriminacije LGBT osoba (“Hrvatska narodna stranka ocijenila je da Željka Markić i njena udruga U ime obitelji svojim izjavama potkopavaju civilizacijske dosege hrvatskog društva kako bi unazadili Hrvatsku”) itd. HDZ je rigidna konzervativna stranka koja potiče društvene razlike po svim razinama i ima krimen prvobitne pljačke ( Karamarko: ” Istina je da HDZ ima svoj dio grijeha, istina je da se kralo i pljačkalo, možda je čak istina i da je HDZ zločinačka organizacija…”)
    Kakva je to koalicija i stabilnost, s takvim razlikama, pa to će isto pući ko smrdljiva tikva, jedino ako Plenki ne napravi još ustupaka u okretanju kormila u civilizacijskom smjeru, tj. u LIJEVO!

    1. Od kada je civilizacija LIJEVO? Ili desno?

     1. Pravi ljevičari su humanisti.

      “Pristaše ljevičarskog pristupa politici pozivaju na ukidanje struktura koje smatraju odgovornim za iskorištavanje ekonomski neprivilegiranih dijelova stanovništva. Roderick Lang američki utjecajni profesor s harvardskom diplomom je kratkim riječima opisao program političke ljevice: “briga o pravima radnika, protivljenje plutokraciji, i socijalna jednakost”.

      Zar to nije civilizacijski pristup?

  • Maki on 15.06.2017 at 12:03

  Kolinda je kreatura. Što ona predstavlja? Koga ona obvezuje?

 7. Predstavlja proglase! 🙂 A, je li se oglasila o napadu na Janicu?

Odgovori