«

»

svi. 15 2017

Supermason Macron je političko mrtvorođenče

Da je na francuskim izborima pobijedila Marine Le Pen, vjerojatno bi proces preustroja Europe tekao mnogo brže. Ovako će patnje uzrokovane krizom stagnirati, kako u Francuskoj, tako i ostatku Europske unije. Za Emmanuela Macrona se može reći isto što i za Berlusconija prije nekoliko godina: “Pustite ga neka vlada i shvatit ćete da je loš državnik.”

Svatko tko se iole razumije u politiku zna da je Macron običan sintetički proizvod, plastična lutka obučena u skupo odijelo da glumi predsjednika Francuske. Već se predviđa da će Francuska pod Macronom na kraju žaliti za Hollandeom, što je naizgled nemoguća misija, jer je odlazeći predsjednik u povijest otišao kao najgori lider Francuske ikada.

No, Hollande je bio predsjednik, kandidat Socijalističke stranke i političar sa svim mogućim manama i gotovo nijednom vrlinom, ali ipak čovjek. Ali Macron je proizvod, “zamrznut” i savršen koji predlaže istu podaničku politiku kakvu su imali Sarkozy i Hollande.

Čudne su tvrdnje nekih novinara da će Macron, koji ne pripada starom prvom ešalonu socijalista ili republikanaca, donijeti nešto “novo” u Elizejsku palaču. Isto su govorili za bivšeg talijanskog premijera Renzija, kojega zbog “energije i mladalačkog elana” uspoređuju s Emmanuelom Macronom.

Ali Macron i Renzi su obični starci, iako samo zbog godina izgledaju mladi. Kao što Renzi više nema budućnosti, neće je imati ni Macron. Predizborna obećanja, koja su se zapravo svela na slogan: “Ne glasajte za Marine Le Pen”, ubrzo će se rasplinuti i otopiti kao lanjski snijeg.

Emmanuel Macron predstavlja savršeni kontinuitet mediokriteta Hollandea, ali će možda biti i nesposobniji od bivšeg predsjednika, koji je bio opskurni partijski birokrat, ali je barem je imao svoju stranačku “praksu”. Macron nema ništa. Nikakvog iskustva.

Osim što je bio Rothschildov bankar, bio je savjetnik i potom ministar ekonomije i industrije kod Hollandea. No, više od toga, on je miljenik supermasona Jacquesa Attalija.

Nije slučajno da se Macron uspinjao među poznatim “meštrima”, od lože “Fraternitè Verte” u koju ga je uveo upravo Hollande, do velike superlože “Atlantis Aletheia”, gdje zajedno oblikuju svijet modernisti, sretni progresisti i žestoki konzervativci. Ovaj je “kružok odigrao posebno važnu ulogu u vrijeme kada se Grčka predavala u ruke pukovnika i diktatora, da bi se kasnije “vraćala” u demokraciju.

Jacques Attali

Jacques Attali

A njegov mentor Jacques Attali? Po vlastitom priznanju mason, a prema riječima njegovih kolega “rafinirani intelektualac posebnog kalibra” koji mahnito djeluje na putu izgradnje ove Europe, oligarhijske tehnokratske maćehe svojim narodima.

Ulazak Macrona u Elizejsku palaču je bila obična kozmetička operacija. Unatoč svim uloženim naporima i to što se učinilo što je više moguće da bi se postigao taj cilj, Marine Le Pen nije mogla pobijediti.

S takvo protivnicom, koja teško može dobiti većinu, pobijedit će uvijek kandidat kontinuiteta, čak i s ovako lošim gospodarstvom Europe.

Što se tiče izbora u Njemačkoj, oni su doslovno tragikomedija. Slaviti pobjedu  Schulza nad Merkel ili obratno je smiješno. Pa njih dvoje su kao lopovi koji se javno svađaju, a noći zajedno provode u konobi, uz napomenu da Martin Schulz to čini doslovno.

Isti programi, identična paradigma za Europu. Macron će reproducirati stil mlađahnog Renzija, kojeg je otpuhao ustavni referendum. Možda će “strogo tražiti” da se za 0,1% povećaju javna izdvajanja. A možda i neće, jer Macron i ne mora lajati previše, s obzirom na to da je u Francuskoj dozvoljeno sve, jer njome upravlja Europa, a Francuska elita uvijek ima osiguranu napojnicu, čak i kada je ne traži.

Možda se netko pita čemu onda može poslužiti predsjedništvo Macrona? Ako ništa drugo, nova “petoljetka” u Elizejskoj palači će poslužiti da se definitivno razotkriju sve ove varalice i oni koji ozbiljno vjeruju da su Macron, Renzi i njima slični predstavnici europske mladosti i optimizma.

U ovoj Europi je sve drama. Vlasti i institucije su u rukama birokrata koji kada govore izgledaju kao ribe na suhom. Stoje i zijevaju nerazumljive fraze iz ranije napisanih skripti, a i to čine vrlo loše.

Što se može dogoditi? Umjesto ljutnje, treba zasukati rukave i izgraditi koalicije koje će stvarno biti progresivne, bilo u Francuskoj ili negdje drugdje, koje će pregaziti ove anemične klonove kojima se na ovaj način poklanja vlast.

Desnica, centar, ljevica,… sve je izgubilo svaki smisao. Danas je pitanje želimo li povući granicu između onih koji žele očuvati aktualnu političku i ekonomsku paradigmu i onih koji žele napredovati po nekoj drugoj.

Emmanuel Macron je posljednja interpretacija takozvanog “Trećeg puta“, kako ga je nazvao Anthony Giddens, sociolog koji je inspirirao Billa Clintona i Tonyja Blaira ’90-ih. Naime, ideja je bila da “ljevica”, ona laburistička, demokratska i postsocijalistička, u novom tisućljeću ne bi trebala predlagati alternative neoliberalnom pravcu kojem su čvrste temelje udarili Thatcher i Reagan.

Ta “ljevica” je trebala zanemariti sva prava, što je i učinila. Uvela je rigorozna pravila javnih bilanci, uništila javnu sferu i uvela deregulaciju bez ikakvih protumjera. Ljevica je dobila zadaću da dâ humano lice jednom zločinačkom pothvatu i mahala je zastavom solidarnosti koju nikada nije prakticirala.

Dakle, svjedočili smo sustavnoj demontaži “welfare sustava” i seriji ekonomskih i financijskih inicijativa koje nisu bile nimalo u skladu s onim što se govorilo i odisale su teorijom fanatičnog neoliberalizma.


To je bio “Treći put” i Emmanuel Macron je njegov posljednji formalni predstavnik, kojeg će u političkom smislu uskoro svi prepoznati kao čovjeka koji ne nudi ništa, nije ništa i završit će kao ništa.

logično

 

 

19 comments

Skip to comment form

 1. Lara

  Mediji su puni pretpostavki da je blizak s pederskom internacionalom.

 2. Bruno

  Babojebac.

 3. PBasic

  I opet jeremijada… Naprotiv, s izborom Macrona i izvjesnom landslide pobjedom Merkel EU dobiva onaj veliki potiacaj prema sve dubljoj integraciji. Izlazak iz krize uz kroz krizu temeljito restrukturirano gospodarstvo temeljno na inovacijama i izvozu znači da svjedočimo novom usponu Europe.
  Nikada u povijesti nije bilo teritorija koji ima viši standard i veća ljudska prava i to još u permanentnom miru. Kod nas je isto, bez obzira na stalnu pljačku, uspon vidljiv i mjerljiv, a konvergencija prema tome zlatnom društvu neizbježna.
  Sve ostalo su floskule.
  Na nama je samo da popravimo naš sustav dovoljno da ubrzamo taj proces.

 4. Zeitgeist

  EU ,ne samo da kao tržište,a najveće je i najbogatije to tržište ikada čak i bez GB ,i kao takova mnogima smeta.Ponajviše pretedentima na tron,SAD,s kojima pak postoji izuzetno dobra vojna suradnja,toliko dobra da je Trump potpuno u pravu kada kaže kako ih Evropa vojno iskorištava.

  EU je i politički projekt,što jpš dodatno zamršuje situaciju .A kako je novac uvijek u pitanju ,tako se i ovdje sve svodi na borbu do sada neprikosnovljenog svjetskog novca ,dolara,sa mlađahnim eurom.

  Euro valja uništiti,tvrde čak i najrenomiraniji američki ekonomist.Onaj tko ima svjetsku valutu ima i štampariju svjetskog novca,zato su ameri neuništivi.

 5. Sonja

  Permanentni mir? O čemu ti pričaš? Rat u Grčkoj,, Cipar, prekrvavi rat u bivšoj Jugoslaviji, ruska intervencija u Madžarskoj i ČSSR-u, Ukrajina, rat Rusije i Gruzije, rat Armenije i Azarbadžana…

  Europa je bila i ostala secena za hladni rat, Europa je kurvetina koja dopušata da ju guzi SAD. Marcon će doprinjeti njenom raspadu što i zaslužuje.

  1. Sonja

   Ovaj odgovor ide Bašiću.

 6. PBasic

  Poštovana Sonja, rijetko komentiram nuklearnu fiziku jer ne znam puno (mada igrom slučaja znam dosta!) o njoj.
  Stoga povijest ostavite povjesničarima, a u ovakvoj raspravi barem pokušajte komentirati na temu: u EU nikada nije bio viši standard ogromne većine građana (činjenica je da nikad nije bilo toliko ni superbogatih, ali nikada nije 80% stanovnika živjelo tako dobro, a čak i najsiromašniji, koji su se do prije pedesetak godina vukli gladni po ulicama sada imaju socijalnu skrb u razini kakvu nije imao ni prosječan radnik npr 30-ih godina), nikada u svijetu ni na jednom području nisu bila poštovana ljudska, manjinska, vjerska, spolna, radna i svaka druga prava kao u EU, nikada nije bilo sukoba unutar EU i nikada neće biti (70 godina mira nije bilo baš nikada, od prethistorije)…
  Europa jest doduše bila kako vi kažete kurva SAD-a ali sve dubljom i širom unijom i to prestala je biti, a kao što kaže Zeitgeist, jačanjem eura doći će i do propasti dolara i prestanka američke hegemonije u svijetu.
  Sve to je EU. Sva antieuropska nastojanja, a ima ih kako na krajnjoj desnici čak i više na krajnjoj ljevici, samo su ritanje zvijeri prošlosti koje konačno krepavaju…

  1. Sonja

   O propasti dolara iz tvojih usta u uši boga kapitalizma!

   Što se tiše europejstva ono koliko toliko postoji na razini umjetnosti i kulture. Na razini politike i ekonomije ono je nakupina birkratskih slojeva, europarlamentaraca koji primaju ogroman novac za stvaranje umjetnog zajedništva. Europejstvo za hrvatsku poljoprivredu znači lagano umiranje.

 7. Zeitgeist

  Površno .Prije će biti kako je evropa muška kurva ,jer dobiva novac od amera što ih vojno iskorištava,iliti guzi kako ti kažeš.

 8. Zeitgeist

  Ovo ide površnoj drugarici.

  Dok se američki duh umara i kopni rađa se novi duh,evropski san ga zovu,sa naglašenom kvalitetom življenja,nauštrb akumulacije bogatstva.Skrojen je po mjeri slobodnog vremena i posvečenosti samome sebi.

  Ljudi još dokono šeću Evropom ,za razliku od ostalog svijeta,u EU je izgrađen mir,a o kulturi,ona nikada u Evropi nije bila ni tržište ni vlast ,ali ne bi danas drugarice o kulturi zboriti htio.

  1. Sonja

   Europsko tlo je ulegnuto od tisuća policajaca po urbanom kvadratnom kilometru .koji čuvaju metroe, aerodrome i ulice. Francuska, Španjolska, Njemačka su načičkane čuvarima reda. Nema više dokonog šetanja. Naravno da europski gradovi nisu Bagdad, Beirut, Tripoli u kojima vlada terorizam izvan europskim i američkim prstima, ali daleko su od nekadašnueg mira.

   Europski duh je nastao i na kolonijalnoj pljački afričkih i drugih zemalja koje se ni dan danas ne mogu izvući iz kandži Zapada.i siromaštva.

 9. Zeitgeist

  Skoro svi ljudi na planeti su danas europljani,duhom,ruhom ili sluhom.Ali o snu,evropskom prozborih.

  Dok je za američki san vrijedilo i umrijeti ,kako se govorilo,za evropski san pak vrijedi živjeti.Zato i tolike migracije u Evropi,jer stara dama je izdašna majka.

 10. milenijum

  sonja u pravu si

 11. Smith

  Izvrstan članak kojem se nema što dodati (ako nekome to još nije jasno, mogao je jučer na HRT1 pogledati izvrstan dokumentarac “Superbogataši i mi”). Autor je globalizaciju nazvao pravim imenom: zločinački pothvat. Da, zločinački pothvat svjetskih financijsko-korporativnih elita protiv svih ostalih. Dok nam se svijet naočigled urušava, neki oko sebe vide samo med i mlijeko?!? Europa u prosjeku “jede sarmu”, ali je sve veći postotak siromaštva uz istovremeni stalni rast neizmjernog bogatstva “gornjih 1%”. Već sam ovdje citirao službene statistike pa neću opet, ali ponavljam da je stopa nezaposlenosti u zemljama bez valute € znatno niža nego u zemljama eurozone. Ta ista EU je tolerirala (a pojedine članice su čak i poticale) rat Srbije i JNA protiv Hrvatske i BiH. Građani “neuspješnih” članica EU (Grčka, Italija, Španjolska, Portugal, Francuska, HR, BG, RO…) danas žive lošije nego prije, i taj trend će se nastaviti. Osim toga, globalizacija je potpuno devastirala Afriku, Južnu Ameriku i dijelove Azije. Dokazi su očigledni i o tome postoje mnogobrojne izvrsne knjige, pa preporučam čitanje.
  Macron je “Rosemary’s baby”, Rothschildov školovani bankarsko-investicijski kadar na specijalnom zadatku poslan iz najcrnjih dubina globalizacijskog demonskog pakla. Počne li provoditi ono za što su ga poslali, kladim se da ga Francuzi neće trpjeti duže od 2-3 godine. Gorjet će ulice…
  Ne znam gdje ljudi poput @PBasic kod nas nalaze “vidljiv i mjerljiv uspon”? Je li to neki vic? On želi biti gradonačelnik? Pa to nam već stalno govore Duspara i članovi dvije velike stranke lijevog i desnog krila KPJ.

 12. Zeitgeist

  Her Smith,jednostrano.U posljednjih 50 godina svijet je baš u svakom pogledu profitirao više no u prijašnjih 500 godina.Malo je onih koji to žele pokvariti,osim šačice anarhista,samozvanih komunista, uljuškanih kvazisocijalista ,i tebe.

 13. Smith

  Herr Zeitgeist, vjerojatno je i npr. početkom 1939. godine bilo slično neupućenih i nekritičnih građana koji bi od riječi do riječi mogli citirati tvoj gornji komentar…

 14. Zeitgeist

  Protiv globalizacije,iliti zločinačkog pothvata ,kako ju zovu anarhoprimitivisti , su samo nacionalisti i socijalisti, belosvjetski hohštapleri i linci.jer ona ljude i svijet razvija i spaja u veliku obitelj.

  Globalizacija je ničija,ali i svačija.Nitko ju nije započeo,nitko ju ne može zaustaviti,nitko nije odgovoran.,nema institucije ,nema tel. broja ,e mail adrese.A tu je čak i oduvijek,još možda od kad su feničani izumili novac. iako se kao čedo liberalnog kapitalizma udomaćila u svakom domu svijeta.

  Svjetske stope rasta od desetak posto i oći prosperitet idu njoj u prilog.

  1. grey

   Globalizaciju koja hara svijetom i koju su izmislili Ameri kako bi ga pokorili, zasutavit će BRICs, na čelu s Rusijom i Kinom. Svi su to shvatili, pa i Ameri, samo je pitanje kako će se posložiti nove snage. U Siriji, Koreji i Ukrajini se odmjeravaju novi igrači.

   U velikoj obitelji koju spominješ, svi narodi bi trebali biti služinčad i balava dječurlija, a SAD veliki brat i tata. Oni tuže i sude, rasturaju države, isisavju novac štampanjem dolara. To je prijetnja koju ti ne vidiš da se i kod nas preljeva.

 15. Zeitgeist

  Ameri samo pametno koriste globalizacijske trendove,azijati još bolje.Nisi me razumio,kao i većina vas,što iz nacionalnih ,što iz socijalnih ili anarhističkih pogleda,

  Suprotstaviti se globalizaciji je pišanje uz tornado.Begaj druže.

Odgovori