Damir Kajin za SBPeriskop: Sve dok ruka pravde ne prođe tunel Učku, neće biti sreće

Razočaran stavovima , pardon, time što ih nema, i pod utjecajem vijesti o Uljaniku, kontaktirao sam legendu, gospodina Damira Kajina koji je udaljen jedno 400 km  sjevernoistočno od papirnato plišane rodice. Sigurno se sugovornik pita… WTF  is papirnato plišana rodica? Da mu kažem neka gugla i tako sazna što simbolizira Brod i njegov turistički sjaj??!

O Uljaniku ne mogu pisati kvalificirano, jer nedovoljno poznajem problematiku. Zato, između ostalog, razgovaram s gospodinom Kajinom.

Tomislav Debeljak, vlasnik DIV grupe i Brodosplita, rekao je kako planira posrnulom brodogradilištu Uljanik donijeti efikasno poslovanje na svjetskom tržištu, no postavlja se pitanje kako to planira učiniti, ako ni sam nije u stanju plaćati račune? Kako komentirate situaciju oko Uljanika?

Ovo oko Uljanika usporedite sa atomskom bombom. Ona je eksplodirala u krugu Uljanika, a jedino što ne znamo to je djelovanje radijacije. Da li je to najmanje 5 mlrd. kuna ili čak 10 mlrd. kuna. Po mojim saznanjima u 2018., 2019. i 2020. za Uljanik će porezni obveznici morati izdvojiti oko 900 mil. €, tj. između 6 i 7 mlrd. kuna. To je više od ratne štete koju je pretrpio Vukovar. Lokalna politika za razliku od nacionalne u sve je bila involvirana. Nije se moglo dogoditi da dođe do promjene na čelu Uljanika, a da pulski gradonačelnik i župan za to nisu znali.

No, dok sam zajedno s bivšim pulskim gradonačelnikom Župićem radio kako bi se pomoglo Uljaniku Jakovčić je kod Barbijera naručivao studije preseljenja Uljanika, a Miletić bi mijenjao prostorne planove, tobože na zahtjev uljanikovaca.

Ako sam ja znao gotovo sve što se događalo u Uljaniku i ako sam govorio još 2008. da se brodovi u Uljaniku grade sa 15 mil. $ gubitaka po brodu, te da revizija sve to treba preispitati, onda je gradonačenik Pule Miletić znao to isto i daleko više. Tim više, jer mu je ured 25 koraka od Uljanika. Vlada je od siječnja 2018. do veljače 2019. Uljaniku doznačila (plaće, jamstva, kamate…) 3.3 mlrd.kn. Do kraja godine će još barem 1.7 mlrd. kuna. Ponavljam, u 2018., 2019. i 2020. taj iznos dostići će 900 mil. €. Sada se pojavila analiza Brodosplita gdje bi stečaj državu koštao 7.6 mlrd. kuna, a restrukturiranje 10.4 mlrd. kuna. Govore da će se za jamstva i kamate izdvojiti od 3.7 do 5 mlrd.kn. Naglašavam da će u 3 godine država izdvojiti 900 mil. €. Strašno. To je zločin spram Istre i Hrvatske. Određeni ljudi su znali kamo ovo vodi, a šutjeli su. Da smo 2018. išli sa predstečajnom nagodbom, a što sam predlagao i ujedno se posvađao sa  nedoraslim šefom sindikata, moglo se spasiti sva proizvodna radna mjesta kao i sve projektante, ali bi 90% nadgradnje, uprave i administracije moralo doma. Na taj način državi bi uštedjeli 2-3 mlrd. kuna, tj. onoliko novaca koliko koštaju 2 Ipsilona od Pazina do Učke. I znate što je najveća tragedija? Za ovo nitko ne odgovara.

Amstedarska koalicija i vaša predviđanja rezultata izbora za EU parlament?

Amsterdamska koalicija sklepana od svega i svašta može računati na jedan mandat. Zanimljivo da Jakovčić kaže da nikada neće glasati za Milanovića, a očito zaboravlja činjenicu da je ponajviše zahvaljujući SDP-ovoj listi ušao u EU parlament. Sam ih je dobio 23 000. Milanović, umjesto da je “pozatvarao” sve one koji su bez kune došli do 3-4-5…mil.€, pretvarajući javno u privatno, danas trpi uvrede od onih koje je gurnuo u EU parlament.

Kako komentirate trenutnu političku situaciju u Hrvatskoj?

HDZ je neprikosnoven. Samostalnim izlaskom, a zahvaljujući Dontu dobit će sve sa desna, dok će  se SDP izborit  za 3 mandata, ali će ojačati opoziciju koja će mu u buduće konkurirati prvenstveno stoga što je listu za Sabor 2016. sastavljao Milanović, a ne Bernardić.

Istra je za nas u osiromašenoj Slavoniji jako razvijena regija. Koji su problemi u Istri i zašto se i iz Istre mladi iseljavaju?

Da Istra nema mora, turizma i da je nedaj Bože bilo rata, bili bi gori od Bosne. Sve dok ruka pravde ne prođe tunel Učku neće biti sreće. Hvala političkom Zagrebu (pravnoj državi) koji sve to godinama tolerira. Točno, u Istri oni koji imaju 2-3 apartmana, koji imaju nešto urbanizirane zemlje žive bolje no u ostatku Hrvatske, ali ako niste među ovima i ako ne šurujete sa lokalnom vlašću vi živite gore od nekog u Vinkovcima ili Osijeku.

Kad sumirate svoju dosadašnju političku karijeru? Što smatrate najvećim osobnim uspjehom, a što najvećom greškom?

Najveći uspjeh? Što bih mogao ući u svaku kuću u Slavoniji ili Međimurju, Zagorju ili Hercegovini, Bosni ili Sloveniji i biti ponuđen bar sa čašom vode. Preskočit ću sve Uljanike, Istarske banke u stečaju, ugljenokope Tupljak, Purise ili Mirne… Za mene je to najveći uspjeh, a najveća greška koalicija koja nam je pojela siguran prolazak u Sabor. Zbog toga sam ja izgubio dosta, ali Istra puno više.

Pod svojim najvećim promašajem smatra koaliciju s 365, ali Ne Saša Tin i Kedžo, nego s Bandićevom strankom, koja je rezultirala ničim, osim izbornim porazom.

__________________

E ovi odgovori su kvalitetni jedino što je moje osobno mišljenje da će SDP u bit jako upitna druga pozicija na izborima za Europski parlament.  Ovaj put ćemo birati 12 EU zastupnika, jednog više nego dosad. Prisjetimo se 2013 su u  EU  parlament ušli Laburisti, 2014 na redovnim izborima Orah. Gdje su sad Laburisti i Orah? Na margini margine političke scene. Uostalom morao sam guglati tko je Željana Zovko? Uvjeren sam da ste po njenom radu zapazili tu EU zastupnicu.

 

9 comments

Skip to comment form

 1. Kajin nema dlake na jeziku.

 2. Baš mije žao što ga nema aktivnog na nacionalnoj razini. Njegovi žestoki istupi u Saboru pamtit će se dugo.

 3. Kajin i Jakovčić ne vole se javno. Kajin ostade siromah, a Jakovčić se obogatio.

 4. Kajin bez zadrške o Uljaniku. Država je dobila još jedan uteg. A Slavonija propada.

 5. Bravo Vanja. Kajin je utjelovljenje kritičkog nezadovoljstva postojećim.

 6. U ono vrijeme i Kajin je bio u Kolu gorskih tića.
  Jakovčićev pajdo, sklon autonomašenju, prijetio se “regijom Istrom”, u Saboru govorio da je njemu važno samo što o nekom pitanju misle građani Istre.
  Sad, kad ga je ukinulo s pozicije, tepa državnoj vlasti, a osuđuje svoje dojučerašnje jarane.
  Zakasnio je Kain ubiti Abela.

 7. Od kuda vam ideja da je D.Kain siromašan??? To što priča javno ono što mi volimo ćuti, za to prima plaću.. glumiti oporbu!!..Volimo razmišljati i o tome kako je dobro imati regionalnu stranku koja je parlamentarna, .. zamislite da je naš pokojni SBHS (Slavonsko baranjska hrvatska stranka) opstala i ostala lijevo…i mi bi imali „svoju lijevu stranku koja se ponaša kao HDZ gdje god je na vlasti“.
  Sve je to folklor!!!

  1. slažem se.
   Sve je folklor…i svi su za svoje priće plaćeni. No, ono što nama treba nisu priće nego planovi. Regionalno strančarenje je već u imenu ograničeno…šta ja sa sela mogu napraviti u urbanom gradu,,,ništa drug nego selo. Tako i regionalne stranke od države jedino mogu napraviti regiju. Dobro je g.Kain rekao da Istra nema more bili bi gori od Vinkovaca ili Osjeka ali nije rekao da se zahvaljujući regionalnom strančarenju nikad nije povezala “plava i zelena” hrvatska nego se u istri proizvodi povrće, voće…žitarice a slavonija ide tamo konobarit i služit. Nisam jalan niti zavidan, niti sam protiv Istre samo kažem da jaki utjecaji regionalnih stranaka pretvara ostatak države u koloniju. Dok je u slavoniji industrija propadala u istri su se iz poreza sanirala brodogradilišta umjesto obrnuto i sada kada se nema odakle skupit porez za novu sanaciju jer je slavonija u njemačkoj…propala je i slavonija i istra. To je problem regionalnog strančarenja…kolonijalizam

 8. Damire, prerano je za političku mirovinu. Intervjui nisu dovoljni. Aktiviraj se na stari način. Javnost te treba.

Odgovori