Rusija 2018. – Dok sankcije pljušte, zemlja obara rekorde

Sankcije koje su 2018. pljuštale po Rusiji nisu spriječile zemlju da u gospodarstvu i financijama obori mnoge rekorde. Agencija Sputnik je odabrala njih deset.

Zlatne rezerve

U 2018. godini je Središnja banka Rusije stekla rekordnu količinu zlata – 92,2 tone, čime je zauzela prvo mjesto u svijetu po kupovini ovog plemenitog metala. Tako je udio zlata u ruskim deviznim rezervama dosegao 18%, a ukupne ruske zlatne rezerve su premašile su 2000 tona.

Do 2017. Rusija je stajala iza Kine, čije su zlatne rezerve iznosile 1800 tona.

Usput, neki analitičari vjeruju da bi se dio zlata kojeg prikupila Rusija moglo iskoristiti za financiranje alternativne strukture Svjetskoj banci, u okviru koje bi se suočavala sa Sjedinjenim Državama u njihovim trgovinskim ratovima.

Prodaja američkog duga

Uz rast zlata u rezervama, Središnja banka Rusije je smanjila svoje zaduživanje u Sjedinjenim Državama i prodala gotovo sav svoj američki dug. Još u travnju 2014. godine, nakon pooštravanja američkih sankcija, Središnja banka Rusije se počela rješavati američkih obveznica iz svoje riznice, ali je 2018. taj proces dobio zamah.

Tako je u lipnju ove udio vrijednosnih papira američkog ministarstva financija u ruskim rezervama bio manji od 10%, a na kraju godine je taj postotak pao gotovo na nulu.

Proračunski višak

U 2018. godini će ruski proračun biti zaključen s viškom, prvi put u sedam godina. Prema predviđanjima Ministarstva financija, taj će višak, ili suficit, biti 2,5% BDP-a. 2017. je proračun bio u deficitu i potrošnja je premašila prihode za 1,4% BDP-a.

U kontekstu sankcija, Središnja banka Rusije ne vidi razloga za financiranje američkog gospodarstva i guvernerka Elbira Nabuillina i vlada štite rusko financijsko tržište od previranja koja bi mogla doći s novim sankcijama.

Javni dug

Ruski vanjski dug je jedan je od najnižih u svijetu i iznosi 525 milijardi dolara. Za usporedbu, Velika Britanija se nosi s dugom od 7500 milijardi dolara, Francuska s 5000 milijardi, a Njemačka 4800 milijardi dolara. Vanjski dug eurozone premašuje 14 000 milijardi, a Sjedinjenih Država 21 000 milijardi dolara.

Hipotekarni krediti po nižim kamatnim stopama

Godine 2018. su Rusi dobili rekordan broj hipoteka. Prema stručnjacima iz grupe Dom, prvih 10 mjeseci u godini koja završava je dodijeljeno 1,17 milijuna kredita vrijednih 2370 milijardi rubalja ili 29,8 milijardi eura.

Porast davanja kredita je uslijedio zbog oštrog pada kamatnih stopa, koje su u listopadu pale do 9,41%.

Proizvodnja nafte

Rusija je 2018. godine s 11,6 milijuna barela dnevno u listopadu postigla novi rekord u proizvodnji nafte.

Prema nedavnom izvješću OPEC-a, ovo je najbolji rezultat postsovjetskog razdoblja, a prema istoj publikaciji, na godišnjoj razini će proizvodnja biti 11,24 milijuna barela dnevno.

Izvoz plina u Europu

Do kraja godine će Rusija isporučiti više od 200 milijardi kubnih metara plina u Europu.

U 11 mjeseci je Gazprom već izvezao 179,9 milijardi kubnih metara, što je porast od 2,6% u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, a čak 10,2% više u odnosu na prvih 11 mjeseci 2016. godine.

Uvoz ruskog plina povećan je u Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Češkoj, Finskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Grčkoj.

Izgradnja plinovoda Turski tok i Sjeverni tok 2 će teoretski povećati izvoz plina u Europu na 290 milijardi kubnih metara, što znači povećanje od 50%.

Izvoz pšenice

Osim energenata, Rusija je izvezla rekordne količine pšenice. Prema podacima ruskog Ministarstva poljoprivrede između 33 i 34 milijuna tona u poljoprivrednoj godini 2017. – 2018., a prema Bloombergu 36,6 milijuna tona. Ruske žitarice otkupljuje više od 100 zemalja, a najviše Egipat, Turska, Bangladeš, Saudijska Arabija, Indonezija, Azerbejdžan i Nigerija.

Bloomberg – Drugo gospodarstvo u nastajanju

Rusija se popela na drugo mjesto na ljestvici Bloomberga gospodarstava u nastajanju, preskočivši pet mjesta od 2017. godine.

Rast ruske ekonomije potvrđuje i Svjetska banka. Rang Doing Businessa stavlja Rusiju na 31. mjesto, dok je 2017. bila 35., a 2012. na 120. mjestu.

Prema izračunima Svjetske banke, Rusija je uz prvih 10 svjetskih ekonomija u smislu nominalnog BDP-a i sada je na 11. mjestu. U jednoj godini je nominalni ruski BDP porastao je za 300 milijardi dolara i ove godine iznosi 1580 milijardi dolara.

Turistički tokovi

Konačno, u 2018. godini je u Rusiji zabilježen rekordan rast turizma. Turistički tokovi su u Rusiju doveli 90 milijuna ljudi, što je najbolji rezultat u posljednjih 10 godina.

 

logično

 

 

3 comments

  1. Impresivni podaci. Amerika i zapadne sluganske zemlje nisu uspjele. Stoga, ima nade za svijet.

  2. Ako je Rusija nada, onda smo već otišli u MP3.

    1. Nažalost, uvijek govoriš iz preduvjerenja. Ne voliš Ruse i… serendaš. Dakle, kauboji nisu uspjeli baciti na koljena jednu zemlju koja hoće biti svoja i koja je dokazala da u dužu poznaje američke zlikovce. Rusija nije Vijetnam, Afganistan, Irak, Libija, Srbija i Sirija, zemlej koje su Ameri uništili i producirali stotine tisuća izbjeglica. Osim direktnih krvoprolića Ameri ubijaju zemlje kao što to čine s Ukrajinom,

      Kad smo se mi borili za slobodu to je bilo OK, a kad Rusi ne daju na sebe ruku zlotvora, onda je to nada u MP3. Nešto najstrašnije u svemiru i povijesti je američki militarizam nakon 1945-e.

Odgovori