Nacionalni forum Slavonski Brod: Okanite se prebojavanja biciklističkih staza i poduplavanja direktorskih mjesta, skupih vatrometa i drugih nepotrebnih troškova jer ti novci se mogu uložiti u razvoj našeg grada

slavica lemaicDanas je na konferenciji za novinare koordinatorica Nacionalnog foruma za Slavonski Brod i Brodsko posavsku županiju Slavica Lemaić komentirala polugodišnja izvješća gradonačelnika, gradskih poduzeća i gradskih ustanova koja će se naći na Dnevnom redu Gradskog vijeća Slavonskoga Broda u ponedjeljak 15. rujna ove godine. Njenu izjavu vam dostavljamo u cijelosti.

„Izvješća koja će u ponedjeljak na Gradskom vijeću Slavonskog Broda podnijeti gradonačelnik, gradska poduzeća i gradske ustanove pokazuju da kod ključnih navedenih institucija vlada površnost, nesposobnost i nedovoljna edukativnost te krajnji nedostatak vizije i osjećaja za kvalitetan, a u njihovom slučaju ikakav razvoj Slavonskog Broda.

Izvješće gradonačelnika Mirka Duspare pokazuje da smo u prvom polugodištu ove godine krpali ceste, razbacivali tucanik i više puta bojali biciklističke staze. Imamo i određene radove na nekim školama i vrtićima, i eksperimentalne faze u uštedama javne rasvjete. I to je sve. Za grad Slavonski Brod premalo i apsolutno nerazvojno. Opet moramo posegnuti za primjerima gradova u bližem okruženju koji bespovratnim sredstvima raznih fondova izgrađuju škole, vrtiće ,obnavljaju i dograđuju nogometne stadione i sportsko rekreacione centre, zatim multimedijalne centre, poduzetničke inkubatore, industrijske zone, uređuju nerazvrstane ceste, izgrađuju vodovode i kanalizacije, vrše aglomeracije u vrijednostima u iznosima desetaka i desetaka milijuna eura, građani skoro besplatno obnavljaju fasade,mijenjaju stolarije, krovove i instalacije svojih obiteljskih kuća i to rade gradovi s višestruko manjim proračunima.

Grad Brod je očito u svojevrsnoj samoizolaciji . U pogledu korištenja besplatnih novaca, kod nas padne koja kap, a Brođani plaćaju punu čašu u vidu participacije za članstvo u Europskoj uniji porezima i drugim davanjima u državnu blagajnu.
Sve ovo vodi do jedinog zaključka kako čelni ljudi Grada nemaju ni volje, ni znanja, ni namjere da Brođanima olakšaju život te potaknu gospodarstvo putem investicijskih ulaganja, otvore nova radna mjesta i okrenu Grad prema sveobuhvatnom razvoju.

Ono što je još važno za naglasiti je upravo to da Gradska uprava nije u stanju pratiti ni rad vlastitih ustanova zaduženih za razvoj grada nego im taj posao još više otežava.

Izvješća Razvojne agencije i Brodina koji bi trebali biti nositelji aktivnosti vezanih uz povlačenje bespovratnih sredstava Europske unije pokazuju da u Brod takvi novci neće doći, a niti su na vidiku.

Naime, iz Izvješća Razvojne agencije, na dvanaestoj stranici piše kako realizacija projekata čeka ulazak Hrvatske u Europsku uniju (!?).

Ovim putem ih pozivam da iako ni sami nisu svjesni što im piše u izvješćima neka ih još jednom pomno pročitaju i isprave sve ono što ih u ovom trenutku čini neozbiljnim i neprofesionalnim.

Osim prepisivanja neozbiljnih rečenica imamo i prepisivanja projekata iz 2013. u 2014. što daje privid kako se nešto radi, a ne radi ništa ili skoro ništa.

Ni ostale gradske tvrtke, Vodovod, Brod plin, Komunalac dovoljno ne usmjeravaju svoju pažnju ka bespovratnim sredstvima Europske unije već se za nove investicije zadužuju kod poslovnih banaka.

Sve u svemu iz svih proučenih izvješća dolazimo do zaključka i apela Gradskoj upravi da se ozbiljno prihvate konkretnog posla, realizaciji , pripremi te osiguranju financija za tehničke dokumentacije za nove natječaje koji će uslijediti krajem ove godine i tijekom iduće kako bi Razvojna agencija, Gradska poduzeća i ustanove, ali i privatne tvrtke i obrti, udruge, kao i sami građani dobili priliku aplicirati svoje ideje i projekte te na taj način pokrenuti investicijski ciklus. Okanite se prebojavanja biciklističkih staza i poduplavanja direktorskih mjesta, skupih vatrometa i drugih nepotrebnih troškova jer ti novci se mogu uložiti u razvoj našeg Grada.“
Odjel za odnose s javnošću NF SB

U Slavonskom Brodu, dana 11.rujna 2014.

 

5 comments

Skip to comment form

 1. Svakog dana mogla bi se održati konferencija za tisak koliko ima problema u BPŽ i Brodu. Nesposobnost, neinventivnost i neaktivnost tamo caruju. Paraziti.

 2. Slavice o vama se priča po cijelom gradu. Vaša aktivnost je upravo proporcionalna s nektivnošuć hadezea i esdepea.

 3. “Naime, iz Izvješća Razvojne agencije, na dvanaestoj stranici piše kako realizacija projekata čeka ulazak Hrvatske u Europsku uniju (!?).”

  Kod svih koji dolaze na GV je tako. Prepisivačina. Resavska škola. Samo ovo kod Razvojne agencije je drastično!. I nije ih ni stid ni sram. Bijednici! Uzimate kruh onima koji bi radili i zaradili za grad.

 4. Draga Slavice, stvarno ste hrabri kada govorite istinu ! Da radite u gradskoj upravi za izricanje vlastitte misli ili istine već bi dobili upozorenje , poslali bi Vas na sud ili bi gospodična gradonačelnica’ iz Bartolovaca podigla tužbu protiv Vas i to kod Rimac Perić odvjetničkog ureda iz Zagreba, jer oni zastupaju interese grada, naravno na trošak gradskog proračuna ili možda kao za svoje privatne tužbe preko razvojne agencije! ha ha …. Sretni ste što niste tamo pa uživajmo u Vašoj istinitosti da izreknete ono što svi vidimo.
  p.s. sada očekujemo da gradski portal sb+ hitno nešto napiše protiv ŽBP.

 5. Priznajem da dobro ne vidim…dali od rođenja ili sluđen tolikom količinom priopčenja komentirao sam nešto s ovim vezanim na onom članku o školi u ruščici… Taaaaako ti je to kad se netko malo malo javlja i priopčenjem…..
  Glas vapijuče u močvari…da parafraziram Bibliju….
  Kad naš Brod tone tone a Slavičina zvona zvone….
  Susret s realnošću otrijezni i najpijanije, poslje terevenki s europarlamentarcem vrijeme je za terevenke s oftamologom…. Sve je to lipo i sjajno…..kako mi spočitnu jedan od kometatora voluntaristički…. Dobra volja je tu al otkud novac???? Vrime je da se suočimo sa stvarnošću….živimo u propaloj državi prepunoj lopina i dupelizaca, na granici sa zemljom za koju se nezna hoće li se raspasti do kraja ili će buknuti novi masakr…. Objektivno, u banani smo i više je kritičara nego radnika i dok se novac iz Zagreba do Broda dovuće….već je oglodan, podjeljen, obečan…..Tražimo rješenja…dijagnoza je odavno postavljena…. Pitanje je dali sve ovo što Slavica radi cjeni njen šef….Oftamolog Gabrić…Već je duže vrime u politici nije naučila da je prerano počela s radom…radi se zadnja godina pred izbore, tko će se ovog sječati tamo 2017-te???. Poštujem njen trud i nebih volio da se opet mora trijezniti..(figurativno kazano)…..

Odgovori