Podsjetnik: Neboder u Brodu kao da je iz predgrađa Damaska ili Aleppa

Na uglu slavonskobrodske Vukovarske avenije i Pilareve ulice, odavno je posađen vitki neboder od/s osam katova, ako sam ih dobro prebrojao, socijalističko građevinsko dijete, ondašnja arhitektonska dika. Ustvari, neboderi su zgrade koje, u pravilu, imaju više od osam katova. Ali, ne treba biti sitničav, ako se želi pohvaliti da ih Slavonski Brod, zajedno s njim, ima ukupno četiri, ako sam ih dobro prebrojao. Ovaj, snimljen iz Pilareve ulice, po tome kako je održavana njegova fasada, može se nazvati i novodemokratskim gradskim kopiletom. Ne zna se ni tko mu je otac ni tko majka kako tepamo najodgovornijim osobama za njegovo održavanje.

Nije sramota samu zgradu što je neodržavana, nego je to sramota stanara i grada Broda, onih koji bi se trebali brinuti da ovako velike, reprezentativne zgrade pristojno, uredno i dotjerano izgledaju. A neboder koji zbog svoje voluminozne uočljivosti nikako ne može pobjeći od očiju Brođana i svih prolaznika koji dolaze iz pravca oba kolodvora, ili se vraćaju prema njima, i od očiju turista, jer Brod je istaknuto turističko mjesto – ako je sudti po njegovoj vanjštini, trebao bi natjerati crvenilo u debele, pođonjene obraze spomenutih, zastidjeti ih toliko da se napokon late njegovog proljepšavanja. Može se to, jer nije Brod predgrađe Damaska ili Alepa u kojima traju borbe za oslobađenje, mada tako mjestimično izgleda

Čini se da se održavanje fasade nije dogodilo nikada, od samog puštanja na korištenje stanarima. Ružnoća je vidljiva. Nebriga je očita. Decenijska. Zajedničko održavanje kao da ne postoji. Kad se pogledima otvori sramotan izgled nebodera, odsustvo nadzora nad vanjskim slojem vanjskih zidova, mnogi, skloni uočavanju simbola u svemu što vide, pomisle da se radi o prenesenom značenju za brodsku kulturnu zapuštenost. Neboder kao da simbolizira svu neprivlačnost brodske samoprezentacije. Njegova očerupanost a la gigantska roda instalirana ispred željezničkog kolodvora kao da govori: ostavite svaku nadu vi koji u Brod ulazite – ovo je priprosti, besperspektivni grad u koji dolaze izbjeglice, a odlaze njegovi stanovnici biti izbjeglice. Neboder je, poput kakvog onemoćalog diva, podsjetnik na flagrantno zanemarivanje pojedinaca prepuštenih neodgovornoj volji odgovornih odnosno nevolji predestinacije.

 

sbperiskop

 

 

15 comments

Skip to comment form

 1. Ako posao uređenja nebodera dobije tvrtka koja inače radi sve takve poslove, možda neboder postane kao i ostale brodske zgrade.

 2. Krivo je more.

 3. Simbolično. Kakav je ovaj neboder izvana, takav je cijeli grad Brod iznutra.

 4. Zaista strašno. Zapušteno, estetski vrijeđa oko promatrača, asocira na gradsku vlast, ali i na stanare kretene. Tko se brine o zajedničkom održavanju?

 5. Kožna bolest ponekad je poremećaj zbog bolesti cijelog organizma.

 6. Slično ruglo nalazi se na uglu Gupčeve ulice i Ulice petra Krešimira IV. Daj gradonačelniče poduzmi nešto!

 7. Svaki grad ima svoga lera…

  Tko je vlasnik nebodera?

 8. Pretpostavljam da tu nije riječ samo o nemaru Grada i stanara, makar je to sigurno velik uzrok ovakvog stanja, nego i o neizainteresiranosti upravitelja zgrade.

  Nažalost upravitelji zgrade zakonom su zaštićeni, nizašto nisu odgovorni, a nisu ni stimulirani da nešto urade, a slobodno mogu uživati u jednom dijelu pričuve.

  Ako netko nešto radi i organizira, to su neki od predstavnika zgrada. No njih isti Zakon ne štiti, a ni lokalna zajednica, ali ni država ne podržava! .

 9. Ima stanara koji su naućili dobiti, od samog stana do ostalog. Oni stanari koji skupo otplaćuju kredit za krletku u zraku, sigurno bi platili i uređenje fasade. Uz pomoć države, fondova, grada ili gdje već upadnu u povlasticu za uređenje.

  Osnovni problem je tko je predstavnik stanara, koji za nagradu ne plaća pričuvu, a koji bi trebao biti barem malo sposoban.

  1. Je li to istina ili nije, saznat nećemo, jer svi su poprimili Dusparinu naviku da ignorira javnost.

 10. Uočio sam važnu tvrdnju- da je Brod turistički grad. Duspara i gradonačelnik Dubrovnika imaju o čemu razgovarati.

 11. Po kojem principu su obnovljene fasade na tri nebodera na Korzu? Po tom istom modelu i “mali neboder” treba obnoviti. Nisam stručnjak ali sam sigurna da grad može i treba donijeti odluka ili povući sredstva iz EU. U svakom slučaju grad!!!

 12. Fasada se treba platiti novcima iz pričuve. Tj. ako su stanari vlasnici onda oni snose troskove.
  Ali prostor parkirališta oko nebodera (malih i velikih nebodera) je u vlasništvu grada i to šerif treba urediti, proširiti itd.
  Da su neboderi kod njega u naselju bili bi riješeni svi problemi.

  1. To je jasno. Ali, kako natjerati stanare na tu investiciju? Za što je odlazio novac svih ovih godina?

   1. Trebalo bi najprije Zakon promjeniti… Već sam rekao da je Zakon nikakav i omogućuje svakave ‘pervezije’ sa pričuvom. Tako mislim da 25% automatski pripada upravitelju, neovisno radi li se što s novcima ili ne…

    Stanovnici mogu nešto preko predstavnika stanara pokrenuti. Možda i prema Fondu za zaštite okoliša! No sigurno je, Grad nikada neće ništa pokrenuti jer nije im to ni u opisu posla, ali ni u interesu! Sve to je već viđeno!

Odgovori