«

»

ožu. 23 2019

Slučaj “Slavonski Brod”: Ima li u ovoj državi morala i je li on na cijeni?

Svaki dan se od državnih službenika, ministara, ravnatelja traži ostavka i nitko ništa. Odmah se postavi pitanje tko uopće traži ostavku, ima li on moralne vrijednosti da to traži?

Moral kao društveno mjerilo izgubio je svoje značenje, a oni koji nisu moralni postaju avangarda društva, gradonačelnici gradova i slično

Posljednjih nekoliko mjeseci pratimo u našem Slavonskom Brodu trakavicu  oko slučaja Lidl i nema tu morala. Na sve prozivke, gradonačelnika se ni ne obazire. Nema ni trunke odgovornosti da objasni zainteresiranoj javnosti što se to zbiva. Ima priliku reći svoju istinu, ali ne haje.

Pored ovoga otpušta dosadašnje komunalne redara, ljude sa srednjom i višom školom i pri tome nehaje za troškove. Tri redara su bili ili su još uvijek na raspolaganju bez obveze dolaska na posao i isplatit će im otpremnine /trošak oko 1500000 kn/. Osim toga, zaposlio je nova četiri redara visoke školske spreme /dakle skuplje/ i njima isplaćuje plaće.

Za taj nepotrebni trošak mogao je sanirati sve divlje deponije. Pare je potrošio, a smeće ostalo.

Kako bi otpustio stare komunalne redare naveo je da nisu dorasli pratiti zakonske propise, pa traži fakultetski obrazovane /kao da redarica s višom školom ima kurs/ i onda još u savjetovanju sa sindikatom navodi da će njima prestati služba, jer kada su stavljeni na raspolaganje nitko nije iskazao potrebu za njima, bilo iz gradske uprave bilo iz svih ustanova i trgovačkih društava kojima je osnivač Grad.

E tu kako stoje stvari nije navedena istina.

Na Povjerenstvu za sukob interesa objavljeno je mišljenje https://www.sukobinteresa.hr/hr/misljenja/mirko-duspara-m-519-misljenje koje je gradonačelnik dobio kada je zaposlio sina u JVP /ustanova kojoj je grad jedini osnivač i gradonačelnik je predstavnik osnivača/ a na portalu Sbonline objavljeno je da je 1.ožujka 2019. u trgovačkom društvu Vodovod zaposleno 5 osoba od kojih dvoje gradskih vijećnika iz kvote Mirka Duspare.

Da je gradonačelnik Duspara znao da će se ovo zapošljavanje dogoditi i da potoji potreba, dokazao je traženjem  mišljenja, a očito je znao i za Vodovod jer su dva njegova vijećnika tamo zaposleni, a kako kuloari sve znaju i ostali su mu u rodu ili vrlo bliski.

Tražio je gradonačelnik i mišljenje kada je drugog sina zapošljavao u Brodplinu i sve je to po zakonu ali da se vratimo na ono pitanje s početka.

Pohvalno je to da se otac brine i da zaposli tri sina odmah nakon završetka škole ali što baš svi u javnim tvrtkama posebno u onim u kojima si glavni /ne po znanju ili sposobnosti/ nego po zakonu.

Komunalni redar koji čeka da mu se dostavi rješenje o prestanku po sili zakona, ima najduže raspolaganje, jer ima i najviše staža, star je 60 godina i nema uvjet za mirovinu. No koga to briga.

U gradsku upravu nakon smjene pročelnice društvenih djelatnosti koja je postala komunalna redarica /žena od 60 godina, sociolog po struci/ zaposlena je supruga ravnatelja Ustanove za gospodarenje športskim objektima. Vjerojatno slučajno.

Kako već, rekoh, kuloari znaju sve, pa se tako zna da se na natječaj u gradskoj upravi prijavljuju ili nitko ili samo oni koji znaju da će proći. Na neke druge natječaje u županiji, sudu, uredu državne uprave, na slične ili iste poslove prijavljuje se po 40-50 osoba. Vjerojatno slučajno. Ili žalosno.

 

25 comments

Skip to comment form

 1. du auch

  Slavonski Brod, Brod na Savi ili Močvara pored Save.

 2. grey

  Koga je ikad zaštitio sindikat u gradskoj upravi od samovolje i bulinga?

 3. Blok B

  Zapošljavanje sinova u roku od odmah je odgovor na pitanje iz naslova: U ovoj državi nema morala zato što nije na cijeni.

 4. Tunja

  Brođani? Što je to? To je nešto amorfno i tupo kao kurčuga.

  Oporba je sadržaj napunjene kahlice, a gradonačelnikovi koalicijski saveznivi su suučesnicu u Lidl aferi.

 5. Zoky

  Ne mogu vjerovati da nije jednog sina zaposlio i u Bolnici! Ako jos nije, ne znaci da ni nece. Jer ima on jos djece, a ako treba napravit ce ih babo jos. Steta gradskim mjesta da ostanu bez njegovih potomaka!
  Samo sve legalno i po zakonu! 😀

 6. miroljubipisu

  Neopoziva ostavka za izazivanje panike i nepotrebni troškova gradskog novca, osobne kasice građana i državnog novca u slučaju sa nedokazanim trovanjem izvora vode.
  Izgon iz države .
  A sinovi i nisu baš neki pametni kada tata mora tražiti posao pored zavrsenog faca. I to dobrog faxa.
  Da im nije i diplomu nabavio?

  1. Piplfoks

   Za diplomu ne znam, ali zato im je nabavio stan u Osijeku.

   1. miroljubipisu

    Neznam ni ja za diplomu već samo pitam. Sa onakvim fakultetom radiš bez problema. Samostalno se zaposliš. Alo ako te tata zapošljava pored takve škole onda je upitna i škola.
    A ako im je nabavio stan zašto ga nema u imovinskoj kartici. Pored svoje plaće može si priuštiti. Plaća je taman za stan u OS, novi auto, kuća sa videonadzorom i imanje u BiH. 🙂

    1. Stalker

     Pričalo se za taj stan u Osijeku. Čudim se da ne znaš. Možda nije na njemu, pa se čovjek sumnjiči bez razloga. Ne zna nitko istinu

 7. Stalker

  O tom čovjeku zvanom dužnosnik broj jedan nakupilo se toliko skalndala da ja ne znam kako može hodati mirno Brodom. A on hoda kao osloboditelj kasarne, kao Frano Piplović.

 8. miroljubipisu

  I on je osloboditelj…. Oslobodio je sebe od onih koji su mu smetali.

 9. paprikas

  Babi je I mjesto Na pijaci. Pa on je svercer I kokosar.
  Treba ga kad ga se uporeduje s bandicem od kojeg ima vecu placu proglasiti pocasnim doktorom brodskog sveucilista za svekoliki doprinos njevovom osnivanju. I majeticki omoguciti zavrsetak zapocetog magisterija Na temu uprooastavanja gospodarstva

 10. paprikas

  Stan u osijeku u reislerovoj ulici vidi se Na sina I to dok je bio malodoban. Stan je zamracen u prvom poslu osijek koteksa. Dobio ga je Na poklon I to Kao staru nekretninu koja je srusena pa parcels spojena Sa susjednom I Onda napravljena nova zgrada u Koji sin ima Stan Koji je Kao kupljen kreditom. Kako je mogao student prve godine dobiti kredit. Ali postoje povijesni izvatci iz gruntovnice I telefonski broj po cemu je I orkriven. Sve je to majeticka provela I zato ga I drzi u sarafstoku

 11. miroljubipisu

  Hebena izjava!

 12. karamela

  Pa već u prvoj godini mandata posjetila je poglavarstvo je policija i pokrenula istragu oko projekta gradskih bazena, u čiju je gradnju uloženo više od 50 milijuna kuna. U ovih 15 godina uništen je Brod i kompletno domaće malo poduzetništvo pogodujući stranim korporacijama i lancima.Glavni novinar grada mu je u zatvoru.Gradske firme uhljebljuju rodbinu pljačkaju građane kako hoće.To više nije pitanje morala, nego opstanka grada. Procjena je da je grad u zadnjih 15 godina izgubio oko 20% radno sposobnog stanovništva. Još dva mandata sisanja i ortačkog uhljebljivanja i izgubit će 90%.

 13. miroljubipisu

  Grad je izgubio ne samo radno sposobne već i one koji misle svojom glavom.
  Ovo što je ostalo u njegovim stranačkim kanalima su roboti i tetkice koji nemaju svoje ja.
  Ako grad predstavljaju kauboji vijećnici DM onda znamo gdje smo i u kojem pravcu idemo.

 14. Frog

  Grad, čitaj Duspara imaju namjeru potrošiti oko 11,5mil kn na izgradnju istočne tribine stadiona i na novi dom na Koloniji. Kome to treba ,osim za pranje novca? Stadion je zanemarivo posjećen a na Koloniji već postoji dom,doduše loš i derutan, ali u funkciji. A specijalna škola godinama “vrišti” za novom. Duspara je vrhunski majstor manipulacije. Prejebe građane u trku, da je vlada ta koja mrzi Brod i ne otvara nam investicije. Bravo Dule ,odličan si učenik Mikija Fontane!

  1. ćale

   Duspara je naprosto lud za mješalicom i betonom. Nek mješalice izvrte ušur.

 15. Frog

  Naprosto ne mogu vjerovati da roditelji djece sa posebnim potrebama šute. Skola M. Amruš je očajan očaj a naš Dule će graditi istočnu tribinu i dom na Koloniji!!! Grad je vlasnik građ. parcele površine 4ha(40000 m2) kod poljoprivredne škole.Treba napraviti projektnu dokumentaciju te aplicirati projekt za sufinanciranje iz EU fondova, za izgradnju spec škole na toj lokaciji.To je danas rutinska procedura. A jedna Pleternica trenutno ima u tijeku projekata za više od 200 milijuna kuna! Najvećim dijelom iz EU fondova.

 16. Frog

  Evo još jednog Dusparinog bisera: kuću Đure Đakovića u Brodskom Varošu obnavlja Grad. I treba. Predviđena cijena obnove te kućice je 1.600.000 kn(milijun i šesto tisuća kn), što je više od 200.000eura! Halo! Za te novce moguće je kupiti 2 uredne useljive kuće maksimalnog komfora i opremljenosti. Treba na ploči radilišta vidjeti tko je projektant a tko izvođač radova i sve je jasno.

  1. Popac

   Jesi li siguran? Pa to je isto kao s onim kružnim tokom kod Halajka. Sve je to sumnjivo, za inspekciju. Kao da se radi o Bandićevom zlatnom WC-u. Pa šta je ovo ljudi?

 17. Frog

  Cvjetnjak kod Halajka je koštao 400.000kn plus PDV. A izvođač radova u B.Varošu je firma Piramida doo, u vlasništvu Vlatka Mirkovića i Joze Mišića. Da, da, onoga Joze Mišića koji samo što se nije tukao sa Dusparom na gradskom vijeću. Sada su se slizali i Piramida radi većinu poslova za Grad Na pločama radilišta, gdje je Grad investitor možete vidjeti: Piramida,Monika(Majetić) Ingart(mislim da je vlasnik Devčić). Toliko o transparentnom gradu Slav. Brodu. Vidjeli smo i: Grad Slav. Brod- prijatelj djece. A škola M. Amruš je primjer Dusparine brige i prijateljstva za djecu. Brođani probudite se!

 18. yo-yo

  “Sindrom Bandić” ??? 🙂 Nije gradonačelnik jedini poslodavac koji se pozicijom koristi kako zatreba, ima toga i više kod nas.

  U sektoru obrništva u našoj Županiji, npr:
  Udruženje obrtnika, 6 mjeseci nema tajnika ili tajnicu. Zašto? Sigurno ne zato što nema ljudi koji su sposobni za taj posao. Također, Obrtnička komora Brodsko posavske županije sudi se sa svojom bivšom tajnicom godinama, na čemu zarađuju jedino odvjetnici.
  Poslodavci nemaju potrebna znanja za upotrebu i provedbu propisa. Ali, šteta ne ide iz njihovih džepova. Za Grad plaćaju građani a za obrtništvo, obrtnici-građani. I to, 76 kuna mjesečno, pod prijetnjom zakonske odredbe koju na terenu provodi Porezna uprava. Za proviziju, naravno.

  Lokalni motivi su preslika državne slike, a neki poslodavci su samo njeni dobri učenici.

 19. miroljubipisu

  Spomenuta Monika je viđena danima parkirana na gradilištu gdje se grade stanovi za mlade.
  A Mijić d.o.o. je na fasadama svih vrtića i osnovnih škola.
  Narod sve vidi i konstantno okreće glavu.

  1. gungula

   Znate kako je govorio jedan komentaor koji se divio mangama? Izađite na izbore! Kad pobjedite radite po svom, ne ne po babinom.

Odgovori