Slavica Lemaić: Postigli smo konsenzus kako Slavonskom Brodu trebaju drastične promjene

Naš je stav kako aktualni gradonačelnik nije najbolji izbor za Slavonski Brod

Nakon održanog prvog kruga lokalnih izbora naša Nezavisna lista javno je objavila da je spremna na suradnju sa svim političkim strankama koje su izabrane u novi sastav Gradskog vijeća, ali uz uvjet da se potpuno promijeni način upravljanja gradom, kao i gradski prioriteti. Do danas, aktualni gradonačelnik nije nas pokušao kontaktirati. U prošlom sazivu Gradskog vijeća naša nezavisna lista podržala je sve gradonačelnikove prijedloge koje smo smatrali dobrima i nužnima za normalno funkcioniranje grada, ali gradonačelnik nije imao sluha za naše prijedloge. Naime, unatoč brojnim konkretnim prijedlozima koje smo uputili Gradskom vijeću, gradonačelnik te gradski vijećnice i vijećnici iz redova gradonačelnikove političke stranke, u četiri godine nisu prihvatili nijedan.

Brodska javnost mora znati da gradonačelnik u proteklom mandatu nije prihvatio nijedan prijedlog oporbe, a na takav način nemoguće je surađivati.

U prvom krugu održanih lokalnih izbora većina građana Slavonskog Broda glasala je za promjene. Rezultati izbora bili bi neusporedivo lošiji za gradonačelnikovu političku stranku da tisuće nezadovoljnih građana nisu bile prisiljene napustiti Slavonski Brod. Na temelju razgovora koje smo vodili s predstavnicima dvaju političkih stranaka koje su ušle u sastav novog saziva Gradskog vijeća, javno objavljujemo da postoji politički konsenzus o tome da Slavonskom Brodu trebaju drastične promjene jer dosadašnja politika vodi Slavonski Brod na samo dno po pitanju razvoja.

Gradonačelnikova politička stranka izgubila je ove lokalne izbore i on više nema podršku većine vijećnica i vijećnika u novom sazivu Gradskog vijeća i više ne može provoditi vlastitu samovolju.

Sve važne gradske odluke donosi isključivo Gradsko vijeće, a ne gradonačelnik. To se odnosi i na gradski proračun, javnu nabavu i prostorne planove, a ovog je puta većina u Gradskom vijeću spremna za promjene.

Nastavljamo s vođenjem samostalne politike vodeći računa isključivo o javnim interesima i dobrobiti svih građana, ali i pozivamo sve Brođane, a osobito glasače koji su nas podržali u prvom krugu, da izađu na izbore i glasaju po svojoj savjesti.

No, to ne znači da bježimo od našeg stava. Naprotiv, on je posve jasan – nakon godina i godina praćenja, proučavanja rada gradonačelnika i gradske dokumentacije te uočenih velikih nedostataka, nepravilnosti i neoprostivih propusta oko ulaganja za život važne projekte, aktualni gradonačelnik nikako nije najbolji izbor.

Slavica Lemaić, Nezavisna lista

37 comments

Skip to comment form

 1. Postoje dvije kombinacije za većinu u GV.

  Prva; Dusparina stranka + DP + SDP = 11

  Druga: HDZ + Lemaić + DP =11

  Ako se DP prikloni HDZ-u, Duspara j, ako pobjedi za gradonačelnika imobiliziran

 2. Tko će nama sada pisati priopćenja ako Slavica bude dio gradskih vlasti?

 3. Razumijem opravdanu Lemaićkinu namjeru da ruši Dusparu pod obrazloženjem koje je dala, ali zašto s notornim HDZ-om? Po meni izdala je svoje glasače.

  1. S crnim đavolom, samo da se Duspari kaže bye, bye

 4. Vidi se da je papir potpisala samo Slavica Lemaić. Što kažu ljudi s Nezavisne liste? Ksenija Maduna, Mihael Ferić, Igor Ilić i drugi?

 5. Ako se i dogodi ovaj scenario, samljet će ju hadezenjare.

 6. Slavice, trebali ste ostati i formalno i stvarno svoja, nezavisna. Po vama cilj opravdava sredstva? Pridružili ste se tako makijavelistima u hrvatskoj politici. A mogli ste biti vizionarka. Neki će vam reći da nemate ni stida ni srama.

 7. Uvažavajući sve gornje komentare, napominjem da Slavica NIJE izdala svoje glasaće i neće je pojesti hadezenjare. Ona će svoju dosljednost pokazati od prvoga dana rada novoga GV. Meni je HDZ na državnoj razini ne prihvatljiv isto kao Duspara na gradskoj. Ovo je IMPERATIV za moguće pozitivne promjene u Brodu.

  1. A prihvatljiv ti je HDZ na razini grada Broda? Frog, nisi dosljedan. Pišeš kako bi želio da bude, a bit će kako HDZ kaže.

 8. Nije mi HDZ prihvatljiv ni na razini Grada, ali je manje zlo od ovoga što smo imali i što imali da Duspara nastavi po svome. Da, priznajem da mi se može prikačiti nedosljednost. No poznavajući Slavicu, stvari će ići na bolje. Ubrzo ćemo vidjeti. U političkom smislu novog saziva GV Broda, dan je još mlad.

  1. Nije se Slavica Lemaić trebala prikloniti manjem zlu, jer zlo je zlo. Jasno je da se o interesima radi, a ne o idealima.

 9. A što na ovu kombinatoriku kaže najveći brodski kombinator esdepejac Stribor Valenta? On bi Slavicu trebao razumjeti.

 10. Lemaićka bi, da se izbor ponove, imala glas manje – moj glas.

 11. Priopćenje koje je “iznenadilo”, pomalo i razočaralo, ali, što je tu je!

 12. Drastične promjene? Onakve kakve su uradili Danijel Marušić i HDZ u Brodsko-posavskoj županiji? Smrdi tu na korist.

 13. Dok Dadina motorizirana jedinica, uzbunjuje pozivima na glasanje za HDZ, Slavica samu sebe dodaje im ničim izazvana. Ostaje pitanje, je li ovaj portal činio pravu stvar favorizirajući ju u prvom krugu?

  1. Njen je imperativ bio stati na kraj 16-godišnjoj Dusparinoj vladavini. Zato su svi koji slično misle bili na njenoj strani. Dakle, trebalo je zaustaviti čovjeka koji ima ambiciju vladati Brodom 20 godina. Međutim, ona je to mogla i nakon drugog kruga priopćiti u slučaju i da Duspara dobije. Njena greška što je preuranila s bilo kakvom odlukom.

   1. yo-yo, SBPeriskop nije pogriješio što je podržao Nezavisnu listu Slavice Lemaić u kampanji. Od nje ovisi hoće li ju se i dalje podržavati. Nema bjanko povjerenja kako se kaže.

    1. Nema probleme, nije mi zato ovaj portal manje draži 🙂 samo čovjelu bude žao kad navodno nezavisni vijećnik objavi da će biti zavisni.

     1. Urednik je ipak morao znati i predvidjeti mogući razvoj događaja. Ali, on za sada ne komentira ništa, što može značiti svašta i ništa.

 14. Pročitah u priopćenju:
  “Nakon održanog prvog kruga lokalnih izbora naša Nezavisna lista javno je objavila da je spremna na suradnju sa svim političkim strankama koje su izabrane u novi sastav Gradskog vijeća, ali uz uvjet da se potpuno promijeni način upravljanja gradom, kao i gradski prioriteti. ”

  Molim da se kaže gje je to objavljeno. Molim link.

 15. Većina nas komentatora na ovome portalu,a i na SBPlusu joj je naklonjena. Podržavali smo njen dosadašnji rad. Idemo malo biti strpljivi , dok se konstituira GV i pratimo njen rad u novim okolnostima. Ishitreni zaključci se pokažu često pogrešnima.

  1. Frog, za tebe je strpljenje opet rješenje. Hrvati su najstrpljiviji narod na svijetu. Slavica Lemaić je dokaz da su svi političari isti – prevtljiv soj.

 16. Nadao san se da ce Slavica ostati svoja.

 17. Zaista ne razumijem pojedine komentatore, pa valjda je cilj konačno promijeniti dugogodišnju lošu vlast u Brodu. Svima je jasno da Slavica to ne može sama, jer nema toliku podršku izbornog tijela. Prirodno je da treba s nekim koalirati, pa neće valjda s Dusparom? Jedino ako mislite da je dobro da Duspara ostane na vlasti, onda OK.

 18. Davor 22 je dao apsolutno najbolji komentar. Drugi,sumnjičavi komentari su definitivno ishitreni. Čvorak,jasno je da smo mi Hrvati strpljiv narod. 30 godina očekujemo pravo,bolje sutra. Potrošili smo se čekaju. Sada nam treba još malo strpljenja,svega par mjeseci.

 19. S jedne strane jako uvažavam Slavicin nastvak borbe u smislu DOSTA Duspari koji je na čelu Boda 16 godina i koji je počinio niz grešaka i koji nije za suradnju, a s druge strane, zar njeno zajedništvo sa zloglasnim HDZ-om ne znači s kim si takav si?!

  1. Tako je, HDZ ima županiju, a po njoj, dobija i Grad. U silnoj želji za promjenama napredujemo, prema dolje.

 20. Ponoviti ću,ne znam jeli mi je više neprihvatljiv HDZ na državnoj razini ili Duspara u Brodu. Sada su okolnosti da moramo zagristi kiselu jabuku suradnje sa HDZom u Brodu,sa vjerom da neće baš biti prekidača. Zato podržavam D. Jelića,jer se za razliku od Duspare ,još nije zasrao u Brodu

 21. Prekisela

 22. Sutra navečer ćemo vidjeti kojim smjerom će ići Brod,kao do sada ili se okrećemo na suprotnu stranu. Što god netko mislio ili rekao,na prekretnici smo. Ili kako veli E. Clapton crossroads

 23. Frog s Dusparom i SDP-om ili s HDZ-om bojim se da Brod ima isti smjer.
  Kako Jozefina kaze, volio bih da me demantiraju

 24. https://sbplus.hr/kolumne/manjinas/_u_politici_su_goli_obrazi_puno_vrjedniji_od_golih_sisa.aspx

  Da li se još uvijek ovakvi zovu muške šovinističke svinje?

  1. Ne čudim se ja prostaku i primitivcu Zovaku, nego žalim novinarke sbplusa Aleksandru Primorac i Željku Gavranović koje za šaku dolara trpe ovakve svinjarije.

   1. Koji je to smrad od čovjeka!

 25. Konacno vraceni komentari. Bez toga sbperiskop nije isti.

Odgovori