Bojim se da napadi na Srbe neće prestati

O napadu na Srbe (kod Knina) razgovarali smo i s politologom i profesorom Dejanom Jovićem koji se od kampanje za europske izbore aktivnije uključio u politiku. Jović je bio i kandidat SDSS-a na europskim izborima i jedan je od istaknutijih članova srpske zajednice u Hrvatskoj.

“Svakog ljeta dolazi do eskalacije mržnje”

“Ovo je samo jedan od incidenata koji se kontinuirano događaju, ali ih malo tko primjećuje. U ljetnim mjesecima, naročito u vrijeme proslave Oluje, dolazi do eskalacije govora mržnje kojima se za rat krivi cijelu srpsku zajednicu”, smatra Jović.

Nakon petnaestak godina od početka dvijetisućitih, u kojima su incidenti bili relativno rijetki, posljednjih godina zaoštrila se i retorika, a posljednica toga su fizički napadi.

“Elite se plaše i ponavljaju jugoslavenski obrazac”

“Došla je nova generacija, rođena nakon 1995. godine i oni koji žive od slavljenja rata se plaše da će ta i mlađe generacije biti ravnodušne prema tekovinama rata. Slično se događalo i 1968. u Jugoslaviji, dakle s otprilike istim odmakom od rata, kada su partizanske elite krenule u ideološku ofenzivu pokretanjem općenarodne obrane, marksizmom u školama, podizanjem spomenika na svakom koraku, propagandnim filmovima, pa i patriotskim rockom kojim se slavila Narodnooslobodilačka borba, socijalizam i Jugoslavija.

Srbi se prikazuju stereotipno i stalno se podgrijava ta priča o cijeloj zajednici kao neprijateljima i agresorima. Jako je teško živjeti u miru s nekim kojeg iz dana u dan nazivate agresorom

Hrvatski mainstream ponavlja iste rituale, samo što im se pridružila puno efikasnija organizacija od Partije, a to je Crkva. Danas braniteljske udruge dolaze u škole tumačiti povijest, upleću se u kurikulum… Sve isto kao ’68. u Jugoslaviji”, rekao je Jović, koji ne vjeruje da će napadi na Srbe prestati, a mržnja nestati.

“Devedesete nisu bile godine jedinstva nego raspada Hrvatske”

“Hrvatska mora prestati slaviti rat i početi ga komemorirati. Treba prestati govoriti da su devedesete značile jedinstvo i da su to najblistaviji dijelovi povijesti.

To jednostavno nije istina. Hrvatska se devedesetih raspala na Srbe i Hrvate i to je katastrofa. Slavljenjem rata i dalje živimo u poslijeratnom izvanrednom stanju. Nažalost, Hrvatska to neće prestati raditi, jer su stvorene elite kojima godi da ih se naziva najboljom generacijom koja je ostvarila tisućgodišnji san”, smatra Jović.

Po njemu, značajnu ulogu osim Crkve i politike u održavanju plamena mržnje imaju i škole, estrada, filmovi.

“Srbi se prikazuju stereotipno i stalno se podgrijava ta priča o cijeloj zajednici kao neprijateljima i agresorima. Jako je teško živjeti u miru s nekim kojeg iz dana u dan nazivate agresorom.

To čak nije ni Jugoslavija radila, pa zato dvadesetak godina nakon rata nije bilo ni napada na Talijane ili Nijemce koji su dolazili”, rekao je Jović koji očekuje da će policija odraditi svoj posao te pronaći napadače i pružiti zaštitu Srbima, ali ne vjeruje da će to spriječiti buduće napade.

autograf

12 comments

Skip to comment form

 1. Treba čitati jednu od najpametnih glava koju ima Hrvatska.

  1. Apsolutno.

   Ovaj citat to dokazuje: ““Hrvatska mora prestati slaviti rat i početi ga komemorirati. Treba prestati govoriti da su devedesete značile jedinstvo i da su to najblistaviji dijelovi povijesti.

   To jednostavno nije istina. Hrvatska se devedesetih raspala na Srbe i Hrvate i to je katastrofa. Slavljenjem rata i dalje živimo u poslijeratnom izvanrednom stanju. Nažalost, Hrvatska to neće prestati raditi, jer su stvorene elite kojima godi da ih se naziva najboljom generacijom koja je ostvarila tisućgodišnji san”, smatra Jović.”

 2. A što bi to Hrvati trebali činiti,naguziti se kao Kolinda svojevremeno Vučiću,samo što je ovaj gaj pa ju nije opalio.

  Kada se ispričate i vratite ratnu odštetu ,e tada više nećete biti agresori,iako vam agresiju nikada nećemo zaboraviti,manit ćemo je se.

  Do tada događat će se svakakvih slučajeva,i budale među vama to znaju.

  1. Pitaš što bi trebao učiniti većinski narod dok kriminalci mlate nevine ljude? I daješ zastrašujući, podli odgovor. Dok se Srbi ne ispričaju (i onaj mladić koga su neko večer istukli u Uzdolju), prestat će batine, kažeš. E, moj warum ako je i od tebe, previše je.

 3. Bar naš narod kaže da tko se ispriča da mu se pola oprašta.Ali velikosrpski fašizam koji je imao za cilj osvojiti veći dio Hrvatske,se ne želi ispričati, ikako onda živjeti u miru.A o ratnoj šteti…nemoj srećo.

  Pola BiH srpski fašisti su etnički očistili,ta netrpeljivost ka njima i vuće korijene od toga.

 4. Smrt fašizmu sloboda narodu,drug Stalker,sječaš se uzvikivao si ,sa titovkom.Ponovila se povijest.O tome šutiš ko smrdljiva pička.

  Zanemeo si.Smrt velikosrpskom fašizmu,zadnje viđenom fašizmu Evrope i svijeta ,bila je sloboda južno slavenskim narodima.

  1. Ostajem pri tome, smradu crni. SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU.

   Ti si bre preispoljna ustašoidna budala. Voliš ekavisu pa da ti ju poslužim barabo!

 5. Mlogo si u bedudrug Stalker,time samo slabost ka meni gajiš i ispoljavaš ,magare sa belegom na levoj kopiti.

  Smrt velikosrpskom fašizmu ,sloboda južno slavenskim narodima.Ej.Kako da se nitko prije mene nije toga slogana dosjetio.Hrvatska vlast je puna nesposobnjakobića.

  1. … sloboda južnoslavenskim narodima…” Pa ovdje te znamo kao germanofila.

 6. Trebalo je pobijediti zadnju fašističku tvorevunu Evrope da bi hrvatski,slovenski,crnogorski,makedonski i kosovski narod dobili svoju punu slobodu.Jedino je BIH izgubila pola teritorija,ali i to će se kompezirati danas sutra kroz oslobođenje vojvođanskog naroda.

  1. Vojvođanski narod? Tko ili što je to? Proplico, zazivaš scenarij u Vojvodini koji su Srbi pokušali ostvariti u Hrvatskoj.

   Ti ne znaš definiciju naroda, nacije, države, teritorijalne jedinice… Ti si blefer bez časti i morala.

 7. NI DO KOLENA BATKO.Čitam ja i srpske pisce,one najbolje ,vojvođane,Kiša i Crnjanskog.Vidiš u Seobi naroda Crnjanski piše o tom vojvođanskom narodu.

  Veliki Huntington u Sukobu civilizaciju Vojvodinu stavlja na našu stranu.

  Ameri su raspad Juge očekivali u Vojvodini,a ne u Hrvatskoj.Zaboravio si jogurt revoluciju.

Odgovori