Rusija, Indija, Kina i svjetski poredak: pretvaranje ekonomske u političku moć

Nezavisna agencija Euromonitor International, poznata po strateškom istraživanju potrošačkih tržišta, prije nekog vremena objavila je izvještaj u kojemu se navodi da će do 2020. Rusija, Indija i Kina ući u prvih 5 najvećih svjetskih ekonomija (Rusija trenutno zauzima šesto mjesto na toj ljestvici).

Intenzivan ekonomski rast u ovim zemljama, iako se ostvaruje uz određene poteškoće, utjecat će na svjetski poredak. U globaliziranom svijetu poslije Hladnog rata, gdje ekonomska moć ima prevlast nad vojnom snagom i političkim stavovima, razvojni primjer trokuta Rusija-Indija-Kina imat će dugoročne implikacije na cijeli svijet. Prema spomenutom izvještaju, “do 2020, tri [Rusija, Indija i Kina] od pet najvećih svjetskih ekonomija bit će zemlje u razvoju, s udjelom od 30,4% u globalnom BDP-u, uzimajući u obzir paritet kupovne moći (PKM)”.

Izvještaj sadrži podatak da je Indija po PKM-u nadmašila Japan još 2011. Dok u slučaju Indije ekonomski rast potiču rast potrošačkog tržišta i infrastrukturna ulaganja, ali i uspon srednje klase, u Rusiji ekonomski razvoj (za sada) generiraju njezini energetski resursi. U izvještaju stoji i da će Kina do 2020. biti najveća svjetska ekonomija s 19% udjela u globalnom BDP-u. Ruska ekonomija će ekonomiju Njemačke prestići do 2016. godine. Kasnije će se Kina, prema istom izvještaju, morati suočiti s povećanim troškovima rada, problemima zagađenja životne sredine, mogućim “efektom mjehura” na tržištu nekretnina, kao i ubrzanim “starenjem populacije”.

Na sličan način i ekonomski rast Indije i Rusije suočit će se s nuspojavama koje će ove dvije zemlje morati savladati. Ali, posve je prirodno da intenzivan ekonomski razvoj ima posljedice s kojima se treba uhvatiti u koštac. Međutim, to nije nešto o čemu treba brinuti u bližoj budućnosti.

Ono što treba ponovo naglasiti jest da će ove tri zemlje biti među prvih pet najjačih svjetskih ekonomija, dok će preostala dva mjesta zauzeti SAD i Japan. U izvještaju se dalje navodi: “Supersile među ekonomijama u razvoju, posebno zemlje BRICS-a, preuzimaju pozicije razvijenih ekonomija. Ovaj proces dodatno je ubrzan globalnom ekonomskom krizom 2008-2009”. Izvještaj predviđa i da će “ove promjene utjecati na globalnu politiku, poslovna okruženja i protok investicija”, dok će “porast značaja potrošačkih tržišta u zemljama u razvoju rasti u skladu sa širenjem srednje klase”.

Pretvaranje ekonomske u političku moć
S obzirom na ubrzani ekonomski rast u navedene tri zemlje, one trebaju koordinirati svoje pozicije i razriješiti nesuglasice kako bi preuzele značajniju ulogu na međunarodnoj sceni. Rusija i Indija zaključile su sporazum o strateškom partnerstvu, ali to partnerstvo nije čvrsto u području ekonomije. Ovo je predsjednik Indije istaknuo tijekom posjete delegacije ruskih poslanika New Delhiju. Indijski predsjednik izjavio je i da Rusija i Indija rade na uhodavanju političkih mehanizama kako bi udvostručile količinu trgovinske razmjene na 20 milijardi dolara do 2020. godine.

Također, potrebno je izmijeniti karakter bilateralnih ekonomskih odnosa, jer su oni do sada ostvarivani pretežito u vojnoj domeni, a potrebno ih je razviti i u drugim područjima. Preuveličana je tvrdnja da su međusobni ekonomski odnosi dviju zemalja isključivo zasnovani na trgovini oružjem. Suradnja se mora proširiti i na druge sektore poput energetike, infrastrukture i robe široke potrošnje. U tom kontekstu, najava da će Rusija i Indija surađivati u lansiranju indijske orbitalne stanice Chandrayaan-2 radi zajedničkog proučavanja Mjeseca predstavlja odličan primjer na paleti različitih mogućnosti.

Također, posebnu pažnju treba posvetiti i vezama među narodima. U odnosima Indije i Kine postoji suprotan problem. Iako ove dvije zemlje imaju razvijene trgovinske odnose, političke i kulturne relacije nisu na odgovarajućoj razini, što treba ispraviti.

Tri velike ekonomije u snažnom zamahu imaju potencijal utjecati na donošenje odluka na globalnoj razini. Ovdje se postavlja pitanje: u kojoj mjeri njihovi lideri vide ovu situaciju kao povoljnu i koliko tri zemlje međusobno koordiniraju svoje poteze? Ima nekih pozitivnih naznaka u tom smislu. Potvrdu za to predstavlja nedavni susret lidera tri države u Moskvi. Tada se razgovaralo o problemu Afganistana i izražen je zajednički stav da ta zemlja ne treba potonuti u kaos i ekstremizam.

Sve tri zemlje imaju značajne interese u Afganistanu i zabrinute su zbog mogućnosti širenja ekstremizma van njegovih granica. Situacija je tamo vrlo neizvjesna, jer nema naznaka da će zemlja očuvati stabilnost kada Međunarodne snage za sigurnosnu pomoć, koje predvodi NATO, napuste njezin teritorij. Podrška koju uživaju Talibani i podrivanje režima predsjednika Karzaija izaziva strah od povratka talibanskog režima, što ni jednoj od tri zemlje ne odgovara. Ne samo što im je stalo do mira i stabilnosti Afganistana, već i do ekonomskog razvoja te države. Afganistan se nalazi u susjedstvu Pakistana, Kine i Centralne Azije – područjima koja se nalaze u interesnoj sferi i Rusije i Indije, i to dodatno pojačava važnost mira i ekonomskog razvoja svih ovih zemalja.

Indija, Rusija i Kina dio su mnogobrojnih foruma, poput trokuta Rusija-Indija-Kina (RIC), grupe BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) i grupe G-20. Ove tri zemlje mogu oformiti jezgru za nastanak većih grupacija i utjecati na pravac razvoja međunarodne politike. Kako bi se to ostvarilo, moraju izgraditi zajednički okvir putem dijaloga i razmjene mišljenja. Tripartitni sastanak u Moskvi, čija je tema bila situacija u Afganistanu, predstavlja pozitivan korak u tom smjeru. Ove zemlje mogu odigrati odlučujuću ulogu i u reformiranju međunarodnih institucija poput Ujedinjenih nacija ili Međunarodnog monetarnog fonda – ali i u rješavanju problema značajnih na svjetskoj razini, kao što su religijski ekstremizam i terorizam, transnacionalni kriminal i trgovina drogom te međunarodni sukobi – tako što će umanjiti međusobne razlike i povećati međusobno razumijevanje.

Dr. Debidata Aurobinda Mahapatra politički je analitičar iz Indije. Područja njegovog interesa su odnosi Indije i Rusije, sukobi i mirovna rješenja, kao i strateški aspekti euroazijske politike.
Izvor: Advance

 

3 comments

 1. Osim Rusije (a i ona više zbog povjesnih a ne trenutnih pragmatičnih razloga) nijedna od te tri države ni ne želi “promijeniti međunarodno-političke ravniteže moći”.
  Nadalje, sve tri su postigle svoj razvoj zahvaljujući upravo “divljem” ne neoliberalnom, već robovlasničkom kapitalizmu, stoga Advance ovdje fula svoju uobičajenu mantru kako je to nešto najlošije što se dogodilo svijetu (ali tu nije u pitanju SAD ili EU pa nema pljuvačke krtike).

  Posljednje; prvi zajednički vanjskopolitički potez “novih svjetskih sila” jest potvrda da se Afganistan mora stabilizirati uz međunarodnu intervencionističku pomoć Karzaiju i da se domaćim snagama (a Talibani su uvjerljivo najjače domaća snaga) ne smije dopustiti da kontroliraju taj prevažan svjetski kutak.
  Dakle, rade ono što je SAD i EU (NATO) već gotovo obavio a prije 10 godina to su svi pljuvali kao “imperijalizam” 😀

 2. Kao prvo moram vas upozoriti da povijest ne traje zadnjih 200 godina, te da su Indija i Kina bile razvijene države davno prije bilo kakvog oblika neoliberalnog kapitalizma…

  No ako ćemo naglasak staviti na zadnjih stotinjak godina onda se mora naglasiti da su se ogromne promjene u Kini i njenoj ekonomiji dogodile već 50-ih i to zahvaljujući SSSR-u i njihovom “Marshalovom planu” tj. Kinesko-sovjetskom sporazumu o prijateljstvu.
  Osim novca (ukupna vrijednost sovjetske novčane pomoći od 1953. do 1960. je bila oko 20 mlrd rubalja po izvoznim cijenama što je bilo jednako vrijednosti 7% ukupnog sovjetskog BDP-a za to isto razdoblje), u svakom odjelu svakog ministarstva, u svakoj velikoj tvornici, u svakom gradu, u svakoj velikoj vojnoj jedinici ili sveučilištu radili su sovjetski savjetnici, specijalisti i stručnjaci kako bi osuvremenili Kinu.
  Čak i angloamerički znanstvenici i povjesničari nevoljko priznaju da su njihova postignuća zauvijek promijenila kinesko gospodarstvo i – a da toga nisu bili svjesni ni sovjetski stručnjaci ni njihovi kineski kolege – postavila temelje kineskoj kapitalističkoj revoluciji iz 80-ih i 90-ih godina.

  Što se tiče Indije njenu industriju su Britanci do početka 20. st. tako temeljito uništili da pred I sv. rat zemlja koja je nekada pravila prekooceanske brodove nije više imala potencijala čak niti za izgradnju najobičnijih riječnih parobrodica. Upravo uz sovjetsku pomoć i uz socijalističke petogodišnje planove Indija je od 50-ih do 80-ih ponovo izgradila kakvu-takvu industrijsku infrastrukturu s kojom je mogla izaći na globalno tržište tj. otvoriti mu se.

  O Rusiji ne treba trošiti riječi i o stanju u kojem se ona nalazila 1914. (francusko-britanska polukolonija koja je za tri godine izgubila rat od Njemačke iako je ista ratovala na dva fronta protiv najvećih sila tadašnjeg svijeta) te kakav skok je napravila u odnosu na to.

  Što se tiče tog njihovog “imperijalizma” nitko ne kaže da su oni bolji od Zapada, ali definitivno nisu toliko licemjerni. I to je upravo ono što mnogi zamjeraju Zapadu – ta njihova bolesna licemjernost i nakazni dvostruki standardi koji su kao nikad prije došli do izražaja u Siriji…

 3. Ne znam ima li igdje na zapadu nešto poput slamova. Nema licemjerja jer nitko i ne tvrdi da užasno siromaštvo velikih dijelova tih država ne postoji. Kako rast tih država nije sporan, onda će nam statistika ukazati koliko se pojedinci tamo bogate.

Odgovori