Dojmovi s Marsonikona

Marsonikom P Bašić

Petar Bašić pred publikom o Hitleru kao pobjedniku

Bio bi pravi gubitak da sam propustio ovogodišnji Marsonikon. Čudim se što se o njegovoj najavi, osim u zanimljivom tekstu u Večernjem listu, nije moglo naći baš previše članaka. Marsonikon nije bio najavljen ni na prijateljskom sbperiskopu. Gosti predavači stvarno su zaslužili da ih se dođe vidjeti. Međutim, jedan domaći adut, ovog puta je zaokupio malo više pozornosti. Naš sugrađanin Petar Bašić upustio se u temu “što bi bilo da je bilo“.
Naravno, osobi koja se bavi poviješću, konstruiranje alternativnih povijesti, a što je svojtveno za neke podžanrove SF-a, daje priliku pokazati koliko zapravo zna o odigranoj povijesti. Iznio je zanimljiva razmišljanja o temi kako bi svijet bio tehnološki bolji i napredniji da je u kojem slučaju Hitler pobijedio.
Naravno, ostaje sve na Bašićevim pretpostavkama, jer je cijeli napredak Njemačke sveo na isključivo nagli razvoj ratne industrije. Što bi se dogodilo nakon Hitlerove pobijede, ostaje upitno? Možda bi i Hitler, kao i Staljin, pogubio svoje najveće intelektualce i suradnike strahujući da ne izgubi vlast, nastavio spaljivati svu naprednu i slobodnu literaturu (što je vjerovatnije, jer se i prije konačne pobijede bavio s time) i vratio svijet opet u neko primitivno doba?!
Naravno sve je to “što bi bilo da je bilo”, ali bilo je neobično i zanimljivo. Ponavljam, da je najava ovog Marsonikona bila malo glasnija, vjerovatno bi Petar imao punu dvoranu Galerije Ružić.

Marsonikom Semir Osmanagić

Semir Osmanagić u dvorani Galerije Ružić

Imam utisak da predavanjima uvaženog gosta Semira Osmanagića, iz susjedne BiH, nitko, ali baš nitko, ne može odoljeti. Šarmantan, samouvjeren, vrsni poznavatelj materije o kojoj govori, zanimljiv pripovijedač- plijeni pažnju svojih slušatelja. Dvorana je bila premala za veliki posjet. Nevjerovatno zanimljiv predavač, kojem ni sitni tehnički problemi nisu smetali, i dobro raspoloženje kojeg je izazvao, bitno su utjecali na moj bijeg iz stvarnosti. Čovjek vas jednostavno odvede u neki drugi, bolji i ljepši svijet. Namjerno neću pisati o piramidama, jer sve koje zanimaju puke činjenice to može naći na internetu, ili još bolje vidjeti u Visokom , ali vam želim poručiti da je jednostavno propust Semira Osmanagića ne čuti uživo.

Ukratko, Brod ima odlične pisce i poklonike SF-a, vjernu publiku i dobre organizatore, ali treba još ono nešto, faktor x, da se Marsonikon pretvori u fenomenalan hrvatski kulturni događaj. Možda nagodinu?!

 

 

51 comments

Skip to comment form

 1. Predlažem Bašiću da iskonstruira još nekoliko tema, na primjer:

  – Što bi bilo da je pobijedio Milošević?
  – što bi bilo da je Jozo Meter ostao u politici?
  – Što bi bilo da je Bašić ostao u Povijesnom institutu?
  – Što bi bilo da su Sadam Husein i Gadafi živi?
  – Što bi bilo da se u RH legalizira marihuana?

  1. Mislio sam se suzdržati, ali ne mogu odoljeti da ne komentiram Bašića. Nadam se da “Čovjek vas jednostavno odvede u neki drugi, bolji i ljepši svijet. ” nije taj Bašićev svijet u kojemu je Hitler pobijedio.

   Zašto držim da je Bašić tu teško pogriješio, mada to sudim samo na osnovu dva članka koja nisam imao snage detaljno pročitati.
   Naime, mislim da je Bašićeva pretpostavka pogrešna jer sve ljude gleda po sebi i ravna prema svojim postupcima i kriterijima.

   Obično su znanstvenici moralni ljudi. Nije to nužno, ali su znali pokazati bar u nekim drugim zemljama da ne žele sudjelovati u kojekakvim gadostima. Imaju nekakav integritet, svoje ja. Dosta ih je pod prijetnjom nacizma otišlo iz Europe u Ameriku. No, nisu svi morali. Neki nisu mogli podnijeti Hitlerove ideje i postupke. Iako se sada u Hrvatskoj čini da su se zavjetovali na šutnju, znali su ponekad čak i u Hrvatskoj progovoriti. Doduše, treba odvojiti znanstvenike od „znanstvenika“. Recimo onog Skoku koji hladno plagira Dežulovića, nadam se nitko ozbiljan ne broji u znanstvenike, unatoč njegovim titulama.

   No, Bašić drži da bi svi oni, vjerojatno gledajući i mjereći po vlastitom oportunizmu i konformizmu, spremno stali u službu diktatora i upregnuli sva svoja znanja i talente u njegova kola. Pa bi eto imali Njemačku kao tehnološki najmoćniju državu na svijetu. A kakva je ona sada? Ako nije najmoćnija, a onda je među najmoćnijima.

   Ispada isto bi bilo, pobijedio Hitler ili ne pobijedio, ali siguran sam da nije tako. Bilo bi zločesto nazvati Bašića pokvarenim ili glupim, ali čini se da on izbacuje ovakve „bombe“ tek da bi održao određenu razinu javne pozornosti na sebi pa makar i glupostima. Možda je napokon spoznao način kako prodati što više onoga što on već prodaje.

   Maki evo još jedno:
   Što bi bilo da su Sadam Husein i Gadafi doista razvijali sredstva za masovno uništenje?

   1. Imao je Bašić i svojih svijetlih trenutaka, bilo mi je zadovoljstvo čitati neke njegove obračune, ne one osobne, po određenim pitanjima.
    A ovo koketiranje s “mistikom” samo je prvi znak starosti. 🙂

   2. @DrazenBludisa, Bašić je samo jedan od epigona Philipa K. Dicka i njegovog SF romana Čovjek u visokom dvorcu u kome su Japan i Njemačka pobjednici.
    “Paraleleno vrijeme”, neostvareni pakao i ružan san- tim se sintagmama sažima ta užasna mogućnost. Ipak, pohvaljujem Bašića, jer si je svojim djelovanjem priskrbio status malog (epi)centra brodske mentalne vitalnosti. Uvijek su to ljudi izvan oficijelne struje dobro plaćenih uposlenika ove ili one uprave. Šteta što ne piše za sbperiskop, jer mu je kao takvom tu mjesto.
    Uh, sad će Peter Tot-Đerđ upitati zašto nisam ovako ozbiljan ispod njegovih tekstova. Uozbiljit ću se kad Peter kao i Petar napavi korak ustranu. Osjećam da mu malo nedostaje, jer je također mantalno veoma živ.

    1. Nije bitno šta piše nego tko piše jel tako Jagma 😀

 2. Zorane, Osmanaigć i njegova piramida nemaju veze sa stvarnošću, ali on odlično, kako ti napisa, organizira bijeg iz nje!

 3. Lara, toliki broj piramia u svijetu je poznat. One jesu stvarne, ali mi i dalje ne znamo njihovu svrhu. Vjerujem da većinu njih , ili barem one najpoznatije, nisu gradile nama poznate civilizacije. Osmanagić je osoba koja nas odlično zna prezentirati svoju viziju, i zato sam sretan što sam bio tamo.

 4. Kakve piramide , da slučajno nema koji stručnjak ovdije koji vjeruje u tu provalu 😀

  1. Nisam stručnjak,ali znam kako se piše ovdje 🙂

 5. …a možda mi je cilj bio društveni eksperiment, u kojem sam htio pokazati beskonačnu dubinu ljudske gluposti, sitničavosti, osobnih animoziteta, površnog etiketiranja, zavisti…?

  Ovih nekkoliko dana sam promatrao javnu reakciju na jedan novinski članak i komentare na jedan regionalni simpatični događaj.

  Sada s dozom smijeha. Ali, isprva, sa stravom i mučninom u stomaku.

  Dokazano je da gomila, masa, raspaljeni zapjenjeni “obični mali ljudi” znaju i mogu nadmašiti u količini mržnje i ponajveće diktatore.
  Nisam, doduše mislio da ću to sam doživjeti u jednoj relativno mirnoj Hrvatskoj, a osobito nisam mislio da ću to doživjeti na svojoj koži

  Članak u Večernjem listu bio je najava za Marsonikon. Novinar me pitao o čemu se radi na polju alternativne historije (što je tema ovogodišnje SF konvencije) i tražio je da mu malo pojasnim.

  Pojasnio sam uz primjere: što bi bilo da je Cezar preživio atentat (od 26 uboda zabilježenih na obdukciji, ionako je samo jedan bio smrtonosan), da je Aleksandar malo više držao do zdravlja pa da nije umro od groznice u mladoj dobi, da je atentator na Kennedyja bio malo manje spretan, da je Hitler se manje petljao u vojne stvari i skrenuo tenkovsku armiju krajem kolovoza od Moskve prema Kijevu…

  Novinar je naravno uhvatio se za Hitlera, jer, tko jebe Aleksandra Makedonskog (da je barem neki Aca Karađorđevć, još kako tako…)

  I ništa čak u mojim tvrdnjama nije bilo nedokazivo, jer Njemačka jest bila znatno tehnološki(!) naprednija u cijelom nizu područja od ostalih zemalja toga vremena. Da bi NDH preživjela da je Hitler dobio rat, također je nesumnjiva činjenica. Nisam rekao dobra(!) činjenica već činjenica.

  Na koncu sam se upitao zašto naši povjesničari se ne usude (sada znam i zašto se ne usude: puno je lakše ići niz dlaku, ili mokriti niz vjetar, jer u suprotnome…) dakle, zašto se ne usude ubaciti na svoje temeljno znanstveno(!) proučavanje i barem nekakvo znanstveno spekuliranje, “što bi bilo kad bi bilo” makar tamo gdje imamo dokaze(!!!) da je drugačiji ishod mogao biti odlučen na jednoj večeri!?

  Primjerice, iz PRIMARNIH izvora znamo da je lord Halifax trebao postati premijer Velike Britanije nakon Chamberlaina, i da je njegov stav bio da je “rat ionako izgubljen i da se treba dogovoriti s Hitlerom, uz uvjet da Britaniji ostanu sve kolonije, te da nema smisla sukobljavti se s Njemačkom, akd se može Njemčak okrenuti na istok protiv komunizma”

  Što bi bilo da je navečer, mislim 10. svibnja 1940 na sastanku Churchilla, Chamberlaina i Halifaxa prevldao taj stav (s obzirom da su za Halifaxa bili i Chamberlain, i Konzervativna stranka i liberali i kralj i industrijlci i javnost(!!!)?

  Umjesto toga, stigao je Churchill koji je rekao da će se boriti na plažama i selima i gradovima i ako čak Engleska bude okupirana iz kolonija će nastaviti otpor i da će se “never surrender!”

  Zašto bi to bilo taboo u znanosti? Nije spekulacija, nije SF već razmatranje posljedica na temelju tvrdih dokaza!

  Ili, desničarima uprkos, što bi se dogodilo da je Nikola Šubić Zrinski, na vrhuncu svoje moći 1566. kao heroj i junak i najmoćniji čovjek hrvatskoga kraljevstva pristao na ponudu Sulejmana Veličanstvenog neka ga pusti na Beč, a zauzvrat će mu dati krunu vazalne hrvatske kraljevine? (Ponuda je historijski zabilježena, u izvorima, nartivnim, a i ako ne postoji na papiru, prema strategijskim okolnostima je ionako vrlo vjerojatna)

  Imali bismo jedinstvenu velikohrvatsku državu u okviru najmoćnijeg carstva, koja bi samo čekala priliku da se, poput Vlaške (RUmunjske) i Rumelije (Bugarske) u povoljnom povijesnom trenutku oslobodi.
  Velikohrvatima uprkos, Zrinski je izabrao junačku, premda glupu smrt, na štetu hrvatskoga naroda, zar ne?

  Epitete “oportunist i konformist” koje mi je prilijepio @Bludiša, neću uopće komentirati.

  Reći ću samo da on, niti itko na lokalnoj političkoj sceni nije ODBIO veći broj oportunističkih ponuda koje bi mi omogućile da imam lijepih desetak tisuća kuna primanja, umjesto rada u osiguranju), a onda bi baš poput njega mogao, nahranjen i zadovoljan, sipati otrov i kretenizam.
  Anonimno, dakako, a ne pod imenom i prezimenom, kako svoje “gluposti” prosipam ja.

  1. Netko je nekim pomeo pod 😀

   1. Ne znam čemu tolika žuč? Ako je najgore što će netko o meni reći da sam konformist i oportunist – vala neka mu. Može se reći i nešto puno gore. I dalje se ne slažem nit sam dobio ijedan smislen argument protiv svojih tvrdnji, a bogami i ne mogu. Mislim da ne postoji nešto poput znanstvene spekulacije mili postoji i ima upravo dobro ime SF. Nadalje, te epitete sam ti „zalijepio“ ne zbog stvarnih osobnih karakteristika (ne poznajem te toliko detaljno) već zbog rezultata tvoje alternativne povijesti – koji se jednom riječju svodi na – predaju i potčinjavanje. Dobro, to su dvije riječi 🙂

    Bojim se da si promašio smisao mog upisa i potvrdio upravo ono za što optužuješ druge, s tim da nikakvog osobnog animoziteta u mene nema. Ne znam zašto bi ga bilo, ta nisi mi učinio ništa nažao, ili možda jesi, a da ja ne znam za to?

    Razlika u našim tumačenjima proizlazi iz doživljaja ljudi, naroda, raje. Ja ih doživljavam kao ipak pretežno dobre (usprkos Zgubidanovim objedama), a ti kao loše. Nema tu ništa znanstveno, već je to čisto osobni pristup. Po tebi, svi bi postali podanici, roblje i pogovorno slušali Hitlera ili Halifaxa (vjerujem da doista imaš pouzdane informacije), a ja mislim da usprkos tomu narod ne bi pristao na bespogovornu suradnju i potčinjavanje. Bi li NDH opstala da je Hitler pobijedio, a Tito i partizani ostali po šumama i gorama, možda bi odgovor mogao dati jedan drugi povijesni događaj: supersila Amerika koja udara godinama na nejaki Vijetnam 🙂

    A ti Zgubidane …. ma samo uživaj!

    1. Stvarno nikom udovoljit. Pa koji vam je vrag jednostavno zanimljiva tema za maštu. Zar nije zanimljivo barem pokušat slagat kockice šta bi bilo i kako bi izgledalo da povijest nije završila na takav naćin. I onda pisat šta misliš kako bi to izgledalo. Sad nevalja ni to. Pa nemora bit znanstveno da bi pokušao sebi u glavi složit kako bi nešta izgledalo danas da je prije drugaćije završilo. Eto i ti si postavio slično pitanje dali bi opstala NDH i gdje bi bili patizani.Zanimljivo pitanje još kad bi napisao šta misliš kako bi to bilo onda bi vidio da pitanje Bašića i nije tako loše i nezanimljivo.

  2. Evo jedne rečenice iz jednog od tekstova (ako nije lažno poturena Bašiću):

   “U slučaju Hitlerove pobjede svijet bi danas bio napredniji, smatra Bašić, jer je njemačka tehnologija bila naprednija od ostalih. ”

   Napredniji svijet (tek drugi dio rečenice dotiće se tehnologije) kako za koga. Za mene sigurno ne. Bez obzira što si ti osobno PB, a ja NN, ovakve bljuvotine ne bih oprostio nikome. Nisam u Hitlerovoj politici ni doktrini našao ništa što bi bilo koji svijet učinilo naprednijim.

   Nakon toga mi čovjek napiše ovo: “…a možda mi je cilj bio društveni eksperiment, u kojem sam htio pokazati beskonačnu dubinu ljudske gluposti, sitničavosti, osobnih animoziteta, površnog etiketiranja, zavisti…?”

   Javno svećano priznajem kao antifašist (a ti očito znaš točno o komu se radi tj. tko sam ja) da samu ovom društvenom eksperimentu ispao beskrajno glup, sitničav, osobno protivan te spreman i na dubinsko etiketiranje, samo zavidan nisam prema onome kome je alternativna povijest s Hitlerom kao pobjednikom naprednija. Ne bi bila naprednija niti tehnološki, a kamoli u ijednom drugom pogledu (osim zločinačkih). Nadam se da sam objasnio zašto su ova dva gledanja povezana: opće i tehnološko.

   1. Dražene normalno je procjeniti neke stvari kao npr da bi zločini nacizma enormno bili veći i vjerovatno bi i dalje trajali. Tehnologija onim rastom kakva je bila vjerovatno bi i nastavila tim putem jer je Hitler bio bolestan po tom pitanju.Blajburga nebi bilo ali bi vjerovatno bilo više Jasenovaca, možda bi Hrvatska bila površinski nekoliko puta veća ali bi bila sluga Hitleru ili Njemačkoj nakon njege smrt još uvijek kad bi netko nastavio politiku Hitlera iako je teško naći još kojeg luđaka njegovog ranga. Šta bi bilo kad bi bilo?

    1. g. Zgubidan – možda bi letjeli dalje i brže, ali bi stalno ulijetali u crne rupe ne znajući što im se događa.

     1. Također moguće

   2. Šta bi bilo da je Hitler prvi napravio atomsku bombu. Vjerovatno bi dobio rat jer bi ju luđak koristio toliko puta koliko je potrebno vremena da se naprave. Englesku bi uništio, bacio bi ih barem 100 samo na njih također i na Rusiju a svijet bi bio vjerovatno podjeljen na 2 dijela Amerika i kolonije – Njemačka i kolonije I broj stanovnika zemlje bi vjerovatno bio duplo manji od posljedica korištenja a bombe

 6. I da; samo jedna činjenica, kakva je bila reakcija “običnih ljudi” na moj članak.

  Mene, koji sam po pitanju ljudskih prava anarhist, koji sam vodio križarski rat protiv Budakove ulice, koji sam jedini(!) a i to je tragično, od svih brodskih “političara” rekao svoj stav protiv na zadnjem referendumu, koji smatram i smatrat ću da je samo nadnacionalno globalno ujedinjenje, uz posljedični rast životnog standarda lijek, koji će uništiti nadnaravno zlo nacionalizama, koji pljujem u lice napuhivačima/negatorima žrtava Jasenovca i Bleiburga …
  …proglasili su “neofašistom, apologetom ustaštva i poricateljem holokausat”!?

  1. @PBasic – Svaka čast! Ili, na našem, Respect!

  2. Ljudi reagiraju na izrečeno, ne gledajući tko to govori. Izrečeno je protivno tvom opisu samog sebe. Već sam ti nekoliko puta rekao da ti je pametnije ne potpisivati se pod sve što kažeš jer pametni ljudi diskutiraju sa stavovima, a ne s osobama. Ti se uporno potpisuješ imenom i prezimenom, a onda druge optužuješ za osobni animozitet.

   Ja ti samo tvrdim dfa ću na svaku fašističku propagandu na ovom (i drugim portalima) isto odgovoriti, bez obzira znao ili ne tko progovara. Kako i sada da znam da se pod nickom PB ne prijavljuje Mirko Duspara?

 7. Zao mi je sto nisam mogao doći,uvijek nekako propustim.Obožavam tematiku
  Lara moras shvatiti da su okviri tradicionalne povijesti postavljeni i da sve što ne spada u taj okvir se često izbacuje bez ikakve logike.Piramide postoje na svim kontinentima,čak i u Kini za koje malo tko zna jer su ih komunističke vlasti pošumljavale i tako sakrile od javnosti a usput su i zabranili strancima istraživačima odlazak na te lokacije.Na tu temu(temu piramida i alternativne povijesti) preporučam (ozbiljni)dokumentarac Razotkrivenje tajni piramida(2009) u kojem se tvrdi da se u dimenzijama Keopsove piramide nalaze pi,zlatni rez,metar i brzina svjetlosti.To je francuski dokumentarac i ako nađete skinite sa francuskim naratorom i hrvatskim prijevodom hrt-a jer se dosta toga izgubilo u verziji s engleski voditeljem.Mislim čak da ima na youtubeu,ali kvaliteta koja je stavljena nije dobra…P(r)ogledajte! 🙂

  1. Ovdje je Bašić zakljućio temu čisto sumljam da netko može šta pametno dogovorit ili kritikovat pa možemo onda i o piramidama. 😀
   vragec ja o onima u Bosni i njihovom postojanju.
   Što se mene tiće ove druge su sve samo ne grobnice faraona primarno.

   1. Ma nadovezao sam na Osmanagića 🙂

    1. On je vjerovao u svoju teoriju o piramidama , vjerovatno sad baš i nije siguran iako se nalaze dokazi poslaganog kamenja i nekih radova u dalekoj prošlosti.Realno toliko smo bijedno istražili prošlost da neznamo ni šta je bilo prije 4000-5000 godina p.n.e. Toliko ljudi lupetaju i izmišljaju o povijest da je to nevjerovatno. Zadnjih nekoliko otkrića ali i ludosti koje sam proćitao mogu totalno brisat dosadašnju povijest barem onu stariju od 5000 godina.Pronađena igračka autić napravljen od gline sad je kamen i po mjerenjima starija je od 7000 godina. Ili ovi gradovi što ih pronalaze neki i na dubinama 80 metara ispod mora, pitanje je kolika je stručnost bila onih koji su pisali povijest jer je sve to pod velikim upitnikom.

     1. Nastariji grad nedavno otkriven je Gebekli Tepe u Turskoj starosti 13 tisuća godina,a i ovi pod morem (većim dubinama)su morali biti napravljeni za vrijeme ledenog doba kad je razina mora bila niža za 100 tinjak metara.,a što je u totalnoj suprotnosti s onime što revizionisti poput Bašića tvrde 🙂

       1. Dobar video!

       2. Teorija resetiranja zemlje sve više je prisutna

 8. Vragec, i o tome je Semir govorio.
  Zgubidan , slazem se- Sva novija istrazivanja potvrdjuju da je Keopsova piramida starija od njega .

 9. Cijeli taj projekt Marsonikon, onaj s profesorom Šimatovićem i Tamnom stranam mjeseca iz 2012.,a sada ovaj s Bašićem i Hitlerom iz 2014., pa onda portalska rasprava i preventivna anti-nazi Bludišina cjepiva pojedinim zaigranim kakobibilodajehitlerpobijedio komentatorima, neobično podsjećaju na urnebesni film Iron Sky o bazi nacista na Mjesecu i njihovom povratku na Zemlju. Što bi rekli marsonikonci, čisti sinkronicitet, a možda i vremenska crvotočina 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=kNDaOFQ6g2I

 10. Oprostite, ali meni ovo nije ni malo zabavno. Budalasto, blesavo, totalno povijesno neutemeljeno i bez osnovnog poznavanja materije. Djetinjasto. Strah me je i zamisliti taj napredni tehnološki svijet bez Einsteinove „renovacije“ fizike, Schrödingera, Heisenberga i ostalih velikana fizike i drugih temeljnih i primijenjenih znanosti, koji ni pod koju cijenu nisu htjeli surađivati s Hitlerom.

  Doduše, što kaže g. Bašić, ako stvari pogledamo iz jednog drugog kuta, koji nema veze sa znanošću, već subverzivnom, humorističnom, onda je to nešto drugo, ali za to zasigurno nisam stručnjak. Onda mi samo nedostaje ona oznaka news-bar ili kako već.

  1. Tko zna možda bi sve išlo drugim putem , zato i je zanimljiva tema. Einsteinova teorija fizike je prihvaćena jer je jedina i ponuđena 😀 I povijest je bila ponuđena samo jedna opcija Darwinova ali što dalje idemo sve manje je sigurna. Sve mi mislimo da znamo ali ustvari neznamo previše toga. U onom gore dokumentarcu je ćisti prikaz toga gdje za jednu osobu ne postoji ništa drugo osim onoga što on tvrdi koliko god nova saznanja bila drugaćija.Tko može biti toliko narcisoidan da može tvrditi da je nešta povezano sa znanošću a šta nije ili da ima veze ili ne. Tko može tvrditi da je nešta totalno povijesno neutemeljeno kad povijest neznamo. Svarog stavio si se na visoku poziciju nečeg što je nepoznato. 😀

   1. G.Zgubidan – oprostite, ali bojim se da poput g.Bašića ipak niste kompetentni raspravljati o tematici koju vidno jako slabo poznajete. Navedeni znanstvenici su udarili temelje postnewtonovske fizike koja nam praktički omogućava mentalni izlazak iz srednjeg vijeka. Nemojte da sada raspravljamo o “ponuđenim” teorijama te još to dovoditi u korelaciju s Darwinom. Znanost nije tako “labava” kao rasprave na forumima. Uspostavljaju se teorije, koje sa sobom nose rigorozne dokaze i ponovljivost eksperimenata. Einstein je postavio neke teorije koje nisu u prvom trenu bile eksperimentalno dokazive zbog tadašnje tehnološke inferiornosti.

    Kako vrijeme prolazi, njegovo teorije se sve više pokazuju ispravnim, ali u nekim segmentima se i nadograđuju. No, sve to u skladu s nekim mjerenjima i složenim matematičkim modelima. “Nuđeno” je mnogo raznih teorija, ali nisu prihvaćene ili nisu izdržale test vremena. Čak je određeni “sukob” postojao između nekih Einsteinovih i Teslinih teorija. Isto tako, pojavilo se mnogo teorija o evoluciji ili kreativizmu, ali jedino je Darwinova izdržala test vremena. No dok tu može biti još nekih prijepora, govorimo li o fizici ili primijenjenim tehničkim znanostima, tu nećemo naći ustaša i partizana niti razilaženja koje vi sugerirate, već je veliki dio znanstvene zajednice vrlo siguran što je znanost, a što nije. Nešto može biti zanimljivo laicima, mistično, na rubu znanosti, ali službena znanost to uglavnom ne priznaje. Vama se to može ne sviđati, možete to negirati i zanemarivati, ali ako želite komunicirati s tom znanstvenom zajednicom, jednostavno morate prihvatiti neke priznate temelje i uvriježene teorije. Možete otići i korak dalje te osnovati svoju zasebnu znanstvenu zajednicu, religiju, new-age tvorbu, ali to nikada neće postati službena znanost.

    1. Znanost iz doba Darwina i Einsteina je itekako labava i što dalje sve je labavija to kao totalni laik mogu zaključit.Kad postaviš teoriju a koje nisu u prvom trenu bile eksperimentalno dokazive zbog tadašnje tehnološke inferiornosti. Kako možeš to prihvatit kao zdravo za gotovo. Jedna postavljena teorija i cijeli svijet počne radit na tome da ju dokaže naravno da će naći primjenu i potvrdu jer postoji samo ona.
     U bezbroj slučajeva imamo teorije ili pravila koja netko napiše ili stvori a koje su totalna bezvezarija ili danas višene vrijede . Primjer slova Đ i Dj ili Č Ć to su jedna od većih gluposti a koja nikad nikom ne padaju na pamet da su totalno nepotrebni ali svejedno postoje i ne mjenja se ništa. Teorija evolucije ili velikog praska te ostalih sličnih tvrdnji. Ma odakle to nekom i tko može na osnovu bilo čega reći da je to tako i bilo.Obična teorija a nikako dokazivo. Svemir po nekim slikama planeta znanstvenici zaključuju od čega je stvoren i kakvi su uvijeti na njemu a udaljen je milionima godina. Ma šta god napisao o tom planetu dokažimo da je ili nije tako. Ko prvi napiše teoriju taj pobjednik svi zanjim.Ono što je teorija to je samo teorija nikad pravilo. A kad netko napiše drugačiju teoriju odmah ga treba spalit na lomaći jer prvi je pobjednik njega treba sljedit.Netko nabuba fiziku i računa po formulama sve i uvijek dobije rezultate ali šta ako postoji još bolja formula koja bi sve izmjenila i dala još bolje rezultate neznamo to jer dosad postoji samo jedna teorija po kojoj se radi.
     Znanstvena zajednica je krug ljudi koji jednostavno zna samo za prihvačanje priznatih temelja i uvriježene teorije , apsolutna istina i ništa drugo za njih ne postoji niti smije postojat. Dali je to tako budemo znali tek ako se pojavi novi Einstein sa možda nekim boljim teorijama. Eto i vi pišete da jako slabo poznam temu i nisam kompetentan jer iznosim teoriju koja je za vas neprihvatljiva jer poznajete i prihvaćate samo ovu trenutnu. Da pojma nemam o toj temi ali imam teoriju 😀
     Evo jedno pitanje za vas : Kada bi postojao antigravitacijski uređaj koristiv na zemlji u otvorenom prostoru dali bi današnja fizika bila ispravna fizika?

     1. He, he … Opet je u svom elementu. Mislim da je to od žutih. Dobro da se nikada ne slažemo i da me ti svojim argumentima nećeš nikada braniti. Bila bi me sramota. Kod tebe izgleda već sve u 16 radi antigravitacijski uređaj. Glava u oblacima. Daj se skuliraj 🙂

      A možda mi uopće nismo živi i ne postojimo nego smo samo snovi nekog Gulivera, a veliki prasak se desi svaki put kad on jede graha. Ha, ha, ha, ha …..

      U pravu si. Svi se slažemo s tobom, samo se smiri. Žena je nastala od Adamova rebra, a bradonja se sedmi dan odmarao.

      1. Pa to je samo pitanje šta bi bilo kad bi bilo. Niti kažem da će ga ikad biti niti da neće samo postavio pitanje. A odgovor neznam. Tko zna fiziku vjerovatno zna i odgovor u tom slučaju kad bi bilo 😀

       1. Kada već postavljaš takvo pitanje daj nam reci što je to gravitacija.

        1. Čemu takvo jadno pitanje pa napiši u google gravitacija i dobiješ odgovor.

 11. Petre, izazvao si vise komentara na ovu temu, nego kada si bio kandidat za gradonacelnika

  1. To se zove estradizacija politike. Moderni političari to vješto primjenjuju za širenje svog utjecaja i privlačenje birača koji nemaju baš volje ili kapaciteta za dublje promišljanje. Legitimna vještina.

 12. Želiš mu reći da se mane politike ? 🙂

 13. “Današnje opće prihvaćena povijesna kronologija u velikoj većini je napravljena od strane Josepha Justusa Scaligera u povijesnom opusu pod nazivom Opus Novum de emendatione temporum (1583) i Thesaurum temporum (1606). Sve te knjige pune su olako napisanih datuma koji su proizvoljno pisani bez znanstvene verifikacije. Knjige imaju ponavljajuće sekvencije datuma koje su djeljive ili se slažu sa kabalističkim brojevima 333 i 360. Ovu kronologiju je završio jezuit Dionysious Petavius u djelima De Doctrina Temporum, 1627 (v.1) i 1632 (v.2)”

  http://en.wikipedia.org/wiki/New_Chronology_%28Fomenko%29

 14. Evo još jedan zanimljiv sajt tj. knjiga

  http://www.ibmandtheholocaust.com/

  http://www.youtube.com/watch?v=2gNXfrMR_Lw

  1. A HP, jel on involved?

   1. za njih nisam niš’ čuo. Jedino što sam skonto iz filma “Odiseja u svemiru 2001”, je kompić HAL. Pomakneš slova za 1 abecednim redom i dobiješ….. 🙂

    1. Lijevo ili desno?

     1. IBM, ali to znaš i sam, zar ne?

      1. Znači desno, znao sam 😀

       1. ajde…da nekog i vi danas ukajlate 🙂

Odgovori