Sve su veće koncentracije benzena i lebdećih čestica, a druga mjerna postaja kasni

GI za čisti zrak Slavonski Brod

Već nekoliko dana ponovo se govori o benzenu i lebdećim česticama PM 2.5. No, ovo je već na granici alarmantnog. U četiri dan skoro u kontinuitetu tri puta su noćnim satima i onda i ujutro, dana 10., 11. I 13.12. uočene povećane koncentracije benzena i lebdećih čestica PM 2.5.

Dana 10.12. kako ste i upoznati iz mog prošlog javljanja na stranicama SBperiskopa o Tiskovnoj konferenciji  „Građanske inicijative za čisti zrak (, koncentracija benzena 12 sati kontinuirano bila iznad 10 µg/m3 s najvećom satnom koncentracijom od 31,8 µg/m3. Sutradan je satna koncentracija benzena 20 sati kontinuirano bila iznad 10 µg/m3! Evo ponovo je jučer koncentracija benzena 16 sati kontinuirano bila iznad 10 µg/m3 s najvećom satnom koncentracijom od 36 µg/m3, što je 7 puta veća od GV na godišnjoj razini (5 µg/m3)!

Potpuno je slično, pa i paralelno sve se  odvija s koncentracijom lebdećih čestica PM 2.5. Mjerene su visoke satne koncentracije i do 130 µg/m3. Također  i kontinuirano onečišćenje zraka lebdećim čestica PM 2.5 i iznad 100 µg/m3 dana 11.12. i to 12 sati, a GV na godišnjoj razini 25 µg/m3!

Kako je već  i rečeno,  u „Građanskoj inicijativi za čisti zrak” su mišljenja, da su mogući uzročnici: „proizvodnja vodene pare i toplotne energije“ u rafineriji, kako je i naznačeno u dopisu Optima grupe od 28.11.2012. godine, odnosno rafinerijski hladni pogon i ovo jako i naglo zahlađenje u RH i BiH!

U međuvremenu  u Građanskoj inicijativi zaprimljen je odgovor pomoćnice ravnatelja DHMZ-a, g-đe C. Kosanović! U njezinom odgovoru uz ostalog stoji: „…situaciju u Slavonskom Brodu pratimo preko naše postaje kao i Vi… Sa naše strane radimo sve što je moguće koristeći se stečenim znanjima u praćenju kvalitete zraka da bi identificirali uzrok da bi mogli sa sigurnošću uprijeti prstom i reći tko je kriv te da bi mogle nadležne institucije reagirati adekvatno.

Za tu smo svrhu poslali MZOIP-u, na zahtjev ministra g. Zmajlovića, “Prijedlog izrade emisijskog inventara na području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine “. Tek po izradi tog inventara, primjena emisija u modelu kvalitete zraka visoke rezolucije i analiza rezultata ukazati će na izvore onečišćenja.

Usput vas obavještavamo da je tender za izgradnju nove postaje u Sl. Brodu raspisan. S novom postajom ćemo biti u mogućnosti imati i usporedbu rezultata, a … biti će opremljena za sva moguća mjerenja…“

Tu prvenstveno se misli na uređaj za uzorkovano mjerenje lebdećih čestica PM 2.5 koji uređaj kao i sama druga mjerna postaja Brođanima su obećani još veljače 2011. godine na sastanku bivšeg ministra Bačića s županijskim i gradskim čelnicima i članovima Građanske inicijative. Po tadašnjim predviđanjima postaja je trebala biti u funkciji do listopada prošle godine! Po sadašnjim predviđanjima, a oni se mogu isčitati iz dopisa iz DHMZ Brođani će biti sretni ako nova postaja bude u funkcije krajem ožujka 2013. godine.

To će biti kašnjenje točno od godinu i pol dana. Izvan svake kritike! A da je DHMZ raspolagao spomenutim uređajem sigurno bi, makar Brođani i sami prepoznaju i znaju glavnog uzročnika onečišćenja zraka, stručnjaci DHMZ-a mogli „sa sigurnošću uprijeti prstom i reći tko je kriv“!

A tko je kriv za kašnjenje postavke  druge mjerne postaje u Sl. Brodu? To pitanje se postavljalo i na  Tiskovnoj konferenciji  „Građanske inicijative za čisti zrak“. Ali još smo bez službenog odgovora…

Grafikon kvalitete zraka Slavonski Brod

2 comments

  1. Ovo stanje s brodskim onečišćenim zrakom s benzenom već je na granici alarmantnog! Ovaj je već peti dan kako je skoro u kontinuitetu koncentracija benzena izrazito visoka, nerijetko nekoliko puta veća od GV na godišnjoj razini (5 µg/m3)! Na početku samo je u noćnim satima i onda i ujutro satna koncentracija benzena bila povećana. No, sada (petak predvečer) možemo opaziti da u zadnjih 46 sati rijetko kada se ona spustila ispod 10 µg/m3, ali i onda je ona bila oko ili iznad 8-9µg/m3! Evidentirana je i satna koncentracija benzena i od 36 µg/m3! To je 7 puta veća od GV na godišnjoj razini. Prosjek koncentracije benzena za to vrijeme bio je blizu 17 µg/m3!!! Zaista benzen nam ponovo opasno prijeti! A noć tek dolazi… Da li je netko nekoga o tome informirao? Izgleda nitko ništa na tom polju nije poduzeo. To zaista zvuči tragično!!!

  2. O čemu se radi? Rafinerija je izvan stroja. Što onda uzrokuje onečišćenje? Vašu paniku kritizira i gljivolog Tomislav Lukić. Javost zaslužuje istinu.

Odgovori