Clock SB: Kako se troše komorske članarine

Neovisno od politike ili baš zbog politike, potrebno je podržati zahtjeve poduzetnika,  obrtnika i drugih zainteresiranih u nastojanju smanjenja plaćanja nepotrebnih davanja, a posebno doprinosa komorama. Neke stvari naprosto nisu u redu, jer novac koji se slijeva u obrtničku i gospodarsku komoru ne služi uplatiteljima, nego potiče egoizam njihovih predstavnika i sklonost neodgovornosti u upravljanju članarinom.

Političkim planom u spašavanju statusa za obje komore, nabavljale su se i većim dijelom kreditima otplaćivale nekretnine koje sada služe kao jedan od razloga za njihovo postojanje. Drugi razlog su obavljanje javnih ovlasti. Obavljanje javnih ovlasti pripalo im je u  pregovorima sa pojedinim ministarstvima koja su im prepustila dio poslova. Javnu ovlast imaju iz oblasti strukovnog obrazovanja, određenim licenciranjima, izdavanjem dozvola i slično. Znači ništa što državna tijela nisu i ne mogu raditi, za što su već financirani od svih građana.

Treći razlog za očuvanje komora, spominje se tradicija postojanja duga 160 godina. Jedino zabilježeno tako dugo postojanje  su obrtnički strukovni cehovi koji su se okupljali u zajednice pri nekom od kotara u tom davnom periodu. Niti gospodarska komora, niti obrtnička komora nemaju toliko dugu tradiciju. Naime Hrvatska obrtnička komora osnovana je 1993.godine, kada je okupila sva postojeća Udruženja obrtnika u županijske obrtničke komore, kojima je postala krovna organizacija. 

Umjesto za pomoć na unaprijeđenju obrtništva i poduzetništva, godinama se investiralo u kupovinu imovine. Tu se razlikuje obrtnička od gospodarske komore. Dok je Hrvatska gospodarska komora kupujući nekretnine u potpunosti njihov vlasnik, za Hrvatsku obrtničku komoru to nije slučaj. Svaka županijska obrtnička komora i svako gradsko Udruženja obrtnika ukoliko posjeduje nekretninu, njeni su pojedinačni vlasnici.

S obzirom da Hrvatska obrtnička komora prima od svakog obrtnika u RH dio komorskog doprinosa, a županijske komore samo od obrtnika sa pripadajuće županije, HOK je financijski stabilniji. Stoga se za svaki problem u financiranju, niže rangirana udruženja ili županijske komore obračaju HOK-u za pomoć u financiranju. Ali, HOK nije financijska institucija, stoga jedino što može je položiti pravo na imovinu organizacije u problemu.

Upravo takav primjer je iz Brodsko-posavske županijske obrtničke komore. Godinama je kreditno otplaćivala nekretninu i godinama su za vrijednost otplaćivanih obroka uskraćivane aktivnosti prema obrtnicima. Daljnjim radom i lošim odlukama u upravljanju, izgubila je sudski spor koji uopće nije trebala voditi, ostala blokiranog žiro računa te spas potražila kod Hrvatske obrtničke komore,  jer niti ne postoji drugi način da dođe do sredstava.

Hrvatska obrtnička komora posudila je sredstva, odblokirala joj račun i upisala založno pravo nad nekretninom uz pripadajuću kamatu. Sad, uz upitno  buduće financiranje te povećane troškove zbog otplate duga, županijska obrtnička komora više nema dovoljnu sposobnost obavljati svoju osnovnu funkciju, pomoć obrtnicima. Također, ako ne bude mogla uredno vraćati primljeni zajam, Hrvatska obrtnička komora mogla bi doći u posjed imovine koju ni po kojoj osnovi nije mogla imati.

Podsjećam, komorska članarina im je osnovni prihod koji se dijeli po ključu raspodjele na udruženja obrtnika, županijske obrtničke komore i Hrvatsku obrtničku komoru.  Obzirom da naplatu zadužuje i vrši Porezna uprava i država ima svoj postotni dio. Apsurdna je činjenica   što su primljena sredstva za spas poslovanja Obrtničke komore Brodsko posavske županije upravo iz istog izvora, od obrtničke članarine istih obrtnika.

Sve lijepo posloženo na korist svima, osim obrtnicima. Stoga, kada znaju tako lijepo organizirati trošenje obrtničkog novca, nema potrebe za njihovim ukidanjem. Dovoljno je omogućiti im da pokažu jednaku sposobnost na tržištu. Imovinu su osigurali, neka izlože sposobne kadrove i zarade si plaće i naknade. Tko bi tada imao bilo što reći protiv njih? Baš suprotno, tada bi pozitivno  govorili  o njima, upravo onako kako oni sami govore o sebi.

16 comments

Skip to comment form

 1. Sve je važnije od suštine postojanja komora, mešetari se, igraju igre, a ne rade ono što bi trebale raditi. Komore potoje samo radi sebe.

  • Goli on 11.02.2021 at 07:30

  Neka se javi poduzetnik, obrtnik kome su komore pomogle u smislu njihovog postojanja!

 2. Neka se jebu o svom trošku! Obvezna članarina je nedopustiva. Vlada direktno radi protiv onih od kojih živi država zarad parazita i uhljeba.

 3. Uostalom, mislim da ovakve parazitske komore treba razjebati. Nemaju svrhe. One su dokaz da je kompletan državni ustroj trul do bola.

 4. U Obrtničkoj komori BPŽ nisu svjesni koliko ne znaju, oduvijek. Bacaju novac na kazne, od porezne do suda, pa ponovo. Sramota!

 5. yo-yo, što predlažeš? Kako uvažiti zahtjeve obrtnika?

 6. @Mrsunja, sve dok na sve to iz HOK-Zg ne reagiraju (osim što su se iz svojih interesa upisali na nekretninu), znači da je “ne talasaj” važnije od interesa obrtnika.

 7. To je apsolutno jasno, ali što treba učiniti kako bi interesi obrtnika postali najvažniji? Obrtnici trebaju pomoć, a ispada da je od KOK-a ne mogu dobiti.

  • BoLi on 11.02.2021 at 14:09

  pa da, svi se bune a ništa poduzimaju, valjda imaju neki Statut!?

  • Maki on 11.02.2021 at 14:38

  Teško stečeni novci obrtnika otišli su Perglovici po odluci suda zato što su se u udruženjima i komorama međusobno klali umjesto da su bili u funkciji obrta.

 8. Udruženja obrtnika oduvijek je bilo, Komora nije. Da je sve bilo po pravilima i Statutu ne bi se međusobno “klali”, niti bi to iz HOK-a poticali, odobravali i savjetovali. Interes je novac, ne obrtnici.

  • Mi on 11.02.2021 at 18:18

  Katastrofa. Dosta je s tim haračem!

 9. Nisu to samo parazitske, to su i polukriminalne institucije, jedan je predsj. “udruženja” obrtnika svojoj hanumi dao besplatno na korišćenje prostorije udruženja u kojima se bavila biznisom bez plaćanja struje, vode i najamnine i nabaciavao joj klijente a ona je krivotvorila račune za smanjiti pdv i naplaćivala klijentima velike iznose za krivotvorenje i umanjivanje pdv-ova i za zaštitu od inspekcija jer je muž poitička faca njenim klijentima osiguravao zaštitu vezama, to su kriminalne ortačke šprance prvobitnih kriminalaca zbog kojih svi ispaštaju a krimosi su danas bogataši. Pošteni obrtnik trta od inspekcija i jedini plaća u kriminalnom procesu u kojem obično brzo propada i zatvara poslovanje. Konkretno ovaj gore slučaj, po meni je to kriminalni udruženi poduhvat bračnog para koji se obogatio lopovlukom i ponašanjem prema javnim prostorijama i javnom računu kao pema svojoj prćiji, novac obrtnika je njegov, javne prostorije su njegove, i tako par godina i zbrinuti su za cijeli život. Sustav je lopovski do srži. Paraziti jedino što rade i brinu je kako naplatiti i izvući s računa lovu. Ljudi šute na lopovluk ko zadnje p. Rađe će riknuti i zatvoriti obrt nego se sukobiti s lopovskim sustavom i lopovima. Lopovi 30 godina odgajaju ovce da šute. trpe i plaćaju i gledaju kako kriminalci se bogate, idu na safarije, zapošljavaju svoje žene i djecu klijentelistički i preko veza dok njihova su osuđena na iseljavanje. Ogromna odvratna kriminalna parazitska hobotnica koja samo izvlači lovu, od EU, od obrtnika, od pdva-a , od građana, od tlaka i nameta da bi parazitirala bez rada i truda na haračima. Paraziti pružaju ogroman otpor ukidanju svog parazitskog načina života i povratku radu i borbi za egzistenciju na tržištu i da budu sisani umjesto da sisaju.

 10. Sve je to istina, ali malo si ju rastegao. Ustvari, neka se piše o destruktorima na sve načine.

 11. Koji dunster! Koji parazit!

Odgovori