Dajana Mikloš predstavlja: Marijana Tole Soldo, magistrica slikarstva (galerija)

Marijana Tole Soldo rođena je u Mostaru, živjela je u Ljutom Dolcu, a trenutno živi u Širokom Brijegu. Osnovnu školu pohađala je u Ljutom Docu i Biogracima, a srednju ekonomsku školu u Širokom Brijegu završila je 2013. godine. Te iste godine upisuje akademiju likovne umjetnosti u Širokom Brijegu u trajanju od pet godin. Studiranje završava 2018.godine kao magistar slikarstva i profesor likovne kulture.

Od malih nogu se baviš slikanjem. Što te najviše potaklo da slikarstvo izabereš kao poziv?

Još odmalena sam voljela crtati i slikati. Tako još u sedmom razredu na drugoj međunarodnoj izložbi dječjih radova u Trstu, na temu “Moja slika o Božiću”, tršćanski esperantski savez proglasio je rezultate među kojima je moj rad proglašen najboljim u kategoriji do 14 godina.   Što se može vidjeti na poveznici ovdje:

https://www.siroki.com/nagrade-za-jaslice-hrvatskim-ueenicima/ .

Jedan od  poticaja je bila upravo ova nagrada, pa sam tada pomislila  kako bih se time možda u budućnosti mogla i baviti. Nakon završetka srednje škole moji roditelji, rodbina i prijatelji su mi bili velika podrška  i poticali su me na upis na akademiju. Što se pokazalo kao odlična odluka.

Isplati li se biti umjetnikom?

Isplati se biti umjetnik. Najviše se isplati raditi ono što voliš, jer ćeš samim time biti sretan što ćeš upotrijebiti svoj talent na pravi način.

Koliko je korisno prezentirati se putem društvenih mreža?

S obzirom da ljudi danas mnogo koriste internet i društvene mreže, prezentacija umjetnika i njegovih radova putem stranice je odlično, tako da je internet za umjetnike jako koristan. Omogućava laku i odličnu prezentaciju radova ljudima, te komunikaciju s njima.

Kakvu bi poruku poslala mladima?

Kao poruku mladima citirala bih jednu poruku pape Ivana Pavla II.:

” Nađite svoje mjesto u Crkvi i u društvu prihvaćajući velikodušno zadaće koje vam se sada povjeravaju u obitelji i izvan nje. To je najprikladniji način priprave za sutrašnje zadatke koji vas očekuju. Ne zaboravite nikada da je svako uređenje vlastita života koje nije u skladu s Božjim naumom o čovjeku osuđeno na neuspjeh i to prije ili kasnije. Čovjek se, naime, samo s Bogom i u Bogu može potpuno ostvariti i postići puninu prema kojoj teži iz dubinâ svojega srca.”

Gdje nabavljaš materijal potreban za rad?

Nabavljam u trgovinama koje su specijalizirane za takvu vrstu opreme. 

Tvoji uzori?

Pa ima ih više ali bih mogla izdvojiti Leonarda da Vincia, iako smatram da se od svakog umjetnika može nešto naučiti i svaki umjetnik u svojim djelima otkriva djelić sebe.

Koliko je potrebno biti posvećen ovome da bi bio zadovljan rezultatom?

Svaki posao zahtjeva vrijeme i posvećenost da bi se postigli neki rezultati, a tako i  slikarstvo. Slikanje mi daje veliko zadovoljstvo, a pogotovo kad pogledam kako od  prazne bijele površine platna nastane nešto, ciljani rezultat, tražena slika. Tako mi svaki novi rad predstavlja novi izazov kojeg želim što bolje svladati.

Želimo ti puno novih slika i uspjeha kroz tvoj poziv.


13 comments

Skip to comment form

 1. Vrijedniji mi je pet puta slikaričin crtež u galeriji nego preslikavanje poznatih motiva kao što je na primjer Posljednja večera.

 2. Magistrica je lijepa kao slika.

 3. Talent je nesporan, ali izbor slikarskih motiva je neoprostiv. Curo draga, slikaj ono što vidiš i tome daj svoj pečat. Ovo je lijepo, ali odavno viđeno.

 4. Marijana je zanatom ovladala. Sada se mora osloboditi i slikati prizore iz prirode i društva.

 5. Magistar slikarstva bi svoj talent trebao pokazati u slikanju vlastitih vizija prirode, portretiranju , koloritu. Ovo što nam je prikazano u galeriji je čisti amaterizam.

 6. Mene zanimaju prizori iz Bblije koji u sebi sadrže eros. Samson i Dalila, na primjer. Adam i Eva. I nasilje me zanima. Cijea Biblija je niz nasilja i Boga i njegovih favorita.

 7. znala sam za Široki Brijeg, za Nina Raspudića i statuu Bruca Lee , ali evo, doznala sam i za Akademiju likovne umjetnosti Širokog Brijega…………što znači, da taj dio obiluje talentiranim osobama……..
  Ova slika iz zaglavlja je čisti amaterizam : nisam sigurna da su muškarci iz tog vremena izgledali ovako…………sredjene brade, a tek frizure ?!

  1. pa to i je Nino Raspudić kao Josip, pozira slatkim magistrama slikarstva, a slike su živa naiva, nek proba slijediti stil Muncha, da joj motivi dobiju personality – Madonna od Edvarda Muncha https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5f/Edvard_Munch_-_Madonna_-_Google_Art_Project.jpg/1200px-Edvard_Munch_-_Madonna_-_Google_Art_Project.jpg

 8. neće ići @dron : ona živi u sredini u kojoj se dobro prodaju biblijski motivi baš ovako naslikani: poznati s vjeronuka i sv misa.. Ne bih se čudila, da u kolekciji ima djecu – vidjelice Gospe Medjugorske . Sve je to dio folklora

  1. Potpisujem. Slikarstvo je i biznis.

 9. Nikad ne kupujem kič, čim uđem nekom u stan i vidim sliku koja mu visi na zidu kategorizoram domaćina, šrot ili ukus, i kad kupujem biblijski motiv, to mora biti umjetnost, a ne kič, pa i ako je preslikavanje, mora biti umjetničko djelo, a ne amaterizam, profesori bi trebali odgajati, a ne prodavati šrot, a publika neodgojenog ukusa pada na najniži kič. Profesori zato i služe, da odgajaju i dižu kriterije i ljestvice iznad prosječnog, a ne da podilaze likovno neobrazovanoj masi i njenom ukusu stečenom na kiču vašara i kirvaja, iz komercijalnih ili osobnih razloga, jer oni ne prodaju sebe i svoju osobu, nego kao učeni ljudi, ako to jesu, a diploma bi trebala biti neka garancija učenosti osobe koja ima državni certifikat i ne spada u naivce i amatere, nego je iznad njih, i kao takvi oni prodaju tj. šire vrhove, a ne banalije, kao da nikada nešto bolje nisu na svom obrazovnom putu do diplome vidjeli od onog što nude i prezentiraju, a to je prosjek i ispod njega. Primjer onog što smatram da bi profesor/ica trebao/la promicati kad likovno obrazuje raju: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c3/Daniel_Seghers_-_Flower_garland_around_a_Madonna_and_Child.jpg

  Pa ne može profesor se spuštati na nivo nkv, već mora obučavati da nkv, to jest dijete ili raja, vide i dožive najbolje od civilizacije, ne može me oplemeniti navijač, samo rasni umjetnik.

 10. jako dobra olovka, crtež je vrhunski, ako netko misli da je lako slikati i kritizirati, nek proba sam, i dobru fotku je teško uslikati, a crtati mogu samo talenti

 11. Draga Marijana

  Žao mi je što će te naši komentari rastužiti (ili naljutiti?) jer si na svim fotografijama vesela i sretna s tim što radiš.

  Vještina postoji, to posebno želim naglasiti. Ali nema osobnosti na tim slikama . Ni tvoje, niti na tim likovima.

  Zato je važno sad odlučiti kojim putem dalje. Predlažem odmaknuti se od stereotipa, viđenih slika, pa čak i napustiti tu kršnu sredinu. Nije nužno čak niti mijenjati tematiku. Samo se pustit, probuditi slobodna i crtati po svome, ne onako kako se drugima sviđa i kako naručuju.

  Šteta bi bilo tu vještinu zauvijek zamrznuti oslikavanjem crkvenih zidova. Ovo samo tome vodi, a i tada će trebati likovi biti malo više likovi mučenici, manje manekeni. No, možda je to sigurnija i isplativija budućnost.

  Ne ljuti se. Sve samo u dobroj namjeri.
  Sad treba odlučiti. Šteta bi bilo…zaista…

Odgovori