Užas u Slavonskom Brodu: Nakon prošlotjednog akcidenta reagirali su i političari i hrvatski ekolozi

Vjeran Piršić

Zmajlović: Jedini izlaz … je da se Rafinerija u Bos. Brodu modernizira! – Piršić: Vlasnici će koristiti postrojenja … sve dok se rafinerija ‘ne raspadne’. Brođani počnite se (konačno) ozbiljno boriti!

Prošlotjedni akcident u dva Broda nije samo da unio nemir među Brođanima, nije samo uzburkao medijske vode, nego je i natjerao političare da ponovo ozbiljno pozabave s analizom alarmantnog brodskog ekološkog stanja. Što više, uključili su se i u tu analizu poneki od najjačih hrvatskih ekologa.

Ono što se utorak, 14. svibnja  dogodilo u Sl. Brodu, zaista je bilo ALARMANTNO! U 8 00 sati satna koncentracija sumporovodika (H2S) je bila rekordno visoka: 126.3 µg/m3 (granična vrijednost – 7 µg/m3)! Takva satna koncentracija nije mjerena ni u Sisku, ni u Rijeci, pa ni u Sl. Brodu ni ove, ni prošle, pa ni pretprošle godine, možda ni prije! Što više, tri sata je koncentracija sumporovodika u kontinuitetu bila 10 i više puta (i 18 puta) iznad granične vrijednosti! A u jednom trenutku mjerena je koncentracija (jedna od šest mjerenja u sat vremena) od oko 450 µg/m3!

„Jedini izlaz za građane Slavonskog Broda koji svakodnevno udišu nečisti zrak je da se Rafinerija u Bosanskom Brodu modernizira“, komentirao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović tu situaciju, kao i sva dosadašnja onečišćenja iz prekosavske Rafinerije i potvrdio:  “Postoje instrumenti, ali to su u domeni diplomacije i onoga što je legitimno i legalno u okviru djelovanja Vlade Republike Hrvatske”!

U ‘Građanskoj inicijativi za čisti zrak’ od početka smo tvrdili da je sigurno riječ o akcidentu! Nama Brođanima  takvi akcidenti nanose skoro toliko štete, kolika su sama onečišćenja iz redovnih emisija vezano za redovnu proizvodnju Rafinerije! Jasno je da Uprava Rafinerije, koja rafinerija stvara to onečišćenje zraka, trebala bi upozoriti Brođane u slučaju havarije. No, do takvog nivoa komunikacije još se nije došlo. Pitanje je, da li je ona uopće moguća. Jedino je nakon akcidenta sa strane Uprave potvrđeno, da uzrok incidenta u Rafineriji utvrđuje Ekološka inspekcija nadležnog ministarstva Republike Srpske!

S druge strane u medijima su se iznova pojavile špekulacije oko velikih gubitaka Rafinerije. Tako je samo u 2012. godini gubitak premašio 52 milijuna konvertibilnih maraka. Da li Rafineriju Brod čeka stečaj? – pitali su svi, ali glasnogovornik ‘Optima grupe’ je opovrgnuo sve napise, kako je Rafinerija Brod pred stečajem. Ipak mora se primijetiti to, da je ,Privatizacijski ugovor‘ vezano za Rafineriju i dan danas obavijen velom tajne!

Na osnovi svih tih saznanja predsjednik ‘Eko Kvarnera’, Vjeran Piršić jedan od najpoznatijih boraca za zaštitu okoliša u Hrvatskoj, uputio upozorenje ‘Građanskoj inicijativi za čisti zrak’, pa tako i samim Brođanima:

„Užas u Slavonskom Brodu – Ma ljudi, što ‘prčkate’ toliko? Pa sada je (sa objavljivanjem katastrofalnih financijskih rezultata rafinerije) barem sve jasno! Vlasnici će koristiti postrojenja sa naftom katastrofalne kvalitete sve dok se rafinerija “ne raspadne”.

A do tada će sa niskom cijenom produkata osvojiti tržište BIH (a i šire). Pa već su ‘izbacili’ sa tržišta INU i ‘matirali’ rafineriju u Sisku.

A Vi (Brođani) ste i Vaše zdravlje za njih prihvatljiva kolateralna žrtva. Brođani, počnite se (konačno) ozbiljno boriti! Jer ako budete (i dalje) čekali, uskoro ćete početi pobolijevati i umirati, a onda će biti (pre)kasno…“, stoji u tom upozorenju.

I što sada napraviti? Piršićevo upozorenje je zaista zabrinjavajuće. Valjda su već, ili će možda za dan – dva pročitati to upozorenje i oni koji su primili njegovu kopiju. A ta kopija upozorenja je otišla i na državne, lokalne i regionalne institucije, kao i raznim ekološkim udrugama Hrvatske!

Mi u ‘Građanskoj inicijativi za čisti zrak’ odmah nakon izbora nastojat ćemo organizirati javnu tribinu na temu: „Tribina za spas Brođana“, a možda ćemo proraditi i na podizanju uzbune na nivou EU, o čemu se i na sučeljavanju EU parlamentaraca puno pričalo! No, ako ovo s onečišćenjem, akcidentima, itd. i dalje će se nastaviti, a dosadašnja praksa postati pravilo u prekosavskoj Rafineriji, svima nama ostat će možda jedina šansa i to zadnja opcija, a to je međunarodna tužba!!!

 

11 comments

Skip to comment form

 1. strašno … ali, dok čekamo da nam drugi ukazuju na problem … ne može nam ni biti bolje, izbori su bili važniji od trovanja čini se … ( a sad “pobjedonosno” može i neki prosvjed .. ccc ..) ..

 2. wrong…uglavnom sam i pisao o tome i polemizirao sa Peterom..i SAMO udruge građana..Građanska inicijativa..i SAMO blokada mosta..pisanje..samo pisanje i dopisivianje sa političarima je obično lamentiranje koje nikada neće riješti ovaj problem..jer ako nama nije stalo zašto bi stalo Zmajloviću ili Josipoviću koji su i vidjeli i osjetili…

 3. Čitam Peter vaš tekst i vidim riječi: analiza, upozorenje, alarmantno, tribina, poznati, iskusni, aktivista. Ali nikako nisam skužio što to cijenjeni aktivista nama predlaže. Što mi to trebamo napraviti odmah? Sori, no meni ovo liči na teško proseravanje. Izgleda da ni on nema pojma što raditi u vezi rafinerije.

 4. Od riječi nema ništa. Samo djela mogu nešto učiniti. Naša djela, j*** se i Duspari i Marušiću i Zmajloviću i Josipoviću. Samo MI možemo nešto pokrenuti.

 5. građanska inicijativa je najbolja korekcija vlasti, ne sa “hu-bu” kratkoročnim inicijativama nego promišljeno, pametno, dugoročno … bez težnje da bude i sama, vlast …

 6. @Brodman … puno je priče kad se užas dogodi, ali nema scenarija, aktivnosti niti aktivista koji učinkovito preventivno djeluju

 7. Pa to je bilo jučer i prekjučer… Evo danas je stiglo još jedno novo VELIKO upozorenje od predsjednika ‘Eko Kvarnera’, Vjerana Piršića: „Biti će uskoro još i veći užas u Slavonskom Brodu, bojim se… da dalje ne razumijete ili ne znate što vam se sprema.

  Veoma brzo (2015.) imati ćete vrhunsku kombinaciju benzena, merkaptana, sumpora i teških metala iz buduće niskosofisticirane kineske elektrane na lignit i rafinerije.

  Iako mi (još) nisu poznate medicinske reference, vrlo je vjerojatno da se teški metali oslobođeni spaljivanjem lignita lakše apsorbiraju uz naftna isparenja…, Vjeran“

  A čemu se radi? Prije par dana „Postavljen kamen temeljac za termoelektranu Stanari“ – piše portal klix.ba:
  http://www.klix.ba/biznis/investicije/postavljen-kamen-temeljac-za-termoelektranu-stanari/130518033

  A portal nezavisne.com je objavio: „Počela izgradnja termoelektrane ‘Stanari’“ –
  http://www.nezavisne.com/posao/privreda/Pocela-izgradnja-termoelektrane-Stanari-192589.html

 8. Petre,a šta misliš o tome da se ugradi jeftinija tehnologija,a da građani imaju od čega jesti.Pričam konkretno o plominu c jer se ljudi bune protiv elektrane na ugljen iako će ih na plin koštati puno više.Ne samo njih nego cijelo gospodarstvo.Rekao jedan pametan čovjek da je Kyoto sporazum nepravedan.Prije se umire od gladi nego od raka?
  Što se tiče propisa i pravila,imate sud u Strasburgu ( od 1.7.)koji vas neće odbiti.Bez obzira,kakav će to utjecaj imat na lokalno gospodarstvo,slobodno se potužite.Ali nemojte poslije plakat kako nema radnih mjesta..

 9. @Peter … koga to zanima?? … da nismo siromašni, jadni i potkupljivi, možda bi nas i zanimalo … (hipotetski – mi) … vidjelo se već koga zanima, a tko se pravi da ga zanima

 10. I tako uskoro će Brod imati u svojoj blizini ne samo rafineriju sa velikom emisijom onečišćenja zraka, nego i termoelektranu. I to ne jednu, nego dvije:TE-TO na plin u Luci Brod, ni 5 km od centra i TE Stanari na lignit kod Doboja, nešto tridesetak km južno od Broda!

 11. termoelektranu na plin ima svaki veći njemački grad u centru.Znači ko mi da sad imamo termoelektranu na plin tamo gdje je đuro,koji koristi čiste tehnologije 🙂

Odgovori