O gnjidama, glumcima i zavođenju

Glumci gnjideLijepo, bilo je baš lijepo i angažirajuće, u srijedu 13. studenog u Kazamatu slavonskobrodske Tvrđave, na vrijeme od jednoga sata ne postojati; proživjeti, drugim riječima, ono što obično proživljavaju glumci kada igraju neku ulogu. Jer u ovoj su igri dvojice mladih profesionalaca, Mateja Safundžića i Luke Stilinovića, gledatelji igrali ulogu Publike, onih koji se u dvorani uvijek nađu prije glumaca.

Možda je takav postupak, osvještavanje uloge Publike u predstavi, upotrijebljen kako bi se pojedini gledatelj lakše poistovjetio s glumcima, s njihovim zanimanjem – njihovim životnim pozivom – koji je samo pisanje po vodi. Kao, uostalom, i svaki život i svaki čin: njihovo je mjesto radnje također vječna sadašnjost, neopipljiva međa prošlosti i budućnosti.
***
Mislim da se negdje među gornjim mojim redovima krije razlog zbog kojeg je upravo ovaj komad Jose Sanchisa Sinisterrea odabran da bude temeljem prve profesionalne kazališne predstave u Slavonskom Brodu nakon 65 godina.

Marketing, kao i umjetnost, samo je oblik zavođenja.

 

 

9 comments

Skip to comment form

  • Lara on 27.11.2014 at 08:27

  Zavođenje je slabljenje, uvod u osvajanje.

  Prva profesionalna kazališna predstava u Brodu nakon 65 godina? Ili je riječ o manjkavoj definiciji profesionalizma ili o laži. U Brodu su nastupali mnogi profesionalci iz Jugoslavije, a sad iz Hrvatske. Možda Ilakovac misli na prvu predstavu Brođana sa svršenom glumačkom akademijom? Znači li to da oni igraju profesionalno? Pa bilo je još Brođana profesionalaca na daskama, Brođana koji rade u Zagrebu. Dakle, po čemu je to prva profesionalna predstava? U kojem kazalištu su uposleni glumci? Takve “ekskluzivne” tvrdnje su u suprotnosti s tekstom koji se rađao puna dva tjedna. Možda je upravo ta ekskluziva bila povod za nivinarsko akušerstvo.

 1. Dobro je ovo Ivanovo apostrofiranje publike i pridavanje joj važnosti s velikim početnim slovom, Publika, a ne publika. Jer ona to i jest, “uvjet kojeg se ne može”. A mnogi glumci i, kako Ivan mudro zbori, “zavodnici” to zaboravljaju, pa čak ju i potcjenjuju, a onda se pitaju gdje su pogriješili.

  1. gdje je nestalo “bez”, ko to prčka?

  • on 27.11.2014 at 09:56

  Neka se igraju ova dva dječaka, neka uveseljavaju Brođane. Bila bi greška oslanjati se samo sami na sebe. Neka uvrste još nekog neprofesion alca i neka naprave neku satiru iliti komendiju o Gradu kojeg tako vole da u njemu ostvaruju profesionačne karijere.

  1. S neprofesionalcem milosrdno, molim! 🙂

    • on 27.11.2014 at 13:46

    Pa nisu profiji Safundžić i Stilinovi Družba sestara milosrdnica.

    1. Pusti ti mene, Stalkeru, to ja samo bivam zabavljena mišlju o tome kako isti čovjek ostavlja različiti dojam ovisno o tipkovnici koja ga opisuje… 😉

 2. Da li je bilo emocionalno ili politički angažirajuće?

 3. g. Laro zašto tako oštro

Odgovori