Prilog o Slavonskom Brodu na HRT: Dvojica lokalnih glumaca koji glume život simboliziraju brodsku pozitivu

LabirintU četvrtak, 26. veljače, Slavonski Brod se našao u Labirintu, mozaičnoj reportažno-političkoj emisiji HRT-a. Sugeriram da otvorite link i pronađete prilog koji započinje u 31,40 minuti. Kratko traje i brzo ćete ga odgledati. Dok je trajao sin mi je dovikivao: „Vidi tata, Bvod je na tejeviziji“.

Dakle, Slavonski Brod posjetio je ugledni hrtov novinar-urednik Petar Štefanić i napravio površan snimak grada, zbirku tv-konstatacija o kojoj pjeva svaki malo pametniji brodski vrabac. Suočen sa stagnacijom i propadanjem urbaniteta, sporta, kulture i industrije, u nijednom trenutku nije se zapitao „zašto“ je Brod postao olupina. Ono što je najporaznije, to se nisu zapitali ni njegovi sugovornici. A kad nema pitanja, odgovora pogotovo nema. Ništa što su Štefanićevi vodiči Tomislav Goll, Božidar Krajnović i Dalibor Vašarević rekli nije laž, ali je daleko od pune, jasne i nedvosmislene istine. Možda je najbolje njihovo lamentiranje nazvati nenamjernim poluistinama koje niti smrde niti mirišu. Nikada ova trojica, osim m o ž d a satiričara Božidara Krajnovića, nisu ni pomišljali kao novinari i aktivisti zatražiti i dati mišljenje o tome kako industrijsko središte može postati mjesto bez ikakve perspektive za mlade, mjesto koje simboliziraju dvojica provincijskih glumaca (vidjeti kraj priloga!) koji ne žive, nego snimaju film o tome kako treba živjeti i dijele ostalima moralno-radne lekcije. Nikada se Štefanićevi domaćini nisu pitali o uzrocima propadanja, a pozvani su nešto reči o tome. Spominjati pozitivan primjer grada Zadra i Kalmetu, a ne izgovoriti kao kontru ime Dusparino i Marušićevo, čisti je kompromiserski kukavičluk. Uostalom, Božidar Krajnović to je i priznao- da je nemoćan.

Vrhunac priče o Brodu bila je konstatacija, od koje sam umalo upao sa stolice i naudio sinu, da Slavonija nije potpuno ravna i da u blizini Broda ima vinograda. Isfurani, nenadahnuti dijelovi o korzu, budalaštine o porijeklu kravate, Oliću i Mandžukiću i dalekom Bosanskom Brodu punom ćevapa, skretali su pažnju zabrinutih Brođana na već spomenuto „zašto“. Dobro, Tomislave, Božidare, Dalibore – ZAŠTO se sve to dogodilo? Tko je odgovoran? Tko je zajebao stvar? Trebali ste to jasno i glasno reči Brođanima i cijeloj Hrvatskoj!!!

Prilog o Brodu u tv primetime-u u kome se spominju povijest Broda, onečišćenje zraka, sport, a da konzultanti nisu Peter Tot-Đerđ, Toldi i Stribor Uzelac, već su to kolege zaposlenika HRT-a Silvija Stilinovića i Višnje Ružojčić, koji su Štefaniću, za pretpostaviti je, sugerirali njihov izbor – čista je smijurija, pretpostavka za bezazlenu soft kritiku i brzinsko portretiranje grada u boji, a stvarnost je čista sepija. Štefaniću, lako je tako!

 

11 comments

Skip to comment form

 1. Zašto je Brod olupina? ZNA SE!

  Šareni prilog u koji je zbombana hrpetina “dokaza” da se Brod promijenio, bez navođenja ijednog uzroka. Zaborav, nesposobnost informatora, tv format koji mora i zabaviti…

 2. Je li Goll kao predstavnik invalida čak i u Europi, njihov daleko glas ukazao na flagrantno kršenje Ustava po kojemu neki invalidi imaju sve, a neki nemaju ništa?

  1. Pitaš, a znaš da nije. Za ljubav treba imat dušu, a za inicijativnost muda.

 3. Borba civilnih invalida je, izgleda, gerilski tip ratovanja, zaskoči sistem iz vlastitog žbuna, pokupi koliko možeš, i vrati se u svoj žbun, ne šireći frontu na jednaka prava svih pravih invalida. A i nije lako pravim civilnim invalidima boriti se protiv lažnih vojnih, kad lažnjaka ima i u njihovim redovima. Kad će konačno ti silni lažni civilni i vojni invalidi koji su si kupili privilegije i dobrano nagrizli sustav i zagorčali život svima, dolijati? I još kažu borimo se za svoja prava, jebote kolko nas ima!

 4. gledao sam ali postavljam pitanje zašto se čudimo netko ih je doveo i postavio i oni su iz svojim intelektualnih mogučnosti izvukli maximum

  1. Božidar K. je maskota Broda i on je opravdao očekivanja. Samo pogriješio je, jer esedepejci i hadezejci ne peku janje, nego prave fiš, pa se dogovaraju o podjeli vodnog plijena.

 5. Govoriti o čistom zraku i prekosavskoj rafineriji, a zaobići starog vuka Petera Tot-Đeređa je tehnička greška, Brođani znaju tko je najzaslužniji za podizanje tog problema s isključivo lokalnog na državnu i međudržavnu razinu.

 6. Zašto “zašto”? Kad bi odgovor (“zbog koga i zbog čega) narušio njihove pozicije.

 7. lamza djete skup hdz na bsk stadionu 1990 govorio tuđman

 8. Da.Apsolutno se slazem.Bez ideje ,prilog da popuni prazne minute emisije,prilog iskamcen mozda nekum privatnim.poznanstvom po principu daj dodji snimi malo Brod.Radio pozdravljam jer dosadasnja ponuda je u najmanju ruku bila ocajna pa je ovo jedno ipak kakvo takvo osvjezenje.Naravno bio je to i defile privatnih interesa nekoga ko nema niti kvalitetu niti znanje ima samo frajerski gard i sluh za fraze i floskule pri tome zaboravljajuci osnovna gramaticka pravila.Dovoljno je ubaciti red srcedrapateljstva,red emocija jer ljudi to vole,i naravno baviti se necim totalno trivijalnim i zapravo glupim i nanjusiti dobru lovu ni za sto.

  1. DrFinka, neumoljivo točno. Treba ubaciti i riječ “prosječnost”, pa da se u potpunosti okarakterizira provincijalne dosege.

Odgovori