Dajana Mikloš predstavlja: Maja Kos, krojačica (galerija)

Maja Kos i Dajana Mikloš

Predstavite nam se. Tko se krije iza Veselih kecelja?

Iza Veselih kecelja krije se majka tri prekrasne djevojčice Nadje (7), Nine (5) i Mile (3) koje su ujedno i moji mali modeli. Zovem se Maja Kos. Živim u Banjaluci, imam 30 godina i hobi mi je šivanje.

Kako je sve počelo, cijela ideja sa keceljama? Zašto baš kecelje?

Prije tri godine počela sam šiti kecelje na nagovor prijateljice koja se već bavi unikatnim radom. Kupila sam šivaću mašinu. S obzirom da nisam znala šiti, šest mjeseci sam se učila. Sa svojim djevojčicama jako puno vremena provodim u kuhinji, stalno pravimo kolace, tako da su mi počele tražiti kecelje. Meni kao početniku to i nije bilo lako. Našla sam neke ideje na Pinterestu i tako sašila prve tri najjednostavnije kecelje na koje sam i sad ponosna, a koriste ih još uvijek. Slike sam poslala svojim prijateljicama koje su tražile za svoju djecu i tako je sve krenulo. Dok sam istraživala po internetu nigdje nisam naišla na nešto slično,a svi znamo da djeca vole da provode vrijeme u kuhinji praveći keksiće i i igrajući se sa tijestom. Tako sam došla na ideju da napravim stranicu na FB i INSTAGRAMU; okačim slike svojih radova i narudžbe su samo pristizale.

Koliko vremena treba da bi se izradila jedna kecelja?

Za prve kecelje dok sam još učila da šijem i krojim, trebalo mi je više od četiri sata. Sada to već ide brže, mada sve zavisi i od detalja koje treba da napravim. Skoro sve likove iz crtanih, natpise po želji, ja ručno iscrtavam, isjecam na materijalima i zašivam. Sada za odrasle imam opciju i štampe loga ili natpisa po želji.

To najviše kupuje kecelje? Žene ženama, ili muškarci takođe naručuju kecelje?

Najviše naručuju mame, bake, tetke, mada i muževi svojim suprugama.Radim i za kafiće, restorane, frizerske salone, pekare… Uglavnom svi naručuju, jer  dodavanjem natpisa kecelja postaje unikatna i personalizovan poklon. Pored kecelja pravim i jastuke s imenom, a najtraženiji proizvod pored kecelja je jastuk za pojas u autu. Moram da napomenem da najmanja kecelja koju sam pravila bila je za bebu od osam mjeseci.

Radite li i muške kecelje?

Da radila sam i muške kecelje. Neke su bile za poklon, neke za posao. Pravila sam i za puno dječaka kecelje, što me iznenadilo.

Koje materijale najčešće koristite u izradi kecelje?

Koristim pamuk, dječje dezene, keper, beneton, skaj, štof itd. Sve zavisi za koju svrhu služi kecelja. Radim sve po dogovoru s kupcem.

Imate li planove vezane za svoj hobi?

Dok su djeca mala ovo će biti i dalje moj hobi, jer pored njih tri nekad i nemam puno vremna za šivanje. Planiram da u svoju ponudu uvedem još proizvoda čime bih proširila svoj asortiman i time hobi pretvorila u posao.

Vaše stranice?

https://www.facebook.com/veselekecelje/

https://www.instagram.com/veselekecelje/


6 comments

Skip to comment form

    • Lara on 04.08.2020 at 07:17

    Dajana ne posustaje. Ovaj put predstavila nam je marljivu ženicu iz škole krojačica, smjer kecelje. Promovira se osjećaj za estetiku i biznis

  1. Pravi li Maja kecelje za domine?

  2. Praktično i maštovito.

  3. Pošteno je što je Sonja priznala utjecaj Pinteresta. Čini se da se radi o vještoj i pamtnoj švelji. Puno uspjeha joj želim!

  4. Samo serijska proizvodnja donosi novac. A vidim da i toga ima. Kad bude šila za Austriju Njemačku , to će biti nešto.

  5. Djeluje privlačno. Majine kecelje nisu samo praktične, one su i modno na visokom nivou,

Odgovori