Opet povećane cijene u brodskom Domu za starije i nemoćne osobe – ukupno 20 posto ove godine.

Od prvog rujna, u Domu za starije i nemoćne osobe, Slavonski Brod, primjenjivat će se nove cijene smještaja i dodatnih usluga – povećane za deset posto. Odluku o povećanju cijena donijelo je Upravno vijeće Doma na svojoj 10. sjednici 4. srpnja 2019. godine.

Ovo je, potpuno neočekivano, i na veliko iznenađenje korisnika, drugo ovogodišnje, povećanje cijena, tako da ukupno poskupljenje u odnosu na 2018-u godinu iznosi 20 (dvadeset) posto.

Za prvo povećanje cijena u ožujku mjesecu većina korisnika i njihovih skrbnika saznala je putem oglasnih ploča i na blagajni prilikom plaćanja mjesečnih iznosa, a o ovom najnovijem stigla je skrbnicima obavijest poštom (iza 19. kolovoza), što predstavlja komunikacijski napredak. Na kraju Obavijesti ispisani su svi kojima je obavijest dostavljena.

Upućeni u kretanja cijena smještaja i dodatnih usluga odavno su primjetili izvjestan nesklad cijena u ovom domu i u privatnim domovima. U “državnom” Domu za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod (Ulica Kraljice Jelene 26, Slav, Brod) cijene su bile primjetno niže, a kvaliteta usluga primjetno viša, u odnosu na  privatne smještaje koji su se u Brodu namnožili kao gljive poslije kiše, u skladu s naraslim potrebama starije populacije. Zato je, izgleda, slavonskobrodski Dom za starije i nemoćne osobe odlučio sustići privatnike. Ili se radi o nečem drugom?

Stoga se postavlja niz pitanja oko posljednjeg, relativno visokog poskupljenja usluga.

 • Ako su cijene dosada bile preniske, u neskladu s troškovima smještaja, je li Dom, nekoliko godina unazad, bio u gubicima?
 • Što je konkretno utjecalo na skok cijena od osjetnih 20 posto?
 • Ima li Dom Plan štednje i smanjenja troškova?
 • Može li Dom u smislu socijalne pristojnosti ubuduće dati svojim korisnicima bilo kakvo obrazloženje za poskupljenje?
 • Može li ubuduće Dom obavijestiti javnost o svom poslovanju, uspjehu skrbi za starije, pa čak i o takvim sitnicama kao što su cijene?
 • Čemu se ubuduće mogu nadati korisnici koji su u Dom smješteni upravo zbog prihvatljivih cijena koje nisu u kontaktu s nebeskim visinama kao u privatnim domovima?
 • Hoće li se u Domu zadržati postojeći kvalitet usluga ili će se, zahvaljujući višim cijenama, povećati?

Ističemo da se radi o ustanovi koja svoj posao obavlja u skladu sa zahtjevima struke, s empatijom prema nemoćnim i jadnim ljudima, izuzetno kvalitetno, s poslovodstvom koje garantira puno provođenje gerontološke skrbi. Zato bi bilo dobro dobiti odgovore odgovornih na postavljena pitanja, prvenstveno zbog starijih i nemoćnih korisnika

DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE – SLAVONSKI BROD

10 comments

Skip to comment form

 1. Slijedi reakcija stanara doma. Za inat će pojesti dnevno koricu kruha više. Oni koji mogu do kupatila puštat će više puta vodu više puta nakon velike nužde. Neće šutjeti osoblju dok se obrecava na njih. Gledat će televiziju u sobama do kasno u noć, do 21 sat. Zamolit će skrbnike da im napišu parole iznad kreveta: “Ja sam ljudsko biće, ne rasteži me, ne oštećuj me!”

 2. Nadam se da će odgovoriti, jer vrlo, vrlo je neobično povećavati cijene smještaja, a da nisu poskupili voda, struja, plina. Što je poskupilo? Vi u Domu ne budite kao gradonačelnik Duspara koji ignorira pitanja vijećnika preko medija, a kad postave na GV, onda ih uz pomoć valente maltretira.

 3. Ovo je stvarno jedinstven slučaj. Kao da Hrvatsku trese inflacija. No, sve će se pojasniti kad ravnateljica odgovori na pitanja.

 4. Najvjerojatnije da su cijene povećane kako bi se povećale plaće zaposlenika koji navodno dosta odlaze iz Doma.

 5. U ovom gradu depresije i banana državi, sve prolazi kako se kome nadigne a korisnici dovedeni pred svršen čin nemaju izlaza i moraju platiti koliko god ovi traže.

 6. Koji ste vi naivci. Neće se ni počešati. Neka svi budu sretni ako do kraja godine ne digu cijene za još deset posto- bez obrazložanja. Obrazloženje se zna- rasle su mirovine za 20 posto!

  1. Slažem se s tobom. Odgovoriti javnosti neće na pitanja. Kome se ne sviđa neka isprdi van u privatni dom. Mogu i kako i dokle hoće.

 7. Tko ste vi da postvaljate pitanja? Tko ste vi da očekujete odgovore? A korisnici neka šute i čekaju suhu pelenu.

 8. Sve su to učenici gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Duspare koji ne poštuje javnost!

  1. A mogli su lijepo odgovoriti i pokazati se pristojnima. Čini se da ih je Lukić pretjerano ishvalio, jer radi se o neodgojenosti. Možda… jao zbog toga nejači u domu.

Odgovori