Zlatna koka hrvatskog turizma – iznajmljivanje apartmana (poučno i za Brođane)

Hrvatska apartmani

Udruženje studenata turizma su napravili anketu u primorskim gradovima i pitali iznajmljivače apartmana nekoliko pitanja oko njihovog poslovanja. Na pitanje kako turisti dolaze u njihove privatne apartmane, odgovori su bili različiti. Većina je rekla da se reklamiraju po raznim internet portalima koji služe za iznajmljivanje apartmana. Kažu da su shvatili vrijednost interneta i da im je internet danas jedan od glavnih a pri tome najjeftinijih načina za promociju privatnih apartmana. Takav rezultat je iznenadio, jer su očekivanja bila dosta skeptičnija po pitanju svjesti internet i uticaja istog na njihov posao. Pored toga, većina ima svoje stalne goste, koji dolaze kod istih iznajmljivača apartmana svake godine, a veliki broj turista dolazi u apartmane na preporuku prijatelja. Dok je mali broj onih koji dolaze bez da imaju unaprijed rezervisan smještaj.

 

Ljeto 2012. većina iznajmljivača apartmana u Hrvatskoj će pamtiti po dobru. Za njih kako govore ovog ljeta nije bilo krize, što je i logično jer je ove sezone Hrvatsku posjetilo 6,2 milijuna turista, tj. cijelih 8% više nego prošle godine u toku sezone.

Za devet mjeseci od početka godine Hrvatsku je posjetilo 9,8 milijuna turista koji su ostvarili nevjerovatnih 59 milijuna noćenja, što u privatnim apartmanima što u hotelima. Ove brojke nam govore da turizam još uvijek cvijeta i zato se iznajmljivači apartmana nadaju da će sljedeća godina biti još uspiješnija za njihov posao.

 

Među najuspiješnijim destinacijama u Hrvatskoj u protekloj sezoni su Zadarska, Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska županija, u ovim županijama su zabilježeni najveći broj turista i to uglavnom iz Njemačke, Austrije, Španjolske i Slovenije. Takođe i gostiju iz Velike Britanije je bilo mnogo više nego u prošlom periodu, čak se govori da je Hrvatska druga po redu najposjećenija destinacija za Britance.

 

Turistima odgovara Hrvatska, kažu da su cijene i više nego prihvatljive, da je ponuda raznovrsna i da uvijek pronađu nešto što im odgovara. Mladi smatraju da je noćni provod iznad njihovih očekivanja, a cijene pića su prihvatljive – pogotovo na otocima.

 

U razgovoru sa urednicom jednog od portala posvećenim iznajmljivačima apartmana i onih koji isti traže – http://www.hrvatskaapartmani.hr , saznali smo da je bio osjetan porast broja iznajmljivača u 2012.godini. Očigledno iznajmljivanje apartmana i svi srodni poslovi su u porastu i nadamo se da će tako biti i narednih godina.

Napomena: autorica teksta  nova je suradnica SBPeriskopa. Tekst je napisan za SBPeriskop.Surađuje s firmom  E-Holidays Travel Braće Radić 84, 35252 Sibinj, Hrvatska u čijem je vlasništvu portal hrvatskaapartmani.

1 comment

  1. A ima brodskih web majstora za apartmane još

    http://www.mojsmjestaj.hr/

Odgovori