Ivan Šeremet: Baš me briga živim kao ćuko…

Tvrđava Brod – Udruga za suvremenu umjetnost osnovana je u veljači ove godine i članovi su: Lucija Lebić, Melita Kravat, Zlatko Kozina, Danijel Soldo, Josip Lebić, Damir Fajdetić, Krunoslav Gruičić, Zoran Hrkač, Mladen Lovrić, Ivan Šeremet.

Na natječaj M.K.R.H. participirali smo s projektom za pet izložaba: (Studenti Os. Akademije, Predrag Pavić, Ante Rašić, Tomislav Brajnović, Brodska recentna umjetnost).

Ministarstvo je prihvatilo taj godišnji program i dodijelilo nam određena sredstva koja mogu poslužiti kao inicijalna, kako to komisija predviđa.

S istim smo programom participirali i na gradski natječaj, s dodatkom – mojom samostalnom izložbom u Subotici (Dan grada 1. rujna).

Nismo dobili niti jednu kunu…

Ako zaobiđemo institucije, koje se stimuliraju više političkom nego umjetničkom logikom od brodskih udruga naša je kod Ministarstva najbolje prošla. Treba spomenuti još samo Udrugu Arthea koja je dobila potporu za jednokratni projekt. Ostale brodske udruge nula kuna.

Nekoliko bezuspješnih pokušaja u amaterskoj konkurenciji samo potvrđuje stanje i to koliko je nužna promjena načina vrednovanja u kulturi i umjetnosti Slavonskog Broda.

Članovi kulturnog Vijeća grada (Silvio Stilinović, Emina Berbić Kolar, Dajana Breznik, Karlo Đurić, Stanislav Hudi, Vlatko Balošić, Damir Butković, Gabrijela Blekić, Igor Ilić) u principu su u sukobu interesa te sukladno honoriraju „svoje“ udruge. Bilo bi zanimljivo čuti razlikovna pojašnjenja.

Naša udruga proizlazi iz iskustva prezentacije 100-ak ponajboljih umjetnika iz Regije (financirano uglavnom sredstvima M.K.R.H.). Razvidno, ova gospoda pokazuju svoju nekompetentnost. Do kada će brodsku kulturu određivati osobe regulirane upitnim elementima?

No, ni ovaj put nećete suštinski ništa promijeniti, osim što ćete zeru pomaknuti moju spoznaju sintagme: „Ne bacaj bisere…..“

Ivan Šeremet, Predsjednik Udruge Tvrđava Brod

9 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. “Članovi kulturnog Vijeća grada (Silvio Stilinović, Emina Berbić Kolar, Dajana Breznik, Karlo Đurić, Stanislav Hudi, Vlatko Balošić, Damir Butković, Gabrijela Blekić, Igor Ilić) u principu su u sukobu interesa te sukladno honoriraju „svoje“ udruge. Bilo bi zanimljivo čuti razlikovna pojašnjenja.”

  Razumijem da se ne odobri traženi iznos, ali ne dati ništa je problem, tim prije jer je Šeremet postvaio pravo pitanje o sukobu interesa.

 2. Kulturno viječe možda jeste kulturno, ali nije autonomno. Prema tome, ako nisu dali nijednu kunu udrugi Tvrđava, to je bilo na nečiji (preko nekog člana) mig odozgo.

 3. Možda je novac udjeljen udruzi za nezaborav 1991-e i osvajanja kasarne Frane Piplovića i Ante Klarića?

 4. Obraćanje javnosti je u skladu s Šeremetovom konceptualom. Bravo! Otopr je bit umjetnosti!

 5. Zapravo se radi o teškom skandalu. Šeremet o tome i piše.

 6. Osnovni problem moralnog gospodarenja javnim novcem. Diktatori troše novac građana za učvršćivanje svoje diktature, harački paradoks. Kad je samovolja načelo, kultura i umjetnost propadaju. I sve ostalo, Grad je u općem moralnom i stvarnom potonuću.
  Osvrnut ću se na SUS-ov jučerašnji tekst – vrhunska intelektualka DM marginalizirana je i mobingirana od strane nekvalificiranije i nekvalittnije osobe i raspoređena u zapećak. Diktatorsko ucjenjivanje jakih ljudi i umjetnika grada javnim novcem, plaćamo ih iz osobne potrošnje, i vi građani umjetnici, da bi ga diktatori dijelili kao svoj plijen, rodbini i slugama.

 7. Kultura u našem gradu je doslovno zadnja rupa na svirali i ne znam da li je slučajno ili namjerno jutros urednik posložio tekstove i vijesti koje govore o skroz niskoj, preniskoj njezinoj razini na svim poljima. Odnos lokalne vlasti prema kulturi se jasno vidi kroz novac kojim se ne podržava niti hladni pogon Udruga koje se bave kulturom. O financiranju projekata da se i ne govori. Sintagma o biserima i svinjama oslikava i gradonačelnikov stav prema području života određenog broja građana koji su zahvalni za svako kulturno događanje koje se organizira voljom i energijom entuzijasta – gdje izostaje financijska i moralna podrška lokalnih šerifa. Apatija vlada ovim gradom i ja sam jako pesimistična što se tiče promjena na bolje u budućnosti.

 8. Možda ovo obraćanje javnosti, bez ogorčenosti i cinizma, urodi plodom. Imena članova kulturnog vijeća garantira da se ne radi o nekim kompleksima i idiotizmu prosječnosti.

 9. “Nekoliko bezuspješnih pokušaja u amaterskoj konkurenciji samo potvrđuje stanje i to koliko je nužna promjena načina vrednovanja u kulturi i umjetnosti Slavonskog Broda.”

  Ma tko to vrednuje? Imena koja navodi Šeremet ipak nisu autoriteti, a moralno su suspektni.

 1. […] Ivan Šeremet: Baš me briga živim kao ćuko… […]

Odgovori