Vijećnice Lemaić i Radman u otvorenom pismu saborskim zastupnicima: Vaša zastupnička dužnost je da amandmanima na Prijedlog državnog proračuna RH od Vlade zatražite više novca za financiranje Sveučilišta u Slavonskom Brodu i za izgradnju novog školskog kompleksa OŠ “Milan Amruš“

Poštovani zastupnici i zastupnice,

Javno vam se obraćamo povodom 4. sjednice Hrvatskog sabora koja se nastavlja 19. studenoga 2020. godine raspravom o Prijedlogu državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021. godinu i projekcijama za 2022. i 2023. godinu. Proučile smo navedeni Prijedlog državnog proračuna i moramo Vas upozoriti da je isti duboko nepravedan i neprihvatljiv za javne interese Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije. Novčana sredstva planirana za redovnu djelatnost Sveučilišta u Slavonskom Brodu i za izgradnju novog školskog kompleksa OŠ “Milan Amruš“ su nedovoljna u odnosu na stvarne potrebe. Svjesne smo težine socijalne i ekonomske situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, ali ovi važni projekti potpuno ovise o financiranju iz državnog proračuna.

Prijedlogom državnog proračuna za 2021. godinu za redovnu djelatnost Sveučilišta u Slavonskom Brodu planirano je samo 23.331.022,00 kn što je nedostatno za normalno funkcioniranje Sveučilišta s obzirom na sve probleme koje ima s nedostatkom profesorskog kadra i prostora, a kamoli za financiranje pripreme razvojnih projekata i stvaranje uvjeta za pokretanje novih studijskih programa. Sveučilište u Slavonskom Brodu ima oko 2300 do 2400 studenata, a Sveučilište u Dubrovniku ima oko 2000 studenata. Sveučilište u Dubrovniku ima manje studenata nego Sveučilište u Slavonskom Brodu, a Prijedlogom državnog proračuna za 2021. godinu za redovnu djelatnost Sveučilišta u Dubrovniku planirano je 46.422.328,00 kn, odnosno dvostruko više nego za Sveučilište u Slavonskom Brodu. To je duboko nepravedno prema studentima i zaposlenicima Sveučilišta u Slavonskom Brodu i prema tome za nas neprihvatljivo. Kako je moguće da Sveučilište u Dubrovniku ima manje studenata od Slavonskog Broda, a da je za dubrovačko Sveučilište u državnom proračunu planirano dvostruko više novca nego za Sveučilište u Slavonskom Brodu? Usporedba planiranih sredstava predviđenih u državnom proračunu za financiranje redovne djelatnosti hrvatskih sveučilišta jasno pokazuje diskriminirajući odnos prema Sveučilištu Sjever i prema Sveučilištu u Slavonskom Brodu. Projekcije državnog proračuna za 2022. i 2023. godinu predviđaju beznačajno  povećanje planiranih sredstava za redovnu djelatnost Sveučilišta u Slavonskom Brodu što je nedovoljno za financiranje razvoja Sveučilišta i pripremu projekata za EU fondove.

Prijedlogom državnog proračuna za izgradnju novog školskog kompleksa OŠ “Milan Amruš“ u 2021. godini planirano je samo 5.050.000,00 kn, u 2022. godini 10.150.000,00, a u 2023. godini 11.220.968,00 kn. To ukupno iznosi samo 26.420.968,00 kn, a prema izvornom troškovniku za izgradnju školskog kompleksa potrebno je 40.659.716,00 kn s PDV-om. Prije izbijanja pandemije koronavirusa zbog rasta cijene građevinskih radova, prema gruboj procjeni, izgradnja nove škole bi stajala približno 60 milijuna kuna s PDV-om. Iz ovih podataka jasno je vidljivo da su sredstva planirana u državnom proračunu apsolutno nedovoljna i da će se ovakvom dinamikom financiranja škola graditi pet do šest godina. Samo za usporedbu slična škola u Virovitici sagrađena je u nepune dvije godine, a samo u 2018. godini iz državnog proračuna za njezinu izgradnju isplaćeno je 37.499.978,00 kn. Amandmanima na Prijedlog gradskog proračuna Grada Slavonskog Broda za 2020. godinu naša nezavisna lista je tražila 6.3 milijuna kn za sufinanciranje izgradnje novog školskog kompleksa OŠ “Milan Amruš“, ali gradonačelnik i vladajuća većina su to odbili. Očekivanja da će Grad Slavonski Brod sufinancirati izgradnju nove škole su sasvim nerealna. Svima bi nam morao biti cilj da se nova škola sagradi u roku od dvije godine kao što je sagrađena nova škola u Virovitici.

Vaša zastupnička dužnost je da amandmanima na Prijedlog državnog proračuna RH od Vlade RH zatražite više novca za financiranje Sveučilišta u Slavonskom Brodu i za izgradnju novog školskog kompleksa OŠ “Milan Amruš“. Naši argumenti dokazuju da su takvi zahtjevi pravedni i opravdani.

S poštovanjem,

Slavica Lemaić i Anica Radman, nezavisne gradske vijećnice u

Gradskom vijeću Grada Slav. Broda

32 comments

Skip to comment form

 1. Zašto vijećnice sumnjaju da zastupnici neće konzumirati svoje pravo da iznesu amandmane na Proračun? Zašto ih podsjećaju na ono što bi glatko trebali učiniti za one koji su ih izabrali u Sabor? Zato što i pametniji vrapci na strehama znaju da se radi o niškoristima, zato što se zna da ni do sad svoje obveze nisu izvršavali bez obzira iz koje stanke dolazili. Njihova dramatična pasivnost navodi poštene političare da reagiraju. Lemaićeva i Radmanova ne žele prepustiti slučaju ono što je važno za Slavonski Brod. Svi mi znamo da zastupnici ne rade i da stoga nisu spremni braniti interese sredine koju zastupaju. E, to nedostaje u tekstu – konstatacija da nisu pokazali ni volju ni način, da su nesposobni i da ih se mora podsjećati na osnovno.

 2. Meni je interesantna jedna druga stvar. Naime, Slavica Lemaić svojim priopćenjima izazove ili iritaciju Jerka Zovaka i portala sbplus, glasila na usluzi brodskom gradonačelniku Duspari, ili ne izazove ništa kod sitne internetske informativne lokalne boranije. Ona poput lakmus papira pokaže svu bijedu tzv. brodskog novinarstva. A ovo je vrhunac: https://sbonline.net/slavica-lemaic–opet–poslala-priopcenje–165 Očekuje se tekst, kad oni mali jadnici zaboravili. Nemar ili kretenluk?

 3. Čak ni Lemaićki tradicionalno naklonjen brodportal – u ništa. Možda zato što se jedan od gazda portala Ćosić, šef mjesnog SDP-a, našao indirektno prozvanim, s obzirom da su njegovi zastupnici trebali već najaviti svoju reakciju na Proračun.

 4. O Brode, blato u slavonskom blatu.

 5. @Jagma, a ne spominješ esdepenjare i zasupnicu-poduzetnicu? Koji je smisao njihovog postojanja? Daj MOŽEMO, postojite li vi u Brodu?

  • Maki on 18.11.2020 at 07:47

  Čestitam nezavisnim vijećnicama i na hrabrosti i na pameti. Samo, pitanje je cijene li Brođani te kvalitete. Uostalo, tko su Brođani? Ne znači dospjeti u Brod i spavati u njemu biti Brođaninom.

 6. Ivane Mariću, nemoj tako, sbplus je jedan fini, pošteni, samostalni i nezavisni portal. On nije Dusparin, nego je Duspara njegov suradnik.

 7. Zaist je neobjašnjivo prešućivanje javnog poziva da se saborski zastupnici zlože za interese Broda. Nisu Lemaićka i Radmanica poslae protestno pismo s ulice, one su izabrane gradske vijećnice.

 8. Ako ništa drugo treba zatražiti obrazloženje od vlade o tome zašto tolika razila između dubrovačkog i brodskog sveučilišta. No, hoće li i to učiniti saborski pasivci iz Broda?

 9. Situacija s Amrušom je direktna odgovornost gradonačelnika. Trebao je lobirati, ali njega nije bilo briga.

 10. Slavice, suviše ste vi fini odnosno naivni. Vi imate posla i slijeva izdesna s gadovima i poltronima. Oštrije, snažnije i nemilosrdnije treba s indolentnim mužekima.

 11. Svaka čast vijećnicama Lemaić i Radman!

  Valjda će saborski zastupnici shvatiti da oni (prvenstveno) predstavljaju Slavonski Brod i Brođane!

 12. Peter TDj, sumnjam da će shvatiti, ako ih se ne udari u glavuđu! Slavice, skini rukavice i tuci ih golom šakom.

 13. Isto tako, Lemaićka i Radmanica moraju shvatiti da su svi brodski mediji prodani ida su drek koji ne drži do istine nego do sitne lovice-

 14. Razumijem ja šerif babau, ali ne razumijem pizdenjački SDP i Valentu koji maltretira nezavisne zastupnice. Tu su jadnici koji se Duspari zbog sitnog šićara zavlače u dupište. Ako nije tako neka se kaže koji su njihovi prijedlozi za boljitak Broda.

  • Frog on 18.11.2020 at 12:03

  Mogu razumjeti sitne, pa i krupne interesaše sa Duspaine i SDP ove liste, ali ne mogu razumjeti dr.sci. Eminu Berbić Kolar. Ona je bila,neznam jeli još uvijek,prodekanica za nastavu na Učiteljskom fakultetu u Brodu. Njena je profesionalna i politička obveza tražiti ovo što traže nezavisne vijećnice. Da podsjetim ,Duspara je ulupao cca 40ak mil kuna za dom na Koloniji, istočnu tribinu Marsonije i “rekonstrukciju” autobusnog kolodvora. Za koje babe zdravlje?!. Možda zastupnici misle da kada imamo novaca za takve ništkoristi investicije, da ćemo imati za Sveučilište i školu M. Amruš. Btw, naš dosadašnji autobusni kolodvor je raskošan naspram autobusnog kolodvora u Rijeci. A Brod je, u financijskom smislu, gologuzija spram Rijeke.

 15. Samo naprijed! Vi ste odgovorne vijećnice, vama je stalo do Broda, za razliku od šupaka u obliku HDZ-a, SDP-a i Dusparinih crnaca.

 16. Da se krenulo na vrijeme s kampusom vjerujem da bi se mnogo stvari rijesilo odavno.
  Ali u svakom slucaju podrska Slavici i Anici.
  Za saborske zastupnike sumnjam da ce s tolikim zarom prenijeti poruke, ili uopce predloziti amandmane.

  • Jep on 19.11.2020 at 07:55

  Njihova je zastupnička dužnost da ližu guziu šefu svog zastupničkog kluba.

 17. Ja navijam za te glasne žene! One govore o gorućoj problematici za naše građane a to sam od njih i očekivala. Samo naprijed žene!

 18. Mogu uz ovu diskusiju ponoviti jednu rečenicu koju potpuno podržavam:

  “… svi brodski mediji prodani … koji ne drže do istine nego do sitne lovice”!

  Nažalost to je toliko očito da je više nego tužno!!!

 19. Ako imamo para za partijske mjesne domove (poput onog na livadi i onog na koloniji) i za novi autobusni kolodvor onda imamo novaca i za izgradnju nove M.Ambruš kroz tri godine.

 20. Duspara je 2015. godine uz podršku svoje većine izglasao nabrijani proračun za radove u 2016 i 2017. godini da bi promovirao sebe za izbore za gradonačelnika. Više od 20 mil kn je potrošio našeg novca kroz tobožnje radove. Par godina prije ni blizu toliko potrošio.
  Šume su se nasipale i provodila rasvjeta do njegove vikendice.
  Sve je to moglo ići i M.Ambruš.

 21. gradjaninSB, sve je to istina, ali nemoj biti tako strog prema našem babi bolesnom!

 22. Ne znam sto se nasipalo ali mi sadasnja gradska politika nije po mjeri. Znam da se moze puno bolje.
  I zato cu svakako izaci na ove izbore i zaokruziti za novu gradonacelnicu.

  • Frog on 20.11.2020 at 21:33

  Koliko nam je gradonačelnik bolestan? Znam da po najmanje jednoj kategoriji pripada rizičnoj skupini, tj pretio je. Zato sam jako,jako zabrinut za njegovo zdravlje.

  • Frog on 21.11.2020 at 12:58

  Midra kažeš da ne budemo strogi prema bolesnom Duspari. A jeli on ikada bio nestrog prema oporbi, točnije normalan, pristojan i argumentiran prema neistomišljenicima? Na argumentirane primjedbe i kritike, odgovarao je agresivno, bezobrazno i bahato.Unesrećio je mnoge koji mu nisu željeli biti guzne muhe. Pa čak i one koji nisu htjeli raditi protivzakonito po njegovom nalogu.Više ne slušam prijenose sa sjednica GV, jer me stid takvog gradonačelničkog ponašanja! Sada dok se oporavlja,može promisliti o svojim postupcima, svima odlukama i biti bolji i normalniji. Jer ova mu je bolest svojevrsna opomena, božja, ljudska,svemirska da nije bio dobar! Najbolje bi mogao napraviti da se povuče iz politike i dade ostavku na mjesto gradonačelnika. Vjerujem da bi mu to i iz zdravstvenih razloga bilo najbolje.

 23. Definitivno će biti bolje iz zdrastvenih razloga jer tako bude zaustavio debljanje sebe i svojih zamjenika.
  Tea Tomas bude eksplodirala ako ovako nastave a Andrića budu vozali u “tačkama”.

 24. GđaTea misli da je okruglo lijepo.

 25. Daj, priznajte da se bolje ljuljat nego žuljat.

 26. gradjanineSb, Andrića će voziti u točkama. Zvuči hrvatskije, zar ne?

 27. Nisam u tijeku, pa pitam Slavicu ima li spoznaja o tome jesu li saborske ljenčuge poslušle njen i Anicin glas?

Odgovori