Clock SB: Provjetravanje

Ne iznenađuju me tekstovi u kojima predsjednik Hrvatske gospodarske komore namjerava otpustiti oko trideset posto zaposlenika iz središnjice i lokalnih jedinica na županijskim razinama. Obzirom da mu je cilj racionalizacija troškova te usmjeravanje sredstava na stvaranje boljih uvjeta za poduzetništvo u budućnosti. Slična odluka očekivala bi se i od Hrvatske obrtničke komore, ali zbog njene strukture, teže ju je za provesti.

Konkretne su razlike između Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore. Iako su obje organizacije osnovane radi zastupanja interesa svojih članova iz privatnog sektora, u sastavu su im članovi iz različitih registara za upis, razlikuju se po ustrojstvu, unutrašnjoj organiziranosti,  razini odgovornosti svojih članova, različito propisanoj visini članarine. Jedino zajedničko im je glomazni, tromi sustav i masa vlasništva nad  objektima i uredima u zemlji i izvan nje, kupljenih godinama prikupljanom članarinom svojih članova.

Uglavnom, Hrvatska gospodarska komora posluje kao samostalna pravna organizacija koja zastupa interese pravnih osoba putem 63 udruženja i 33 zajednice gospodarske komore, povezanih u jednu organizaciju na državnoj razini. Hrvatska obrtnička komora je drugačije organizirana, njene članice  su pravno samostalne organizacije koje zastupaju interese fizičkih osoba, obrtnika, kroz 112 udruženja obrtnika i 20 područnih obrtničkih komora na državnoj razini. Udruženja i područne komore sa Hrvatskom obrtničkom komorom povezane su statutom temeljem Zakona o obrtu.

Obzirom na jednostavniju organiziranost, moglo bi se vjerovati predsjedniku Hrvatske gospodarske komore kada obećava da će potrebno provjetravanje nagomilanog sistema provesti racionalizacijom u broju zaposlenih, jer mora barem nešto učiniti. Još uvijek ih prati slučaj bivšeg predsjednika sa prekomjernim apetitima, a odrekli su se dijela članarine zbog epidemiološke krize, pa je i bankovni račun sve tanji.

Za Hrvatsku obrtničku komoru i njene područne obrtničke komore i udruženja obrtnika s vrha piramide teško je bilo što obećavati, osim po posebnim uvjetima ograničenog popusta u plaćanju članarine.  Zato što svaka od njih ima svoje dužnosnike sa zasebnom pravnom odgovornošću, koji o unutarnjem ustroju i zaposlenicima odlučuju sami. Iako ih međusobno povezuje statut i opći akti usklađeni sa aktima krovne organizacije, lokalni čelnici mogu odstupiti od propisane prakse, jer su na terenu samostalni.

S obzirom na takvu pravnu strukturu, kod obrtničkih organizacija jedino je provedba izbora prilika za provjetravanjem klime unutar organizacija. Prema informacijama, brodski obrtnici se upravo  nalaze pred takvim izazovom. Stoga ako budu dovoljno zainteresirani, mogu obratiti pozornost na odgovarujuće osobe koje bi ih mogle zastupati i usmjeravati pravce trošenja njihovog novca.

Nesretne okolnosti za sve članove ovakvih sustava su što propise donosi država, a nadzor se provodi jedino na osnovu individualnih prijava. Tako i kada im je članstvo na koljenima, sustav ima podlogu za postojanjem i postupanjem. Stoga mu minimum pristojnosti i lojalnosti prema članstvu nalaže racionalizaciju zaposlenih, što najavljuje Hrvatska gospodarska komora. A uštede, povećanje obima pomoći  i usluga članstvu, kao i sadržajniji način kontrole jedinica u hijerarhiji sustava, kod Hrvatske obrtničke komore.

Sve u svemu, provjetravanje tih sustava neophodno je započeti. Hoće li poduzetnici i obrtnici  osjetiti dašak svježine, vrijeme će pokazati.

14 comments

Skip to comment form

 1. Gospodarska komora otpušta dvjesto zaposlenika, a onima koji ostaju plaća se neće dirati. Zar prijelazno rješenje nije bilo smanjivanje plaće svima kako bi se zadržali zaposlenici? Ne, jer vrhušk želi imati iste visoke plaće. Bez solidarnosti su i čvrstih ideja za budućnost.

  1. Moguće da se iotome radi, ali svakako se, barem u Obrtničkoj komori, radi i o racionalizaciji zaposlenih. Previše je uhljeba koji ne pružaju prave usluge, usluge zastupanja i zaštite obrtnika. Obrtnicima se isisva članarina, ali se zauzvrat ne dobiva ništa. I kad bi zatražili savjet obrtnici su usmjeravani prema Zagrebu, jer u Brodu nije bilo eksperata za njihove potrebe, u Brodu su obrtnici imali posla s kurtonom

   1. Upućuju na Zagreb, u doba elektroničke komunikacije?? Baš su se lijepo uhljebili-do penzije!

 2. “Provjetravanje” je pristajanje na promjene šminke. Rješenje je da se članarina plaća dobrovoljno, a ne pod mus. Koji će k. obrtniku koji zapoljava jednog radnika Obrtnička komora i redovna članarina? Ne može ,i se naći izračun nekog paušala, recimo?

 3. Obje komore su više-manje nametnici u funkciji predziđa države. Nisu prošle provjeru zaštite rada i biznisa. Uostalom, mislim da ih treba razoriti.

   • Maki on 27.07.2020 at 08:53

   Definitivno radi se o organizacijma čiji ugled slabi i zbog toga što su u lokalnim podružnicama zaposleni jebivjetri koji nisu ni htjeli, a ni znali pomoći klijentima.

  • Mi on 27.07.2020 at 10:55

  “Jedino zajedničko im je glomazni, tromi sustav i masa vlasništva nad objektima i uredima u zemlji i izvan nje, kupljenih godinama prikupljanom članarinom svojih članova.”
  – i kada ne budu radili za obrtnike i poduzetnike, mogu raditi za sebe, zbrinuti su. A ni prstom mrdnuli!

 4. Pristane brod u luku. Svi mornari ubrzo izađu na kopno i nađu si kurve, gostione.. Juri koji je izašao zadnji ostane jedna kurva, smrdljiva, neuredna, zamazana. Šta da radi, on ipak pristane s njom otići u njenu špelunku. Davi se, ali radi. U jednom trenutku kurva prdne, a on kaže: hvala bogu malo čistog zraka. Tako je i s komorama. Kurvetine smrdljive, a kad prdnu nešto od savjeta, ispada da je čisti zrak odnosno važna usluga.

  • BoLi on 27.07.2020 at 14:13

  Podobni nisu i pogodni! 🙂

 5. Ja baš im ne vjerujem! Živi bili, pa vidjeli…

 6. Vjeruje se onima koji znaju opravdati povjerenje, spomenuti baš ništa nisu pokazali.

 7. HOK je pravna osoba kao i HGK, teritorijalno organizirana na razini županija u područne komore, a na razini općina i gradova u udruženja obrtnika, sistemom hobotnice.

  “Hrvatska obrtnička komora je pravna osoba.
  Hrvatska obrtnička komora obavlja javne ovlasti.
  Članovi Hrvatske obrtničke komore su obrtnici koji obavljaju obrt na području Republike Hrvatske.
  Članstvo u Hrvatskoj obrtničkoj komori je OBAVEZNO.
  Područne obrtničke komore udružuju se u Hrvatsku obrtničku komoru.”

  Bla, bla, bljak, bljak, jedna kolaboracionistička antiobrtnička komora čijem statutu je potrebna minimalna tehničko-pravna korekcija i ništa ne treba mjjenjati, nek se množi, uhljebljuje, putuje i živi i hrani se na teret onih koji ju plaćaju ako ŽELE. Samo treba promijeniti ovu gadost OBAVEZNO u “Članstvo u Hrvatskoj obrtničkoj komori je NEOBAVEZNO.” Takav idiotizam HOK-a da je članstvo OBAVEZNO jednak je idiotizmu da obrtnik na svom lokalu napiše kupcima da je kupovanje kod njega OBAVEZNO. KUŽITE VI KOJI JE TO IDIOTIZAM PARAZITA, DA ONI ZA SEBE NAPIŠU DA JE PLAĆATI IH – OBAVEZNO. Svi hrvatski paraziti imaju istu mozgovnu strukturu i pravnu moć da svoje postojanje i kaos i zbrku i posljedično opće propadanje pod njima naplaćuju i zakonski regliraju kao OBAVEZNO. Znači, rješenj je OBAVEZNOG parazita jednostavnom negacijom regulirati u NEOBAVEZNOG, kao što su i obrtnici i privatnici i radnici i seljaci i sve što je u ovoj zemlji korisno i vrijedno neobavezni, a samo su skupi paraziti OBAVEZNI.

  1. Naša posla!

  • BoLi on 28.07.2020 at 10:10

  Bira se predsjednik??? 🙂
  “…Prema informacijama, brodski obrtnici se upravo nalaze pred takvim izazovom. Stoga ako budu dovoljno zainteresirani, mogu obratiti pozornost na odgovarujuće osobe koje bi ih mogle zastupati i usmjeravati pravce trošenja njihovog novca.”

  To izgleda otprilike ovako:
  S obzirom da predsjednika može predložiti Upravni odbor, sastanu se 4-5 seksistički nastrojena mužjaka i “kobajabe” slučajno predlože jednog između sebe. On se malo nećka, ali ako se mora-mora se!
  I tako će za budućih mjesec i nešto dana, nakon “pomnog promišljanja” izborne baze, Udruženje dobiti predsjednika. Demokratski. Po proceduri.
  Da bi čoek riječ rekao!!

Odgovori