Marina Opačak Bilić ekskluzivno za SBPeriskop: Možda nisam punila medijski prostor, ali sam itekako radila s ljudima i za ljude što je i moj moto.

U povodu predstojećih parlamentarnih izbora razgovarali smo s gospođom Marinom Opačak Bilić, predsjednicom ŽO SDP-a BPŽ i kandidatkinjom broj 2 na listi RESTART koalicije u V. izbornoj jedinici

Uvodno o sebi kratko je rekla:

Rođena sam i odrasla u Slavonskom Brodu. Supruga sam i majka troje djece.  Kako i sama dolazim iz velike obitelji, prvo radničke, pa potom poduzetničke, naučena sam radnim obavezama i odgovornostima. Obiteljsku tvrtku vodim dugi niz godina, te sam vrlo dobro upoznata s ekonomskim stanjem u Državi. Prije pet godina uključujem se u Socijaldemokratsku partiju, stranku  sukladnu mojim načelima i uvjerenjima, sa željom za promjenom u društvu, znajući da će mi pri tome pomoći moje dosadašnje životno i poslovno iskustvo. Tim prije, jer sam se i kao majka uvjerila da se konzervativne stranke samo na riječima zalažu za obitelj, te da na tom području ima jako puno posla za socijaldemokraciju –  aktivno se uključujem u politiku.

Prije nekoliko dana na Glavnom odboru SDP-a usvojene su liste kandidata po izbornim jedinicama za parlamentarne izbore koji će se održati 5. srpnja. Na listi za V. izbornu jedinicu od 14 kandidata vi ste na drugoj poziciji, iza nositelja liste Freda Matića, koji će nakon izbora najvjerojatnije ostati u Europskom parlamentu. To drugo mjesto na listi gotovo 100 posto garantira vaš ulazak u Sabor odnosno status saborske zastupnice. Što mislite je li vaša visoka pozicija na listi rezultat jedinstvenih formalnih kriterija da na mjesta na vrhu lista dolaze po formaciji najvažniji kadrovi u županijskim odnosno gradskim organizacijama, ili se radi o priznanju za konkretan rad, aktivnosti, djelovanje i učinak?

Na prijedlog Predsjednika SDP- a Hrvatske, Glavnom odbor donio je odluku o kandidatima na listi za V. izbornu jedinicu; na meni je da opravdam to povjerenje kao  i sve kolege po svim izbornim jedinicama u cijeloj Hrvatskoj kojima ovim putem čestitam i želim pobjedu. Kao poduzetnica mogu vam reći da se unapređuje radnik koji je pokazao rad i trud , to je ujedno i moj odgovor na vaše pitanje.

Na mjesto predsjednice županijske organizacije SDP-a došli ste premoćnom pobjedom nad ostalim kandidatima koji svi zajedno nisu dobili glasova koliko vi sami. Možete li se za čitatelje SBPeriskopa osvrnuti na to vrijeme i obrazložiti koji su bili razlozi da izrazito potučete protukandidate? Na temelju kojih svojih kvaliteta ste dobili ogroman broj glasova?

Svoje kvalitete sam izgradila na uspješnom vođenju tvrtke, nisam nepoznata osoba u Brodsko-posavskoj županiji. Svakodnevno radim s ljudima strpljivo i odgovorno. Moj rad kao takav je naišao na povjerenje i mojih birača.

Cjelokupna županijska, slavonskobrodska, novogradiška, pa i hrvatska javnost, a ne samo socijaldemokrati, očekivala je tada vaše prve poteze stranačkog lidera s tako ogromnom podrškom, poteze sa značenjem recepata za bolje funkcioniranje jedinica lokalne uprave i samouprave. Pripremajući se za ovaj razgovor konzultirao sam se s najpametnijim entitetom u svemiru, googleom, ukucavajući u tražilicu vaše ime, ime županijskog SDP-a itd i tako redom, ali, nisam, o vašem mandatu pronašao puno. Možda preskačem nešto jako važno?! Možete li vi ukazati na najvažanije što ste vi i SDP učinili, pokrenuli, započeli, završili…?

Zatečeno stanje u stranci prije mog dolaska nije bilo na zavidnoj razini kao i pasivizam po općinskim organizacijama. Moji prvi potezi su bili posjeti općinama i pojedinačan rad s predsjednicima, ljudima,  članovima; trudila sam se vratiti povjerenje u rad županijske organizacije. Smatram da sam uspjela s obzirom na sve veći odaziv, kako članova tako i simpatizera. Iza mene su Europski izbori u mojoj koordinaciji kao i Predsjednički izbori s vrlo dobrim rezultatima. Dio sam zdravstvene koordinacije „prevencijom do zdravlja„ SDP-a Hrvatske, koju smo, na čelu sa dr. Sašom Srićom, proveli u svim gradovima u cijeloj Hrvatskoj, te mnogobrojnim građanima pomogli u ranom otkrivanju bolesti. Djelujem kroz odbor za ravnopravnost spolova u našoj Županiji, prva sam  vijećnica koja je ukazala na problem Đure Đakovića. Neprestano upozoravam na probleme u poljoprivrednom sektoru istaknuvši je kao vrlo važnu gospodarsku granu u Hrvatskoj. Možda nisam punila medijske prostore, ali sam itekako radila s ljudima i za ljude, što je i moj moto.

Što ćete od svega nastaviti u Saboru? Koja ćete iskustva i teme prenijeti ostalim zastupnicima, naročito iz postojeće koalicijske suradnje pravaša i socijaldemokarata u Slavonskom Brodu? Usput: hoće li Brođani saznati odredbe rečenog koalicijskog sporazuma?

Zasigurno ću ostati bliska ljudima i njihovim potrebama kao i do sada. Koalicija je donesena prije mog dolaska, te je u ingerenciji gradskog predsjednika SDP-a. SDP mora imati prepoznatljivost u  Slavonskom Brodu i Brodsko- posavskoj županiji puno više nego su to dosadašnja dva vijećnika u gradskom vijeću.

Pretražujući, dakle, internet, više informacija sam pronalazio o vašoj donaciji Milanoviću (150 000 kuna), nego, na primjer o realizaciji najave pučke kuhinje pod patronatom SDP-a, ili prijedlozima SDP-a za sjednice GV-a ili Županijske skupštine? Jesu li za taj informativni debalans krivi mediji? Kako ste inače kao potrošač informacija zadovoljni lokalnim medijima, novinama, televizijom, portalima u smislu objektivnog, konstruktivnog i stručnog informiranja građana? Je li to u redu da se od strane gradova i županije, mediji financiraju bez kontrole, po babu i po stričevima?

Kada  medijima bude važnije pisati o pomoćima potrebitima i širiti pozitivne priče i više od virenja u tuđe račune, internet će to zabilježiti. Moja tvrtka dala je puno donacija od udruga do pomoći pojedinaca, ali to nije nikome zanimljivo. Uvijek sam za slobodu medija, ali i za profesionalizam.

Hoćete li kao zastupnica prekinuti praksu pasivnosti spram medija? Na primjer, lokalni mediji od gospodina Vlaovića (HSS) dobivaju redovita izvješća o njegovom radu, dobivaju tekstove njegovih rasprava u Saboru. Izvješća dolaze često, jer je on zaposlen. Koliko znam, nikada to nisu učinili zastupnici esdepeovci iz Slavonskog Broda.

Svatko ima svoj način rada, ne mogu govoriti za druge. Za sebe mogu reći da ako uđem u sabor Slavonsko brodski mediji će biti izvještavani o mom radu.

Problemi Brodsko-posavske županije ogromni su. Županija je na začelju Hrvatske gotovo po svim ekonomskim pokazateljima. Što ćete kao zastupnica poduzimati da se kola BPŽ izvuku iz blata, a u blatu su do osovina?

Neprihvatljivo je da je naša županija zadnja po svemu kada imamo sve resurse da budemo pri vrhu. Poznato je svima kako su Slavonske županije zapostavljene i zaobiđene pa tako i Naša, od prodaje i pogodovanja prodaji strancima obradive zemlje, dok se naši OPG-ovi zatvaraju, do nerazvijene proizvodnje. Moj grad, moja županija biti će mi na prvom mjestu, jer ovdje živi i moja obitelj. Kao poduzetnica borit ću se dovesti investitore u našu županiju, boriti se svim snagama za radnika i radnička prava i povećanje plaća. Kao majka učinit ću sve za jednaka prava rodiljnih naknada, dječjeg doplatka, adekvatno školstvo i zdravstvenu zaštitu. Itekako  ću brinuti  o boljem standardu umirovljenika i poboljšanje njihovog statusa. Kao Saborska zastupnica za sve navedeno.

Što ćete poduzeti da hrvatska javnost promijeni mišljenje o političarima koji važe kao bahati, lijeni, nezainteresirani?

Prvo morate biti u politici da biste shvatili da tu nema lijenosti niti nezainteresiranosti. Svatko tko uđe u politiku mora većinu svoga vremena posvetiti stranci, članovima, ljudima. Uz posao i obiteljske obaveze, to je 24- stni posao. Razumijem ogorčenost Hrvatske javnost na političare  građani su izgubili  povjerenje u pravo i institucije, to ću mišljenje pokušati promijeniti. Sada imaju priliku  birati drugačije.

 

 

38 comments

Skip to comment form

  • grey on 20.06.2020 at 07:26

  Diplomatski intervju. Opačak Bilić nije ni trepnula na intenciju pitanja.

  • Maki on 20.06.2020 at 07:33

  Krasi ju upornost, htjenje, discipliniranost… Pod njenim vodstvom zaustavljen je sunovrat SDP-a prema rasulu, ali ne i podizanje do respektabilnog političkog faktora. Oni su se samo pokušali konsolidirati iznutra, ali prema van nije bilo akcija, inovacija, polemike.

 1. Buduća saborska zastupnica u potpunosti je izignorirala živa, provokantna pitanja. Ili se namjerno susprezala kako ne bi pokvarila imidž staložene osobe, ili, naprosto nije u stanju uzvratiti i pokazati svoju i snagu stranke. Bojim se da odgovorima najavljuje prirodu i sadržaj svojih nastupa u Saboru.

 2. Očito da se radi o “dopisnom intervjuu”. Naime, Lukić ne reagira na praznjikavost i očito izbjegavanje odgovora, na primjer, o medijima.

 3. – Moja tvrtka dala je puno donacija od udruga do pomoći pojedinaca ali to nije nikome zanimljivo.

  Kako bi mediji znali za to, ako ih tvrtka ne obavijesti o svojim humanitarnim potezima?

 4. Stvarno zašto se nije realizirala esdepeova sve potrebnija pučka kuhinja? Mislim da ništa drugo pametno ni nisu predlagali.

 5. Zašto joj nije postavljeno pitanje o Valenti, Dusparinom partneru u GV Slavonskog Broda, koji je dodatno srozao ugled stranke, jer se “zanio” i svojim potezima predsjedvajućeg onemogućava demokratku proceduru?

 6. Intervju je potvrdio. SDP BP Županije i Grada Broda nema se čime pohvaliti. Niti je napravio bogzna što, niti ima planove za buđenje iz političkog mrtvila. Oni jednostvano nemaju ideja, a znakove života pokazuju zbog poticaja iz Centrale. Kadrovski su očajni. Nemaju stručnjaka za određene fahove. U jednu riječ- tavore.

  • Nana on 20.06.2020 at 10:41

  Rijetko kada nemam živaca pročitati do kraja ono što započnem, pa makar i da vidim dokle ide neka gadost. Ove nebuloze ne mogu – jednostavno, nemam želudac za te laži, floskule i kreveljenje. Zna se kakvim je inženjeringom ta manekenka i politička anonimka došla na čelo županijskoga sdp-a i nema šanse da dobije moj glas. Uspjela mi je donacijama u predsjedničkoj kampanji zagaditi i aktualnog predsjednika RH. Niže ne može. Bljak!

  1. Ali, moraš priznati da je zgodna kao što je kolaga iz grada i na vrhu SDP-a, pokvaren.

    • Nana on 21.06.2020 at 18:03

    Jbt, pa nije ovo intervju za misicu klerikalne političke scene. Kakve veze ima fizički izgled?!

  • Goli on 20.06.2020 at 10:59

  Ja hoću, ja mogu, ali što… ne zna se. Ostaje nam čekati sjednice sabora i svjedočiti kako je Slavonij ponovo zajebana. O Bero, vole jedan!

 7. Treba se sjetiti kapatana Gavrana i Rachkog. Samo jetiti, jer vremena SDP-ovaca koji su bili nasuprot hadezenjarama nema više.

 8. Obećavala je puno, ali od svega ništa. Utjecaj SDP-a na gradove i Župniju je minoran. Prepustila j gradsku orgnizaciju Valenti koji je s Dusparom kao prst i nokat. To je povijesna sramota koju ona svojim nečinjenjem podržva.

 9. Gledao sam statistiku njene pobjede za prdsjednicu. Premoćno, uvjerljivo. Majku mu, nije mogla kupiti tolike ljude! Druga je stvar što takvo povjerenje nije kako i koliko treba pretvorila u akciju.

 10. Lukiću, pred Božić napravi novi intervju s Marinom . Ne trebam reći zašto.

 11. Zavukla je do jaja HDZ-u županije i, praktički, županu Maušiću.

   • dika on 21.06.2020 at 08:39

   Možda budu zajedno u Saboru. Možda budu na sjednice putovli istim kolim. Ma sve njih zaboli za građane.

 12. Poštovana gđo Opačak Bilić, vidim zaboravile ste govoriti o brodskom zraku, a kao majka troje djece i županijska vijećnica, pa i buduća saborska zastupnica takav propust niste smjele napraviti.

  Vidim da Vas ne spominju u onom članku o posljednjoj sjednice Županijske skupštine. Ni Vas, ali ni Valentu… Zašto? Je li vi, Valenta i Vi niste možda za brodski čisti zrak?

  • Frog on 21.06.2020 at 11:15

  Kada sam čuo da se Valenta namjerava kandidirati za predsjednika SDPa , tu noć sam sanjao čudan san. Da je Valenta postao predsjednik SDPa i da je SDP osvojio vlast na parlamentarnim izborima. Probudio sam se mokar, srce mi je lupalo preko 100, tlak skočio. Morao sam popiti nešto za smirenje. Uhvatila me panika više nego li kada sam bio u najgorim borbenim akcijama.Žena mi je ponavljala da je to samo ružan san. Volio bih čuti što gospođa Opačak Bilić misli o toj najavi kandidature.

  1. Mlada damo, da li su vama u rodu oni tajkuni Opačci poznati po iskorištavanju i neplaćanju radnika?
   Da li je to ta obiteljska tvrtka?
   Hoćete i vi sebi složiti spomenik sa mobitelom u ruci?

  • Frog on 21.06.2020 at 11:28

  Također bih volio čuti od gospođe Opačak Bilić kada će ulica Mile Budaka promijeniti ime? Ona to može riješiti ap cap, jer je gradski SDP pod njenim patronatom i 2+ 1 viječnik SDPa u GV daju Duspari većinu. Zapravo to može viječnica dr. sci Emina Berbić Kolar uz pomoć ostalih viječnika oporbe. Da na koncu izađemo iz sramotnog kluba gradova i mjesta koji imaju ulicu sa imenom toga ustaše.

  • ziss on 21.06.2020 at 11:29

  Je li ta gospođa kazancina seka?

  1. ???

  • Frog on 21.06.2020 at 11:51

  U tome snu , prije buđenja, Valenta je postao premijer. Jeli možete zamisliti veće strave’

   • Nana on 21.06.2020 at 17:58

   Horor je sve u vezi Brodskog i županijskoga sdp-a. Pokupio se tamo ološ od zla oca i gore matere. Ako još koji puta o tim lopovima budem čitala na ovom portalu, bojkotirati ću čitanje na mjesec dana. Valenta, Vlaović, Marina itd- Glas koncila je isto zanimljiv kao i njihove floskule.

 13. “Kao poduzetnica borit ću se dovesti investitore u našu županiju, boriti se svim snagama za radnika i radnička prava i povećanje plaća. Kao majka učinit ću sve za jednaka prava rodiljnih naknada, dječjeg doplatka, adekvatno školstvo i zdravstvenu zaštitu. Itekako ću brinuti o boljem standardu umirovljenika i poboljšanje njihovog statusa. Kao Saborska zastupnica za sve navedeno.”

  Svaki današnji radnik je sutrašnji umirovljenik, a postojeći mirovinski sustav kojeg hitno treba mijenjati zbrinjuje neradnike na teret radnika i poduzetnika. To promijeniti može samo onaj tko je okusio radnički i poduzetnički, a ne br(b)ljatorski kruh. Gospođa Marina kuži stvari. Nije bitno koliko si dugo u SD partiji, bitno je koliko si SD u glavi. Klasna borba, a ne unutarstranačka, je bitna, kao vanjskog zaboli me za njihovo člansko prepucavanje, želim čuti o radničkim, a ne esdepenjarskim pravima.

 14. Mlada damo, da li su vama u rodu oni tajkuni Opačci poznati po iskorištavanju i neplaćanju radnika?
  Da li je to ta obiteljska tvrtka?
  Hoćete i vi sebi složiti spomenik sa mobitelom u ruci

   • dika on 27.06.2020 at 08:08

   To je jedna strana ukupne priče. Ona s tim ima i nema veze.Ali, itekako ima veze sa stanjem u SDP-u. A to je stanje trulosti i impotencije. Oni jednostvano ne rade, ni nisu socijaldemokrati.

   1. Ta strana priče je jednako bitna. Ne lupetaj.
    Iskorištavanje i neplacanje radnika u svojoj firmi nije riješila a rijesit ce probleme grada i drzave?

    1. Ovo je teška optužba da ne plaća radnike. Imaš li ti dokaze ili ju samo želiš izvrijeđati?

  • Mi on 08.07.2020 at 11:16

  I prije smo imali nevidljive i rijetko vidljive saborske zastupnike, pa ih nitko nije prozivao niti spominjao.

  Nije valjda da bi bili sretniji sa tipom poput Dreleta?

  • Frog on 08.07.2020 at 16:22

  Pitam javno sada već izabranu saborsku zastupnicu gđu Marinu Opačak Bilić što kani poduzeti u vezi nezakonite izgradnje autobusnog kolodvora u Brodu? Naime gradsko vijeće Slav.Broda je prošle godine izglasalo tj odobrilo REKONSTRUKCIJU autobusnog kolodvora. Vidjeti se može da se novi kolodvor gradi. Viječnici SDPa daju Duspari većinu u GV, A navedena gđa je ipak njima politički nadređena. Cijela priča ima posebnu težinu iz još najmanje dva aspekta: 1.zbog korona krize grad. proračun se slabije puni i pitam jeli vrijeme za takvu investiciju; 2. gdje su tu uključeni novci EU? Brodski, a i državni SDP, nije briga za zakonitost gdje sudjeluju njihovi ljudi. Mislim da bi DORH trebao ispitati odlukke GV na temu autobusnog kolodvora.

  1. Odakle ti to da je izgradanja AK nezakonika? Gdje su ti argumenti?

   I ne diraj Marinu, jer ona sada slavi.

 15. Ponavljam svoje pitanje od prije mjesec dana:

  Poštovana gđo Opačak Bilić, vidim zaboravile ste govoriti o brodskom zraku, a kao majka troje djece i županijska vijećnica, pa i buduća saborska zastupnica takav propust niste smjele napraviti.

  Vidim da Vas ne spominju u onom članku o posljednjoj sjednice Županijske skupštine. Ni Vas, ali ni Valentu… Zašto? Je li vi, Valenta i Vi niste možda za brodski čisti zrak?

  1. Marina, javiiiiiiiiii seeeeeeeeee!

  • Frog on 28.07.2020 at 19:11

  Javljaju mi moji iz Broda da su radovi na vodovodnom čvorištu, na križanju Vinogradske ulice i Radničke ulice, pri kraju. Radove je izvodila tvrtka Spectar, kao kooperant Vodovoda.Pitam gospođu Opačak Bilić kako to da te radove nisu izveli radnici Vodovoda, već kooperanta? Radovi su bili opsežni i vjerojatno skupi, ali tipični za radove koje stalno, rutinski izvode radnici Komunalca.Stoga molim spomenutu gospođu neka upita svoga političkog kamarada,S. Valentu, koja je ekonomska logika prepustiti posao drugom izvođaču koji mogu kvalitetno i povoljnije obaviti vlastiti radnici? Ili je to ,zapravo pitanje za sveznajućeg gradonačelnika?

   • Lara on 29.07.2020 at 07:29

   Ti dovodiš u pitanje njihove motive i poštenje? A tko je Valenta osim što je salonski ljevičar? U praksi on je posilni Mirka Duspare.

Odgovori