Dajana Mikloš predstavlja: Jasna Marčić, dekoraterka (galerija)

Nalazim se s mladom umjetnicom Jasnom Marčić iz Rijeke, koja kaže da bi voljela da je živjela u 19.vijeku kako bi Tolstoju mogla napraviti  drveni stol, na kom bi pisao svoja djela.

Jasna, predstavite nam se.

Pozdrav svima. Majka sam dviju prekrasnih djevojčica uz koje svakodnevno uživam i uz pomoć njihovih želja i ideja svoju kreativnost dižem na različite nivoe. Velika sam ljubiteljica knjiga, muzike, nakita i cvijeća.

Otkuda sva ova inspiracija?

Od uvijek sam voljela imati i poklanjati nešto što nemaju svi i ne nalazimo u svakom dućanu iza ugla. Baš iz tog razloga krenula je ideja oko unikatnih radova. Još kao dijete sam uživala u crtanju, prepravljanju odjeće i smišljanju raznih dekoracija. Kreativno stvaranje je strast koja me pokreće a inspiracija sama navire.

Na koji način radiš?

Preuređivanje i oslikavanje namještaja, izrada dekorativnih aranžmana ili slika, u raznim stilovima počinju onog trena kad si zamislim cijelokupnu sliku u glavi. Često se zna desiti da krenem u jednom pravcu, a završim drugim tokom uz odabir drugih boja koje se pokažu više prikladnim za određeni predmet.

Koliko vremena ulažeš u rad?

Za svaki rad treba različito vremena. Ovisno o samoj želji, veličini i materijalu. Za rekonstrukciju komada namještaja zbog više nanosa boja, treba i po par dana. Slikanje oduzima par sati ali za samu pripremu i osmišljavanje treba neko vrijeme. Vrijeme brzo prođe, jer ja uživam radeći. Veliko mi je zadovoljstvo kada kupac bude zadovoljan gotovim proizvodom.

Imaš li planove u smislu širenja posla?

Život me naučio da se najbolje i majljepše stvari dogode spontano i iznenada. Stoga ne planiram puno unaprijed, ali priznajem da imam ciljeve i lagano idem ka njima. Posvetiti se onome što najviše volim, kreativnosti i pustiti mašti da zaroni.

Imaš li podršku u radu i kako se nosiš s eventualno lošim komentarima?

Od samog početka sam imala veliku podršku svoje obitelji i prijatelja. Baš oni su mi vjetar u leđa. Prihvatim sve kritike i sugestije. Mnogo puta se desi da savjete potražim kod oca koji je profesionalni keramičar, a ima puno iskustvo i na drugim poljima, kao i ruke mog supruga koje uskoče prilikom težih radova. Nisam imala loša iskustva ili komentare. Doduše sama sebi najveći sam kritičar.

Što bi poručili ljudima?

Ako želite nešto drugačije ili imate vlastitu ideju, a ne znate na koji način je izrealizirati, na pravom ste mjestu. Ukoliko vam se sviđaju moji radovi ili vam je potreban savjet, stojim na raspolaganju za svaki upit. jasna.marcic@gmail.com.

Želim vam puno kreativnosti!


5 comments

Skip to comment form

  1. Vještina + estetika = Biznis.

    Jasna ima sve kvalitete.

  2. Lampa je genijalno preuređena. Ista, a nova.

  3. Jasna je i restaurator. Prvo restauira, a onda dekorira. Ide joj to.

  4. Podržavam recikliranje i obnavljanje starih predmeta kojima se uz malo truda i volje udahne novi život – nova namjena. Prekrasni radovi, čestitam Jasna.

  5. Genijalno. Toliko vrijednog starog namještaja i stvari smjenom generacija završava na smeću jer se nitko ne želi zamarati renoviranjem i recikliranjem, pritisak masovne proizvodnje jeftinog, jednokratnog, ružnog i nekvalitetnog NOVOG. Uče nas potrošnji i potrošačkom mentalitetu, imperativ današnjeg doba je kupovati novo i trošiti, a ne prepoznati pravu kvalitetu i vrijednost koja je kontra interesu trgovcima i poreznim profiterima, od čega bi oni živjeli kad bi čovjek čuvao kvalitetan ormar i vitrinui luster svoje bake, zato danas proizvode i prodaju šareno smeće za jednokratnu upotrebu uz obilato reklamiranje, akcije i popuste. Ono što je nekad trajalo pedeset godina, kuhinje, kreveti, sofe, npr., danas rikne i shebe se čim se sjedne na to ili par puta otvori ormar ili kuhinjski element, čisti šlamperaj i prijevara i uvaljivanje, i sve to pod normalu, nema više ni časti ni odgovornosti za proizvod, bitno je uzeti lovu.

Odgovori