Podsjetnik: Ni med drvećem ni pravice

Lako je šetačima pronaći ljepotu u magnoliji koja se desetljećima razmeće na slavonskobrodskom korzu – šetalištu koje je izgubilo svoje nekadašnje okupljališne čari i na kome se vrtložila mladenačka energija. Pa čak i kad nas iznenadno preplavi resantiman, probuđen baš u njezinoj blizini, slatkasta ljepota ovog ukrasnog stabla ostaje neupitna, odvojena od prožimajuće boli i želje da se osvetimo. Prema stotinama drugih drveća u parkovima ili prema onima koja u drvoredu rastu između kolnika i nogostupa, natkriljujući oba projektirana pravca po kojima se krećemo pješke ili u vozilima, uglavnom nemamo stav niti ih vidimo kao lijepe, privlačne, važne. Pored njih neuglednih prolazimo bez poštovanja i divljenja. Vidimo ih kao dio zelene fronte, kao obranu pred vratnicama naših pluća, kao deindividualiziranu masu što stoji u redu za šišanje brutalnim škarama komunalnih službi koje brinu za nesmetan prolaz autobusa.

Naravno, u betonskoj džungli grada postoji naše osobno drveće za koje smo vezani, koje smo uočili i usvojili kao živa bića koja nas svojom manifestacijom postojanosti i snage štite i koja mi branimo svojim pogledima. Pored njih zastajemo s potrebom da se suočimo s prolaznošću, ali i slavljenjem zajedničke etape trajanja.  Njihova magična mirnoća i mudrost saveznik nam je u ponovnom povezivanju sa svijetom prirode od kojeg smo se odvojili.

Glamurozna magnolija zaziva predodžbu o licitarskom srcu na štandu sa slatkišima, ona je svačija, jer opčinjava opsesivnim nuđenjem očitosti. A naše grubo, veliko, staro drvo koje pruža hlad i sjenu, slama našu bahatost, izaziva poniznost, uznemirava, ne zataškava… snaži. A to su različite, kontrasne reputacije. Isto kao kod ljudi.

6 comments

Skip to comment form

  • Goli on 22.03.2020 at 07:49

  Poetično. Metaforično.

 1. Ovo pandemijsk proljeće drveće će ostati neprimjećeno. A možda i lipe.

  1. Jedino će mirisi podsjećati.

 2. Za sladokusce, za one koji među drvećem imaju prijatelje.

 3. Du auch, potpisujem

  • Maki on 23.03.2020 at 08:08

  Magnoliju nema tko da gleda! Njoj svejedno!

Odgovori