Slavica Lemaić: Hoće li Grad Slavonski Brod izgubiti glavnu poduzetničku zonu i 36,6 milijuna kuna zbog gradonačelnikovog nečinjenja?

Poštovani predstavnici medija,

šaljem vam materijale s današnje konferencije. Radi se o prodanom državnom zemljištu od nešto više od 85 ha. Uz tekst koji sve objašnjava šaljem vam i dodatne priloge koji služe kao dokazni materijal svega navedenog.
Naime, sinoć je na jednom brodskom portalu objavljen tekst s nizom netočnih podataka. Danas smo iznijeli činjenice koje možete lako provjeriti.
U prilogu vam šaljem izvadak sa stranica Ministarstva gospodarstva koji jasno pokazuje koje poduzetničke zone postoje u Slav. Brodu i koje su upisane u jedinstveni registar pod.zona na stranicama Min.gospodarstva. Tu nikako ne spada ĐĐ i ostale zone kako se pokušava obmanuti javnost.
Isto tako, prilažem i dio iz zapisnika sa sjednice Gradskog vijeća održane 30.11. 2018. gdje sam putem amandmana tražila 2 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju za Poduz.zonu Zapad na Jelasu, a što je bio jedan od glavnih preduvjeta kako bi Država uopće mogla darovati zemljište Gradu. Postoje zakonski kriteriji koje je Grad mogao ispuniti i dobiti zonu, a nije, zbog neznanja i volje da se išta poduzme. Sada će Grad Slav. Brod izgubiti 36.6 milijuna kuna koji odlaze u Državni proračun umjesto u naš gradski. Sve ove godine sam na to upozoravala, nudila Gradu rješenja, ali uzalud.
Izuzetno mi je žao zbog svega navedenog, ali ovo su činjenice i ovo je istina.

S poštovanjem,

Slavica Lemaić, Nezavisna gradska vijećnica Grada Slav. Broda

______________________________________________________

Na javni natječaj Ministarstva državne imovine za prodaju državnog zemljišta u poduzetničkoj zoni na Jelasu pristigla je ponuda brodske tvrtke Marsonia glas d.o.o. u  iznosu od 36.6 milijuna kuna. Tvrtka Marsonia glas d.o.o. u Slavonskom Brodu planira izgradnju tvornice stakla. Prema javno objavljenim informacijama iz 2015. godine vrijednost ovog projekta je oko 280 milijuna eura, a njegovom realizacijom otvorilo bi se oko 800 novih radnih mjesta.

Budući da Ministarstvo državne imovine, u tekstu javnog natječaja, nije predvidjelo nikakve raskidne klauzule, ni bilo kakva druga jamstva kojima bi se zaštitili javni interesi Republike Hrvatske i Slavonskog Broda, prijeti nam opasnost od profiterske preprodaje zemljišta i korištenja zemljišta kao jamstva za podizanje kredita. Kao gradske vijećnice zaprepaštene smo ovakvim neodgovornim postupanjem Ministarstva državne imovine. Sadržaj kupoprodajnog ugovora posljednja je prilika da Ministarstvo državne imovine zaštiti javne interese Republike Hrvatske i Slavonskog Broda.

Prihodi od prodaje zemljišta u poduzetničkoj zoni na Jelasu umjesto u gradskom proračunu Grada Slavonskog Broda završit će u državnom proračunu Republike Hrvatske. U slučaju sklapanja kupoprodajnog ugovora Grad Slavonski Brod će, zbog gradonačelnikovog nečinjenja, izgubiti 36.6 milijuna kuna i posljednju priliku da naš grad dobije veliku i atraktivnu poduzetničku zonu za razvoj gospodarstva. Nedostatak velike i atraktivne poduzetničke zone nepremostiva je zapreka gospodarskom razvoju grada.

U  travnju 2017. godine javno smo upozorile da Grad Slavonski Brod ne ispunjava zakonske kriterije za darovanje državnog zemljišta za novu poduzetničke zone te smo iznijele konkretne prijedloge za rješavanje ovog problema. Na sjednicama Gradskog vijeća nekoliko puta smo otvarale temu poduzetničke zone na Jelasu. U studenom prošle godine amandmanom na prijedlog gradskog proračuna za 2019. godinu tražile smo dva milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za poduzetničku zonu na Jelasu. Gradonačelnik je to odbio uz opravdanje da ne možemo projektirati i raditi nešto na tuđem vlasništvu. Gradonačelnik je time pokazao zapanjujuće neznanje. Prema Vladinoj Uredbi o darovanju nekretnina u vlasništvu RH idejni projekt ili lokacijska dozvola su obvezni prilog zahtjevu za darovanjem nekretnine u vlasništvu RH. Bez projektne dokumentacije nema ni idejnog projekta ni lokacijske dozvole.

Vlada RH ne smije Gradu Slavonskom Brodu darovati državno zemljište za novu poduzetničku zonu jer Grad Slavonski Brod ne ispunjava zakonom propisane kriterije. Jedine dvije brodske poduzetničke zone Kolonija i Bjeliš-zapad upisane su u jedinstveni registar poduzetničke infrastrukture Ministarstva gospodarstva, a ukupni iznos aktivirane raspoložive površine u njima ne ispunjava zakonom propisani kriterij od minimalno 50 posto. Pored toga Grad Slavonski Brod nema ni idejni projekt ni lokacijsku dozvolu za poduzetničku zonu na Jelasu.

Ovi problemi mogli su se jednostavno riješiti da je gradonačelnik imao minimum volje i znanja. Trebalo je ukinuti i prenamijeniti poduzetničku zonu Bjeliš-zapad, izbrisati je iz jedinstvenog registra poduzetničke infrastrukture te izraditi projektnu dokumentaciju za poduzetničku zonu na Jelasu. Time bi Grad Slavonski Brod ispunio sve propisane kriterije za darovanje državnog zemljišta za novu poduzetničku zonu.

 

19 comments

Skip to comment form

 1. Valjda će se Duspara, nakon opetovanog prozivanja za nerad i neznanje, napokon javiti. Ovo je strašno. On je, koliko sam shvatio oštetio Brod. Brod je žrtva njegovog kurčenja.

  1. Čekaj, ako on ne odgovori- vuk pojeo magare. Zanima me kako će reagirati Ćosićeva družina. Zanima me što je reći brojni esdepejci. Zanima me mišljene dra Bore.

 2. Možda griješim, možda ne vidim, ali na Dusparinom portalu sbplus priopćenje Lemaićeve nije objavljeno. U redu, ima pravo svaka redakcija imati svoju uređivačku politiku, ali NE objaviti ništa o gradonačelnikovom NEčinjenju je dokaz o povezanosti gradske vlasti i tog medija. To je skandalozno, sramotno i jadno.

  Što kaže poštenjačina Drago Hedl na to?

  1. Zaista, jedino to medijsko smeće nije objavilo babin promašaj. To je tema za medije na nacionalnoj razini.

   Duspara, javi se, ne zataškavaj!

 3. “Na sjednicama Gradskog vijeća nekoliko puta smo otvarale temu poduzetničke zone na Jelasu. U studenom prošle godine amandmanom na prijedlog gradskog proračuna za 2019. godinu tražile smo dva milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za poduzetničku zonu na Jelasu. Gradonačelnik je to odbio uz opravdanje da ne možemo projektirati i raditi nešto na tuđem vlasništvu. Gradonačelnik je time pokazao zapanjujuće neznanje. ”

  Kako će kabadahija ovo objasniti? Trebao bi, no, bojim se da neće, jer on je samodestruktivan. Bolesno je sve to oko njega.

 4. Nečinjenje ravno šteti. Što li će kazati štetočina na ponovno Lemaićkino izvlačenje na sunce sranja koje prvi čovjek grada želi da ostane u mraku?

 5. Očito je da Duspara ne jebe živu silu ni vatrena sredstva. On piše Plenkoviću o Svečilištu, umjesto da čita pisam svojih vijećnica kako doći do novca. Svinjarija.

 6. Više mi se neda trošiti riječi za prvog čovjeka najzaostalijeg grada i glupih građana.

  1. Treba: sve više mi se da govoriti…

 7. A gdje se, u odluke oko gospodarstva, poduzetništva i poticanja zapošljavanja, uklapa ankanedoprcanka? Pa zar ona ne odlučuje o gospodarstvu? Ili hoćete reći da je njena uloga zadovoljavanje šefa i stanice?

 8. Brod je mnogo kvaran grad. Gradonačelnik će nadoknadi to.

 9. Ma jebeš 37 milijuna! Kako došli, tako i otišli. Naš babo će nove da donese svom Brodu na Savi. Babo sposoban, zar ne?

 10. Nešto tu gadno smrdi!

 11. Balašević je u jednoj svojoj knjizi komentirao kako izaberu farmere da ih zastupaju u parlamentu i onda se čude kako ti isti farmeri valjaju gluposti i unazade ih nekoliko stoljeća.
  Slično kao u našoj vijećnici (parlamentu) sjede farmeri, ribari, pekari, tj., roboti koji misle Dusparinom glavom kako on kaže.
  Mi nemamo madih koji su zainteresirani ili ti mladi ne mogu doći do pozicije da nešto promijene od ovih robota i kvazi političara.
  Slavice samo rokaj!. Nadam se daće broćani skupiti hrabrosti i volje za iduće izbore i pokrenuti promjene ili u protivnom neka ih ti isti roboti zgaze sa zemljom zbog kukavičluka.
  Gradska uprava je u 5 godina otjerala ogromni broj VSS mladih i kvalitetnih ljudi jer su mislili svojom glavom.
  Otjerali su SSS ljude jer nisu htjeli biti Dusparin alat za spletke.
  Sada bi bio red da ti VSS i SSS nađu alat da Dusparu spraše u njegov rodni kraj u kojem kuću potajno uređuje i čiji zavičajni klub financira GRDSKIM NOVCEM!!!

 12. Sve ovo gore navedeno svi znaju i na ovom portalu i dalje šute….

  1. Jedno je “znati”, a drugo znati. Da bilo što o babi netko zna, odletio bi, ali svi “znaju”, pa i ti.

 13. Još uvijek babo nije lansirao u medijjsku orbitu demanti da zasvijetli u mrkloj brodskoj noći.

 14. I dalje vidim Slavicu kao buducu gradonacelnicu

  1. Kretenoidi – Brođani koji ne žele vidjeti istinu, podcijenjuju njene napore i njene domete. Morala bi i ona imati javne savjetnike i koalicijske partnere. Babo je uvezao interesno svoju podršku. Kome je on “dao” posao taj će doživotno glasati za njega.

Odgovori