Porošenko u deliriju: “Molim Vas, ne hranite rusko čudovište !”

U svom članku za njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung ukrajinski predsjednik Petro Porošenko piše kako je cilj projekta “Sjeverni tok 2”, koji se već počeo graditi u njemačkim teritorijalnim vodama, “potkopati jedinstvo Europe i onda je uništiti”.

Porošenko je uvjeren “da će plinovod još više osloboditi ruke Rusije, koja će potom pokrenuti oštrije napade na europske vrijednosti”.

“Izgradnja “Sjevernog toka 2″ je tragična povijesna pogreška”, napisao je predsjednik Ukrajine u svom članku za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Po njegovom mišljenju, “plinovod je čisto geopolitički projekt, koji nema nikakve veze s gospodarstvom, a njegov cilj je samo jedan: potkopati jedinstvo Europe, zatim je uništiti”.

“Takva ideologija je uvijek stajala iza energetske politike Kremlja”, žali se ukrajinski predsjednik.

Porošenko poziva Europu “da ne pokazuje slabost i da se ne miri s agresorom, jer Kremlj neće prestati napadati Ukrajinu, nego će nastaviti prema zapadu, jer ne priznaje međunarodno pravo i postojeći svjetski poredak”.

“Čim “Sjeverni tok 2″ bide pun ruskog plina, koji će ići oko istočne Europe i Ukrajine, Kremlj više ništa neće spriječiti od povećanih napada na naše zajedničke vrijednosti. Naprotiv, to će Rusiji odvezati ruke”, uvjeren je Petro Porošenko.

Stoga ukrajinski predsjednik savjetuje Europi da ne prihvati buduće pogodnosti koje obećava Moskva.

Molim vas, nemojte gajiti iluzije! Rusija će izgradnju “Sjevernog toka 2″ smatrati kao poziv da se vrati u normalno poslovanje i to će smatrati dugo očekivanom prekretnicom. Tada će u Europi mnogi vidjeti da su hranili čudovište”, upozorava političar.

Ulaganja u “Sjeverni tok 2″ su ulaganja u raspad Europe”, uvjeren je Porošenko

On smatra kako u ovoj situacija Europa ima samo dva izbora: ili podržavati one koji se žele ujediniti s Europom ili izgraditi “potpuno nepotreban plinovod “, koji će je povezati sa zemljom koja otvoreno pokazuje svoj prezir.

Što i tko stoji iza Porošenkove histerije?

Nažalost, za predsjednika Ukrajine Petra Porošenka Rusija je i dalje vrsta čudovišta koje je krivo za sve probleme države koja mu je povjerena.

Ovaj članaka karakterizira istinska histerija, ali i dokazuje njegovu spremnost da on ne želi razviti Ukrajinu, koja kritično ovisi o novcu od tranzita ruskog plina i navikla je sve dobiti na pladnju.

I što sad? Izgradnja plinovoda “Sjeverni tok 2” ne daje mira ne samo Ukrajini, nego i Sjedinjenim Državama. Zbog toga je Porošenko odlučio pokazati svoje analitičke sposobnosti i objavio članak s agresivnom porukom “Nemojte hraniti rusko čudovište”.

Kako piše predsjednik Ukrajine, izgradnja plinovoda će biti tragična povijesna pogreška, jer to nije obostrano koristan projekt između ruskih i europskih partnera, već geopolitičko oružje Moskve. Porošenko, gotovo sa suzama u očima, poziva Europu da se ne pomiri i ne posluje s Moskvom, jer će nakon toga biti pokrenuta agresija na samu Europsku uniju.

Zapravo, agresije nije bilo, još od vremena “strašnih komunista” i “bezosjećajnih vođa” bivšeg Sovjetskog Saveza, niti će je biti.

Histeriju Porošenka uzrokuje gubitak 2,2 milijarde dolara

Sve ovo je zapravo ludilo Petra Porošenka, ali njegov zahtjev “da se ne hrani čudovište” je posve prirodan. Zbog činjenice da će “Sjeverni tok 2” zaobići Ukrajinu, zemlja će izgubiti znatna sredstva, oko 2,2 milijarde dolara. Ovaj je novac Kijev ubirao tranzitom ruskog plina u EU. Osim toga, Ukrajini će ostati hrpa bezvrijednog željeza koje je nekada činilo tranzitnu infrastrukturu.

Čini se iznenađujućima da se Porošenko toliko trudi da osujeti izgradnju plinovoda koji je prilično udaljen od teritorija Ukrajine.

Stručnjaci za energetska pitanja su uvjereni da će do 2020. godine, kada ističe sporazum oo tranzitu između Rusije i Ukrajine, biti ispunjeni svi potrebni uvjeti da Gazprom sačuva svoj status i da kroz “Sjeverni tok” i “Sjeverni tok 2”, “Turski tok” i dodatnim upumpavanjem ruskog  plina u “Južni plinski koridor” na teritoriju Turske zadovolji potrebe Europe za plinom.

Porošenko smatra da ulaganjem u plinovod Europljani ulažu novac u raspad Europe. Čini se, međutim, da “kralj čokolade”, gospodin Porošenko, jednostavno provodi zapovijedi Sjedinjenih Država.

SAD odavno lobiraju za blokiranje projekta “Sjeverni tok 2”, tvrdeći kako će EU njime još više biti ovisna o Rusiji. Ali u stvari nije baš sve tako. Američki političari žele profit od opskrbe ukapljenim prirodnim plinom vlastite proizvodnje. Mnogi u Europi shvaćaju da američka vlada želi izvoziti sirovine i da u svemu tome nema nimalo altruizma Washingtona.

Stoga su napravili trik i poslali Porošenka da u ime Sjedinjenih Država drži govore i piše članke po Europi. Američka oligarhija prljavi posao ne želi odraditi vlastitim rukama i dalje koristi marionete.

Njemačka i ostale zemlje EU su itekako zainteresirane za suradnju s Rusijom na “Sjevernom toku 2” i drugim projektima, što znači da ukrajinsko-američki trikovi nisu dali željeni rezultat.

To se vidi i iz današnjeg razgovora njemačke kancelarke Angele Merkel, koja se po povratku sa sastanka s Vladimirom Putinom u Sočiju čula s Porošenkom.

U kratkom priopćenju ureda ukrajinskog predsjednika stoji “kako je Petero Porošenko razgovarao s njemačkom kancelarkom o situaciji u Donbasu i pitanjima izgradnje “Sjevernog toka 2”.

“Dvije strane su razgovarali o situaciji u Donbasu, te zajedničkom naporima za provedbu Sporazuma iz Minska. Također su razgovarali o sigurnosnim pitanjima povezanih s izgradnjom “Sjevernog toka 2”, priopćio je ured za tisak ukrajinskog predsjednika, koji je dodao kako bi se uskoro trebao održati u izravni dijalog dvoje čelnika na bilateralnoj razini.

Merkel je također izvijestila Porošenka o rezultatu njezinih nedavnih razgovora s predsjednikom Ruske Federacije sa sastanka 18. svibnja u Sočiju, ali se ne spominju detalji.

 

logično

 

 

3 comments

  1. Porošenkove agresivne žalopojke vs Merkelicine odlučnosti. I jedne i druge pokušava kontrolirati USA, svjetski destuktivni policajac. Porošenko je karikatura.

  2. Ukrajina je vazalska država. Ako im je Rusija neprijatelj, zašto toliko kmeče zbog izradnje Sjevernog toka 2 koji zaobilazi Ukrajinu? Čak bi i postojele simpatije za njihova nastojanja da u njihovoj vojsci nema deklariranih fašista.

  3. Još ako je Porošenko popio nešto više nego što uobičajeno loče, onda od Rusa vidi bele miševe. Sramotno.

Odgovori