Veliki ekskluzivni intervju sa Slavicom Lemaić: Tko će Brod iznijeti iz mraka ako svi pobjegnemo u svoj strah?

Slavica LemaićSlavica Lemaić učiteljica je razredne nastave u OŠ Antun Matija Reljković. Diplomirala je na Visokom učiteljskom fakultetu u Osijeku, te stekla titulu dipl. učiteljice razredne nastave.
Nacionalnom forumu pristupa 2014. godine. Potpredsjednica je Glavnog odbora. Povjerenica je Nacionalnog foruma za Slavonski Brod i Brodsko-posavsku županiju.
Kao Predsjednica skupštine Razvojne agencije Slavonski Brod upoznaje javnost s problemima rada RA. Kao član Izvršnog odbora Građanske inicijative za čist zrak, od 2013. godine, zastupa snažne stavove na području ekologije. Više iz njene biografije pročitajte OVDJE.

 

Neposredan povod za razgovor s vama je osjećaj da odgovarajućeg odjeka na posljednje priopćenje Nacionalnog foruma koje je bilo naslovljeno Zaustavimo urbanističko uništavanje Grada Slavonskog Broda nije bilo. Nije reakcija bilo ni od strane komentatora po portalima i forumima, niti su stav o tome nemaju ostale političke stranke. Osvrnuli se nisu oporbeni gradski vijećnici, a da o medijima i ne govorimo. Jesam li u pravu? O čemu se tu radi?

Vaš dojam da je izostao odgovarajući odjek prozvanih na javno upućena i dobronamjerna upozorenja je nažalost točan. Razloga za to ima nekoliko. Prvi i najvažniji je taj da nitko od odgovornih, koji imaju ovlasti da nešto poduzmu, nije bio prozvan imenom i prezimenom. Odlučila sam ih pozvati na odgovornost. Ovo se prvenstveno odnosi na gradonačelnika, gradsku upravu i gradske vijećnike koji su ignoriranjem ovih problema i mojeg javno upućenog apela pokazali koliko im je stalo do grada u kojem živimo. Kad bi se ovako nešto dogodilo u Zadru ili Varaždinu, i vlast i oporba bi se digla na noge da zaštite javne interese svoga grada. Cilj ovog medijskog istupanja bio je spriječiti nastanak katastrofalne urbanističke štete za Brod i Brođane, a ne skupljanje političkih bodova i osobno prozivanje. Budući da su upozorenja javno iznesena, nitko od odgovornih neće se moći pravdati da nije znao što se sprema ako se ovi štetni projekti realiziraju. Ukoliko do toga dođe, odgovorne osobe ću prozvati imenom i prezimenom za svjesno sudjelovanje u počinjenju urbanističkog zločina nad gradom. Na portalima i forumima nije bilo puno komentara jer većina građana nije svjesna kakve će posljedice realizacija ovih projekata imati na naš grad. To je logično s obzirom na to da se detalji ovih projekata kriju od brodske javnosti. Gradski vijećnici nisu reagirali i zbog toga što je u Brodu na snazi prešutni dogovor o uzajamnom nenapadanju između vlasti i oporbe, u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini, a koji je vjerojatno povezan s činjenicom da se nalazimo u predizbornoj godini. Na sjednicama Gradskog vijeća nikad se ne raspravlja o glavnim problemima koji muče Brod i Brođane. S druge strane možete li se sjetiti ijednog važnog ili provokativnog pitanja Mirka Duspare u ulozi županijskog vijećnika na sjednicama Županijske skupštine? Političke stranke izvan Gradskog vijeća nisu reagirale jer u tome nisu vidjele svoju političku korist, a u brodskoj politici ima onih koji se politikom bave isključivo zbog osobne koristi ili čak običnog društvenog prestiža, a za Brod i Brođane ih nije briga. Većina brodskih medija je objavila vijest o održanoj konferenciji i upozorenjima koja su na njoj iznesena, i na tome im zahvaljujem. Neki brodski portali su, zbog interesne povezanosti s gradonačelnikom, potpuno cenzurirali vijest o ovoj medijskoj konferenciji kao da se ona nije ni dogodila, ali to je njihovo pravo na slobodu u uređivačkoj politici.

Pregledao sam arhivu sbperiskopa odnosno pretražio sam sve što ste u ime NF govorili, priopćavali na konferencijama za tisak. Od prve do zadnje objave radi se o utemeljenim kritikama gradskih vlasti na čelu s gradonačelnikom Dusparom. On čak najavio da će vas tužiti za klevetu. Riječ je o nesumnjivom trudu baziranom na poznavanju materije, na htijenju da se stvari poprave, da se grad učini ugodnijim mjestom za življenje. Također, sve je prošlo bez konstruktivnih reakcija, bez osvrtanja na vrlo neugodne ocjene postojećeg. Kako to tumačite?
Evo nekoliko postova:
  Nacionalni forum o situaciji u školstvu i predškolskom odgoju u Slavonskom Brodu: “Zato što gradonačelnik ne zna raditi svoj posao”
  Okanite se prebojavanja biciklističkih staza i poduplavanja direktorskih mjesta, skupih vatrometa i drugih nepotrebnih troškova jer ti novci se mogu uložiti u razvoj našeg grada
  Javnim istupanjem prije planiranog roka javnog otvaranja prikupljenih ponuda pokušavamo osvijestiti brodsku javnost i spriječiti urbanističku katastrofu koja se sprema

U odgovoru na vaše prethodno pitanje nalaze se i objašnjenja zašto je izostala reakcija svih koje spominjete i kod prethodno održanih konferencija za medije, a jedini izuzetak je konferencija na kojoj sam prozvala gradonačelnika zbog prekoračenja ovlasti, protuzakonitog pokušaja prodaje malog parkirališta u Gupčevoj ulici i protuzakonitog usvajanja prostornog plana „Povijesne urbanističke cjeline s gradskom tvrđavom“. Gradonačelnik je tada reagirao priopćenjem na službenoj web stranici grada skriven iza Jastre Gubić kao više stručne suradnice za odnose s javnošću i protokol u gradskoj upravi. U tom priopćenju tvrdi se da su iznesene informacije vezane uz prodaju gradskog zemljišta neistinite te da se tu radi o namjernom pokušaju uznemiravanja javnosti plasiranjem dezinformacija uz najavu podnošenja kaznene prijave protiv mene zbog počinjenja kaznenog djela klevete. Ova afera će uskoro dobiti svoj rasplet koji će, za gradonačelnika, biti jako neugodan.

Obeshrabruju li vas ignoriranja? Ili, upravo suprotno, da li potiču na još snažniji angažman? Bojite li se da bi se moga ostvariti ona narodna poslovica koja glasi: krtica rije, rije dok po glavi ne dobije?

Gradonačelnik i gradska uprava potpuno ignoriraju gotovo sve Brođane, lokalne medije i brodske predstavnike političkih stranaka koji ih javno kritiziraju, prozivaju ili dobronamjerno upozoravaju pa po tom pitanju ni ja nisam nikakva iznimka. U ovakvim slučajevima uvijek primjenjuju istu taktiku, a to je ignoriranje i čekanje da protekom vremena sve padne u zaborav uzdajući se u kratko pamćenje Brođana. Gradonačelnik u svojoj bahatosti ide toliko daleko da ignorira čak i alarmantna upozorenja brodskog prometnog stručnjaka Darka Konjevića koji je prošle godine upozorio kako su kružni tokovi koje je sagradio Grad Brod toliko nestručno projektirani da predstavljaju opasnost za građane. Njihovo ignoriranje me ne iznenađuje i ne obeshrabruje, nego me, upravo suprotno, potiče da nastavim s radom i otvorenim progovaranjem o ključnim problemima koji muče Brod i Brođane, a koje nitko ne rješava jer odgovorni za to nemaju ni volje ni znanja. Zar mislite da gradonačelnik ne bi odgovorio na moje medijske konferencije da ima protuargumente?
Ne bojim se da bih mogla proći kao krtica jer se za svaku medijsku konferenciju ozbiljno pripremam i provjeravam točnost informacija koje javno iznosim. Kad se držite provjerenih činjenica i zakona onda nema straha od tužbi. Brođani su gotovo potpuno paralizirani kulturom straha koja počiva na egzistencijalnom strahu. Ljudi šute i trpe jer se boje da ne ugroze egzistenciju sebe i svojih obitelji. Prošetajte gradom i pogledajte lica Brođana. Na njima se jasno iščitava egzistencijalna tjeskoba. Jedna od najpotresnijih priča koje je pokojni Siniša Glavašević napisao iz opkoljenog Vukovara je „Priča o gradu“. Dopustite mi da citiram jedan njezin dio:“Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjav i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom? Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se.“ Zaključila bih odgovor na vaše pitanje parafraziranjem ovih Glavaševićevih riječi: tko će Brod iznijeti iz mraka ako svi pobjegnemo u svoj strah?

Dajte generalnu ocjenu što je to Brod snašlo? Odakle potiče tolika količina pasivnosti i neodgovornosti? Kako ocjenjuje kolege političare – od gradonačelnika i župana do svih ostalih koji im uglavnom podilaze ili malobrojnih koji ih kritiziraju, mlako i neefikasno?

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan jer čitavi je niz čimbenika i velikih promjena od 1990. godine doveo do situacije u kojoj se Brod i Brođani danas nalaze, ali generalno najodgovorniji su brodski gradonačelnici koji su vodili sebičnu oportunističku politiku uz potpuno zanemarivanje gospodarstva i urbanizma, i promašenu investicijsku politiku ulaganja u ekonomski neopravdane projekte. Aktualni gradonačelnik provođenje takve, za grad štetne politike doveo je do apsurdnih razmjera.

Količina pasivnosti i neodgovornosti kod brodskih političara potječe prvenstveno iz činjenice da ih skoro nitko ne proziva za nerad, nestručnost i nesposobnost, a to je posao oporbenih političara i novinara. Oporbeni političari ne žele se zamjerati vladajućima, a novinari su u egzistencijalnom strahu kao i društvo u cjelini. Važnu ulogu imaju i loši izborni zakoni, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini. Gradski vijećnici ne odgovaraju građanima i njihov reizbor prvenstveno ovisi o njihovom osobnom odnosu s nositeljem njihove izborne liste, a ne o njihovom radu. Ovaj problem može se riješiti jedino uvođenjem preferencijalnog glasovanja. Brođani za neke gradske vijećnike nikad nisu ni čuli koliko su neaktivni na sjednicama Gradskog vijeća. Zato nam se i događa da nam sjednice Gradskog vijeća podsjećaju na jednopartijske sastanke na kojima nema rasprava o katastrofalnom stanju u kojem se grad nalazi. Takvi neaktivni i neodgovorni gradski vijećnici nikad ne bi ušli u Gradsko vijeće da imamo preferencijalno glasovanje ugrađeno u izborne zakone.

Za ocjenu župana Marušića potrebno je poznavanje ovlasti koje županima daje Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Te ovlasti i odgovornosti su preširoko postavljene u odnosu na financijska sredstva kojima župani raspolažu budući da nije provedena financijska decentralizacija Hrvatske. U tom kontekstu moramo ocjenjivati rad svih hrvatskih župana pa tako i rad župana Marušića. Brodska općina je prije rata bila jedna od najrazvijenijih u Hrvatskoj, a današnja Brodsko-posavska županija je po BDP-u po stanovniku na zadnjem mjestu u Hrvatskoj. Ako pogledamo rast BDP-a po županijama u periodu od 2000. pa do 2012. godine onda vidimo da se Brodska županija razvija sporije od ostalih županija, što znači da se naše zaostajanje za njima još više povećava. U 2013. godini čak 35.6% proračunskih prihoda Brodske županije dolazilo je od državne pomoći, a čak 46% proračunskih rashoda otpadalo je na materijalne troškove i izdvajanja za zaposlene koji se financiraju iz županijskog proračuna. Za takve poražavajuće rezultate i posljednje mjesto Brodske županije po BDP-u logično bi bilo okriviti župana Marušića, ali pravi razlog je gospodarsko propadanje Slavonskog Broda i Nove Gradiške. Industrija je bila koncentrirana u gradovima pa ne možemo sela optužiti za pad na posljednje mjesto naše županije po BDP-u po stanovniku. Nova Gradiška se, na sreću, počela oporavljati, ali Brod i dalje tone. Odgovornost župana Marušića je u tome što ne proziva gradonačelnike i načelnike općina za odnos prema gospodarstvu i međusobnu nesuradnju kao i za nesuradnju sa županijom. Na odgovornost bi trebalo pozivati i naše saborske zastupnike. Župan bi napokon morao iskoristiti ovlasti koje ima u prostornom planiranju i pokrenuti izradu izmjena i dopuna Prostornog plana Brodsko-posavske županije kojima bi se rezervirali koridori za proširenje Zapadne vezne ceste na četiri prometna traka kao i za buduću Istočnu veznu cestu (također s četiri prometna traka) uz obvezu izrade urbanističkog plana uređenja županijskog značaja za prostor Luke Brod kojim bi lučko područje napokon dobilo jedinstveni prostorni plan. Pozitivno je da se napokon priprema tematska sjednica Županijske skupštine na temu blokiranog projekta izgradnje termoelektrane, ali generalno govoreći, župan Marušić bi morao biti puno aktivniji. Neshvatljivo mi je zašto ni župan Marušić ni gradski vijećnici hdz-a nisu reagirali na gradonačelnikovo prebacivanje odgovornosti za gospodarsku situaciju u Brodu na župana izrečeno na jednoj od prošlogodišnjih sjednica Gradskog vijeća.

Kad bi gradonačelnik Duspara dobro upravljao gradom ne bih se aktivno bavila politikom. Nažalost, Brodom se katastrofalno loše upravlja. Grad propada iz dana u dan, a gradonačelnikova promašena politika dovela je do masovnog iseljavanja stanovništva koje je poprimilo razmjere pravog egzodusa. Ljudi odlaze iz očaja trbuhom za kruhom jer u našem gradu za njih nema perspektive i to je naša tragedija za koju je odgovoran gradonačelnik, a što ću i dokazati s argumentima na idućim medijskim konferencijama. Brod se nalazi u potpunoj razvojnoj blokadi jer gradonačelnik nije stvorio preduvjete za gospodarski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Povodom nadolazećeg Uskrsa Brođani će, na kućne adrese, opet dobiti slikovnicu Glasnika Slavonskog Broda, u nakladi od 19 000 primjeraka, u kojoj će situacija u gradu opet biti prikazana kao da živimo u Švicarskoj i nemamo nikakvih problema. Od Brođana se skrivaju podatci koji jasno pokazuju da je Brod grad slučaj. Svi pogrešno misle da je Sisak hrvatski grad slučaj, ali po svim ključnim pokazateljima stanje u Brodu je još gore nego u Sisku. Brod drastično zaostaje u razvoju za ostalim gradovima slične veličine u Hrvatskoj. Usporedba s razvijenim zapadnoeuropskim gradovima slične veličine je upravo žalosna. Brodski proračun u 2015. godini iznosi 166 milijuna kuna. Proračun austrijskog grada Sankt Poltena koji ima 52 tisuće stanovnika (oko sedam tisuća manje nego Brod) iznosi milijardu i 260 milijuna kuna.

Kad je riječ o ostalim političkim strankama koje djeluju u našem gradu njihovu neaktivnost sam objasnila u odgovoru na prvo pitanje. Gotovo svi se ponašaju kao promatrači koji samo čekaju izbore. Svi vide da grad propada, ali nitko ne reagira. Za brodsku politiku karakterističan je olimpijski duh – važno je sudjelovati na izborima, a ne pobijediti na njima. Pobjedom se smatra koalicijsko uhljebljavanje, a ne provođenje vlastitih predizbornih programa kod naših političara se smatra normalnom pojavom.

Mislite li da bi se vaši potencijali dobrog poznavatelja brodskih prilika mogli bolje iskoristiti možda u nekoj drugoj stranci?

Sigurno da je puno lakše ući u gradsko vijeće ako ste visoko na izbornoj listi neke velike političke stranke, ali na lokalnoj razini građanima su neke druge stvari ipak važnije, što vidimo i po uspjesima nezavisnih lista i kandidata malih političkih stranaka na nedavno održanim prijevremenim izborima u devet gradova i osam općina. S obzirom na situaciju u kojoj se Brod nalazi za izlazak iz krize ključan je konsenzus svih političkih stranaka u Gradskom vijeću oko prioriteta i ciljeva kratkoročnog, srednjoročnog i dugoročnog programa razvoja grada. Tu vidim priliku da pomognem svom gradu jer sumnjam da itko ima kvalitetniji program razvoja grada od onoga s kojime ću izaći pred građane kad za to dođe vrijeme, ali o tome će odlučiti građani na izborima.

Evo hipotetičkog pitanja. Što biste vi učinili da ste gradonačelnica u kulturi, prostornom uređenju, javnim poduzećima i svim ostalim područjima za koje je nadležna gradska uprava?

Na ovo pitanje jako je teško odgovoriti u nekoliko rečenica s obzirom na njegovu opširnost, ali i na iscrpnost programa razvoja grada na kojemu radim s kolegama. Hipotetski govoreći, da sutra postanem gradonačelnica Broda, točno bih znala što poduzeti. Kao što sam ranije spomenula, ključno je da Brod napokon dobije dugoročnu strategiju razvoja oko koje moramo postići konsenzus s ostalim političkim strankama u gradu, ali i s građanima. Gradonačelnik Duspara Brodom upravlja stihijski i bez ikakvog plana. Njegov plan je da nema plana, a najbolji dokaz za to je činjenica da na gradskoj web stranici ne postoji rubrika o kapitalnim gradskim projektima jer ih nema. Kuća se gradi od temelja, a grad od prostornih planova. Od velike je važnosti da građanima objasnimo koliko je kvaliteta prostornih planova važna za razvoj grada i kvalitetu života u gradu. Nedopustivo je da nam prostorne planove rade urbanisti iz drugih gradova koji i ne poznaju Brod. Zato je ključno da zajedno sa županijom osnujemo gradski zavod za prostorno planiranje. Usvojenu strategiju razvoja potrebno je uvrstiti u gradske prostorne planove uz hitno rezerviranje prometnih koridora za prioritetnu mrežu glavnih gradskih prometnica i zaštitu brodske urbane baštine i arhitektonskih simbola grada koji su izloženi propadanju i ugroženi opasnim planovima koji se više i ne skrivaju od brodske javnosti. Na idućem popisu stanovništva Brod će doživjeti pravu katastrofu ako ne poduzmemo radikalne mjere. Grad je potrebno hitno izvući iz razvojne blokade stvaranjem fizičke, institucionalne i financijske infrastrukture nužne za razvoj grada i otvaranje novih radnih mjesta. Ulaganja u gospodarstvo moraju postati prioritet proračunske politike. Moramo stvoriti uvjete za normalni život kako bi zaustavili masovno iseljavanje građana, a dugoročno i za povratak onih koji su već bili prisiljeni otići iz Broda. Administrativne granice grada nužno je proširiti na prostor okolnih općina iz gospodarskih, prometnih i urbanističkih razloga. Moramo se izboriti i za čist zrak u Brodu! Građanska inicijativa se već godinama bori bez nedovoljne potpore lokalne sredine, a svi mi živimo ovdje i šutimo.

Brodska kultura pala je na sramotno niske grane, a ona je jedan od ključnih ciljeva razvoja grada. Ne želimo da Brod bude odredište usputnog tranzitnog turizma nego ciljano odredište kulturnog turizma. Kako bismo to postigli nužna je promjena dosadašnjeg načina rada brodskih kulturnih ustanova koje se moraju okrenuti poslovanju na tržišnim osnovama i postati centrima društvenog života grada. Za početak, u dogovoru s brodskim kulturnim djelatnicima nužna je izrada dugoročne strategije kulturnog razvoja grada. Planiramo osnivanje nekoliko novih atraktivnih muzeja i sustavno rješavanje prostornih problema svih gradskih kulturnih ustanova, a grad mora financijski stati i iza projekta gradskog kazališta. Ne smijemo zaboraviti ni na sportski duh Brođana. Brod zaslužuje pravi sportski stadion i ozbiljan nogometni klub koji će biti podržan te svog prvoligaša. Košarka, rukomet, odbojka, borilački sportovi, plesovi i ostalo. Sve moramo dići na višu, puno višu razinu.

Kad je riječ o javnim gradskim poduzećima i tu planiramo velike reforme. Za početak moramo izraditi registar svih gradskih javnih imenovanja. U planu je osnivanje nekoliko novih javnih poduzeća, a velike planove imamo i za razvoj Komunalca koji bi uz promjenu imena, proširenje djelatnosti i osnivanje novih radnih jedinica trebao prerasti u pravog komunalnog diva koji će kvalitetu života u gradu podići na znatno višu razinu.

Za sva gradska javna poduzeća planiramo uvođenje potpuno novog načina izbora uprave putem javnih natječa na kojima će se zahtijevati visoki profesionalni kriteriji. Potencijalni kandidati obvezno će morati napisati eseje o svojim viđenjima i planovima razvoja gradskih poduzeća za čije vođenje su se kandidirali. Odluku o izboru nove uprave zajednički moraju donositi svi članovi skupština i nadzornih odbora. Skupštine i nadzorni odbori dobit će obvezu da novim upravama definiraju konkretne i mjerljive ciljeve. Gradska javna poduzeća moraju stvarati mjerljivu novu vrijednost koja će se reinvestirati u poboljšanje kvalitete njihovih usluga. Nove uprave morat će izraditi i nove sistematizacije radnih mjesta, kako bi se provjerilo imaju li zaposlenih koji zapravo ništa ne rade. I za kraj ono ključno – uvest ćemo jednostavan i sveobuhvatan pokazatelj rada novih uprava gradskih javnih poduzeća, a taj pokazatelj je omjer EBITDA i ukupnog prihoda.

Koji su vaši daljnji planovi osobno i Nacionalnog foruma? Koliko stranačka centrala ograničava, a koliku imate podršku?

Moji daljnji planovi su nastavak rada na izradi dugoročnog programa razvoja grada i održavanje niza tematskih konferencija za medije na kojima ću govoriti o ključnim problemima grada i aferama koje se skrivaju od građana. Na posljednjim održanim izborima za gradonačelnika Slavonskog Broda u drugom krugu od ukupno 53.853 birača upisana u biračke popise glasovalo je samo 24.333 birača, odnosno 45.18%. Dakle čak 55% birača uopće nije izašlo na izbore i time su poslali jasnu poruku o tome što misle o brodskim političarima. Od onih koji su izašli na izbore 44.82% birača glasovalo je za Dragana Jelića, a ne za Mirka Dusparu. Tih 55% Brođana koji su na dan izbora ostali kod kuće jer nisu imali za koga glasovati je biračko tijelo čije povjerenje namjeravam osvojiti svojim programom, radom i upornošću. Na idućim lokalnim izborima planiram se kandidirati za brodsku gradonačelnicu. Do tada moram uvjeriti Brođane da ću ukoliko glasaju za mene vratiti u brodsku politiku osobnu odgovornost i odgovornost funkcije gradonačelnika za gospodarsko stanje u gradu.

Stranačka centrala me nimalo ne ograničava. U stranci sam političkog centra u kojoj lokalni ogranci imaju potpunu slobodu da kreiraju svoju lokalnu politiku i programe s obzirom na to da su puno bolje upućeni u probleme i potrebe na prostoru svog djelovanja. Za mene je Grad Brod na prvom mjestu nakon moje obitelji jer u njemu žive moji prijatelji, poznanici, ljudi koje volim, moji sugrađani, i stalo mi da žive dostojno.

 

93 comments

Skip to comment form

  • Lara on 30.03.2015 at 07:10

  Napokon da je od brodskih političara netko otvoreno progovorio. U svakom pitanju imamo dijagnoze strašne bolesti koja je zahvatila Brod. O čemu se radi Lemaićka je rekla u ovoj rečenici:

  “Brodom se katastrofalno loše upravlja. Grad propada iz dana u dan, a gradonačelnikova promašena politika dovela je do masovnog iseljavanja stanovništva koje je poprimilo razmjere pravog egzodusa. Ljudi odlaze iz očaja trbuhom za kruhom jer u našem gradu za njih nema perspektive i to je naša tragedija za koju je odgovoran gradonačelnik, a što ću i dokazati s argumentima na idućim medijskim konferencijama. Brod se nalazi u potpunoj razvojnoj blokadi jer gradonačelnik nije stvorio preduvjete za gospodarski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.”

  Veliku odgovornost Za Dusparino ponašanje imamju i pojedini mediji koji ga bezrezervno podržavaju.

 1. U ovom mandatu gradskog vijeća suodgovornost za stanje u Brodu snosi SDP. Ta stranka je u koaliciji s Dusparinim Pravašem i ne može ju se tretirati isto kao ostale pasivne stranke. Sramota.

 2. Ovo zvuči razumno:

  “Kad je riječ o javnim gradskim poduzećima i tu planiramo velike reforme. Za početak moramo izraditi registar svih gradskih javnih imenovanja. U planu je osnivanje nekoliko novih javnih poduzeća, a velike planove imamo i za razvoj Komunalca koji bi uz promjenu imena, proširenje djelatnosti i osnivanje novih radnih jedinica trebao prerasti u pravog komunalnog diva koji će kvalitetu života u gradu podići na znatno višu razinu.”

  1. Nije riječ samo o „proširenju djelatnosti“, nego i o „proširenju područja djelovanja“ jer nije grad samo Tvrđava, Korzo, uži (ponekad i nešto širi) centar grada u interesu TZ… Je li ste ikada vidjeli da je pometeno ili se koje cvijeće posađeno na primjer u naseljima Slavonija I ili II?

  • Maki on 30.03.2015 at 08:06

  Cjelovita, jasna i hrabra ocjena brodske političke nemoći na koju direktno utječu Duspara i Marušić. Njih dvojica bave se perifernim stvarima, dok europski vozovi prolaze.

 3. Sve je u tekstu ispravno osim potpisa Slavice Lemaić. To kao i svi njeni intervjui
  u zadnje vrijeme djelo su uglednog brodskog PR-ovca koji uglavnom radi za
  HDZ. Slavica nije sposobna sama sastaviti dvije rečenice političkog teksta jer
  nema to znanje. Lijepa je i to je sve. Uvijek pročita tekst koji netko drugi napiše,
  uživo je nešto sasvim drugo.

  1. Mislim da je malo pretjerana, netolerantna, pa i bezobrazna izjava komentatora Peruna!

  2. Objeda koja blati. Ugledan PR-ovac? u Brodu? Perum ti se šališ!

   No, recimo da je to napisao BILO TKO. Kako to da u intervjuu nisi našao ništa za pohvaliti ili pokuditi? Ne zanima te sadržaj? Ono, što se govori? Pa zar nisi svjestan istinitosti izrečenog? Toga da je Duspara skučenih horizonata i da je veoma, veoma moralno ograničen čovjek koji je Brod uprosječio u svemu? Marušić je bezveznjak i to svi znaju. Lutka na Čosićevom koncu.

 4. Lijepo i konkretno mogu biti zajedno, ne vjerujemo zato što je rijetko 🙂

  • Hugo on 30.03.2015 at 10:48

  “Moji daljnji planovi su nastavak rada na izradi dugoročnog programa razvoja grada i održavanje niza tematskih konferencija za medije na kojima ću govoriti o ključnim problemima grada i aferama koje se skrivaju od građana.”

  Pomutit će Slavica planove onima koji love u mutnom i skrivaju afere. Po gradskim glasilima, afere u Brodu ne postoje, imamon najboljeg gradonačelnika i župana u zemlji, a što smo izolirani, siromašni i zaostali, sami smo si krivi.
  I zašto plaćamo od 1.8.2013. 12% prireza, najvišu stopu u zemlji, osim Zagreba? U što ide taj novac? Kad će vratiti normalnu stopu prireza?

 5. Usporedba sa Siskom je tocna,ali ne shvacam zasto u zadnjim recenicama tog odgovora brojcana usporedba s nekim europskim razvijenim gradom.Evo usporedbe sa Siskom: 42 tis.stanovnika,prirez 10 %,planirani proracun 180 mil.kn.Slavonski Brod 60 tis.st,prirez 12 %,proracun 166 mil.kn.Pametnome dosta.S tim da je u 2013.izvrsenje naseg proracuna bilo oko 142 mil.kn,a s izmjena Zakona,receno je kako Grad gubi oko 10 mil.kn na godisnjoj razini,stoga je posve jasno kako proracun nece biti 166 mil.kn.Nece biti veci od 150…

 6. Zadar 378 M,Pula 345 M,Varazdin 323,Sibenik 210,Velika Gorica 338…

 7. „Gradonačelnik i gradska uprava potpuno ignoriraju gotovo sve Brođane, lokalne medije i brodske predstavnike političkih stranaka koji ih javno kritiziraju, prozivaju ili dobronamjerno upozoravaju…

  U ovakvim slučajevima uvijek primjenjuju istu taktiku, a to je ignoriranje i čekanje da protekom vremena sve padne u zaborav uzdajući se u kratko pamćenje Brođana.“.

  Vrlo interesantno zapažanje. Čudim se da u kontekstu toga gđa Lemaić nije spomenula Rafineriju…

   • on 30.03.2015 at 11:45

   Zar ovo nije dovoljno?

   “Moramo se izboriti i za čist zrak u Brodu! Građanska inicijativa se već godinama bori bez nedovoljne potpore lokalne sredine, a svi mi živimo ovdje i šutimo.”

   Puno toga je ona obuhvatila.

   1. OK! Sve mi je jasno… Zaista ovdje je sve rečeno, počevši od “nedovoljne potpore lokalne sredine” do da “živimo ovdje i šutimo”.

    No ipak da razjasnim, ja sam mislio na ‘fore i fazone’ kao npr. o “zatvaranju ventila” i slično kada sam citirao:

    „Gradonačelnik i gradska uprava… uvijek primjenjuju istu taktiku, a to je ignoriranje i čekanje da protekom vremena sve padne u zaborav uzdajući se u kratko pamćenje Brođana.“.

    Jer to ŽIVA ISTINA!!!

  • on 30.03.2015 at 13:20

  Sve ocjene stanja u Brodu, poznate su svakom tko je više od 2 puta prohodao od Bambija do Save.
  Što je to novo donijela “učiteljica koja skiči”?
  Kakve promjene može donijeti, osim što je promijenila stranku?
  Držala se za skute Bore Grubišića, sad bi nešto ušićarila na grbači Nikice Gabrića.
  Gdje publikum nalazi materijal za nepotrebno slavljenje, sasvim osrednjeg teksta?

  1. Složio bih se s tobom da su “sve ocjene stanja u Brodu, poznate su svakom tko je više od 2 puta prohodao od Bambija do Save.”. Pa nije narod blesav da ne vidi Dusparine loše poteze i Marušićeve nikakve poteze, a da o tzv. mislećim ljudima i ne govorimo. Ali, molio bih da navedeš tko ih je još od brodskih političara (na ovakav način) iznio? Ne budi ti lijeno napisati link.

   Držanje za skute ovom ili onome. SVI političari su se nekome držali za skute, a onda ga “izdali”. Krenimo od Tuđmana, preko Mesića, Bandića, Glavaša, pa sve do Vukšića i Kajina. To je takoreći uobičajeno u domaćoj politici. Ne zamjeri to ni Lemaićevoj koja od Gabrića, koliko znam, nije dobila ništa.

    • on 30.03.2015 at 14:08

    Samo Pero Bašić je pisao o tome bar desetak puta, mogao si pratiti na brodskim portalima.
    Nemoj link, molim te, bit ću dobar.

    1. Pero Bašić nije političar. On je agent osiguranja i povjesničar u tragovima. Otvorenije je pisao o brodskim gadostima kad ga je Duspara najurio, kao što je najurio mnoge druge, jer Duspara je “ubojica kadrova”. I pisao je Petar bašić više-manje o tvrđavskim problemima. itd, itd.

      • on 30.03.2015 at 14:15

      “Pero Bašić nije političar.”
      A učiteljica Slavica je političarka?
      Alal ćufte!

      1. Ćufta, kosani odrezak zvan faširani, umak o mljevenog, filovana paprika, sarma…

       Dalje? Tko je od oporbe i koalicionaša rekao Duspari što ga ide na ovakav način? Ne potjenjuj učitelje!

        • on 30.03.2015 at 17:42

        Ne podcjenjujem nikoga, ali vi precjenjujete ocjene jedne tzv. političarke.
        I što s njima, tim ocjenama?
        Osim što se slikala za sbperiskop?

    • on 30.03.2015 at 14:13

    “SVI političari su se nekome držali za skute, a onda ga “izdali”. ”
    Svi navedeni su ostali unutar šire skupine stranaka sličnog opredjeljenja.
    Prijelaz iz Glavaševe stranke prema ljevičaru Gabriću, baš je živopisan.

     • on 30.03.2015 at 14:21

     Glavaš je danas (doslovno) kruha gladan, a taj ljevičar Gabrić pliva u lovi.

    • on 30.03.2015 at 14:23

    Radi se o površnim kvazi analizama. Niš koristi.

 8. Veljko je opet hepy….. progovorila je njegova omiljena političarka, Perun….Slavica zna sastaviti više od dvije rečenice, imadoh se u to prilike uvjeriti, sve se lipo posložilo, Veljkova mezimica opet u opticajau, kmentatori iamju frišku personu za….. a Slavica dobila prostor…. AAAAAAAAAAAJMOOOOOO …dalje…..

  • on 30.03.2015 at 14:08

  Dakle, suzdržat ću se od ružnih epiteta i grubih konstatacija. Koncentrirat ću se na samo jedan mali dio jedne rečenice, a puno više i nemam snage čitati, jer mi je to dosadno i prežvakano, predugačko.

  Kaže: “da Brod napokon dobije dugoročnu strategiju razvoja”.

  Pitam se čemu bi to trebalo služiti i tko će tu strategiju napraviti. Bog mi je svjedok da sam govorio nekim brodskim političarima kako se mora posvetiti dostojna pozornost malim i srednjim poduzetnicima, jer Brod velikih više i nema i oni se ne stvaraju preko noći niti padaju s neba, već postaju od malih i srednjih. Oni su mi odgovarali kako treba poticati i razvijati veliku industriju koja će povuči za sobom malu. U međuvremenu su neki od njih došli i na (visoku) vlast, a velika industrija ne da se zahuktava, već umire u agoniji.

  I sada će to sve Slavica riješiti sa nekakvom strategijom?

  Ma kakva crna strategija. Što će napisati u strategiji? Da se trebamo baviti poljoprivredom i drvnom industrijom jer ej to kao prirodno za naše okruženje? A što ako se mali i srednji poduzetnici baš žele baviti aeronautikom? A stzrategija kaže poljoprivreda?

  Draga djevojko ili ženo, što već jesi. Morala bi biti iznimno talntirana i iskusna, jer se na učiteljskom u Osijeku ne uči ništa vezano za industriju, proizvodnju, upravljanje sustavima itd itd pa se pitam kako to da ti to sve znaš, a doktori znanosti iz tog područja koji su na vlasti ne znaju? Misliš da oni ne razumiju da nam treba strategija pa si im ti upalila sada svjetl?

  Najrađe ne bih komentirao dijagnozu stanja koje smo se do sada načitali i načitzali. Tu se nikad aneću složiti s Lukićem, jer on misli da dijagnostiku treba uvijek iznova i stalno nekome davati i gurati pod nos pa će se on zbog toga pokrenuti. Ne razumije Lukić, a ni drugarica Slavujka da dijagnostika nikoga ne pokreće i nikome ništa ne znači. Uz to, ovo je vrlo površna dijagnostika bez dubinskih analiza po područjima, a tko bi ju lud i radio, a da mu se za to dobro ne plati. Znam da ja ne bi, a vidim ni SLavica ne zna ili neće. Treba biti lud pa pravu dubinsku analizu bilo čega raditi za džabe, a pitam se kome su potrebne površne bezvezne analize?

  1. Trebala je Lemaićeva u ovo jednom intervjuu napisati nekoliko SWOT analiza, priložiti precizne projekte o svemu što je pričala, a čija se realizacija oslanja na EU fondove. Također, trebala je sama intervjuirati LUjića, ali krišom, kako bi ovaj priznao kakve ima okupacije s Dusparom, a trebala je iznijeti i komparativne podatke o gradskom proračunu. Naravno da htijenja ne rješavaju probleme, ali ona su nekakv prvi korak.

   Bronstein, pa zar nije dovoljno reči popu pop, a bobu bob, javno, potpisano. Lik koji se Lamzom zove kaže da to što je ona rekla svi znaju i jedva se sjetio Petra Bašića da je i on neobavezno o tome pisao. ALI, tko je od političara, šefova stranaka, sabrao sve babino smeće (Marušića ne spominjem, jer on je niš korist) i o tome progovorio?

   Dijagnoza je početak liječenja. Ne može se čovjeku koji šepa dati kapi za oči. On ide na operaciju zgloba ili mu se stavlja longeta. Što se tiče njenog fakulteta, to ti nije argument. Ne moram znati snesti jaje da bih rekao da je mućak.

    • on 30.03.2015 at 19:31

    Hrpa floskuletina i narodnih mudrosti od Jagme.

    Ova se dijagnostika svodi na to da nam po pedeseti put netko kaže kako čovjek bez nogu nema noge jer su mu amputirane.

    Kakav je to početak liječenja? Jebat ćemo ga pa da mu nove narastu?

    To je opis kraja. kao što je opisivanje Dusparine politike, njegovih tehničara i jataka te Marušića i njegove stranke davno pročitana stvar.

    Slavica nam priča o stanju nakon kuge u sljedećem smislu: “Ljudi vidite prošla je kuga i mnoge je pobila. Svi ovi mrtvi, oni su vam svi crkli od kuge. …….. i tako jedno milijun puta jedno te isto.” To što netko nevješto daje kritike neće ga kvalificirati za novog vođu.

    Kritičari kritikuju, a Mirko pobjeđuje.

    Nemam ništa protiv da se gospođi / đici da medijski prostor. Eto ga. Sada je sve rekla u emga-ultra.hiper intervjuu. Volio bih da joj to omoguće i drugi portali. Nemam ništa protiv. Ali ako se jedan čovjek napalio i oduševio tim biserima, to neće biti dovoljno. Morat će ih se malo više skupiti. Pitajte Peru Bašića koliko. Spram drugaričine, njegova sljedba je masovna.

  • on 30.03.2015 at 14:13

  Evo još jednog djelića:

  “Brođani su gotovo potpuno paralizirani kulturom straha koja počiva na egzistencijalnom strahu. Ljudi šute i trpe jer se boje da ne ugroze egzistenciju sebe i svojih obitelji. Prošetajte gradom i pogledajte lica Brođana. Na njima se jasno iščitava egzistencijalna tjeskoba.”

  Sve je to istina, ali ljudi shvatite. Ako ne dajete nikakava rješenja koja će građanima biti uvjerljiva, oni se iz straha od (revolucionarnih) promjena i još goreg stanja neće odlučiti za mlade, neprovjerene i bezidejne kadrove nego za stare i provjerene, koliko god oni bili loši.

  Evo besplatnog savjeta:

  Ljudi su u stanju pojmiti dva tir pojma i to njima bliska. Bombardirate li ih sa stranicama teksta, beskrajnim obrazloženjima i naklapanjima, površnim analizama, oni vas neće slušati pa vas onda neće ni birati.

  Pogledajte ovu djecu iz Živog zida. Oni se uhvatili par riječi: deložacije, zločeste kriminalne banke, nesposoban guverner. I ne daju nikome ništa više da im dodaje, jer znaju da će ih razvodnjiti ustaše i partizani, strategije i proračuni. Što manje pojmova i što uvjerljivije govoriti o ta dva tri pojma i onda će biti uspjeha,

  1. Pogrijesio si,rijeci su:monetarna politika,”zasto bi trebalo oprastati Grckoj”(a mi sami branimo ljude koji nemaju pojma o icemu),monetarni suverenitet,zastita gljiva kao ustavna kategorija,moratorij na jedinu nekretninu,ja-saborska mirovina sa 30 god,itd itd…

  • on 30.03.2015 at 14:20

  Pričam neki dan s poznanikom iz Varaždina. Ljudi se tuku za poslkove u industrijskoj zoni kod privatnika za plaće debelo ispod 3 tisuće kuna.

  Kod nas ni socijalni slučajevi ne žele raditi za takve plaće. Varaždin i Međimurje se razvijaju i napreduju, a mi stagniramo. Nisam protiv visokih plaća za radnike, dapače, ali tko im to može isplatiti. Ako u okolimni nema dobrih poduzetnika, onda vam džaba sve vaše strategije, priče, naklapanja, akcijski planovi, a u Brodu ih je jako malo. Političari trebaju stvarati dobre uvjete za poduzetnike, ali ako ih nema političari ih ne mogu stvoriti.

  U ovom kraju je duboko ukorijenjen socijalistički mentalni sklop (zato je to i bastion HDZ-a) te ove ljude ne zanima poduzetništvo, već isključivo državna služba, mirovina i uhljebljenje.

  1. Pa o tome ti NA SVOJ NAČIN zbori jedna učiteljica. Što predlažu brodske ekonomske face, sociolozi, odvjetnici, liječnici? N I Š T A.

    • on 30.03.2015 at 14:56

    Kada našim ljudima spomeneš da na sjeveru rade za tako male plaće pošalju te u qrac. End of discussion.

    Ko se uhljebio uhljebio.

    Ostali mroaju raditi kao robovi da se to promijeni. Pokazuje se da veliki neće dirati ustroj županija i općina već im treba za uhljebljivanje i već sada najavljuju da takve reforme provoditi neće. Znači radnici će u privatnom sektoru morati raditi za male plaće ili će biti na socijali.

    Jedino valjano rješenje je otići u ZG ili van Hrvatske, ako nemaš nekakavu rentijersku poziciju ili nekakvo menadžersko ili izmišljeno političko radno mjesto.

  • on 30.03.2015 at 16:38

  Netko tvrdi kako je Lukić ugledni brodski PR-ovac,i uza to što pomaže Slavici radi i za HDZ.

  Je da je sve na tržištu,no kako Lukić ne demantira,i moguće je.Ili mu je samo drago što ga tako zovu.

  Svojevremeno je i Jerko Zovak,polukvalificirani zavarivač,nudio Duspari profesionalni PR odnos,ali koliko znam Duspara ne mijenja PR ovca kojim pobjeđuje.

 9. Obozavam citati kad se Bronstein raspise o analizama i dijagnostikama.Bas mi bude ono toplo oko srca…

 10. od lošeg vodstva ka još lošijem bez veze nula posto šanse žali bože teksta

 11. Slavice, svaka čast. Trebaš i nastaviti ovako raditi. Ti si jedina brodska oporba u vrijeme kada su se hdz i duspara(sdp) dogovorili i sklopili pakt o nenapadanju. Jer sdp (hr.vode) daje poslove ćosiću, duspara pomaže zapošljavanju hdzovaca, a hdz će zaposliti dusparinog pobočnika za upravitelja ljekarni i eto vam formule. Slavice, za dobrim konjem (bez uvrede, to je samo stara poslovica) se prašina diže. Slavica želi biti političar i na tome joj čestitam i to trebamo poštivati. Da li je kapacitet za gradonačelnicu ili za dogradonačelnicu, svejedno. Odmah ima moj glas za dogradonačelnicu za društvene djelatnosti. Još moramo pronaći budućeg gradonačelnika i drugog dogradonačelnika za gospodarstvo.

 12. Dotična želi biti gradonačelnica a ne dogradonačelnica za društvene djelatno-
  sti. I ja želim biti astronaut ali ne znam ništa o tome. I mogao bi prepisivati te-
  kstove na tu temu. Surađivao sam s njom i kažem vam da ta žena nema nika-
  kva znanja o lokalnoj samoupravi, politici, pravu i ekonomiji. Detektirati ovo na-
  še crnilo nije znanje, to može svatko od nas.

   • Lara on 31.03.2015 at 08:32

   Naravno da nije teško detektirati crnilo, jer ga mnogi osjete na svojoj koži. Iskorak Lemaićkin je u tome da je rezultate svoje detekcije objavila pod svojim imenom, za razliku od ćutologa u gradskom vijeću, političkim strankama i većini medija. Razlog: ne žele se nikome na vlasti (producentima crnila) zamjeriti. Znači, na djelu je strah i interes.

    • on 31.03.2015 at 09:43

    Naravno da sve što navodiš je u stilu: “Kako mali Ivica zamišlja društveno-politički život i društveno političku stvarnost te funkcioniranje poluga moći!”.

    U GV se ne riješava ništa. To je broj jedan i polazna točka rasprave. Ako toga nisi svjestan/svjesna, onda je daljnja rasprava potpuno suvišna.

    1. U GV-u bi se trebalo rjesavati sve,a to sto se kod nas u GV-u ne rjesava nista jest dokaz da se nalazimo u vukojebini za koju dr.med. uvijek imaju rjesenje iako ne naprave nista.NISTA

      • on 01.04.2015 at 08:34

      Pričamo o već iskusnoj političarki i realnom stanju, a ne o tome što bi trebalo. Trebalo bi svašta pa nije.

      Stvari se riješavaju u par skrovitih klijeti, a dorađuju u pojedinim birtijama. Gradom upravljaju ljudi koji su daleko od svjetala reflektora i koji nemaju nikakvu odgovornost.

      Sirotica, izgleda ju nitko nikada nije pozvao na roštiljanje negdje na brdu gdje su veliki dečki dogovarali velike stvari.

      Al nije to samo u Brodu. Gdje to nije tako u Hrvatskoj?

      1. To sto si ti navikao tako “rjesavati” stvari ne znaci da bi se tako moraju ili trebaju rjesavati stvari.Pa barem danas zivimo u 21.st. i imamo pristup svakakvim mogucim tehnologijama poput ovog smrdljivog interneta na kojem i takvi poput tebe mogu “puknut i ostat zivi”.Cak i ako se to “ne dogadja nigdje u Hrvatskoj”,nema prepreka da se to promijeni.

 13. Trebamo li proglasiti epidemiju učiteljica razredne nastave koje obično plešu jedno ljeto na nečiju glazbu?

  • on 31.03.2015 at 09:59

  Natjerali ste me da pod izlikom nekakve “političke korektnosti” pođem redom čitati ovu papazjaniju pa ću se još morati staviti u ulogu branitelja GU, GV i gradonačelnika, jer ovo što se iznosi je uvreda za inteligenciju.

  Slavica učiteljica je, a Mirko liječnik nije, ali bi očito trebao biti stručnjak za kružne tokove. Pa kaže:

  “Gradonačelnik u svojoj bahatosti ide toliko daleko da ignorira čak i alarmantna upozorenja brodskog prometnog stručnjaka Darka Konjevića koji je prošle godine upozorio kako su kružni tokovi koje je sagradio Grad Brod toliko nestručno projektirani da predstavljaju opasnost za građane.”

  Pa nije ga gradonačelnik projektirao. Taj gospodin Konjević je najobičniji šupak iu nečijoj političkoj agendi, jer ako doista ne valja kružni tok, onda ne treba prozivati gradonačelnika, već kolegu koji je to projektirao. Nije ih sagradio ni projektirao Grad Brod već nekakva tvrtka i nekakav projektant koji su dobili javni natječaj. Oni ne mogu raditi ako nemaju državmno ovlaštenje za projektiranje i izvođenje tih poslova. Dakle taj gospodin se postavlja i iznad države, ali onda svoje prigovore upućuje na krivu adresu – treba pitati državne institucije kako takvim levatorima izdaju dopuštenje za bavljenje djelatnošću za koju nisu stručni.

  Dakle, ovo može izjaviti samo netko tko nema pojma o funkcioniranju lokalne uprave ili netko krajnje zlonamjeran. Ono što bi se moglo prigovoriti lokalnoj vlasti je provođenje javnog natječaja. Pa to i male bebe znaju, a ne zna netko tko bi se htio zvati političarem????

  Ljudi kuže ovakve podle laži i zato pojedini političari i pojedini mediji nikada neće uspjeti. Da bi bili vjerodostojni, moraju se uvijek boriti za istinu i samo za istinu. Ovo je pljuckanje i seruckanje bez argumenata.

  • on 31.03.2015 at 10:04

  “Gradski vijećnici ne odgovaraju građanima i njihov reizbor prvenstveno ovisi o njihovom osobnom odnosu s nositeljem njihove izborne liste, a ne o njihovom radu. ” – TOČNO.

  “Ovaj problem može se riješiti jedino uvođenjem preferencijalnog glasovanja. ” – NETOČNO.

  Imamo preferencijalno glasovanje za EU pa što nam je ono donijelo. Možeš birati koji ti je od ljigavaca sa neke liste draži. Opet Slavica fula.

  A što će njoj preferencijalno glasovanje kad je na listi NF-a prva, jedna i jedina? Ona na toj listi nije ugrožena i nezamjenjiva je.

  • on 31.03.2015 at 10:07

  ” Te ovlasti i odgovornosti su preširoko postavljene u odnosu na financijska sredstva kojima župani raspolažu budući da nije provedena financijska decentralizacija Hrvatske. ” – TOČNO i to je naša sreća.

  Zamislite da našem županu netko da još puno više novca na raspolaganje? Sačuvaj Bože.

  E moja Slavujka, Slavujka. Mlogo je ova politika previsoka za tebe.

  1. Zamisli da se Kerumima,Bandicima,Dusparicima,Vlahusicima,obersnelima,Sabima i sl.daju jos vece ovlasti…To se sve rjesava zakonima i tehnologijama koje sam spomenuo,ali ti rjesavas stvari u birtijama..

   1. Čini mi se, da jedino su ‘obersneli’ ispravno napisani… A u svezi zakona samo toliko, da baš ti zakoni su doveli do ovakvog ‘rasutog’ stanja u državi (ne)Danskoj… A možda najviše izborni zakon!

  • on 31.03.2015 at 10:09

  A vidi ove briljantne analize. Čak ju neću raščlanjivati riječ po riječ. To bi bilo prebolno.

  “Za takve poražavajuće rezultate i posljednje mjesto Brodske županije po BDP-u logično bi bilo okriviti župana Marušića, ali pravi razlog je gospodarsko propadanje Slavonskog Broda i Nove Gradiške. Industrija je bila koncentrirana u gradovima pa ne možemo sela optužiti za pad na posljednje mjesto naše županije po BDP-u po stanovniku. Nova Gradiška se, na sreću, počela oporavljati, ali Brod i dalje tone. Odgovornost župana Marušića je u tome što ne proziva gradonačelnike i načelnike općina za odnos prema gospodarstvu i međusobnu nesuradnju kao i za nesuradnju sa županijom. ”

  Ovo eskulpiranje sela je fenomenalno. A što je sa selima koja su gospodarski napredovala?

  1. Koja su to sela u BPZ-u gospodarski napredovala?Zar ti mislis da bi selo trebalo povuci razvoj Grada?Ili Zupanija kao regionalna samouprava koja treba brinuti o 20 puta vecoj povrsini,3 puta vecem stanovnistvu…s proracunom koji je jedva 10 % veci od gradskog…ma bravo,doktorirao si…vjerojatno u Orasju

    • on 01.04.2015 at 08:24

    Pa nisam ja spomenuo da ne treba sela treba optužiti za propadanje.

    No pametnjakoviću. Pogledajmo par sela i tvrtki:

    Sigmat, Svjetlost, Ergo, Metaloplast, Seklo, Rekord-tim …..

    Ergo je godinama proglašavan za najboljeg poduzetnika u BPŽ.

    Nemam ja vremena tebe informitrati i objašnjavati ti osnove koje ptice na grani znaju.

    Ja ne mislim da bi sela trebala vuči gradove, ali po nabrojanim i nenabrojanim tvrtkama tako ispada. Kad pobrojiš sve tvrtke koje kako tako rade ispada da one vuku gradove. Kao da je neki pametni političar baš planirao da sela vuku gradov e. Naravno, nisu u stanju isplanirati kako će danas obaviti nuždu, a kamoli nekakvu smislenu gospodarsku aktivnost.

    Vragec, ma ti si jamačno nekakav uspješni političar, zar ne?

    1. Jesu li Ergo,Sigmat i Svjetlost sela koja su gospodarski napredovala?Ili se radi o privatnim tvrtkama koje su svojim radom,trudom i znanjem uspjeli ili su to “sela koja su gospodarski napredovala”?Usput svaka im cast na uspjehu.Mora da ne razumijem teritorijalni ustroj republike Hrvatske.

     1. Mora da su beduini na devama u na arapskom poluotoku izgradili Dubai i Abu Dabi…

  • on 31.03.2015 at 10:13

  Evo Slavicinih dometa:

  “Prostornog plana Brodsko-posavske županije kojima bi se rezervirali koridori za proširenje Zapadne vezne ceste na četiri prometna traka kao i za buduću Istočnu veznu cestu (također s četiri prometna traka) uz obvezu izrade urbanističkog plana uređenja županijskog značaja za prostor Luke Brod kojim bi lučko područje napokon dobilo jedinstveni prostorni plan.”

  Bogati smo i napredujemo pa nam trebaju četverotračne prometnice za koje ćemo zadužiti naše praunuke.

  Ali ono što me posebno veseli je originalna ideja o Luci Brod kao gospodarskoj sili. Čudo kako se nitko prije nije dosjetio toj ideji???

  Inače, pitao sma jednom jednu od glavnih apologetkinja projekta Luke Brod ima li studiju isplativosti pri ruci. Odgovor znate. Neki brodski stručnjaci za plovnost Save kažu kako bi to bio fenomenalan projekt kakda bi netko uložio par pišljivih milijardi eura u dotjerivanje korita rijeke Save.

  Bravo Slavice. Žena zna.

  1. Ne nismo” prebogati” ali prometna infrastruktura nije nesto na cemu se treba stedjeti.Kretenski bazeni jesu,ali u demokraciji smo pa svaki kreten ima pravo na misljenje

    • on 01.04.2015 at 08:17

    Takva mudra politika je dovela do izgradnje autocesta koje sada ne možemo ispllaćivati pa izmišljamo monetzizacije, obveznice i ostale šarene laže.

    S druge strane, neki dan gledam jednu lokalnu prometnicu. Ne znam ima li 5 ili više godina kako je napravljena. Sve je ispucalo ruinirano propalo. Pojedine slične lokalne c este koje su građene još dok je KPJ bio u punoj snazi bolje izgledaju.

    Građevinarska elita su nam takvi ugledni građani, znalci i stručnjaci da se tomu ne treba ni čuditi. Uz to su i ljudi s kojima se da sve dogovoriti. Zato naši vrli vjerodostojni političari itoliko vole tvrdog uf, pardon tvrdu infrastrukturu.

    1. Usporedivanje autocesta sa lokalnim cestama i ostalom infrastrukturom koja rasterecuje promet granici sa ogromnom retardiranoscu.Da li je isto imati internetsku vezu od 128 kB/s ili 20 MB/s?

     1. Tek sam sad procitao.ha ha ha ha.”par milijardi u dotjerivanje korita Save”. Daj dovedi mi tog “strucnjaka” da malo porazgovaramo o brojkama.Podsjecas me na vecinu brodskih”novinara”(pod navodnicima jer sramote struku kao Glogoski i Klemm branitelje).Ajmo da vidimo te milijarde,vjerojatno im je Kalmeta instruktor…

       • on 02.04.2015 at 13:15

       Ima li ovdje škovacina, da izbaci govna van?

       1. Imam odgovor na tvoje pitanje,a koji je ujedno i rjesenje.Jednostavno prestani komentirati i dolaziti na portal.

     2. Malo kulture ti ne bi falio… No svakako i admin može u ovakvim slučajevima pomoći!

      1. Kad prestane vaditi podatke,brojke i “cinjenice” iz anusa mozda dobije i drugaciji odgovor.Ali da,malo sam pretjerao.A na ispriku mozete zaboraviti 🙂

       1. Zbog bolesti administratora tek maloprije je primjećena psovka koja može povrijediti osjećaje vjernika. Taj dio vragecovog komentara smo izbrisali, uvjereni da bi se i on s tim složio. Uostalom, i sam kaže da je “malo pretjerao”.

  • on 31.03.2015 at 10:17

  “Proračun austrijskog grada Sankt Poltena koji ima 52 tisuće stanovnika (oko sedam tisuća manje nego Brod) iznosi milijardu i 260 milijuna kuna.”

  A malo veće selo u Austriji ostvari godišnji turistički promet kao cijela hrvatska obala. A joj Slavice, Slavice.

  1. Primjer “malo veceg sela u Austriji” koje ostvari turisticki godisnji promet kao Hrvatska?

    • on 01.04.2015 at 08:35

    Pogledaj usporedbu prihod aod turizma u Austriji i Hrvatskoj. Informiraj se brate, nemoj biti zatucan!

    1. Procitao sam (dez)informaciju da Prag ima veci turisticki promet od Hrvatske,ali Prag nije “malo vece selo u Austriji”,vec europski velegrad,,pa te molim KONKRETAN primjer sela u Austriji.Inace,bio sam u Villachu pa znam ponesto o austrijskom “seoskom”turizmu…

  • on 31.03.2015 at 10:19

  “S obzirom na situaciju u kojoj se Brod nalazi za izlazak iz krize ključan je konsenzus svih političkih stranaka u Gradskom vijeću”

  par rečenica ranije sam stekao dojam da u GV i vlada konsenzus – da se nitko nikome ni u čemu ne suprotstavlja?

  1. Ne,u GV-u ne vlada konsenzus pa cak ni u samim strankama.Ne izvode politicko-akrobatske show-ove ,nego marljivo pisu kaznene prijave 🙂

    • on 01.04.2015 at 08:09

    A pa to se javio naš visoki vjerodostojni izvor, kojki je najvio brojna hapšenja prije par godina pa prije dvije i pol godine pa prije dvije pa prije godinu i pol pa prije godinu pa prije 6 mjeseci pa prije 3 mjeseca. Evo uskok prerovao GP i gradonačelnika, hapšenja samo što nisu. Treba li ikakvog dodatnog komentara?

    1. GDO:”Ima vremena za njega” Volili bismo svi brze,ali treba inace vremena da se napravi optuznica koja ce se odrzati na sudu.Inace,bivsi predsjednik HFP-a promijenio prebivaliste u Gajevu 25,Zagreb (nema emotikona pa namigujem tekstualno 🙂 )

  • on 31.03.2015 at 10:21

  Tu vidim priliku da pomognem svom gradu jer sumnjam da itko ima kvalitetniji program razvoja grada od onoga s kojime ću izaći pred građane kad za to dođe vrijeme, ali o tome će odlučiti građani na izborima.

  Ubi me ovo čekanje.

  1. Ajd,ubij se

    • on 01.04.2015 at 08:38

    Daj nam ti svoj dok čekamo! Smijem li pogađati: tvrđava, turizam, tranzit, luka Brod, elektrana, sveučilište, gspodarska zona, trgovački centri……

    1. Na temelju tvojih odgovora smatram da si nadimak spojio od imena Charles Bronson i Howard Stein.Isto tako,sad te molim da promijenis u “pucanj u prazno”

  • on 31.03.2015 at 10:32

  Dalje neću jer postaje brutalno. Samo još ovo:

  Brod zaslužuje pravi sportski stadion i ozbiljan nogometni klub koji će biti podržan te svog prvoligaša. Košarka, rukomet, odbojka, borilački sportovi, plesovi i ostalo. Sve moramo dići na višu, puno višu razinu.

  Ovo i ostala obećanja koja su olako dana u ovom tekstu pokazuju pravu sliku neozbiljnosti intervjuirane. Time dolazim do zaključka da sam po stoti put iztrolan, jer sam pomislio kako se radi o ozbiljnom političkom intervjuu, a majstor satire Lukić nam je opet servirao jednu od svojih “Božanstvenih komedija”. Bravo maestro, postiđen sam svojom glupošću i što mi je trebalo dvadesetak komentara da skužim kako se poigravate nama. Bravo MAESTRO!

  1. Intervju sam shvatio kao inventuru nagomilanih problema i djelomični popis prijedloga rješenja. Ima tu ograničenja, ali prevladava razumijevanje trenutka i nesumnjive ambicije. Spram onoga što radi HDZ i SDP ovo je prijedlog za Nobelovu nagradu iz Ekonomije.
   Osim toga, na koga bi se ti u Brodu još mogao ovako obrecnuti? Tko je to bilo što predložio? Tko je popisao sva sranja koje Duspara radi? Tko je rekao Marušiću da je nebitan?

   Još jedna floskula; tko radi, taj i griješi. Pošto SDP i HDZ ne rade, oni ni ne griješe. Slavica je pogriješila što nije još više iznijela primjera o Duspari, na primjer, o njegovom mobingiranju djelatnika.

    • on 31.03.2015 at 12:01

    Daj pročitaj još jednom moje konkretne primjedbe i daj konkretne protu-argumente. AKo ih imaš. Ovako na nivou općenitosti, nekog dojma (varljivbog) ne želim razgovarati.

    Nisam shvatio da je rekla Marušiću da je nebitan. Po čemu si ti to zaključio? Koji su argumenti za to? Gdje je u zakonu definirano da netko treba slušati župana i da je on nekome od načelnika ili gradonačelnika nadređen?

    Sve se svodi na ono: patuljci pojma nemaju, a ja sam strašna. Doduše, nemam nikakve reference, ali zar je to bitno. Imam ego i dobru volju. Istini za volju, teško je dobiti reference u ovim okolnostima, ali nisam naišao niti na jednu jedinu svježu ideju. Jedina okolnost kada je bila na potezu se pokazala katastrofalno – imenovala jaranicu u RASB ili tako nešto.

    Razlika – draaastična!

    • on 31.03.2015 at 12:03

    Već sam ti rekao. Inventura se svela da za čovjeka bez nogu, kojega svi vidimo i dobro poznamo ona izjavi kako – nema nogu. Strašna inventurra.

    Daj još koju tipa – u zemlji slijepaca onaj tko vidi na jedno oko je vizionar 🙂

    1. S obzirom na to,koliko nadugacko i na siroko pises ni o cemu,rekao bih da si tvorac serije Seinfeld-serije ni o cemu…

      • on 01.04.2015 at 08:11

      U stvari sam pisac krimića i čekam rasplet nekih kriminalnih slučajeva. Jedan vjerodostojni mali vragičak mi je najavio nekakve krimi priče pa čekam taj ishod, a do tada mlatim praznu slamu.

      1. Imas odgovor gore

       1. Ni Bozo Petrov nije imao reference,ali koliko sam zakljucio iz medija,obavio je solidan posao u Metkovicu.S tim da treba uzeti u obzir da brojke vezane uz neki grad,opcinu,zupaniju ne moraju imati veze s povecanjem/smanjenem kvalitete zivota

 14. Očigledno je da u Brodu i u Županiji nije moguće ‘izgradnje’ trećeg puta! Ostaju nam HDZ i SDP+plus…, pa mi je zaista žao!

  Drugo, ja bih svim akterima (direktnim i indirektnim) preporučio neka pročitaju Clock SB-a: Moralne vertikale…

 15. SBoperi, idi pod hladan tuš. Treći put graditi sa Hdz-ovim piscem ovog intervjua
  i Slavicom kao bivšom članicom Hdssb-a ? Daj se uozbilji!

  • on 31.03.2015 at 22:55

  On opetuje Lukića kao HDZ-ovog stručnjaka za PR.Šuti li Lukić radi sebe ili brani prijatelja ,Stribora Uzelca,,,

 16. Opet ti, ma tko govori o Lukiću? Govorim o čovjeku koji je pisao odgovore na
  postavljena pitanja a ne o osobi koja je objavila intervju.

 17. Zna li ili ne zna, i nije toliko važno u gradu u kojem o zaduživanju odlučuje banjalučki anesteziolog, a njegovi konkurenti (a zapravo kako netko kaže tajni saveznici) šute, jer i oni dobivaju dio građevinskog deala…
  Slavica govori pod svojim imenom i bez ograda, ono što misli i o onome što vidi.
  Već to je dosta da ju smatram ideološki bliskom…

  …a vi se i dalje bavite ustašama i partizanima

   • Lara on 01.04.2015 at 08:48

   Ideološki bliskom? Zato što se na istu planinu ona penje s južne strane, a ti sa sjeverne? To nije ideološka bliskost, nego praktično-politička.

   A ustaše i partizani dio su priče. Nemreš ih preskočiti tj. ne možeš zanemariti one koji te priče pričaju kao ideološke legitimacije.

 18. Evo, počelo je počelo… Ni dosada nisu baš svi udarci bili čisti, no sada će početi sa kefanjem! Još nisam se odlučio za koga ću se odlučiti… He he he!

Odgovori