“Brodsko proljeće”: Brođani vjerujte u sebe!

Koalicija “Brodsko proljeće” – liste broj 1. za gradsko vijeće i gradonačelnika (nositelj: Petar Bašić) te županijsku skupštinu (nositelj: Igor Rubil)

 

U našoj koaliciji programski smo okupili ljude koji mogu doprinijeti svojim idejama viziji boljeg Slavonskog Broda i Brodske Posavine, bez suvišnog ideologiziranja. Stranke koje su se odazvale pripadaju redom političkom centru.

Stranke: Hrvatska narodna stranka, BM365 Stranka rada i solidarnosti, Blok umirovljenici zajedno, Zelena lista i Nezavisni seljaci Hrvatske, podržali su te liste i naš program koji u nedjelju nudimo biračima.

Danas smo na prekretnici: nestaje li Slavonski Brod, ili ćemo se odgurnuti od dna i krenuti prema površini? Desetak tisuća odseljenih i pet tisuća radnih mjesta manje u zadnjem desetljeću je ocjena sadašnjeg stanja sama po sebi.

Građani moraju shvatiti da imaju neograničenu moć na biračkom mjestu. U jednom danu smjer se može potpuno promijeniti. Nadam se da će ove nedjelje imati hrabrosti za taj korak.

Naglasak našeg programa je stoga na konkretnim(!) mjerama, koje će konkretno olakšati svakodnevne živote Brođana. Odumiranje grada iseljavanjem, odnosno životarenje građana koji su ostali pa čak i imaju radno mjesto su glavni problemi. Konkretne mjere vezane uz djecu i školovanje su: primjerena cijena smještaja djece u vrtić za prvo dijete, uz socijalni cenzus, besplatni vrtići za sve koji imaju više od jednog djeteta u vrtiću, besplatni udžbenici za sve koji imaju više od jednog djeteta u školama, i tako dalje. Cijena ovih mjera je velika (oko 6 milijuna kuna), ali njima ćemo olakšati život više tisuća i to najugroženijih obitelji.

Opremanje škola STEM učionicama je mjera povećanja kvaliteta nastave. Jedno opremanje laboratorija za kemiju, fiziku i biologiju, te informatičke učionice s naprednim uređajima i alatima, košta oko dvjesto tisuća kuna po školi, dakle nešto više od 2 milijuna kuna u mandatu i mislimo da je to prihvatljiva cijena da se stotina , pa i tisuća djece zainteresiraju za studiranje i usmjeravaju prema djelovanju u ključnim granama tehnologije o kojima ovisi razvoj u 21. stoljeću.

Na prvom mjestu, Vaš glas za naše liste broj 1 znači smanjenje računa za grijanje svima na toplanama za 30-50%! To je model koji je uspješno primijenjen u Varaždinu, ne izmišljamo toplu vodu. Stan od 60m2 na Hebrangu u zimi ima grijanje i do 1600 kuna mjesečno, a usporediv stan koji se grije na etažni plinski bojler ima račun od 600 kuna. Etažirat ćemo o trošku Brod-plina sve priključke za stanove besplatno a Grad će osigurati kreditnu liniju za građane za nabavu kombi bojlera i drugih troškova koji bi se plaćali na više godina. Rata grijanja odmah bi pala za barem trećinu, a trajna ušteda bi bila i veća. Hebrang, Slavonija I i II i druga naselja postala su socijalna naselja! Građani imaju mirovine po 2000 kuna a za grijanje i vodu moraju platiti npr 1800 kuna!? Stanove nitko ne želi ni kupiti, zbog režija, pa bi s našom mjerom živnulo i tržište nekretnina,

Predvidjeli smo i sredstva za prilagođavanje stambenih prostora (uglavnom prizemlja zgrada), za desetak takvih stambenih jedinica godišnje. U četiri godine to bi iznosilo oko milijun i pol kuna i blizu 50 obitelji 100% OSI kvalitetno zbrinutih.

Napravit ćemo odmah i inventuru gradske imovine (nekretnine, udjeli, prava…) kao i utvrditi nepotrebne troškove. Osigurat ćemo mikrokredite brodskim poduzetnicima (do 10 zaposlenih) sa subvencioniranom cijelom kamatom, radi otvaranja novih radnih mjesta, jer grad MORA sudjelovati u povećanju zaposlenosti (za razliku od dosadašnjih gradskih uprava koje su govorile da je dužnost grada samo uljepšavanje ulica).

U planu nam je i gradski dom umirovljenika kroz EU projekt. Lista čekanja u sadašnjem domu je duga pet i više godina i moramo smanjiti taj pritisak, osobito za socijalno ugrožene građane.

Poduzetnicima na znanje, smanjit ćemo i spomeničku rentu na zakonski minimum.

Potpora udrugama građana bit će usustavljena: ne može udruga koja se brine o bolesnoj djeci dobiti pet a udruga za hagioterapiju dvadeset tisuća kuna!? Namjera nam je, sredstvima EU izgraditi dom za udruge, kako bismo smanjili troškove. Naravno, Tvrđava Brod je stalna tema o kojoj govorim već desetljeće – ništa se nije napravilo na njenoj obnovi u odnosu na mogućnosti. Samo ove godine za obnovu krupnih objekata baštine EU nam je dala 1.180 milijuna kuna; nitko nije za Tvrđavu ni tražio niti kunu!

Na primjer, od ostalih detalja, grad će dobiti i profesionalno kazalište jer imamo ljudski potencijal, diplomirane glumce, a u Zakonu o kazalištima stoji da država mora sufinancirati kazalište sa čak 75% ako ga veliki grad osnuje.

Sve ove mjere financirat ćemo racionalizacijom gradskih poduzeća. Ne smije postojati 8 direktora, ne smije se ovrha za račun od 40 kuna građanima naplaćivati 800! S ušteđenim novcem financirat ćemo socijalni dio programa i zapošljavanje.

Za županiju u programu imamo sufinanciranje prijevoza za starije osobe, izgradnja mreže vrtića i poduzeća s privatnim dadiljama po svim općinama (ne iziskuje velika sredstva), te programe prevencije ovisnosti i uvođenje građanskog odgoja sa lokalnim programom, ali i temama IT-a upoznavanja osnovnoškolske djece s osnovama gospodarskog sustava i poduzetništva!

Osobito ističemo jednu odrednicu programa: sva djeca koja se žele baviti sportom plaćat će godišnju članarinu od 100 kuna; ostatak će grad i županija pod našim vodstvom sufinancirati klubovima prema broju takvih članova. Želimo da sva školska djeca cijelu godinu koriste bazen i dvorane, te razvijaju tijelo i duh a da pri tome ne ovise o novčanoj snazi svojih roditelja.

Naravno, ako budemo u prilici biti jezičac na vagi, tražit ćemo osnivanje i trajno sastajanje koordinacije gradonačelnik, župan, predsjednici GV i ŽS – jer strateški projekti ne mogu ovisiti o volji pojedinca ili stranke, a osobito ne o osobnom animozitetu ljudi. Zajedno za Brod na svim razinama, kao što to rade druge uspješne sredine u državi.

Za kraj, ako zaposlenost ne poraste za barem 500 novih radnih mjesta svake godine mandata, ukinut ćemo sve naknade za vijećnike i stranke u gradskom vijeću, te za članove svih nadzornih odbora, a to je više od 3 milijuna kuna u jednom mandatu! To jest pomalo populistička najava, ali pokazuje našu ozbiljnost u namjeri da razvijemo grad a ne da besmisleno sjedimo u vijećima i ubiremo par stoina kuna mjesečno za ništa.

Za vođenje grada i županije potrebna je vizija, iskrenost i realnost. Smatram da sam u tome, sa svojim timom, bolji od ostalih kandidata; ne obećajemo nemoguće, rješavamo konkretne probleme najsiromašnijih u okviru raspoloživog novca, a nudimo budućnost grada koja nije odumiranje već europski grad srednje veličine.

Zato smo i nazvali koaliciju “Brodsko proljeće”; smatramo da Brod može bolje i da Brođani ni u ovim teškim trenucima ne trebaju posustati, jer ljudi i znanja imamo, novac je sada dostupniji. Treba nam samo hrabrost “vjerovati u sebe!”

23 comments

Skip to comment form

 1. Opravdana kritika Dusparinih mandata u kojima je Brod zaostao za gradovima slične veličine. U nastojanju da stvari zaosštre do kraja dečki nude odnosno obećavaju i ovo: “Za kraj, ako zaposlenost ne poraste za barem 500 novih radnih mjesta svake godine mandata, ukinut ćemo sve naknade za vijećnike i stranke u gradskom vijeću, te za članove svih nadzornih odbora, a to je više od 3 milijuna kuna u jednom mandatu! To jest pomalo populistička najava, ali pokazuje našu ozbiljnost u namjeri da razvijemo grad a ne da besmisleno sjedimo u vijećima i ubiremo par stoina kuna mjesečno za ništa.”

 2. “Brodsko proljeće” je pomalo isfurana slika koja asocira na 1971-u i buđenje masovnog pokreta. Hoće li se Brođani probuditi na ovim izborima? Masovno? Koalicija ima potencijal, ali hoće li on biti prepoznat pored Dusparine magle?

 3. Interesentno je da nijedna lista odnosno kandidat za čelnu funkciju nisu dali listu promašaja aktualnog obnašatelja. Sve se svodi na opće negiranje i još općenitija objašnjenja.
  Ova koalicija bi mogla ući u GV odnosno ŽS.

  1. Kada nešto prodaješ – a kampanja nije ništa drugo nego prodaja svoje vizije – nikada to ne radiš tako da pljuješ po konkurenciji i govoriš o njihovim nedostacima, već ističeš jake točke i prednosti svoga u odnosu na konkurenciju.

   1. Tvoj komentar je contradictio in adiecto. Naime, bolje se prodaje u odnosu na što? Pa na lošije koje ima konkurencija. Zašto bi nabrajanje Dusparinih promašaja bilo nužno pljuvanje? Zašto bi inventura njegovih promašaja bila neprilična?

    Građani su zbunjeni finoćom jednih spram drugih kao da se radi o tući jastucima. Svi trebaju, za dobrobit Grada i građan, uzeti motke argumenata i pomlatiti se javno.

    Stidim se Broda i njegovih mekih reprezentanata. Imate bašiću i Rubil još uvijek vremena za rasturanje.

    1. Večeras je sučeljavanje kandidata na lokalnoj dalekovidnici. Ja sam za fer play tuču. Dusparu, Bašiću, ne smiješ štedjeti kao Špicer koji cvika za radno mjesto ako izgubi.
     I, molim te, ne laprdaj puno o tome što ćete vi napraviti. Nećete ništa napraviti, ako Brodsko proljeće ne raščisti Dusparino smeće. I ne daj mu da se hvališe!

 4. “Na prvom mjestu, Vaš glas za naše liste broj 1 znači smanjenje računa za grijanje svima na toplanama za 30-50%! To je model koji je uspješno primijenjen u Varaždinu, ne izmišljamo toplu vodu. Stan od 60m2 na Hebrangu u zimi ima grijanje i do 1600 kuna mjesečno, a usporediv stan koji se grije na etažni plinski bojler ima račun od 600 kuna. Etažirat ćemo o trošku Brod-plina sve priključke za stanove besplatno a Grad će osigurati kreditnu liniju za građane za nabavu kombi bojlera i drugih troškova koji bi se plaćali na više godina. Rata grijanja odmah bi pala za barem trećinu, a trajna ušteda bi bila i veća. Hebrang, Slavonija I i II i druga naselja postala su socijalna naselja! Građani imaju mirovine po 2000 kuna a za grijanje i vodu moraju platiti npr 1800 kuna!?”

  Eto jakog razloga za dati glas “Brodskom proljeću”.

  Ako su Hebrang, obje Slavonije, Lutvinka, Kralja Tomislava, Vatrenka i druga gradska naselja postala “socijalna naselja”, a jesu, onda je cijeli grad “socijalno naselje”.
  Kad će održavanja ofarbati ta naselja da izgledaju manje “socijalno”, i početi raditi posao za koji su plaćeni?

  Za političare jedno kvalifikacijsko pitanje. Čovjek radi 40 godina i dobije mirovinu 2000 kuna. Ili radnik radi mjesec dana i dobije minimalac 2500 kuna. Kako živjeti s 2000 – 2500 kuna? To je testno pitanje za političare koji su taj krucijalni problem današnjeg osiromašenog i apatičnog hrvatskog društva stvorili. Kako živjeti od 2000 i 2500 kuna od kojih živi skoro dva milijuna ljudi u Hrvatskoj?

  Dok se oni reklamiraju u trci na fotelje, propadaju Algoritam i Zvečevo, knjiga i dobra stara domaća tvornica slatkiša. Ne mogu vjerovati da Zvečevo (od 1921.) propada.
  Pa dokle će sve propadati? Ima li kraja spirali propadanja sveg što valja? Hoće li se zatvoriti i trgovina Zvečevo u Širokoj i umjesto nje zjapit još jedan prazan i napušten i zapušten lokal? Na svaki zatvoreni lokal dobijemo po dva tri nova političara u gradu na proračunskom valovu, jer od proizvodnje izgleda kruha nema, samo od bajanja.

 5. Duspara i Lujić odustali od večerašnjeg sučeljavanja kandidata za gradonačelnika na SBTV-u. Shvatili su da bi ih Lemaićka i bašić pokopali. Koje mizerije!

  1. Možda bi sam Bašić mogao reći nešto opširnije o tome.

   1. Shvatio sam. Oni, Bašić i Rubil, smatraju da je šutnja zlato. No, u ovom slučaju, šutnja je blato.

 6. brodski proljećari iskoristite Dusparinu drskost, ali i kukavičluk što se nije htio suočiti s Bašićem? Zar već niste trebali sazvati konferenciju za tisak?

 7. Rubil – plati radnicima ĐĐ IR plaće!
  Bašiću – sredi si život pa onda nama sređuj!

  1. Ti nemaš ništa reći o programu? Ima tu pravih stvari.

 8. Program je sasvim solidan – obuhvaća neke realne probleme i eventualna rješenja. Bez bespotrebne grandionznosti i generičkih ideja.

  Naglasak na STEM – kao i općenito veći udio praktičnog obrazovanja – je itekako potrebna. Oprema bi se vjerojatno mogla sufinancirati iz EU fondova.

  Neefikasnost sustva grijanja, i posljedično visoki troškovi, na Slavoniji I i II datiraju još od početka tih naselja – cijeli sustav očigledno nije dobro napravljen i tu nema popravka. Uz predloženo pojedinačno etažno grijanje, za manje zgrade se alternativno može razmotriti vanjske plinske kotlovnice – kakve imaju recimo na naselju H.Badalića, a pokazalo se vrlo efikasno. Također, cijeli projekt možda može biti iz nekog fonda za energetsku učinkovitost. Kao što je rečeno – pokrenuli bi se radovi (instalateri grijanja i plina), ali kasnije i tržište.

 9. Ali ovaj pasus točno dijagnosticira glavni problem našeg grada i okoline:

  ‘Naravno, ako budemo u prilici biti jezičac na vagi, tražit ćemo osnivanje i trajno sastajanje koordinacije gradonačelnik, župan, predsjednici GV i ŽS – jer strateški projekti ne mogu ovisiti o volji pojedinca ili stranke, a osobito ne o osobnom animozitetu ljudi.’

  Nitko nije otok za sebe, pa tako ni naš grad. Nema li kvalitetnog dijaloga i konstruktivne suradnje grada i županije, teško će biti i napretka.

 10. Poštovani komentatori (gore me je netko prozvao, sad sam vidio jer nemam vremena ovih dana pratiti komentare).
  Što se Klopke tiče, sve je rečeno tada.

  Žao mi je što nije održana, ja sam htio govoriti makar učetvero, ili manje, jer smatram da imamo dobar program (vidi ovaj tekst): konkretan, s nekoliko mogućih mjera koje bi olakšale život tisućama građana, realan u skladu s financijskim mogućnostima, okrenut obrazovanju, povećanju standarda i rješavanju gorućih socijalnih problema.
  Postoji i izdašan izvor za financiranje većine mjera u racionalizaciji javnih poduzeća i službi. Taj program treba predstaviti biračima jer se nadam da ipak, barem na lokalnim izborima ljudi biraju realno, bez ideologija, gledajući ponudu i ljude koji ju predlažu?

  U svojoj izjavi tada nisam ni napao one koji nisu došli, jer žao mi je što i oni nisu predstavili svoje programe, ako ih imaju. Nitko nije dao nikome pitanja, ovo bi bilo dobro rešetanje svih, Ratko možda nije vrhunski govornik, al je solidan novinar, koji sigurno nije plaćenik. Na kavi nakon emisije pokazao nam je svima pitanja koja bi nas pitao i to su stvarno pitanja koja bi nas sve oznojila (primjerice, Špicera bi pitao o koaliciji s SDSS-om, i Fimi mediji, mene o Migalovcima i T. Opačku 2005, Bandićevim vezama s Pripuzom, Dusparu o Kirinu i (ne)insceniranoj tuči i sve tako slično). Prštalo bi!

  Rekao sam da mi je “žao što se ne ugledamo na Zadar, Istru i Varaždin, koji se međusobno nadmeću, ali kad je u pitanju interes sredine, svi grizu prema Zagrebu kao jedan. Mi nismo neprijatelji već protivnici koji imaju drugačije vizije”

  Sve možete pogledati na youtubeu, moja izjava je mislim predzadnja, traje sve skupa 6 minuta.
  https://www.youtube.com/watch?v=L3CrdY9hBDg

  Molim nemojte sada tjerati me da prkršim prvo predizborno obećanje kod predstavljanja kandidatom: neću govoriti tko je kriv za koju krađu jer imamo ljude koji dobivaju plaću za to, i neću govoriti kako je stanje u Brodu iz kojega je otišlo 10 tisuća ljudi a nestalo 5 tisuća radnih mjesta loše, jer to svi znamo, već samo kako ja i moj tim namjeravamo popraviti stanje.

  1. “Etažirat ćemo o trošku Brod-plina sve priključke za stanove besplatno a Grad će osigurati kreditnu liniju za građane za nabavu kombi bojlera i drugih troškova koji bi se plaćali na više godina.” Hoćeš li Petre meni vratiti 11 tisuća kojima sam platio priključak i osigurati mi novi bojler jer se ovaj već raspada?

 11. Nigdje SDP-ovac Valenta nije doživio da ga se ponižava i dovodi u pitanje njegov ljudski integritet kao na sbplusu, ali je ipak platio tom portalu da objavi intervju s njim. Pragmatični Valaenta upravo je tim činom dokazao da je sbplus imao pravo što god je rako o njemu.

 12. Bašiću, ukoliko uđeš u vijeće, nemoj i našu gradsku imovinu zadužiti nebuloznim nerezonskim potezima i odlukama, kao što si svoj stan zadužio za prošle ili pretprošle izbore.

 13. Znači, problem je što sam svojim novcem financirao bavljenje politikom 15 godina, nudeći realna i konkretna rješenja i čiste ruke?
  A nije problem gradski vatromet od pola milijuna kuna, emisije samopromidžbe za pola milijuna kuna, doktorati preko županije za milijun kuna, lijeva “principijelnost kako bi uhljebili 3-4 dupla direktora…?

  Pa, zapravo, uz takve mozgove, nije u Hrvatskoj ni tako katastrofalno loše kako bi trebalo biti…

 14. Bašiću – nisi me shvatio očigledno. Nitko ti ne daje šanse za ulazak u gradsko vijeće, a ja ti kažem ”kada uđeš u vijeće”. Vidiš da ti dajem optimizma. Ponoviti ću još jednom: Ako/kada uđeš u gradsko vijeće, molim te da ne uništiš olako našu gadsku imovinu kao što si svoju osobnu. Jer, ako netko tako olako rasproda u vjetar nečiju ”otadžbinu” kao ti svoj stan, to pokazuje da nisi baš zreo za upravljanje svojim vlasništvom, a onda se mi brođani možemo zamisliti kako bi tek olako raspolagao i uništio ili upravljao našom imovinom. A što s tiče ovih vatrometa i samopromidžbe – to je za ćorku. Ali to ne znači da si ti super jer su oni za ćorku!! A plaćeni doktorati i dupli direktori je također za svaku osudu.

  1. Nisi izgleda ti shvatio Bašića, jer on te krstio, a ti si prdio. Po tebi bolji kandidat je onaj koji umije jamiti. Imamo takvoga. Brođanima trebaju entuzijasti i ljudi spremni založiti i svoju imovinu kako bi svima bilo bolje. Brođani su šupci koji najviše vole one s ljepljivim dlanovima.

Odgovori