Pismom upozorenja Vladi banke otkrivaju potencijalnu cijenu ovog ‘novokomponovanog domoljublja’?

BankaVladaNarod“Zbog konverzije kredita u švicarskim francima dio banaka traži arbitražu pred sudom u Washingtonu. Matične Erste i Raiffeisen banke poslale su službena pisma upozorenja Vladi.” – može se ovih dana pročitati na nekim portalima.

                                                                                                                                            Valja naglasiti kako banke nisu ni približno agresivno nudile toksične kredite građanima u svojim matičnim zemljama kao što su to činile kod nas. A i da jesu, tužiti svoju matičnu zemlju iste te banke ne bi ni pokušale – ne bi im palo na pamet. Podsjećam, prošla Vlada je svojedobno zamrznula tečaj švicarskog franka za kreditne dužnike u toj valuti te na taj način građanima bacila pojas za spašavanje. Istovremeno je bankama poručeno kako je to samo privremena mjera dok se u dogovoru s njima ne iznađe trajno rješenje. Dogovor je izostao jer su banke nisu imale motiva – svejedno su masno zarađivale jer je tečaj bio zamrznut na razini bitno većoj od one u trenutku kada su krediti gurani na tržište. Nakon toga banke su dobile konverzijsku pljusku, nije im bilo pravo, ali su udarac otrpjele, podvile rep i iz medijskog prikrajka sa sigurne su udaljenost oglašavale se u degutantnoj kombinaciji cviljenja i režanja za koje u prošloj Vladi nitko nije imao sluha. A onda su prestale i s tim, valjda su u tišini lizali svoje rane. Sve do sada.
                                                                                                                                             Odjednom pismo upozorenja Vladi. S obzirom na izmijenjenu političku situaciju u zemlji pošteno je pitati se jesu li banke procijenile kako je ovo pravi trenutak za protunapad? Kako ova i ovakva Vlada u svom trenutnom sastavu i u svojoj relativnoj disfunkcionalnosti neće imati dovoljno snage, volje, ljudskog ili moralnog resursa oduprijeti se pohlepi, što banaka – što vlastitoj? Ili još gore! Ipak, banke su u pitanju, novac je u pitanju, HDZ je u pitanju (koji je u poslovnom minusu, pa ne čudi prijedlog povećanja financiranja političkih stranaka). A pokoji ‘zalutali’ milijunčić bio bi tek jedva primjetna kap u moru od osam milijardi koje bi mogle zapljusnuti proračun i iz njega se povući kao što se inače more povlači kad nastupi oseka, kap kojom bi neki mogli nakratko utažiti žeđ. Svaki skepticizam je opravdan jer kombinaciju pobrojanih faktora već smo jednom iskusili kao vrlo gorku pilulu u ne tako davnoj prošlosti.

4 comments

Skip to comment form

  1. “….valjda su u tišini lizali svoje rane. Sve do sada.”

    Kneževiću, u sridu!

  2. ljudi postanimo svjesni činjenice da čim smo ušli u banku digli kredit potpisujuči dokumente ne čitajući pravila igre dobili novce izugubili smo ovo je borba protiv vjetrenjača .Država i vlast pojedinci su duboko u tome jer i oni moraju opravdati svoje dobivene kredite na sto godina sa dva posto bez jamaca supotpisnika ovjera kod javnih bilježnika maltene na dođem ti njima banke sigurno ne šalju ovrhe ili opomene i to je vrzino kolo iz koje nema izlaska. pravno su banke u pravu imaju naše potpise na ugovorima a pravdu jedino može istjerati država ako je zainteresirana a čini mi se da nije i sad plačajmo

  3. Nema tu pomoći. Hrvatskom uprvalja lihvarska internacionala.

  4. Dobra i istinita karikatura koja ilustrira tekst. Vlada poslužuje banke. Narod nema šanse biti sit pored takve grabeži..

Odgovori