Sisak i Slavonski Brod rekorderi po smanjenju broja stanovnika: Nezavisne vijećnice Lemaić i Dizdar-Grgurević imaju prijedloge za velike pozitivne promjene

Usporedba 17 velikih hrvatskih gradova, s više od 35.000 stanovnika, pokazala je da su Sisak i Slavonski Brod negativni rekorderi po smanjenju broja stanovnika. U razdoblju od 2011. pa do kraja 2018. godine broj stanovnika Siska smanjio se za 10.3%, a Slavonskog Broda za 9.3%. U osam godina Slavonski Brod je izgubio 5.527 stanovnika što je jednako gubitku stanovnika dvaju mjesnih odbora poput Jelasa i Brodskog Varoša iz 2011. godine. Glavni uzrok drastičnog pada broja stanovnika Slavonskog Broda je masovno iseljavanje.

Demografske mjere koje Grad godinama provodi nisu postigle nikakve pozitivne rezultate. Broj živorođene djece u Slavonskom Brodu u 2018. godini manji je za 47-ero djece nego u 2017.godini, što čini gubitak od 9,5%. U odnosu na 2011. godinu broj živorođene djece u Slavonskom Brodu, u 2018. godini smanjio se za čak 25.5%. Gradska uprava ne iznosi ove podatke.

Logično je pitanje zašto su Sisak i Slavonski Brod rekorderi po smanjenju broja stanovnika? Razlog tome je loša gospodarska situacija u gradu i manjak radnih mjesta. Sisak i Slavonski Brod su gradovi propale industrije u kojima se broj stanovnika usklađuje s brojem pristojno plaćenih radnih mjesta. Mlade i stručne ljude u Slavonskom Brodu mogu zadržati samo kvalitetna, humana i dobro plaćena nova radna mjesta.

S namjerom da pokrenemo pozitivne promjene u Slavonskom Brodu, na prijedlog gradskog proračuna za 2020. godinu, podnijele smo sedam amandmana vrijednih ukupno 44 milijuna kuna.

Za poticanje razvoja gospodarstva tražile smo 15 milijuna kn i to za subvencije poduzetnicima i obrtnicima te za poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja. Godine 2021. započinje novo sedmogodišnje proračunsko razdoblje s novim natječajima za novac iz EU fondova. Kako bi Grad Slavonski Brod spremno dočekao raspisivanje novih natječaja, tražile smo četiri milijuna kn za izradu gradskih strategija razvoja koje su preduvjet za uspješno korištenje EU fondova. Među njima se po važnosti ističe Strategija pametne specijalizacije brodskog gospodarstva koja bi definirala smjer gospodarskog razvoja grada. Za projektiranje projekata ključnih za razvoj grada tražile smo deset milijuna kn. Ti projekti su Sveučilišni kampus, Tehnološki park, centri kompetencije te Inkubator za kulturne i kreativne industrije. Navedeni projekti izravno su u funkciji gospodarskog razvoja grada i otvaranja novih radnih mjesta. Za digitalizaciju rada Gradske uprave tražile smo dva milijuna kn. Za kupnju programa koji bi građanima omogućio potpuni uvid u trošenje novca iz gradskog proračuna tražile smo 150 tisuća kuna, s ciljem da građanima omogućimo javno raskrinkavanje rasipništva i klijentelizma u gradskoj javnoj nabavi. Mjesni odbori iz gradskog proračuna ne dobivaju novac za ulaganja u komunalnu infrastrukturu te za druge društvene potrebe. Zbog toga smo tražile šest milijuna kn za mjesne odbore. Taj novac bi se dijelio mjesnim odborima na osnovu kriterija broja stanovnika i razvijenosti komunalne infrastrukture, a Vijeća mjesnih odbora bi samostalno odlučivala na što će ga potrošiti. Za sufinanciranje izgradnje nove OŠ “Milan Amruš“ tražile smo 6.3 milijuna kn jer u državnom proračunu nisu osigurana dostatna sredstva, a gradnja svih takvih škola u Hrvatskoj sufinancirala se iz gradskih proračuna. Za rješavanje problema OŠ “I.G.Kovačić“, s nedostatkom prostora i dotrajalim krovom tražile smo 150.000 kn za projektiranje dogradnje drugog kata. Zbog teške socijalne situacije u gradu za osnivanje i rad socijalne samoposluge, pod vodstvom Crvenog križa, tražile smo 500.000 kn, s ciljem da pomognemo ljudima koji nemaju dovoljno za život.

Gradski vijećnici iz redova gradonačelnikove političke stranke i SDP-a odbacili su sve naše prijedloge. Predsjednik Gradskog vijeća odbio je pročitati obrazloženja naših prijedloga na sjednici. Da su prihvatili naše prijedloge Slavonski Brod postao bi grad velikih pozitivnih promjena i krenuo bi u sasvim jednom novom, razvojnom smjeru.

14 comments

Skip to comment form

 1. Kratko i britko. Ovaj put nisu izravno spomenule gradonačelnika Dusparu, ali svi koji su završili osam razreda škole znaju da je on najodgovornija osoba za sve što se događa i ne događa u Slavonskom Brodu.

  1. To im najviše zamjeram – da nisu istaknule Dusparino ime. Čovjek vlada preko desetljeće ovim gradom i treba ga prikazati kao prvog i ogdgovornog za poziciju Broda na ljestivci neuspješnih.

 2. Važno je da stoka sitnog zuba glasa za Dusparu u Brodu i HDZ u županiji, i to bez svijesti da su slijedeći na redu za odlazak trbuhom za kruhom.

 3. Argumentacija je ubitačna. Izdvajam: “Za digitalizaciju rada Gradske uprave tražile smo dva milijuna kn. Za kupnju programa koji bi građanima omogućio potpuni uvid u trošenje novca iz gradskog proračuna tražile smo 150 tisuća kuna, s ciljem da građanima omogućimo javno raskrinkavanje rasipništva i klijentelizma u gradskoj javnoj nabavi.”

  Sve je jasno. Netko, a zna se tko, ima koristi od neuvida građana.

 4. U posljednjem pasusu priopćenja ne ističe seni ime Stribora Valente, predsjednika GV-a. Stribore, pa ti moraš znati da o tebi esdepeovi misle sva najgore, gazda babao ti se podsmijava koliko si mu podložnički nastrojen,

 5. Veliko poštovanje u ime Brođana koji žele boljitak svom gradu, želim iskazati nezavisnim vijećnicama. Jedina je to oporba bahatom babi koji gradsku kasu doživljava kao švedski stol.

 6. Drage nezavisne vijećnice, ali mi sve ovo znamo iz pisanja naših brodskih novinara koji su se pretrgli pišući o tome. Vi ste samo prepisale njihove hrabre radove i podržale novinarsku nezavisnost i veliko znanje o tom kako funkcioniraju gradska uprava i javna poduzeća. Što bi mi bez njih,tih velikih svjetionika slobodne misli?

 7. Bitno je da se Duspi hvali Pobeljama za transparentnost proračuna.
  Kad je tako transparentan neka prikaže i koliko je otprrmnina do sada isplatio ljudima koje je šutnuo na ulicu, kao i troškove odvjetnika koji zastupaju Grad, a ima ih hvala Bogu i iz Sl. Broda i iz Zagreba……

 8. Vjerujem ovim licima! Ne vjerujem prvom čovjeku Broda koji je zaposlio svog sina, a mirno gleda kako sinovi sugrađana odle u Irsku.

  1. Strpljenja! Doći će vrijeme kad će i njegova djeca bježati, doduše ne trbuhom za kruhom, ali bježat će. Pravda je spora, ali dostižna.

 9. Razumljivo je da ce svatko pomoći svojoj djeci i zbrinuti ih najbolje što može…
  Ali on ih ima petero!!! Jbt, …
  Prvo je gradskim novcem počastio fakultet u Osijeku gdje su mu šampioni studirali. Onda su jednog vadili iz “marice” kada su ga privodili u pijanoj ulici jer je pravio nered. Ča je komentirao policajcu: “znas ti tko je moj tata?”
  Onda u vatrogasce… Potvrde o nekažnjavanju nije bilo čime ispuniti jer je tata sve sredio na vrijeme.
  Jedan sin gradi kuću na placevima za mlade obitelji.
  Što je sa stanom u Osijeku, kućom u Žeravcu?
  Mijićevi pričaju da je pravi slatkiš za oči.
  Što je sa vikendicom u brdu?? Dovlači se građevinski materijal a zona je zelenog pojasa.
  Tcc tcc. Mirko, Mirko…
  I tako ćeš još 5 puta jer svojim primjerom nećeš baš imati poštenu djecu.
  Na prvom si pao…

  1. Ma bravo za Mirka samo on i njegova obitelj trebaju živjeti i raditi, a ostali marš van…..
   Jedno veliko FUJ..

 10. @miroljubipiu, ma nije Mirko takav. On je siroma, al vole da živi.

  Zna li on kad prolazi pored suradnika, sugrađan i ostalih “su” da ga gledaju kao poštenjačinu? Mirko, poštenjačina si i drugi ti zavide!

 11. Kod svake smjene i preuzimanja vlasti, najbitnije je napraviti inventuru imovine. Kad Slavica preuzme vlast u Brodu, treba se napraviti inventura, tj. popis zatečenih sredsava i imovine Broda da se zna od kuda se kreće. Pa to je abeceda i osnovna poslovna norma u poslovanju i zakonima – popis zatečenog stanja. Znači, kad Slavica bude gradonačelnica, bitno je znati:

  Broj stanovnika Slavonskog Broda
  Stanovnici po dobi i spolu
  Struktura stanovništva po zaposlenosti: zaposleni u realnom ili javnom sektoru, učenici i studenti, umirovljenici, nezaposleni, zaposleni u inozemstvu
  Prihodi stanovnika i vrste prihoda, recimo – uhljebljeni direktor komunalnog gradskog poduzeća – mjesečna bruto plaća 50-100000 kuna, Đurin radnik bruto plaća 5000 kuna, radnički penzioner s 40 godina staža penzija 2400 kuna, lažnnjak s lažnom invalidnošću penzija 11000 kuna na više itd.

  Onda, popis brodske financijske imovine na gradskim žiro računima, blagajnama i džepovima, onda materijalna imovina – zgrade, prostori, livade, javne površine i drugo, ukratko – napraviti bilancu i stanje i snagu grada Slavonskog Broda kod preuzimanja vlasti i javno ju objaviti i vidjeti jesmo li u plusu ili nas je zadužilo i ostavilo dugove i svoje pozapošljavanje uhljebe po gradu. Pa inventura je abeceda svakog početka i novog ustroja.

  “S namjerom da pokrenemo pozitivne promjene u Slavonskom Brodu, na prijedlog gradskog proračuna za 2020. godinu, podnijele smo sedam amandmana vrijednih ukupno 44 milijuna kuna.
  Gradski vijećnici iz redova gradonačelnikove političke stranke i SDP-a odbacili su sve naše prijedloge. ”

  Odmah maknuti te rukodizače za lovu i ukinuti vijećničke naknade.

  Tek kad se maknu paradni vlastodršci, plemenski uhljebi i uvijek isti cirkulirajući gradski paraziti profiteri na porezima i haračima i stvore uvjeti za grad jednakih šansi svih građana i zamjeni postojeći ozakonjeni mafijaški sistem lopovluka novom pravednošću, proces iseljavanja se može obrnuti i grad se početi puniti stanovništvom i postati kozmopolitski civilizirani grad kao ovi u koje masovno iseljavaju Brođani, a ne odumiruće mafijino leno kao što jest.

Odgovori