Širokopojasni internet dostupan svima: Vlada osniva telekom, dolazi nam brži i jeftiniji internet

Odluku o osnivanju tvrtke donijet će u četvrtak, a tvrtka bi preuzela na sebe upravljanje slobodnom optičkom mrežom državnih poduzeća poput Hrvatskih autocesta, Hrvatskih željeznica, HEP-a, Plinacra, Janafa, AC Rijeka-Zagreb.

 internet

Ako je vjerovati najavama iz Vlade, širokopojasni internet bi uskoro trebao biti dostupan ama baš u svakom kutku Hrvatske, bio bi dostupan svakom građaninu Lijepe Naše i što je najbitnije – jeftiniji.

List 21. stoljeće javlja kako Vlada kreće u osnivanje telekoma koji bi trebao osigurati širokopojasni, brzi i jeftini internet u cijeloj Hrvatskoj. Odluku o osnivanju tvrtke donijet će u četvrtak, a tvrtka bi preuzela na sebe upravljanje slobodnom optičkom mrežom državnih poduzeća poput Hrvatskih autocesta, Hrvatskih željeznica, HEP-a, Plinacra, Janafa, Autocesta Rijeka-Zagreb.

Dosad je svaka državna tvrtka gradila optičku infrastrukturu za sebe. Postoji barem 3000 kilometara infrastrukture od koje se koristi manji dio, a država je za svoje potrebe još plaćala privatnim operaterima 250 milijuna kuna godišnje.

Te su tvrtke gradile mreže za svoje potrebe, primjerice signalizaciju, ali se većina kapaciteta komercijalno ne koristi. Nova tvrtka sama ne bi bila operater, nego bi svima pod jednakim uvjetima nudila najam mreže.

List podsjeća i kako međugradsku povezanost Hrvatske u potpunosti drži najveći operater – T-HT, pa bi on s novom tvrtkom dobio jaku konkurenciju kojoj bi za cilj bilo osigurati širokopojasni internet ‘do baš svakog, pa i najudaljenijeg sela’.

 

Izvor: Profitiraj

Odgovori