Clock SB: Sasvim slučajno, nije

Završen je Porin, odabrani su najbolji izvođači, albumi. Sviđa mi se što nema Rozge, Houdeka, Badričke među nagrađenima. Treba proširiti vidike, ima i drugih slušanih, boljih, koji nemaju puno prostora u medijima ni prilika na sceni.  Dosta je više kraljica na svakom koraku, pa bile one žene, majke pa kraljice ili obrnutim redom. Mjesto na tronu, ako nije određeno rođenjem, ne zaslužuje svatko tko si odredi da na njemu bude.

Na žalost, naša predsjednica ne drži da je tomu tako. Ona misli da svako mjesto na kojem se pojavi je njen tron. Nakon posljednje blamaže u Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje je slučajno završila na sceni, i gdje su svi u čudu gledali kako buket cvijeća, umjesto ansamblu završava u njenim rukama, ne djeluje baš slučajno.

Istina, prozvana je kraljicom, ali  Balkana. Prozvana je od jednostavnih, napaćenih žena iz Bosne i Hercegovine. Pretpostavljam spontano i dobronamjerno, jer svaka pažnja njima, zaslužena je pažnja. Ali, predsjednica ne voli koristiti riječ Balkan, više voli reći jugoistočna Europa,  time je pretpostavila da je kraljica jugoistočne Europe, što djeluje bolje.

Što se hrvatskih građana tiče, njima nazivi nisu u opisu želja. Njihove želje su nešto sasvim drugo, stoga svaka slučajnost uključena u stvarne događaje više nikom ne djeluje slučajnom. Previše je slučajnosti u pričama od Todorića, Podravke, INA-e, MOL-a do transparentnosti provođenja izbora u politici kao i svega ostalog što se servira kao slučajno.

Nedavno se premijer isto slučajno, našao na presici sa glavnim državnim odvjetnikom, iako  glavni državni odvjetnik nimalo slučajno nije bio tada na saborskom hodniku. Bio je na sjednici Odbora za pravosuđe a presica je, sasvim slučajno, sazvana tamo baš u to vrijeme.

Kao što nije slučajno, ni da je afera dnevnica objavljena na nacionalnoj televiziji. Jedino, možda je slučajno što urednici nisu provjerili pozadinu priče. Ali, ni to ne bi trebalo proći kao slučajno, jer profesionalnost u radu nalaže takvu provjeru.

Da li je  slučajno  što poznati šatoraš Klem postao glavni čuvar plaže na Zrču? Ne treba ni spominjati takvo pitanje. Mogu jedino spomenuti misao: Politika je preozbiljna stvar da bi bila prepuštena političarima, Charles de Gaulle-a.  Stoga, priliku za otklanjanje dijela slučajnosti do glavnih državnih izbora, trebalo bi iskoristiti na  predstojećim, lokalnim izborima.

 

 

22 comments

Skip to comment form

 1. Iskoristiti na lokalnim izborima? Kako izbjeći “slučajnosti”?

  1. Razotkrivanjem? 🙂

   1. Slažem se! Ali, bit politike je skrivanje. I tko će napokon, s dokazima i svjedocima razotkriti babu?

    1. Zar nije sve rečeno? Treba izaći na izbore, a ne čekati što će drugi odlućiti.

     1. Ali, i “oni” će izaći na izbore. Sasvim slučajno, nije.

      1. Idemo vidjet koga je više! 😀

 2. Građani odnosno sitnozubi su najviše odgovorni za sve što (im) se dogđa. Oni su svoju djecu žrtvovali, oni su šutjeli kad ih se izbacivalo na ulicu, oni su mirno gledali pretvorbu i privatizaciju, jer ih je impresionirala pljačkaška ruka na srcu, oni su razbijali ploče s krivim pismom po naputcima gazda, oni su i sada krivi kad, na primjer, Plenković, hoće ponovo kupiti INU preko leđa HEP-a itd. Sve što im se događa- zaslužili su. Zvuči strašno, ali je tako. Njihov otpor prema izrabljivanju je ništavan, njihova vjernost lopovinama je nevjerojatan. Oni će prije masovno navijati za Šukera i Mamića, nego špto će masovno izaći na ulice i reći da je dosta deranja kože.

  1. Normalno da su oni najodgovorniji, ali ne očekuješ li ti previše od krezubih?

   Običan čovjek gleda neke standardne pokazatelje koje je on u stanju dokučiti, koji se nekome mogu činiti smiješnima ili pogrešnima, ali on drugih nema ili ih ne razumije što mu ne treba zamjeriti:

   – odijelo, auto, kuća
   – obitelj, porijeklo, što selo priča
   – zvanje, diplome, doktorati

   To su parametri na osnovu kojih naši ljdi odlučuju i procjenjuju.

   Kada netko ispuni većinu od spomenutih parametara, onda on može činiti što god mu volja, a krezubi će aplaudirati. Može kupovati i prodavati INE i GAC-ove, dizati poreze i uvoditi nove, plaćati uhljebe …..

   Sve će mu biti oprošteno, jer je on ispunjenjem gornjih parametara postao NAŠ (hrvat, srbin, komunista, …..).

   1. Ljude više ne procjenjujem. Tražim ih svijećom.

    1. Teško ćeš uspjeti bez predloška 🙁

 3. Kolinda je horizontala, pardon, uspravnica Balkana. Lezi!

 4. Tika taka budi đaka, kad zazvoni mora ustat i krenut na birališta birati jednu od po đaka jednako katastrofalnih opcija za koje je nemoguće birati ZA jednu od ponuđenih, nego samo PROTIV jedne od ponuđenih opcija, pa je red da na lokalnim izborima đak bira PROTIV postojeće brodske opcije koja ima najveću gradonačelničku plaću i administraciju u najsiromašnijem hrvatskom regionu i brodu koji tone skupa s putnicima zbog loše plemenske posade. Onaj Bašić spektakularno pali krpe po Zagrebu, Duspara je grad pretvorio u luna(tic) park s ringišpilima i autićima umjesto ko Nova Gradiška u poduzetničku zonu i šanse za život, a Slavica se sve više kristalizira kao jaka i odvažna osoba za nužne promjene u brodskim centrima moći koje sisaju grad za svoje bogaćenje. Tika-taka, vrijeme je za promjene u lokalnoj upravi, mogu biti samo na bolje, jer gore ne može biti za đaka.

  1. Što je sad toliko pogrešno u paljenju krpa?
   Možeš biti navijač, ali budi bar toliko objektivan da neke dobre stvari koje naprave ljudi koji ne igraju za tvoju ekipu priznaš kao dobre. To je stvar ljudskosti, čestitosti, normalnosti. Misliš da ćeš gađenjem drugih pomoći svojima?

   1. Smeta me pravljenje cirkusa od ozbiljne stavi u svrhu političke samopromocije.
    Efektnije su slike karcinoma pluća na cigaretama od njegovog političkog performansa. Trebao se skinuti gol i prošetati Ilicom ko Gotovac, s plinskom maskom na glavi, to bi bila koreografija za pamćenje i možda bi povukao glasove.

    Tužba protiv trovača na kojoj temelji svoju predizbornu kampanju je sugerirana na periskopu još prije par godina kao jedini pravni način rješavanja problema s rafinerijom, i nije nikakava Bašićeva heureka!, uostalom, nek skoči pa kaže hop, drugim riječima, ima li Pero, kao dugogodišnji brodski političar, kakve konkretnije zasluge od mahanja s upaljenom krpom?

    1. Možda bi po istom principu ozbiljnije shvatili i Slavicu da skine gola i prošeta par puta korzom? Neki bi ju odmah uzeli deztaljno proučavati 🙂

     Navijači, navijači ….. jadni ste.

     1. Lady Godiva? Zašto ne, dobra ideja.

      http://amysartgallery.com/Ven-Photos/20x24_a/a238_4.jpg

      1. Ja se već ponadao da objavljuješ Slavicine slike u tom fazonu, da imaš nešto na lageru 🙂

       Više bih volio da prošeta, ali vidimo svi da se mnogi nuđaju bili konj kojega će drugarica zajahati.

 5. Kraljice su aristokratska sorta, nije Kita rović kraljica, može biti jedino kraljica trasha. Noblesse oblige (na francuskom “Plemstvo obvezuje”) je izraz kojim se opisuje koncept prema kome pripadnost plemstvu ili višoj klasi uz povlastice sa sobom povlači i daleko više obaveza i odgovornosti u odnosu na ostale ljude. To se odnosi na daleko strože standarde lijepog ponašanja, ophođenja prema ljudima i uzdržavanja od aktivnosti koje se smatraju “nedostojnima”.
  Operirati podvoljak i trbuh i lupetati fraze, eksponirati se i činiti faux pasove na svakom koraku, ne priliči kraljicama, nego balkanskim nouveau rich sponzorušama.

  1. Formalno gledano bih se možda i mogao složiti s tobom, ali je li tragedija u nejzinoj formi ili u njezinom sadržaju? Josipović je imao formu (osim jada nije upadao s pozornica), ali mu je sadržaj također bio nevidljiv. Stipe sa “institucijama koje rade”? Sve ukazuje na to da bbi se taj institut pod hitno trebalo ukinuti jer nitko od onih koji su ga ispunjavali nije demonstrirao nikakav stvarni sadržaj.

   1. Kad su u pitanju hrvatski političari, nikada nije pitanje kolika je od njih korist, jer je evidentno da koristi nema, nego koliku čine štetu svojim javnmi i tajnim djelovanjem i koliki su teret za proračun i gospodarstvo.

 6. Uspravnica je u Švedskoj. Na nekom lamuđem jezeru?

Odgovori