Dajana Mikloš predstavlja: Dženisa Boškailo, dizajnerica namještaja (galerija)

Zbog ove sam talentirane žene, prešla granicu Hrvatske, no ne toliko daleko. Predstavite nam se za SBP.

Zovem se Dženisa Boškailo i živim i radim u Mostaru. Majka sam jednog djeteta i od hobija – dizajniranje namještaja- sebi sam započela posao, jer sam nezaposlena. Po zanimanju sam frizer, ali se više ne vidim u tom poslu.

Kako je sve počelo?

Prvi put sam se s dekupažom srela prije tri godine kada sam vidjela slike na profilu moje kolegice. Potražila sam nekoga da mi pokaže osnove, a sve dalje sam sama naučila gledajući videa i sudjelujući u raznim grupama, gdje sam se  savjetovala sa ženama koje se dugo bave ovim.

Objasnite nam kako ide s izradom, jer radite i manje i veće stvari.

S izradom manjih stvari je lakše, jer ne oduzimaju puno vremena kao veći dijelovi na primjer, stolovi. Kad kupac odabere dimenzije i model onda se savjetujem sa svojim stolarom oko izrade. Ako kupcu odgovara vrijeme izrade i cijena, onda se počinje s radom. U svemu maksimalno pokušavam izaći u susret svakom kupcu, pogotovo ako mu se žuri. Nije rijetko da po cijele dane radim kao bih stigla završiti narudžbu.

Otkud crpite inspiraciju?

Oduvijek sam voljela sve majstorije po kući, pa tako i ove stolarske. Sebi sam izrađivala sitnice za kuću, a ostale prijedloge tražim s neta i iz svakodnevnog života.

Smatrate li da se cijeni ručni rad u vašoj zemlji i općenito na Balkanu?

Ručni rad u BiH jako se malo cijeni. Ipak ima ljudi koji žele imati tako nešto u svojoj kući. Imam zahtijeve i iz Hrvatske i Srbije da šaljem proizvode, ali, nažalost, zbog prevelikih poštarina kupci se teže odluče na kupnju.

Koje je vaše najzanimljivije iskustvo?

Pa moram reći da mi je ovo najzanimljivije iskustvo dosada, jer mi niko nije ponudio ovako nešto kao što je intervju.

Kome bi od poznatih voljeli nešto izraditi?

Od poznatih ličnosti nekako mi je najdraže vidjeti neke naše glumce tipa Enis Bešlagić, Mustafa Nadarević i rado bi za njih nešto izradila.

Kako vaša okolina gleda na vaš talent?

Moja okolina je prvo gledala kao hobi, a već su prihvatili da je ovo moj posao koji želim raditi dok god mogu. Srećom ukućanima ne smeta nered po kući od mojih stvari kojima sam zatrpala sve.

Koji je vaš prvi ozbiljni rad?

Moj prvi ozbiljni rad je bila jedna kutija za nakit i to je prva stvar koju sam prodala. Nakon nje sam se ozbiljnije počela baviti ovim.

Što biste poručili mladim umjetnicima?

Mladim umjetnicima bi svakako poručila da ne odustaju nakon neke kritike i ta kritika im treba biti samo opomena da postanu još uporniji.

Konkurencija je prilično velika u današnje vrijeme; kako se nosite s njom?

Konkurencija je jako velika, ali ne treba to negativno doživljavati, već samo ići prema svom cilju i ne gledati druge.

I za kraj nam recite koji su vam planovi.

Moji planovi za budućnost su da što vise ulažem u kvalitetu proizvoda koje nudim i da stalno uvodim neke novitete. Nadam se da sam našla svoj poziv do kraja života.


9 comments

Skip to comment form

 1. Tko baš žarko želi ove predivne komade, naručit će ih i iz Mostara.

 2. kako se kaže, na slici namještaj izgleda fantastično. A Dajana uvijek bira interesantne “umjetnike”. Samo počela je ponavljati pitanja.

 3. Šteta što galerija ne funkionira na uobičajen način.

  Podržavam pisanje o ovakvim poduzetnicima estetičarima. Možda bi dajana mogla pronaći nekog metalca?

 4. Ima li Dženisa svoj fb profil s više fotografija?

 5. Simpatična i pametna ženica. Posluje na prilično sigurnim osnovama. Posao započinje tek mkad dobije narudžbu. Ne drži ništa na lageru. Dakle, naručuje se ono što je već napravljeno za nekoga ili…?

  1. Sve se radi po narudzbi. Vi kazete koje boje i dimenzije zelite i onda se pravi

 6. Nekakva je to imitacija nekog razbarušenog stila. Nije kičasto, ali je veselo. Odstupa od klasike. U jednu riječ, za neformalne i za one koji ne pate od uobičajenih oblika i boja.

 7. Dok mi surfamo, Dženisa štanca namještaj.

Odgovori