“Gdje si bio kad se pamet dijelila?”

KapaOvaj puta bit ću kratak iako ću početi s kićenom rečenicom obogaćenom osiromašenom dozom patetike. Kao nekadašnji uposlenik Strojarskog fakulteta u svojstvu znanstvenog novaka i asistenta u nastavi, a sada djelatnik Gimnazije “Matija Mesić”, dakle kao obrazovni djelatnik s iskustvom u radu u dva različita obrazovna ciklusa našeg obrazovnog sustava, ali i kao podpredsjednik Brodskog SDPa koji nad idejom Sveučilišta u našem gradu strepi kao budući roditelj nad još nerođenim djetetom (upozorio sam na patetiku  : ), ne mogu pronaći odgovarajući način za iskazati što osjećam nakon što sam pročitao i poslušao sve objavljeno na temu osnivanja Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Stoga odlučih ovdje nabaciti par rečenica u nadi da ću vidjeti/pročitati što ostali misle i osjećaju.

Sveučilište u Slavonskom Brodu. Ne možete poreći da je potencijalni naziv prilično zvučan. A i akronim je dobar. Npr: “Gdje studiraš?” – “Na SSBu”. SSB. Zvuči dobro. Solidno. Zvuči urbano. Ima neku posebnu čar. Ne zbog toga što sam subjektivan, što volim Slavonski Brod, grad u kojem sam odrastao, školovao se, grad u kojem živim, u kojem žive moja djeca koja će se isto tako u njemu školovati. I koja će možda doći u priliku u njemu i studirati. Ne, ne zbog toga. Zapravo u frazi “Sveučilište u Slavonskom Brodu” nije ime grada ono što tu zvuči moćno, već riječ sveučilište. Gradovi se mogu dijeliti po različitim kriterijima, najčešće prema broju stanovnika: mali grad, veliki grad, metropola. Ali postoji jedna klasifikacija u kojoj veličina nije bitna ;). Naime kada se u gradu osnuje sveučilište, tj. kada grad postane sveučilišni grad, tada on neovisno o površini, broju stanovnika i sl. postaje velik grad. Velik u očima njegovih stanovnika, u očima onih koji će studirati, u očima okruženja koje mu zbog toga počinje gravitirati. Postaje mlad. Postaje urban. Postaje sve ono što želimo da naš grad postane. Osnivanje sveučilišta može biti okidač koji će preokrenuti barem jedan dio negativnih trendova.

Prvi, zapravo nulti korak, pretkorak u osnivanju sveučilišta jest odluka o uvrštavanju grada u mrežu sveučilišnih gradova u RH. Presudni je to korak koji za sada nikoga ništa ne košta, za kojeg ne postoji niti jedan razlog da ga se opstruira. I umjesto da se iskoristi osigurana pozitivna politička volja za donošenje takve odluke, jer odluka se donosi u Saboru, u trenutku kada bi svi trebali vući na istu stranu, kada se ovoj inicijativi sasvim očekivano pridružio i grad koji je ionako puno davao kako bi visoko školstvo opstalo u njemu, naš župan istovremeno izbjegava sudjelovati u sastancima na koje šalje nižepozicionirane neupućene službenike, a lokalna akademska zajednica od drveta ne vidi šumu tjerajući vodu na mlin opozicijskom HDZu koji o ovoj temi mudro šuti nadajući da će sve šaptom pasti u vodu jer ne žele da se takav jedan potencijalni megauspjeh pripiše SDPu. A istovremeno licemjerno galame kako mladi odlaze. Moram priznati da sam razočaran, strahovito razočaran. Brođani, propadne li nam ova prilika, pitanje je hoćemo li imati drugu? Ne kažu uzalud: ono što možeš danas, ne ostavljaj za sutra. A danas je trenutak u kojem je osnivanje sveučilišta jako blizu. Propustimo li taj trenutak danas, kako ćemo sutra odgovoriti na pitanje iz naslova? Zamislite tada autoironiju koja će se širiti eterom kad brodski maturanti stanu pjevati “Vivat academia! Vivant professores!”?

mozak_srce

13 comments

Skip to comment form

 1. Članak sam čitala s velikim interesom sve do mjesta na kojem se spominje župan Danijel Marušić. Tu je članak izgubio relevantnost baš kao što je spomenuti gospodin nebitan za brodsku i županijsku politiku. Figura.

  Na pitanje iz naslova hadezenjara će odgovoriti: “Stvarao sam nezavisnu, suverenu, samostalnu domovinu, a tu pameti nije trebalo, nego srca i pušaka!”

  Sve dok je SDP u svezama s Dusparom zvanim Ušur, građani ga neće uvažavati. Kneževiću, sigurna sam da intimno u sebi postavljaš i drugo pitanje koje glasi: Gdje mi je pamet bila kad sam podržavao takve kombinacije?

 2. Glede ilustracije koja prikazuje kako se srce i mozak drže za ruke. Nedostaju i muda, pa da bude poželjni trio. A što se Broda tiče srce i mozak se odavno ne dodiruju.

 3. …Sveučilište u Slavonskom Brodu. Ne možete poreći da je potencijalni naziv prilično zvučan. A i akronim je dobar. Npr: “Gdje studiraš?” – “Na SSBu”. SSB. Zvuči dobro. Solidno. Zvuči urbano. Ima neku posebnu čar…

  Jel ovo humoristički dodatak?

 4. Meni se jako sviđa ovaj profesor matematike i njegova stajališta općenito o obrazovanju i posebno našem obrazovnom sustavu:

  http://www.hrt.hr/enz/nedjeljom-u-2/282840/

  Baš je lijepo vidjeti i čuti čovjeka koji pozitivno govori o razvoju školstva i koji se čak osvrće na iskustva iz Švedske, Finske i ostalih zaostalih zemalja.

 5. Mladi mogu studirati i u Brodu, ali će iz njega odlaziti, jer je brodsko gospodarstvo u katastrofalnom stanju. Nema mjesta za one koji diplomiraju.

 6. Bludiša, prihvatimo li stajalište profesora iz priloga, kako je naše školstvo jedan loš i zaostao dio društva, gotovo kancerogen, što reći o onima koji šire kancerogeno tkivo? Jesu li oni dobri ili loši momci?

  Zaslužuju li doista naši sveučilišni profesori 2 tisuće eura plaću. Je li doista toliko vrijedan njihov doprinos Hrvatskoj? Jesu li oni doista svojim doprinosom za gotovo tri puta vrijedniji od nastavnika u srednjoj ili osnovnoj školi?

  Drugi opet govore kako je ova inicijativa dobra jer su mnoge stvari isplivale na površinu. No, slično je bilo i kod “preuzimanja” Veleučilišta pa se ništa nije dogodilo.

  Vjerojatno nama običnim smrtnicima nedostaju mnoge informacije.

  1. Na sva ova pitanja potraži odgovor od nekog od političara. Oni jako dobro znaju što je za nas dobro. Čini mi se da će se ovdje primjenjivati jedna nova tehnika – pčustimo da to tkivo metastaziora, a onda ćemo liječiti jednu po jednu metastazu. Kada malo pogledamo kakav je tumor niknuo u Brodu, za poželjeti je da on još raste i tazvija se.

 7. Marušić je rođen s malom maturom. On je taj koji dijeli ovdje pamet svoju.

 8. Sveučilište,a zašto ne?!Da se čovjek,od vremena postanka,nije borio za boljitak,još bismo živjeli u pećini….dakle,treba malo bolje pogledati u budućnost generacija,koje dolaze,a ne ukopati se u vlastitu sebičnost i egoizam sadašnjosti.
  Dokle će nam ocvali političari krojiti budućnost?
  Valjda nam glave ne služe samo za frizera i političke skupove?
  Sveučilište-da!

 9. Pitati je li jednom gradu potrebno sveučilište jednako je bespredmetno kao i pitati je li jednom gradu potrebna još jedna crkva – http://www.sbplus.hr/slavonski_brod/zivot/vjerski_zivot/crkva_-_moderna_i_u_prostor_uklopljena_gradevina.aspx#.VVDX6fDsSM8
  Naravno da je potrebna, a ako je tako, onda mu je potrebna i jedna vrhunska akademska institucija kakvu imaju i gradovi poput Dubrovnika i Zadra. Treba li pametnoj i ambicioznoj brodskoj djeci onemogućiti daljnje školovanje samo zato jer im roditelji ne mogu plaćati boravak i studiranje u skupim sveučilišnim gradovima, a za potpore i stipendije ne zadovoljavaju sve propisane i nepropisane uvjete i kriterije? Samo će “interesna zajednica” šutjeti ili reći da su za siromahe dovoljna četiri K – Kinder, Kuchen und Kirche.
  Svi ostali raduju se projektu koji bi mogao oživjeti i pomladiti jedan umirovljenički grad i pretvoriti ga u moderni regionalni sveučilišni centar i inkubator mladih akademskih građana. Visoko obrazovanje je važno. Ili, možda, nije? Možda je u HR bolje biti neobrazovani član HDZ-a i SDP-a od bilo kojeg obrazovanja.

 10. Bog nije bio baš širokogrudan ,kada je pamet dijelio ljudima.Uspoređivati sveučilište i crkvu ili đamiju nije isto,ogledalce moje,pogotovo ne u 21.stoljeću.

  Ako ima boga ,ili nekog svemoćnog,vjerujem kako će se i on ,shodno vremenu,opredjeliti za sveučilište.

 11. Znači, ako nemamo dovoljno novaca za oboje, prioritet je ipak sveučilište? To sam htio čuti. Bravo secesija, skužio si što sam htio reći s paralelom.

 12. Ti što buljiš u ovaj komentar- gdje si bio kad se pamet dijelila?

Odgovori