Čovjek od slame u cvjetnom raju pred ulazom u Dom za starije i nemoćne

Pred ulazom u Dom za starije i nemoćne, u Ulici kraljice Jelene u Slavonskom Brodu, posjetitelje –  one koji svojima u domu donose i ostavljaju namirnice po želji, jer zbog pandemije ući ne mogu –  dočekuje opipljivi oblik jesenske bajke. Dolazimo s vrećicama punih isporuka narudžbi koje nam diktiraju mobitelom iz kreveta smještenih u toj kući nemoći i boli, u kojoj se savjesno, vješto i temeljito za njih skrbi. Nosi se dodatna hrana i druge potrepštine za one koji manje broje dane do sahrane nego slobodni ljudi vani skloni zanovijetanju. Izgleda da se korak-dva od vječnog sna život voli neizmjerno, ali se i mudro čeka njegov kraj. Blago onima koji ne trpe.

Pored ulaza postavljena je priča, otok ljepote i mašte. Zavaljen sjedi muškarac-lutka neodređene starosti, napunjena slamom, i kao da se odmara od rada na uređivanju biljnog pokrova oko njega. A oko njega su cvjetnice, sukulenti, jarke bundeve – skladišta hranjive energije, suho lišće i patutljak, veza sa svjetovima izvan čula i objašnjenja. Inače, svi patuljci su posebni, vesele naravi i gostoljubivi. Instalacija koja mami osmijeh i blagonaklonost, urađena je s puno ukusa kao vješti dio trodimenzionalnog priručnika za sanjarski odlazak u svijet nedvojbene ljepote.

Na tren postanemo poput djece, povjerujemo prizoru, spremni i sami zakoračiti u cvjetni raj, sjesti i odmoriti se od otrcane svakodnevice. I popričati s čovjekom od slame i odjenutog u prikladnu odjeću. Uostalom, on nas poziva na ćakule. Ne vjerujete? Treba se samo dobro zagledati i načuliti uši i ćuti ćete njegov poziv kao što to učine korisnici doma na svojim okolnim balkonima.

6 comments

Skip to comment form

  1. Nije to čovjek od slame, to je korisnik doma čiča Mića. Osušio se od domske hrane. Šalim se. Čiča Mića je uredno sahranjen.

  2. Šarenilo pored sivila i crnila. Dom se pokazao ljudskom institucijom.

  3. Ekipa poduzetne ravnateljice doma zaista se trudi. Čestitke.

  4. S obzirom na to gdje je prizor stacioniran, ja osim ljepote osjećam nelagodu. I taj čovjek od slame življi je od nekih stanara doma.

    • Goli on 28.09.2020 at 12:14

    Ili se rdi o čovjeku od sijena? Nevažno. Djeluje mi življe od nekih činovnika u gradskom poglavarstvu.

  5. U džepovima mu kesa duhana i kresivo, Kao lik iz neke bajke braće Grimm

Odgovori