Ana Škornjač: Energiju promjene donose probuđene žene šireći oko sebe dobre vibracije i prekrasnu snagu – čekajući i nas da im se pridružimo!

JA …, ljevičarka, sestra, majka, kćerka, supruga, baka,  svekrva, punica, prijateljica,  feministica, susjeda, kuma, žena s invaliditetom , nudistica, radna kolegica, ljubavnica, volonterka, junakinja, vrtlarica,  planinarka, vozačica, klizačica, kuharica, dadilja, trbušna plesačica, slikarica, hraniteljica, rekreativka, samohrana majka, sakupljačica,  pacijentica,  blagajnica,  spremačica,  restauratorica, službenica, savjetnica, slastičarka, kolekcionarka, krojačica, optimistica ..

Na ovim prostorima tisućama godina živimo patrijarhat što za posljedicu ima vidne i dugoročne posljedice na odgoj ženske djece! Rodni stereotipi su prisutni od rođenja do smrti jer nam spol kao biološko određenje uvjetuje rodno ponašanje. Prošlog vikenda sam sa prijateljicama gledala prekrasnu plesnu bajke organiziranu naporima članica udruge koja okuplja zaljubljenice u orijentalni ples. Naše Brođanke & gošće iz Osijeka i Zagreba su zorno pokazale rezultate upornosti i predanosti svojoj ljubavi – trbušnom plesu! Prekrasni, živopisni kostimi, osmišljeni i izrađeni vlastitim rukama, koreografije uz poneku glazbenu kulisu značajno otklonjenu od uobičajenih  instrumenata i tradicionalnog ritma, nama laicima su približili beskrajni prostor ženske kreacije. Mojoj prijateljici je odmah bljesnula ideja da bi žene koje plešu folklor u KUD -ma trebale svojim kolektivnim dolaskom podržavati ove zaljubljenice u trbušni ples. Toliko je toga zajedničkog kod jednih i drugih plesačica! Redovito vježbanje, briga oko održavanja nošnji & kostima za nastup, uređivanja frizure i ukrasa na glavi, obuće .. sve je to umjetnost, rekla je! Ništa od zveckavih & svjetlucavih dodataka na njihovoj veličanstvenoj, lepršavoj odjeći nije moglo sakriti glavnu poruku. Slavimo žensko tijelo, našu ženskost, našu prekrasnost, neponovljivu seksualnost i unikatnost svake žene, bez obzira na njezin izgled, životnu dob, bračni status ili zanimanje.

Od plemenske zajednice do danas, vladavina muškaraca u svjetovnoj i duhovnoj vlasti je učinila sve da tu veličanstvenost i neponovljivu žensku moć strpaju u četiri zida. Požuda je uvijek samo u očima promatrača pa su ukrašena ženska tijela mnogih tradicija i kultura koristili da plesom zabavljaju i uzbuđuju svoje gospodare. Puno je stoljeća prošlo a za posljedicu imamo kriterij po kojemu je ispred svih ženskih osobnosti i vještina, najvažnija mladost i fizička privlačnost. Nakon ulaska u srednju dob, bezbroj žena se radi stida više ne skidaju niti pred vlastitim mužem jer smo i same povjerovale u privid da su samo mlada i vitka tijela predodređena za tjelesne užitke. Današnja društvena realnost vrijeđa činjenicom da u Hrvatskom društvu glazbenice, znanstvenice, sportašice, glumice, .. moraju razgolititi barem rame ili koljena kako bi njihova fotografija privukla čitatelje na štivo u kojemu saznajemo koliki su značajni i veliki njihovi rezultati na profesionalnom planu. Koliko žena u invalidskim kolicima mora biti cjelovita kao osoba, da može slaviti svoju ženskost i seksipil ako je inkontinentna i koristi pelene dok današnje društvo diktira okvir u koji se preteško uklapaju drugačiji, bolesni, preniski, previsoki, debeli, stari ..!? Koliko hrabrosti tek treba osobi s invaliditetom da se usudi upustiti u seksualni odnos. Rijetko se u našim medijima javno govori o seksualnosti žena i muškaraca s invaliditetom? Nisam nikada naišla na edukaciju namijenjenu osobama s mentalnim teškoćama kojom bi njihove roditelje & staratelje netko poučio kako se nositi sa njihovim seksualnim porivima.

Mladima se svakodnevno šalju poruke koje im stvaraju privid da je vanjska ljepota najvažnija osobina a svaki sadržaj koji duhovno osnažuje djevojke i pomaže razvoj njihovih potencijale se ismijava i guši. Trebam li ponavljati koliko organizirane religije mudro i previjano veličaju ulogu majčinstva kao jedinu poželjnu i prihvatljivu žensku ulogu!? Sve kampanje koje provode su uperene protiv djevojčica, djevojaka i žena jer im ne trebaju samostalne, snažne i kreativne žene, svjesne svoje svestranosti i neponovljivosti. Trebaju primitivke spremne za borbu kako bi osvojile svog mužjaka. Žele nas pretvoriti u tvornice za rađanje djece koja će sutra biti topovsko meso zadojeno nacionalizmom i mržnjom prema drugačijima, spremni ginuti u njihovim vjerskim ratovima ili služiti svoje gospodare kao ponizni nadničari.

Ugasimo televizore! Ne moramo slušati i gledati besmislice i predrasude jer svaki rijaliti šou i debilne serije nam uzimaju dragocjeno vrijeme i vrijeđaju naš intelekt. Upalimo svjetlo i hodajmo gole barem u svojoj spavaćoj sobi, bez tereta prošlosti i očekivanja! Imamo još samo vremena vlastitom promjenom utjecati na kćerke, snahe i unuke pokazujući cjelovitost duše i tijela. Probudimo još danas vlastitu razboritost da se ne stidimo sutra same pred sobom jer si dopuštamo patnju koja nas raslojava i udaljava! Prestanimo mrziti sjećanja na povrijeđenu prošlost! Ona je naš neodjeljivi dio, vidan čim razmaknemo zavjese satkane muškom uvredom zbog ne prihvaćanja prirodnog procesa starenja! Upravo se u meni budi trbušna plesačica i mijenja način na koji vidim sebe. Možda su krivi Uran i Venera koji su zajedno u Biku prvi puta nakon 80 godina? Osjećam ipak da energiju promjene donose probuđene žene šireći oko sebe dobre vibracije i prekrasnu energiju – čekajući i nas da im se pridružimo!

„Najveća hrabrost je biti ono što jesi.

Ne savršena, ne idealna, ali jedinstvena i unikatna.“

13 comments

Skip to comment form

 1. Nije li trbušni ples pristajanje na muške obrasce iskazivanja ženskih atributa, povinovanje muškim maštarijama i zadovoljavanju žudnje?

 2. Iz fima Jagode u Grlu: “Mešaj, Ruki!”

 3. Ideal osamdesetogodišnjakinje: izdahnuti pred publikom u staračkom domu.

  1. Stanari bi vikali da se skine, a ona ili one (plesačice) bi odgovorili da su već gole, a da su obučene u smežuranu kožu.

 4. Ne razumijem zašto vi muškarci komentirate ovu žensku temu kada se vidi da ništa ne razumijete. Čitam sve tekstove ove autorice i jasno mi je o čemu govori. Ona se obraća ženama i želi ih podsjetiti da imaju mogućnost promijeniti svoj život. Ja se uvijek zamislim nad temom o kojoj govori Ana Škornjač i sretna sam što i ja razmišljam na sličan način. Tko vas muške što pita? Držite se nogometa i sličnih glupost. Ovaj tekst ohrabruje žene! Bravo Ana! Hvala ti Ana!

  1. @Nana zašto je to ženska tema? U čemu tekst ohrabruje žene? da budu više žene? zZa koga? Pa ne plešu one za svoje sestre i susjede, nego za one koji umiju ocijeniti umiježe- za mužjake.

   1. Ljubice, jesi li i ti muško?

  2. “Požuda je uvijek samo u očima promatrača pa su ukrašena ženska tijela mnogih tradicija i kultura koristili da plesom zabavljaju i uzbuđuju svoje gospodare.”
   PA SAMA AUTORICA TO TVRDI. kAKO UVIJEK, TAKO ZAUVIJEK.

   1. Daj ostavi Nanu na miru! Ona kaže da autorica kaže da žene žele samo plesati i da im se j. za gledatelje.

 5. Bravo Ana. Još jedan tekst koji provocira na razmišljanje na drukčiji način. Važno je oslobobođenje od očekivanog.

 6. Od malih nogu to treba!

 7. Unikatni tekst. 🙂

  Inače, više volim klasične plesove od etno trbušnjaka za zazivanje plodnosti, mahanje i grčenje trbušnih mišića namjenjeno muškoj publici mi je odiozno, kao ženu ne fasciniraju me goli trbusi drugih žena, leži mi valcer i moderni plesovi, i recimo, ples klizačica na ledu, trbušnjaci su za hareme.

  I ako je žena glupa i umjetna, licemjerna i premazana svim farbama, ako priča gluposti i maše glavom ko konj i krevelji ustima u prenavljanju se po stranim državama uvlačeći se u šupak svojim kretenskim ponašanjem i spikom, pa taman da je predsjednica države, takvu kreaturu treba maknuti, a ne se s njom solidarizirati samo zato jer je žena.

  Inteligentna žena nema kompleks o kojem se govori u tekstu, ona je prirodno ravnopravna i nema se šta dokazivati, ni kreveljiti, ni uzbuđivati. Ona je naprosto ravnopravna u svakom pogledu, tjelesnom i intelektualnom, pa i nadmoćna amazonka. Balkanci su primitivni, kažu i među najneinteligentnijima na testovima inteligencije na svijetu, nisu za mudraca nego samo za madraca i samo forsiraju golu mesinu i razmnožavanje i parenje, a na parenju i Zrću i zarađuju, jadni li su i nesposobni. Mafija i kler promiču meso i parenje, i tu se štange i trbušnjaci uklapaju, ali da žena čita i obrazuje se, ne, to im se ne uklapa, i zato ne trbušnjaci, ne mahati glavom i kreveljiti se na putovanjima po stranim državama kao jeftina namiguša, nego čitati, čitati i čitati i biti financijski neovisna i ravnopravna, to je kajla šovinistima, a ne trbušni ples.

 8. Nije požuda u oku promatrača, nego je požuda u oku požudnog. U oku promatrača je slika. 😛

Odgovori