Otvoreno pismo nezavisnih vijećnica gradonačelniku i predsjedniku Gradskog vijeća Slavonskog Broda: Zašto grad Telekomu oprašta višemilijunski dug?

Na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj 8. svibnja 2020. godine, vijećnici i vijećnice iz redova vladajuće koalicije političkih stranaka Duspara Mirko – Nezavisna lista i SDP-a, te nezavisna vijećnica Emina Berbić Kolar, usvojili su Odluku o razrješenju međusobnih odnosa između Grada Slavonskog Broda i Hrvatskog Telekoma. Unatoč tome što, zbog bojkota, nismo sudjelovale na navedenoj sjednici Gradskog vijeća, detaljno smo proučile sadržaj i obrazloženje usvojene odluke. Smatramo da je usvojena odluka krajnje štetna za Grad Slavonski Brod, stoga imamo niz pitanja za Vas.

1. Ugovor o osnivanju prava služnosti na javnim površinama u vlasništvu Grada Slavonskog Broda, sklopljen između Grada Slavonskog Broda i Hrvatskog Telekoma, trajao je 12 godina. Usvojenom odlukom oprostili ste Hrvatskom Telekomu ugovornu obvezu plaćanja razlike naknade za prvih pet godina trajanja ugovora čime će Grad Slavonski Brod izgubiti prihod u iznosu od 3.250.000,00 kn. Zašto ste usvojenom odlukom oprostili Hrvatskom Telekomu dug za razliku naknade za prvih pet godina trajanja ugovora u iznosu od 3.250.000,00 kn?

2. Suprotno obrazloženju prijedloga odluke, usvojenom odlukom oslobodili ste Hrvatski Telekom obveze plaćanja godišnje naknade za 2019. godinu, u iznosu od 515.955,42 kn, čime će se ukupni iznos, izgubljenih prihoda za Grad Slavonski Brod, povećati na 3.765.955,42 kn. Zašto usvojenom odlukom niste obvezali Hrvatski Telekom na plaćanje godišnje naknade za 2019. godinu u iznosu od 515.955,42 kn?

3. U prvom članku usvojene odluke napisali ste da se Hrvatski Telekom obvezuje isplatiti Gradu Slavonskom Brodu naknadu za korištenje javne površine. Ovo je prijevara jer ovdje se ne radi o naknadi nego o razlici naknade, a to su dva različita pojma. Zašto ste u usvojenoj odluci napisali da se Hrvatski Telekom obvezuje Gradu Slavonskom Brodu isplatiti naknadu, a ne razliku naknade?

4. Pravna osnova za donošenje odluke je nepotpuno utvrđena. Zašto u pravnu osnovu za donošenje odluke nije naveden i Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima iako se ovdje radi o pravu služnosti?

5. U prvom članku usvojene odluke koristi se termin “korištenje javne površine“ iako se ovdje radi o pravu služnosti. Zašto u usvojenoj odluci koristite pogrešan termin i zašto niste precizno definirali što su to javne površine?

6. Iz sadržaja usvojene odluke nejasno je za što je točno Gradsko vijeće dalo gradonačelniku ovlast. Je li gradonačelnik, usvojenom odlukom, od Gradskog vijeća dobio ovlast za sklapanje ugovora s Hrvatskim Telekomom kojim bi se regulirala dosadašnja dugovanja Hrvatskog Telekoma prema Gradu Slavonskom Brodu ili za sklapanje potpuno novog ugovora kojim bi se regulirali dosadašnji, ali i budući poslovni odnosi između Grada Slavonskog Broda i Hrvatskog Telekoma?

7. Zašto gradski vijećnici i vijećnice uz materijale za sjednicu nisu dobili sadržaj Ugovora o osnivanju prava služnosti na javnim površinama, sklopljenog 18. prosinca 2008. godine između Grada Slavonskog Broda i Hrvatskog Telekoma, te zapisnik i materijale sa sastanka predstavnika Grada Slavonskog Broda i Hrvatskog Telekoma održanog 28. travnja 2020. godine?

8. Navedena odluka usvojena je po hitnom postupku, a u obrazloženju prijedloga odluke uopće nisu objašnjeni razlozi za donošenje odluke po hitnom postupku nego se samo usputno spominje “provođenje europskog projekta proširenja širokopojasnog interneta te buduće investicije Hrvatskog Telekoma na području Grada Slavonskog Broda“, a koje nam nikada niste predstavili. Donošenje odluke po hitnom postupku, bez preciznog objašnjenja koji su to osobito opravdani razlozi za donošenje odluke po hitnom postupku, izraz je opasne i nedemokratske samovolje. Zašto u obrazloženju odluke niste objasnili koji su to osobito opravdani razlozi za donošenje odluke po hitnom postupku?

9. Usvojena odluka donesena je po hitnom postupku, a gradonačelnik je prijedlog odluke Gradskom vijeću uputio tek osmi dan nakon održavanja sastanka predstavnika Grada Slavonskog Broda i Hrvatskog Telekoma. Zašto je gradonačelniku, i pravnicima zaposlenima u Gradskoj upravi, trebalo čak osam dana da napišu prijedlog odluke, s tri kratka članka i jednom stranicom teksta obrazloženja, ako je odluku trebalo usvojiti po hitnom postupku?

10. Člankom 53. Poslovnika Gradskog vijeća propisano je da je sastavni dio prijedloga za donošenje odluke, s nacrtom odluke, objašnjenje pojedinih odredbi koje sadrži prijedlog za donošenje odluke. U vašem obrazloženju prijedloga odluke uopće se ne objašnjavaju pojedine odredbe (tj. članci) odluke. Zašto predsjednik Gradskog vijeća nije, sukladno članku 41. Poslovnika Gradskog vijeća, utvrdio da prijedlog odluke nije sastavljen u skladu s odredbama Poslovnika te zatražio od predlagača (gradonačelnika) da uskladi prijedlog odluke s odredbama Poslovnika? Zašto u obrazloženju odluke nije objašnjeno kako se došlo do izračuna godišnje razlike naknade u iznosu od 650.000,00 kn? Zašto se usvojenom odlukom Hrvatski Telekom obvezuje na plaćanje razlike naknade samo za proteklih sedam godina, a ne za svih 12 godina trajanja ugovora? Zašto gradskim vijećnicima i vijećnicama niste, uz prijedlog odluke, dali i nacrt prijedloga “odgovarajućeg pravnog akta“ između Grada Slavonskog Broda i Hrvatskog Telekoma, za čije potpisivanje ste, od Gradskog vijeća, tražili ovlaštenje? Zašto u obrazloženju odluke niste precizno definirali koji su to “odgovarajući pravni akti“ za čije potpisivanje ste tražili ovlaštenje od Gradskog vijeća?

11. Člankom 3. usvojene odluke propisano je citiramo: “Ova odluka stupa na stupa sljedećeg dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Slavonskog Broda.“. Navedena pogreška, kao i svi ostali skandalozni propusti, prepisana je i javno objavljena u Službenom glasniku Grada Slavonskog Broda. Sve navedeno upućuje na zaključak da gradonačelnik, predsjednik Gradskog vijeća, i ostalih 12 gradskih vijećnika i vijećnica, nisu ni pročitali odluku koju su usvojili. Objasnite nam kako je moguće da nitko od Vas nije uočio navedene teške propuste i pogreške u tekstu odluke koju ste usvojili?

S poštovanjem,

nezavisne gradske vijećnice

Slavica Lemaić i Karmen Dizdar-Grgurević

25 comments

Skip to comment form

 1. Drage nezavisne vijećnice i što sad? Duspara i Valenta će vas izignorirati. Cijeli grad zna o kakvim se političarima i ljudima radi. Oni nemaju ni savjesti ni odgovornosti. Dakle, što slijedi? Otvorena su mnoga pitanja, očito je da se radi o sumnjivim poslovima. Vi, jednostvano na ovome morate jašiti. Ne dopustite im da misle i kažu ko šiša one glupače.

  1. Hadezenjare zanima kakv odnos Valenta ima prem Titu, a ne zanima ih kao Dusparin igrač koji pušta da se rade ovakvi sumnjivi propusti. KOJA SU TO GOVNA1

  2. Da žene, juriš!!!

 2. A koja je dobrobit za Grad? Što je Brod time dobio?

 3. Zanimljiva situacija.
  Telekom koji koristi javne ili privatne povrsine mora placati naknadu, sto je i logicno i normalno a u skladu sa zakonom. Pitanje je odlicno, a nadam se da ce se gradonacelnik udostojiti odgovoriti.
  Isto tako bih ovim putem upitao, zasto grad odnosno Toplina ne isplacuje naknadu zato korisnicima stana koji su se odvojili iz gradskog grijanja jer koristi njihov stambeni prostor, a znamo da je privatno vlasnistvo na sve moguce nacine zasticeno. Ne samo da koriste tudji prostor, nego im sramotno naplacuju odrzavanje tih istih cijevi, i to ne jeftino.

 4. Ne istjeraju li Lemaićka i Karmen ovo do kraja, neka prestanu sa svojim priopćenjima. Počinju već sada ličiti na EkoIntegral i Tota-Đarđ. Pričaju točno i istinito, ali pomaka nema. nije vrag da se politička borba protiv dusparizama i valentizama vodi samo ovako? Ima li načina da ih se istjera iz njihove jazbine i pokaže javnosti njihova nakaznost?

  1. Mariću, Ti kao svi ostali, tražite od Slavice i Karmen neka istraju! Dalje kažeš “Počinju već sada ličiti na EkoIntegral i Tota-Đarđ”…, valjda Tot-Đerđa(?).

   Molim te reci na koji način misliš da se one, pa i integralovci moraju ponašati? Nije dovoljno da oni, jedni i drugi ukazuju na probleme i traže rješenje od odgovorni.

   S tim da integralovci još su u specijalnijem položaju. Oni već skoro 10 godina ukazuju na problem brodskog zraka, a već više godine i na to: da institucije ne rade svoj posao, sve su ostavili stihiji… Jedni i drugi, pa i treći uporno ignoriraju sve njihove zahtjeve!

   1. I ti se još hvaliŠ valjda u ime aktivista ekologa št deset godina ne uspievajupomoći Brođanima? Slavica treba biti drukčija i ne ići njihovim stazama. Neka pozove u pomoć kriminaliste.

    1. Grey, ti uprno brkaš politiku i aktivizam, političku stranku, naročito ako je ona ujedno i vlast s običnim inicijativama i udrugama. Brkaš i njihovu odgovornost!

 5. Obratiti pažnju na br. 6. Mister UŠUR nastupa, jer je GV nesposobno, usrano, glupo, kretensko. Stidite se!

 6. Ovo je prilika da se Duspara uzdrma! Samo treba biti uporan. Ne dajte mu da diše! Osilio se!

 7. Kompetentno i politički angažirano. Nije li čudno da portal koji dobiva novac od grada, a zove se sbplus iliti Zovakov portal, nije prenio ovo priopćenje nezavisnih vijećnica Grdskog vijeća? Ako sad nije vidljiva sprega Duspare i Zovaka koji vodi tendenciozni portal, kada će i na čemu će? I to bi trebalo biti predmetom priopćenja. Ili, još bolje, zar ne bi trebalo o svemu obavijestiti medije i državne organe?
  U pravu su svi koji od Lemaićke i Grgurevićke traže da istraju.

 8. Njih dvojica se kurče. Rade ispod žita, a ispod žita nalazi se njihova mlohava kita.

 9. Uredniče, može li se dobiti ime i prezime svih vijećnika koji su “usvojili Odluku o razrješenju međusobnih odnosa između Grada Slavonskog Broda i Hrvatskog Telekoma”?

  1. Podržavam. To su veliki štetnici. Nije moguće da te seratore štiti imunitet?

 10. Ordinacija, nasim vijecnicama kao i Peteru ne trebamo samo dati podrsku, nego im i pomoci. Ako nikako drugacije onda barem svojim glasom na izborima

  1. Mislim da je to jako lijepo rečeno! Zaista, Brođani moraju početi graditi svoju Zajednicu, umjesto da se oslanjaju na ‘uvezene’ dekadentne klišeje!

 11. Duspara odstupi. Dosta je bilo mutnjave. Pročitan si od korica do korica kao pljesniva knjiga!

 12. Valenta se boji, jer ne zna i nije u prilici, ali Duspara se raspomamio. Što više ima muteži na koju Slavica i Karmen ukazuju, on je sve više na stavu ko ih jebe! Dok on ima svoj portal i svoj radio (za naše pare) nema zime. Halo Telekom, halo, čuješ li me, idemo dalje!

 13. Lemaićča, dolijao je. Guraj dalje!

 14. Odluka o kojoj se očituju nezavisne vijećnice je samo jedna u nizu problematičnih odluka GV, za koje se zna. A šta je sa onim Dusparinim čitaj Majetićkinim odlukama koje nama građanima nisu dostupne a po njima se troše golemi novci gradskog proračuna? Riječ je o tzv bagatelnoj nabavi u iznosima do 200.000 odnosno 500.000 kn, a za koje Duspara ne mora, a može, raspisivati javne natječaje i traženje najpovoljnijih ponuda. Dovoljno je pogledati imena projektanata, izvođača i nadzora na tablama gradilišta gdje je investitor grad Slav. Brod. Nalaze se dva do tri imena firmi i pojedinaca. Oni su očigledno pretplaćeni i vjerojatno preplaćeni za te poslove. Druškanu poručujem da Duspara neće odstupiti. Njega na idućim izborima može spriječiti jedan od tri razloga: zdravstveni razlozi, pravosuđe i građani neodabiranjem. Svatko neka odabere razlog koji mu se najviše sviđa.

  1. Biram pravosuđe!

 15. I ja biram pravosuđe,s time da njemu i njegovom krugu obitelji blokiraju nesrazmjernu imovinu, ukoliko je imaju. A našim vijećnicama sugeriram da pitanje iz naslova,zajedno sa otvorenim pismom upute DORHu. Mislim da ih na to obvezuje viječnićki status. Posebno me čudi ponašanje i stav “nezavisne” vijećnice Emine Berbić Kolar. Ona je doktorica znanosti(doktorirala je sa 36god) šefica na učiteljskom fakultetu i pitam šta joj to treba da se tako blamira.

 16. Btw,lista nezavisne vijećnice Slavice Lemaić ima dvije vijećnice u GV,a lista SDPa dva(2) vijećnika! Jeli to onaj SDP koji želi ” osvojiti” vlast na parlamentarnim izborima i dati premijera??? Ma dajte molim vas,to je neka zajebancija. Pa članovi seljačke radne zadruge su ozbiljniji od ovakvoga SDPa!!!

 17. Na kraju vijećnice pitaju vijećnike: “Objasnite nam kako je moguće da nitko od Vas nije uočio navedene teške propuste i pogreške u tekstu odluke koju ste usvojili?”

  Uočili su oni, ali ne smiju zucnuti, jer tako guzda hoće. Oni su vidjeli, ali nisu hajali. Okrenuli su svoje glavurde u stranu.

Odgovori