Slavica Lemaić i Karmen Dizdar-Grgurević: Brodski gradski proračun u 2018. godini podbacio za katastrofalnih 99 milijuna kuna

Ukupni prihodi i primici, kao i ukupni rashodi i izdaci, brodskog gradskog proračuna u 2018. godini planirani su u iznosu od 273.398.124 kn. Zahvaljujući fiskalnoj decentralizaciji prihodi gradskog proračuna od poreza i prireza na dohodak u 2018. godini povećali su se za 44.86 milijuna kn u odnosu na 2017. godinu. Unatoč tome proračunska 2018. godina završila je velikim neuspjehom gradske vlasti. Ostvareni prihodi i primici gradskog proračuna manji su od planiranih za 54.234.593 kn, a ostvareni rashodi i izdaci za rekordnih 99.086.313 kn. Gradski proračun u 2018. godini podbacio je za katastrofalnih 99 milijuna kuna u odnosu na planirani iznos.

U zaključku godišnjeg izvještaja o izvršenju gradskog proračuna za 2018. godinu gradska vlast opravdava podbačaj u realizaciji kapitalnih projekata kašnjenjem objave natječaja za sredstva iz EU fondova rezervirana preko ITU mehanizma. ITU natječaji objavljuju se u dogovoru resornog ministarstva s gradskom vlasti. Ako su objave natječaja kasnile, to onda znači da je gradska vlast kasnila s pisanjem projektnih prijedloga.

Bespovratna sredstva iz EU fondova, preko ITU mehanizma, dodjeljuju se Gradu Slavonskom Brodu kao izravne dodjele. To znači da su ta sredstva rezervirana samo za Grad Slavonski Brod i da se gradska vlast ne mora za njih boriti s drugim gradovima i općinama. Ključno je pitanje zašto brodska gradska vlast u punih šest godina članstva RH u EU nije uspjela povući sredstva iz EU fondova ni za jedan veliki razvojni projekt izvan ITU mehanizma? Npr. Virovitica je iz EU fondova povukla čak 66.6 milijuna kn samo za obnovu i uređenje Dvorca Pejačević s gradskim parkom. Kako drugi gradovi uspješno povlače novac iz EU fondova za velike projekte i bez ITU mehanizma, a brodska gradska vlast to ne može?

Uzroci katastrofalnog podbačaja gradskog proračuna za 2018. godinu su potpuno nerealno proračunsko planiranje od strane gradske vlasti kao i neuspjeh u povlačenju novca iz europskih fondova i državnog proračuna. Gradskim proračunom za 2018. godinu planirani su prihodi od pomoći u ukupnom iznosu od 95.603.902 kn, a ostvareni su s 32.716.226 kn, tj. 34.22%. Prihodi od pomoći podbacili su za 62.88 milijuna kn. Iz europskih fondova gradska vlast planirala je povući 36.179.555 kn, a povukla je samo 7.64 milijuna kn tj. 21.12% od planiranog.

Najveći gradski projekt u 2018. godini bio je projekt kajak kanu kluba koji je od najavljena tri milijuna kuna u konačnici koštao preko 10 milijuna kuna, a troškovi izgradnje narasli su na enormnih 13.006 kn po kvadratnom metru. Na što se Grad Slavonski Brod srozao kad se u kapitalne projekte ubrajaju i modernizacija javne rasvjete i popravak krova mjesnog doma? U poticanje razvoja gospodarstva i razvoj poduzetničkih potpornih institucija uloženo je nula kuna. Gradonačelnik Duspara u 2018. godini potrošio je 56.4 milijuna kuna više nego prethodni gradonačelnik pri kraju svog mandata 2004. godine. Na što je gradonačelnik Duspara potrošio sav taj novac kad Grad Slavonski Brod nije ni realizirao ni započeo neki veliki razvojni projekt?

Za izgradnju kapitalnih objekata planirano je 40.85 milijuna kn, a ostvareno je 13.464.925 kn tj. 32.96%. Najveći podbačaj imali su upravni odjeli koji su trebali biti nositelji razvojnih projekata i programa. U Upravnom odjelu za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša izvršenje planiranih rashoda iznosilo je 32.78%, a u Upravnom odjelu za gospodarstvo sramotnih 24.36%. Takav debakl u ostvarenju gradskog proračuna najviše se odrazio na planirane gradske investicije. Za izgradnju i rekonstrukciju dječjih vrtića planirano je 9.5 milijuna kn, a ostvareno je 1.179.859 kn, tj. 12.42%. Za sanaciju odlagališta Vijuš planirano je 8.55 milijuna kn, a ostvareno je 361.775 kn tj. 4.23%. Za obnovu tvrđave planirano je 11 milijuna kn, a ostvareno je 883.522 kn tj. 8%. Za izgradnju poduzetničkog inkubatora na Bjelišu planirano je 7.5 milijuna kn, a ostvareno je nula kn.

Unatoč ovakvom debaklu gradskog proračuna za 2018. godinu vijećnici Stribor Valenta, Roberto Lujić i Emina Berbić Kolar i dalje nastavljaju s bespogovornim podržavanjem gradonačelnika koji vodi grad u propast.

20 comments

Skip to comment form

 1. Podbacio prpračun, nista novo.
  Bilo bi imteresantno istrazito kolike novce daje skupim zagrebackim odvjetnicima, koliko je Grad kostalo Žabino rastjerivanje “nepodobnih” sluubenila iz GU, i kolilo ce ga kostati kad dobiju sporpve, koliko košta argela vozila i gorivo koje koriste samo Duspi i vožač mu….

 2. Brojke sve govore. Duspara vjerojatno ima obrazloženje, ali po običaju neće se udostojiti odgovoriti nezavisnim zastupnicama.

 3. – Unatoč ovakvom debaklu gradskog proračuna za 2018. godinu vijećnici Stribor Valenta, Roberto Lujić i Emina Berbić Kolar i dalje nastavljaju s bespogovornim podržavanjem gradonačelnika koji vodi grad u propast.

  Nastavljaju, jer oni su zajedno s gradonačelnikm TVORCI proračuna. A da obraza nemaju, pa to je jasno i svim pticama u Festungu.

 4. Bravo! Pitanja su potkrijepljena argumentima. Razumijem bahatog šerifa, ali mi nisu jasne esdepenjare.

 5. Na fotografiji je trio Fantastikus.

 6. Učini nam se svima da je dokazano kako Dusspara i ne zna i kako manipulira, ali umjesto da ga to oslabi u nastojanjima da sjebe Brod, njega to još više ojača. Brođani su marva.

 7. Ovaj materijal bi trebao biti za mobilizaciju informativnih sredstava, povod za razgovor sa zastupnicama, razlog za organiziranje okruglih stolova.. Kad ono nitko ga nije ni objavio, a uočljivo je da to nisu učinili na sbplusu, gradskom plačeničkom portalu. Stidite se takozvani novinari!

  1. Ma tupava marva smo mi – najtupaviji, zatucani, nepismene kukavice, jadnici …. Tako nam i treba! Živio ubica i grobar nekada živog i prekrasnog grada Slavonskog broda! Živio gradonačelnik Dr.Mirko Duspara! Živjeli svi njegovi zamjenici i članovi Poglavarstva! Živjelo Gradsko vijeće! Živio rebalans!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 8. Da se radi o odgovornom gradonačelniku svakako bi odgovorio na ovo priopćenje. Ako je suditi po dosadašnjem odnosu prema javnosti i građanima “otac grada” se ni počešati neće. Žalosno i destruktivno.

 9. Povijest se ponavlja
  http://www.sbperiskop.net/drustvo/sb/brodski-laburisti-uputili-otvoreno-pismo-gradonacelniku-duspari
  Ne radi to samo nas gradonacelnik.
  Pet posto svaki gradonacelnik je bez pitanja gradskog vijeca mogao preraspodijeliti. U pravilu je to trebalo biti s jedne na drugu stavku, ali koliko znam nije bilo propisano pa je novac mogao preraspodijeliti i na nesto novo. U slucaju odstupanja od fin.plana trebali su se raditi rebalansi, ali s brodskim proracunom i dalje to nije slucaj.

 10. Slavice, samo naprijed

 11. Bravo žene! vaše motrenje javašluka i političke neodgovornosti honoriraju građani svojom pažnjom. Neka vaš ne obeshrabri indolentni mužek na čelu grada.

 12. Prenapuhani proračun je uobičajena praksa M. Duspare, i to iz više razloga: Usvajanjem takvoga proračuna on želi pokazati svoju brigu za grad i građane,ali država svoje ne ispunjava, jer nas mrze. Treba još uzviknuti;to je nepravda!Kako sam već ranije pisao a sada se referirao Zoran Popović, zakonom je dozvoljeno da gradonačelnik unutar tekuće godine raspoređuje sredstva proračuna u visini 5 % . Zato mu nije svejedno jeli proračun realan ili stotinjak milijuna kuna prenapuhan .Na taj način dobije 5mil kuna manevarskog prostora više. Što recimo može potrošiti na tzv bagatelnu nabavu koja ne podliježe obvezi javnog natječaja. Slavica i Karmen su posve u pravu kada naglašavaju podbačaj u realizaciji sredstava EU fondova.Njegov odgovor da nije bilo natječaja za sredstva iz ITU fonda je najobičnija laž, jer za povlačenje tih sredstava, ne treba natječaj, nego treba napraviti kvalitetan projekt i prijaviti ga. Opće je poznato da su sredstva EU pod strogom kontrolom namjenskog trošenja.Btw, Pleternica ima u tijeku investicije sufinancirane sredstvima EU u visini cca 220mil kuna. Posebna priča je Dusparino kršenje zakona je, što do sada nikada nije tijekom godine predložio rebalans proračuna. Odgovor na pitanja zašto tako radi je isti kao i odgovor na pitanje zašto pas liže svoja jaja, zato jer može.

  1. Jako dobro. Na tragu definitivnog otkrivanja motiva za prljavi financijski ples.

  2. Frog, apsolutno si u pravu. Otvorio si nam oči.

 13. Svaka čast cure!
  Čisto za napomenu kod spomena objekta kajak kluba…izgradnja je trajala tri puta duže, promijenilo se nekoliko izvođača, utamanila se hrpa novaca (što je u tekstu prikazano), ali nitko nije odgovarao za to niti dao obrazloženje.
  Kajak kanu klub je sfušaren kao i bazeni ( nitko nije pisao o radovima na bazenima koji su trajali mjesec dana pred otvorenje. Ljepile su se pločice i kamen koji su otpali po drugi puta od otvorenja. Trošak preko 100000 kn. O tome se šuti).
  Kajak klub prostorije – fušeraj, klubu nije dozvoljeno korištenje svih prostorija iz nepoznatog razloga, vanjska fasada je također upitna…
  Razvojna agencija grada…. Da li se može prikazati plaća direktora agencije i djelatnika da još malo dodamo ulja na vatru??
  Koliko mi građani plaćamo prodavače magle?
  Puno puno stvari. A sve prati put novca.
  Ove dvije dame jedine ustraju u otkrivanju istine i to iznose na glas.
  Svaka čast!

  1. Navode iznešene u ovom tekstu Duspara neće pobiti, a u vezi tvojih tvrdnji- je li bila revizija? Kontrolira li država gradonačelnika Broda?

   1. Ako je sve super i transparentno zašto skupi odvjetnici zastupaju JZ i zasto skupi odvjetnici dolaze u grad i imaju seanse sa MD i AM?

    1. Za Zovaka je na prvu razumljivo zašto ga zastupaju odvjetnici kapitalci. U pitanju je koža. Zašto dolaze u Brod u gradsko poglavarstvo, pitanje je za rasvijetliti. Možda je isto u pitanju koža? Dolaze mjeseci raspleta.

 14. Karmen, oprosti na mom zadnjem komentaru.
  Treba biti : Slavice i Karmen, samo naprijed.

Odgovori