Otta von Grunt: Domoljublje kako ga vidi Pravi Hrvat

branitelj

Nisam neka osjetljiva duša, ali me zgrozila količina maliciozne zloće u ovom tekstu.

Prozivati nekoga radi prenošenja teksta s drugog portala s kojeg se često prenose tekstovi, aludirajući pri tome na nedostatak domoljublja i neprijateljstvo prema hrvatskom narodu vlasnika SBperiskopa, previše je maliciozno i obojano mržnjom, te huškanjem na urednika previše je čak i od ovog samoprozvanog novinara kakav je autor tog teksta.

Pri tome autor spominje nekakve političke Hrvate (valjda je to neka nova vrsta Hrvata, još bolja i superiornija od tzv. Pravih Hrvata) u koje pripada i on sam.

Ono što je autor, na kratko, smetnuo s uma da je kao pripadnik te elitne skupine Političkih Hrvata, nepravomoćno osuđen za pljačku te iste države koju toliko voli. Ali nema veze, on to radi iz silne ljubavi prema svojoj domovini. A i to je jedan od bitnih preduvjeta za inicijaciju u skupinu Političkih Hrvata: opljačkaj svoju ljubljenu državu.

Jer, to te ne čini gotovo jednakima onima koji su palili tu državu i ubijali njene građane. Ni slučajno. Ti ih samo ostavljaš gladnima, žednima i na ulici.

Uostalom, to je kod nas popularno. U trenutku kada si sam optužen da, pljačkom, radiš protiv svoje države, optuži nekoga za neprijateljstvo i nedomoljublje kako bi ti ispao  Pravi Hrvat.  Pa makar to bio i Ante Gotovina.

Nema veze što su oba spomenuta «prozivača» u ovom tekstu jedni od krivaca za ovo potresno pismo: dragi tata, zemlja za koju si poginuo vise ne postoji.

To nije bitno. Bitno je da su oni Pravi Hrvati.

 

 

 

Otta

56 comments

Skip to comment form

  • on 08.08.2013 at 15:02

  Otta ne razumije da nekim ljudima treba zaklon. Neću sad analizirati od čega, ali im dobro dođu riječi Hrvat, domovina, branitelj, moralna vertikala, katolik, ….. iza kojih se nadaju sakriti.
  S druge strane, Otta se goloruka, bez zaklona bacila na neprijatelja. Pri tome ju nije zaštitio ni urednik koji joj je trebao objasniti pojam političkog Hrvata. Ne da je taj pojam posebno bitan običnom čovjeku, ali je onome tko piše političke osvrte, mada, ja držim da je ovo više Ottina ljudska reakcija na podmuklu zasjedu s leđa, nego na neki posebno vrijedan politički stav, jer takvoga u tekstu sa sbplusa nema. Taj fašistički pamfletić ne bi dobio prolaznu ocjenu ni kod Geringa, a kamoli kod Gebelsa. Jedino bi se fino uklopio u Vrdoljakov opus.

 1. Kako neko piše Pravi Hrvat ili neki drugi nema veze sa onim šta sam ja pisao i što me posebno naljutilo kod prenošenja članka oluja 04.08.2013. Radi se da je taj člana izašao taj dan a po meni se baš tada odaje počast onima koji su da bi do toga dali živote, ostali invalidi, izgubili svoje najmilije i to nikako nije dan da bi se pisalo o onom šta je bilo nakon toga. Zar se taj dan ne može barem preskoćiti sa takvim temama i da se baš zbog ove djevojke koja je napisala http://hercegovina.info/vijesti/vijesti/hrvatska/pismo-mrtvom-ocu-dragi-tata-zemlja-za-koju-si-poginuo-vise-ne-postoji pristojno i ponosno proslavi. Ako je to članak iz koliko se sječam 2010 godine odkud se baš 4.8.2013 pojavi . Samo to pitam ZAŠTO baš taj dan.

  • on 08.08.2013 at 16:18

  Zato što je aktualan. Teško je generalizirati, ali znam i sam branitelje koji su poginuli za to da svaki građanin hrvatske (politički Hrvat) ima pravo na život i rad. Sigurno nisu ginuli za to da se ubijaju starci i da se nekome spaljuje imovina. I sve to bez istrage i suđenja (egzekucije i paljevina). Ma da se nadopunim, većina se branitelja nije za to borila, ali im se ne da sada s bilo kime konfrontirati. Radije puste galamdžije da oni drndaju po medijima nego da remete svoj mir. Neki su jednostavno konformisti i misle si: boli me k… za te starce i njihove kuće, nisu se ni oni bunili kada su granate padale po nama i našoj djeci. Ali baš zato treba pročitati intervju s Bojićem i pokušati shvatiti njegove riječi.
  Budemo li svi konformisi i prepustimo tim bolesnicima inicijativu, uskoro ćemo svi lajati s lanca.
  Jer tim galamdžijama su jučer smetali Srbi, danas ih ni ne spominju, već im smetaju Hrvati izdajice (neke njihove definicije), sutra će im smetati isključivo Slavonci, a nakon toga samo plavokosi Slavonci. Na kraju ćeš ako se slučajno rodiš kao plavokosi Slavonac odmah naći u njihovoj plinskoj komori jer njihov mentalni sklop živi i uvijek traži neprijatelja. Njihova mržnja nikada ne jenjava, samo se preusmjerava. Zato je Hićo za njih amater, jer kod njih nema KONAČNOG RJEŠENJA.

  1. Ima li išta da ti razumiješ ja neznam više kako bi šta napisao.
   Teško je generalizirati, ali znam i sam branitelje koji su poginuli za to da svaki građanin hrvatske (politički Hrvat) ima pravo na život i rad. Sigurno nisu ginuli za to da se ubijaju starci i da se nekome spaljuje imovina. I sve to bez istrage i suđenja (egzekucije i paljevina).
   Pa baš zbog tih dobrih koje znaš nemoj pljuvat po njima taj dan to sam i napisao.

    • on 08.08.2013 at 21:57

    Naravno da se razumijemo. Krivi su oni koji spominju ubijanje i paljenje, a ne oni koji su ubijali i palili. Trebamo biti svi tiho kako se njima ne bi slučajno probudila savjest. Normalni građani i velika većina poštenih branitelja trebaju biti taoci bolesnih manijaka? Ma koga ti to štitiš?

    1. Ma de ti si poseban ja pričam o danu ti o nekom ko piše nekom ko pali , jesi ti svjestan da pišeš bezveze i odgovaraš na nešta o kom niko ni rjeći ne govori. Vodiš neki rat sam sa sobom. Zar nekog trebam štiti o ćem ti pišeš. Ako trebam štit nekog onda ok evo junaće moj pa čitaj
     …Prema privremenom popisu osoba poginulih u agresiji Srbije, odnosno JNA i srpsko-crnogorskih postrojbi na RH, u Hrvatskoj je tijekom Domovinskoga rata smrtno stradalo najmanje 12.213 hrvatskih branitelja i civila (podaci su iz prosinca 2009.). Taj popis MOBMS-a nije obuhvatio osobe koje se vode kao nestale ni osobe koje su poginule u neprijateljskim postrojbama, odnosno poginule Srbe na okupiranom podrudju RH, jer na tom popisu, zbog dokumentacije koju posjedujemo, radi naš centar. Uprava za zatočene i nestale do prosinca 2009. otkrila je 143 masovne i više od 1400 pojedinačnih grobnica žrtava srpske agresije. Iz njih su ekshumirani posmrtni ostaci 3752 osobe, od kojih je 3180 identificirano i uvršteno u privremeni popis poginulih.
     Poginula djeca

     Imena 323 poginule djece zbog ratnog djelovanja, odnosno zbog srpske agresije navedena su u jedinstvenom popisu meduresorne “Radne skupine za izradu Registra djece poginule uslijed ratnih razaranja u Republici Hrvatskoj”. Od toga je više od 70 posto stradalo zbog izravnog neprijateljskog djelovanja (od eksplozije granate, mine, raketiranja zrakoplova, snajpera i slično), a manje od 30 posto zbog neizravnog ratnog djelovanja (igranje vatrenim oružjem, ručnom bombom i slično). U spomenutoj bazi podataka imena su 57 poginule djece, odnosno maloljetnih osoba; 40 u dobi do 16 godina, a 17 u dobi i 18 godina. Od njihova ukupnoga broja osam je život izgubilo zbog granatiranja, tri “u akciji”, 10 je izveršilo samoubojstvo, jedna je ubijena, dvije su umrle nakon ranjavanja, tri su umrle prirodnom smrću, za pet nije poznat uzrok smrti, a 25 je život izgubilo “nesretnim slučajem” (u 14 takvih slučajeva njihova smrt nije uzrokovana ratnim djelovanjem pa se, jednako kao i “prirodna smrt”, ne mogu smatrati gubicima u ratu). Istodobno, pri Upravi za zatočene i nestale otvoreno je 12 zahtjeva za traženje maloljetnih osoba nestalih 1991./1992. godine u srpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku i četiri zahtjeva za traženje maloljetnih osoba nestalih u svibnju i kolovozu 1995. godine.
     eto ti malo podataka hočeš o srušenim ,zapaljenim i opljačkanim kućama da ih isto potražim
     Pitam ja tebe koga ti štitiš i braniš

    2. Masovne grobnice žrtava komunističkog zločina

     Preneseno iz Večernjeg Lista, Z.Despot

     Masovne grobnice žrta­va komunističkih zločina otvaraju se iz dana u dan. Ministar unutarnjih poslo­va Tomislav Karamarko u razgovoru za Večernji list od ponedjeljka iznio je šokantne podatke da je policija dosad evidentirala više od 700 grobnica u kojima su zakopane žrtve parti­zansko-komunističkih zlo­čina počinjenih tijekom i neposredno poslije Drugo­ga svjetskog rata te da je u njima zakopano oko 90.000 žrtava!

     No to nije konačan njihov broj jer postoje indicije i podaci za još neke druge lokacije koje kriju masovne ili pojedinačne grobnice. Ključno je da za te ma­sovne zločine do danas još nitko kazneno nije odgo­varao te da najveći dio njih još nije ni ekshumiran niti označen.Prema dosadašnjim policij­skim spoznajama, u Hrvat­skoj je trenutadno evidenti­rano 718 lokacija na kojima je 628 masovnih grobnica te 171 pojedinačna.

     Procjenjuje se da sve one kriju gotovo više od 89.000 žrtava, medu kojima su pripadnici vojnih postrojbi Nezavisne Države Hrvat­ske, civili, žene, djeca, nje­mački i talijanski vojnici…Najviše je lokacija u Sisač­ko-moslavačkoj županiji, njih 119, na kojima je evi­dentirano 108 masovnih i 11 pojedinačnih grobnica, za koje se pretpostavlja da kriju čak 45.000 žrtava! Od svih njih dosad su ekshumi­rane samo dvije u kojima je pronađeno 15 tijela. Druga je po broju mogućih žrtava Krapinsko-zagorska župa­nija.

     1. Evo ti Hrvatu moj iz bosne kad si toliko ispravan bori se još za pravdu koliko vidim osuđuješ one koji pljačkaju ,pale i ubijaju pa evo ti materijala bori se i za njih i napadaj one koji su ubijali ,pljačkali i palili . Možda ja nisam dobro čitao tvoje komentare pa ako sam gdje propustio molio bi te da mi kopiraš gdje si se borio i za ove pobijene ljude ili gdje si ih barem spomenuo ako ništa drugo.
      Pametuješ tu nonstop o fašizmu pa sad mi napiši šta su oni koji su pobili ovoliko ljudi u domovinskom ratu i ove poslije 2. sv rata kako njih zoveš i kako njih osuđuješ. Puna su ti usta Hrvatskih fašista, osuda pljački paljenja sa Hrvatske strane, (kojih je bilo) a šta je sa drugima oni te ne zanimaju ili šta. O Oluji si napisao već neznam koliko komentara a koliko si komentara napisao o vremenu do Oluje i osudio ta ubijanja radi se o omjeru 1000 – 12 000 . Opet pitanje koga ti štitiš kome ti prodaješ muda pod bubrege sa ljepljenjem etiketa fašista. Sječaš li se ovih boraca protiv fašista http://www.youtube.com/watch?v=1sVj_QRol7I

       • on 09.08.2013 at 14:34

       Sve što si nabrojao je na žalost malo bitno jer je jedan mudar čovjek davno rekao kako su oni pred zakonom – nedužni – abolirani. Tko sam ja da se suprostavljam službenim zakonima?

       1. Abolirani su samo oni koji su bili pripadnici vojske a nisu počinili zločin bar sam ja to tako shvatio što je za mene ispravno ali ako se abolicija odnosila i na te što jesu počinili zločin onda nema veze ko god da ju je donio treba ju ukinut.

 2. Ja nisam političarka (za sada), svi moji tekstovi su samo viđenje jedne obične građanke jednog grada u jednoj državi. Pisala bih isto i da živim u Zagrebu ili Švedskoj, a da se ovakve stvari, o kojima pišem, događaju tamo.
  Izraz politički Hrvat sam čula (pročitala), ali i dalje ne vidim smisao njega. Tko ili što točno predstavlja taj izraz? Koji Hrvati, točno, su politički Hrvati?

  A sva ova pompa oko izraza politički Hrvat je samo odvraćanje pažnje sa ostalog teksta u kojem se govori o nekim stvarima koje su istinite, a pojedincima ne odgovaraju.

  Rekla sam Veljku i iza toga stojim, da sam na njegovom mjestu, već bih digla tužbu radi klevete i huškanja.
  A ako je autor spomenutog teksta stvarno toliko obdaren inteligencijom da misli da će skretanje teme na “glupu Ottu koja ne zna što znači termin politički Hrvat” uspjeti, a šta ću mu ja. Sretno mu s tim.

 3. Otta ovo što si napisala je potpuno uredu. Ti termini politički Hrvat ili veći Hrvat su meni nejasni i nepotrebni. Ja sebe ne smatram ni većim ni manjim ni tim političkim. Neki me ne vole zato što osuđujem ono što mi se ne sviđa i onda se to njima ne sviđa ako ja to napišem. Zašto bi ja morao zbog onog što mi se ne sviđa ili to smatram lošim morao dobit etiketu veliki Hrvat. Pa ja sam samo napisao šta mislim o to je sve. A tko mi ljepi etiketu? Onaj koji ne čita moje mišljenje nego u svojoj glavi on sebi složio nešta i odlučio da ja tako ne mislim nego mislim baš ono što on misli da ja mislim. Ja sam osudio članak Oluja kao najgori mogući dan kada bi on trebao biti prenesen, SveMirko,Popac nisu i oni misle da je to ispravno. OK imaju obojica isto pravo kao i ja da tako i napišu i nijedan od nas nije manji ili veći Hrvat zbog toga. Nego samo o istoj temi mislimo drugaćije i onda smo raspalili borbu ko će kome promjeniti mišljenje :D. Iako je metoda Popca bila vrijeđanje umjesto rasprave opet poštujem njegovo pravo da ima svoje mišljenje . Sve u svemu glupo je nekom ljepiti etiketu manji – veći i ostale zbog bilo kakve rasprave . Napišimo šta nevalja ako neko kaže da valja raspravljajmo, svađajmo se ali bez tih etiketa i vređanja.

 4. Ja nisam ni mislila na tebe. Nisam pratila raspravu kroz komentare pa ne mogu ništa ni reći o njoj. Naravno da imaš jasno i glasno reći svoje mišljenje, zato i jesmo ovdje.
  Zato se na ovom portalu (za razliku od sbplusa) ne brišu komentari. A bilo ih je svakakvih.

  Eh da, politički Hrvat ne postoji. Taj termin je u rangu Tuđmanovog zrakomlata.

  1. Tko je tebi pričao da je riječ zrakomlat smislio Tuđman? Zašto bi uopće bio Tuđmanov zrakomlat? To je slično ovome na ovom portalu. Naime sve što nasere nekoliko vas mrzovoljnih, pripisuje se Veljku. Inače po tvom saznanju, Tuđman je kriv za sve: od pomora Indijanaca do globalnog zatopljenja.
   Previše mlatite jezičinama i tipkovnicama, kao guzica po samaru.

   1. O čemu ti pričaš? I s kim se ti svađaš?

 5. E da ne zaboravim mog SveMirka pa mu stavim još malo podataka kako bi se imao za još koga borit i prije Oluje a i da vidi još koji razlog rasta duga Hrvatske uništeno je 180.000 domova, 25% hrvatskog gospodarstva te prouzročeno 27 milijarda $ materijalne štete,U prosincu 1991. godine u Hrvatskoj je bilo oko 550.000 prognanika i izbjeglica, a k tome je 150.000 ljudi bilo u izbjeglištvu u inozemstvu.
  Evo navali SveMirko u njihovu obranu odlično ti ide za Oluju pa će svi biti sretni ako tako se potrudiš i oko svih ostalih žrtava u svom zaštitničkom i domoljubnom stavu.

  • on 09.08.2013 at 14:50

  Jel ti to meni upućuješ pitanja i mene kriviš za sve navedeno? Optužuješ li hrvatske Srbe koje je Tuđman abolirao? Optužuješ li srbijanske Srbe protiv kojih službena tijela te tvoje fantastične uređene i tebi tako drage Hrvatske nisu podigle niti jednu optužnicu, a razmišlja se i o povlačenju državnih optužnica?

  Iz brojeva koje pokazuješ razvidno je kako je takva država za kurac kada niti njena službena tijela ne drže do nje (a ona bi prva trebala). Dok je tako (državna tijela šute), a javljaju se kreteni koji su tu dugogodišnju vlast podržavali i izabirali (braniteljske udruge i kojekakvi Thompsoni) i huškaju narod protiv nekoga (koga?) ja se serem na takvo uređenje i takav ustroj. Svakim svojim potezom pokazuju da je sve na prodaju, samo ako su njihovi osobni interesi u pitanju. Tebi se to sviđa. Ti bi to hvalio. Ja to prezirem i ne podržavam. Pored tisuća ljudi koje ste zvali veleštovani, a koji nisu odraqdili ono što je trebalo odraditi, ti i tebi slični ste se uhvatili ovog portala i mene i pitate zašto zločini nisu procesuirani. Jel ti jasno da oni koji progledaju ubicama i paliteljima kroz prste to rade za lovu i neovisno od nacionalnosti počinitelja? Ili još živiš u idiotskom uvjerenju kako su oni tu zbog neke pravde?

 6. Ne ne pitam tebe zašto nisu nego zašto nemaš isti kriterij za sve žrtve i zašto o svim žrtvama ne pišeš jednako to ti pitanje postavljam svakom onom brojkom gore. Šta me briga za tadašnje vlasti oni su radili kako su radili neki mislili na svoje guzice i kako do veće imovine, neki radili kako treba al ih bilo malo to nije tema sve oko toga znam i ja isto kao i ti al men to glupo više pisat . Radi se samo o tebi u onom gore pitanju ne bilo kom drugom. Pitaj sebe jesu li mi sve žrtve jednake dali jednako pišem o svima pa onda meni odgovori .

  • on 09.08.2013 at 15:01

  Kad već postavljaš pitanja, dopusti da ja tebi postavim jedno. Sigurno znaš za djecu na Jelasu koja su poginula u avionskom bombardiranju krmačom. Reci mi je li taj slučaj istražen i je li počinitelj procesuiran i je li podignuta optužba ili misliš da to nije nužno?

 7. Razlog rasta duga Hrvatske je rat od kojeg je prošlo 20 godina? Ti se Vlatko (Lagano) šališ zar ne?

  1. Ne jedini razlog nego jedan od razloga ne za toliki iznos duga nego za jedan dio povečanja duga evo i zašto to mislim. Popravak i izgradnja kuča,tvornica,komunikacija sve je to išlo iz državne blagajne a u blagajnu toliko nije stizalo i uzimali su se krediti i zaduživalo i po toj osnovi. Automatski je dug rastao, krediti su se dizali i za naoružanje i išli sa odgodom pa i kad odgoda počela sjedat ni tad nije bilo dovoljno neg se dizali krediti da se isplate ti sa odgodom i tako u nedogled. Ali to je samo jedan dio rasta duga.

   1. Gle, nemoj se ljutiti, ali nemaš pojma o čemu pričaš. 20 godina poslije rata nikome taj rat ne može biti izgovor za ovakvo gospodarsko stanje u državi. Za obnovu, razminiravanje i općenito sanaciju posljedica rata je naša država dobila love i love. Gdje je ta lova završila, to je već druga priča. Tako da, ne, rat i agresor nisu krivci za ovakvo stanje u državi. Krivi su neki (politički) Hrvati.

    1. lol pa nisam rekao to nikako odnosi se ponavljam samo na dio duga i to par posljeratnih godina i vrijeme rata naravno da nije sve od njega pa napisao sam dio duga i da je to samo jedan razlog. Otta cjena puške je bila 250 dolara a za nas pod embargom i 650 dolara otprilike tako su se kretale cijene to je radi boljeg razumijevanja troškova rata da ne spominjemo cjenu jednog metka za nas i normalne cijene.I još smo ljubili noge onima koji su nam htjeli prodat i po takvim cijenama. Znaš kako se kaže Fata u onom vicu markica po markica i nakupi se.Tako i taj dug, naravno da je ovoliki zbog nesposobnih vlasti ,pljačke , lošeg gospodarstva, krađe u privatizaciji i ostalog.

      • on 09.08.2013 at 17:07

      Nemoj mi samo o naoružanju. Što je s brojnim dragovoljcima koji su platili za svoje naoružanje pa ga nikada nisu dobili i ljudima koji su za njega platili pa poslije kad su tražili potvrdu da su dali novac rečeno im je da se to ne izdaje, da šta će im to. Pa ljudi koji su sa lovačkim naoružanjem krenuli, dobili borbeno, a njihovo vrijedno lovačko nestalo. Pa ljudi koji su pri oslobađanju vojarni i skladišta gledali Mujkiće i Rašiće kako odvoze kamione ručnog naoružanja, a za one koji su oslobađali naoružanja nema. Koga ti to štitiš? Galavaša i slične koji su se tada vozali s torbama punim novca, a poslije i do dan danas mogu kupiti pola Osijeka, Broda ili Zagreba? Tražiš od nas da o takvima šutimo. Zašto? Jesi ti u dilu s njima? Znam da nisi, ali si onda izgleda malo glup. Oprosti, ne znam što bih ti više rekao.
      Razumijem da štitiš nekog kolegu iz garde, gologuziju kao što si i sam. Ta kolegijalnost mi je jasna. I jasno mi je i da on štiti tebe. Ali štititi likove koji su ispijali viskije i naganjali kurve u sigurnom zaklonu dok si ti skupljao dijelove tijela svojih kolega, to nikako ne mogu razumiti. To je neki jebeni mazohizam jer ste nosili istu uniformu ili točnije isti grb na uniformi. Ti na svojoj prašinarskoj jeftinoj, a on na svojoj skupoj, finoj koja ne žulje i ne smrdi. E moj vlatko, baš i tupav. Odustajem.

       • on 09.08.2013 at 17:13

       Evo zadnje. Pogledaj gore na popis članaka. Ti se borio i još jedan čovjek se borio. Za obične plaće. Ti svoju spiskao, a on bio štedan. Doduše malo je bio jači po činu i malo je bio na zatvorskoj hrani i smještaju pa je mogao još malo bolje uštediti od tebe. Ti sad sereeš po portalima jer nemaš ni za more, a on takav štedljiv kakav je, otvara elektrane. Pa to mozak mora bit armiranobetonski da ne vidi i ne shvati u 3MP ?????????????????????????????????????????????????????????????????? dajte mi macolu da si razbijem glavu!!!
       VLATKO, NEMOJ MI SE VIŠE OBRAĆATI DOK MI OVO NE OBJASNIŠ!!!

       1. Pa šta ću ti objašnjavat kad i to sve znam za sve takve slučajeve kao i ti i tu nema šta da se objašnjava jedino ako hoćeš mogu kopirati tvoj text i staviti i svoje ime ispod. I tko je rekao da toga nije bilo.

 8. Znam bio sam pripadnik 3 bojne i puno toga sam vidio SveMirko rat je bio bomba je pala tamo gdje je i ne ide svaka tamo gdje ti želiš tko ju je bacio dali je to želio da tamo padne , kako se osječao nakon toga kad je vidio šta je napravio ne mogu pisati , dali je živ ili poginuo u nekom drugom napadu također neznam. Jel podignuta kakva optužnica i dali je neko osuđen zbog toga isto nemam podatke . U svakom slučaju više bi volio da je pala u vojarnu kao i veliki broj drugih koje su završile tamo gdje sam ja bio nego što je pala na tu kuću. Teška je to tema i ako bi ti izravno odgovorio puno ih se nebi složilo sa odgovorom pa ga neću izravno ni dati.

   • on 09.08.2013 at 16:59

   Nije napravljeno apsolutno ništa. A čovjek koji je kasnije bio zapovjednik u hrvatskom zrakoplovstvu tada je još uvijek bio u JNA, s njim se pregovaralo o prelasku i on je mogao donijeti sve podatke: tko je izdao naređenje za bombardiranje civilnih ciljeva, tko je pilotirao itd. Zašto nije možda je bolje pitati jednog gospodina koji se preserava po portalima, a bio je u SIS-u i između ostalog trebao se pobrinuti da se ti podaci doznaju. Naravno, nitko nije maknuo kurcem za 6 djece i mnoge druge i ti sada tražiš da ja to hvalim? Ponovo te pitam, koga ti to štitiš?

   1. Jesi li ti pročitao ijedan moj komentar pa čovječe pričam o žrtvama ti o pilotima i SIS-u

     • on 09.08.2013 at 19:29

     Znači djeca doista za tebe nisu žrtve?

     1. Vidi sad ovog padobranca šta tebi bi da provališ takvu glupost

 9. Ne, @Vlatko, ne odnosi se ni na dio duga. Ti stvarno vjeruješ u te priče o tim cijenama? Ono, stvarno?
  Žao mi je, ali stvarno nemaš pojma o tome o čemu pričaš.

 10. Da Otta itekako se odnosi na dio duga i ako nemam pojma ok napravi neki članak i ljepo izloži nam ono što o tome znaš kako bi onda imao pojma. SveMirko pišete o onima koji su dali novce za oružje a nisu dobili i takve stvari a mi smo znali u danu ispalit 200 i više minobacačkih granata. Idemo pomozite mi onda u mom neznanju tko zna nek piše.

  1. Članak o financiranju rata? Stvarno?
   O.k., i službeno odustajem od ove rasprave.

   1. Pa zašto ne ako imaš znanje i informacije ja ih nemam ili me barem uputi gdje da to pročitam onda nije potreban članak.

   2. Na osnovu ovog zaključujem da si expert što se toga tiće “Žao mi je, ali stvarno nemaš pojma o tome o čemu pričaš.” jer ako je izjava da ja nemam pojma onda to znači da ti jako dobro znaš puno toga o toj temi.

    • ziss on 09.08.2013 at 21:24

    Otta, rat je itekako kriv za sve, direktno ili indirektno. Da nije bilo pobunjenika, a potom i rata, ne bi bilo ni ratnih šteta, ni nakaradne privatizacije i nečuvene pljačke, ne bi bilo niti raznih glavaša, čermaka, prkačina (namjerno malim slovom)..ne bi bilo ni sočkovića ni kruljaca. Ne bi bilo niti sanadera.. Ne bi bilo tih štetočina jer im tlo za razvoj ne bi bilo pogodno. A ako bi i samonikli, ne bi bili elementarna nepogoda nego lako iskorjenjiva nuspojava. Dakle, draga Otta, rat je itekako kriv. A za rat tko je kriv, valjda se zna.

    1. Nemojte biti naivni. Bilo bi i svih tih strašnih imena i privatizacije i svega što je nabrojano i da nije bilo rata i da smo se mirno “razveli” od Juge. Pa šta mislite zašto je uopće došlo do raspada Juge i rata?
     Rat je kriv za silne patnje ovog naroda, ali za ovo s(r)tanje u kojoj je država sada – nije.

     1. Može li koji argument za tvrdnje da rat nije uzrok jednog dijela duga države osim rijeći nije kriv rat. Moji argumenti su obnova kuča , obnova porušenih i oštečenih tvornica, obnova komunikacija,zbrinjavanje izbjeglih stanovnika, slaba proizvodnja u to vrijeme i cijena ratovanja i sretstava za ratovanje. Mogu li dobiti kontra argumente kako to nije razlog jednog dijela povečanja duga.

      1. Argument nije nabrajanje nečega za što uopće ne znaš kako se financiralo.

       A za raspravu s tobom nemam ni vremena ni volje jer sam vidjela kako te rasprave završavaju. Ne da mi se pokušavati objasniti nešto čovjeku koji si ne da objasniti zbog svoje zadojenosti nekakvim lažnim pričama.
       Ti vjeruj u što god hoćeš, ja te ne namjeravam razuvjeravati.

       1. Je argument je nabrajanje činjenica a a odgovor” ne znaš kako je bilo ” je pokazatelj koliko je onaj koji komunicira upoznat sa tom temom i onda pošto nezna ili nema argumente odgovara nekim globalnim odgovorom. Iz rasprave bježi onaj koji nema osnove za svoju raspravu ili dovoljno ne poznaje temu o kojoj se raspravlja. Otta svaki metak,svaka kap goriva, svaka granata i zrno riže ima svoju cijenu rat je potrošnja tolika da i Amerika ulazi u sve veći dug sa svakim ratom u koji krene i to ne na svom teritoriju gdje ne trpi nikakva oštećenja nego na tuđim teritorijama

     2. I Otta podižem ulog i izjavljujem da je rat uzrok večeg dijela duga pošto vidim da nitko ne izlazi sa nikakvim argumentima na tu temu.

     • on 10.08.2013 at 12:25

     Ne bih se nikako složio jer znam zasigurno kako su pojedini insideri upućeni da krenu raditi unutar svojih tvrtki još1989. 1990 je sve bilo gotovo. Te su tvrtke financirale prvu kampanju. Prkačina i sličnih je uvijek bilo i uvijek će ih biti.Ne bi bilo toliko pasa rata, to je točno.

     1. SveMirko raspravljamo o cijeni rata i utjecaju njega na vanjski DIO duga.Ako nemaš informacije o cijenama jednog dana ratovanja i potrošnje, te o količini novaca potrošenih na zbrinjavanje izbjeglog stanovništva, potrošenog za obnovu države molim da ne ulaziš u raspravu o toj temi . Otvaraš milion tema i ne namjeravam na sve odgovarat . Ukoliko imaš argumente za temu ratne i posljeratne potrošnje izloži ih a ne pisati o tome kako Slavuj lijepo pjeva Subotom ujutro.

       • on 10.08.2013 at 14:09

       Odgovarao sam zissu, a ne tebi, ali ajde da i to odradimo. Provjerite statističke podatke. Oni su široko dostupni. Uzmete dvije, tri zemlje bivše Juge i provjerite krivulju zaduživanja. Ako je u periodu 91-95 ona strmija u Hrvatskoj, onda bi se to moglo pripisati utjecaju rata.

       Nije svaka potrošnja samo gola potrošnja. Neke imaju potičuće utjecaje na gospodarstvo. Da nije bilo obnove, ne bi bilo proizvodnje ili uvoza građevinskog i instalacijskog materijala itd. Teško je razlučitii te efekte. To ne znaju izračunati, niti su ozbiljno pokušali hrvatski znanstvenici, ekonomisti.

     2. I nikako više da ja dobijem taj odgovor na pitanje o svim žrtvama i zašto jenako ne pišeš o svima. Ja misli da se već svi pitaju koji čitaju ovaj forum: Pa zašto ne odgovori?

       • on 10.08.2013 at 14:26

       Sve sam ti odgovorio, ali ti ne možeš ili ne želiš razumjeti. Pokušat ću još jednom:

       Država se po vrlo čudnim kriterijima odnosi prema žrtvama. Pogledaj samo primjer djece koji sam naveo. Ima ih još puno. Otvori oči.

       Mislim da je većina branitelja odradila svoj dio najbolje što su mogli i trebali, ali postoji jedna skupina zlotvora koji su iskoristili gužvu i lovili u mutnom, krali, ubijali, palili, iživljavali se jer su jadni, sjebani u glavu i pičkice koje se sakrivaju iza ove većine poštenih. Ti jadnici su često bili i na vrlo visokim pozicijama ili su s njih štićeni.

       Svi koji to negiraju također štite te likove iako nitko ne zna zašto. Nemaju ništa zajedničko.

       Gotovo svi iz te skupine bolesnih koje spominjem su i pripadnici stranačke vojske pripremani daleko ranije za sve ovo skupa. U normalnom, uređenom društvu oni bi bili na samom dnu zbog svoje inteligencije i sposobnosti, što im se naravno ne sviđa. Zato čine sve kako bi zadržali status quo i kako ovo društvo nikada ne bi postalo normalno. Svi koji žele živjeti u civiliziranom i uređenom društvu njihovi su protivnici i često ih nazivaju izdajicama, komunjarama, srboljubima itd i sl..

       1. Opet nisi odgovorio nisam pitao šta država misli i šta drugi misle pitanje je namjenjeno tebi i bitno je samo šta ti misliš i zašto ti ne pišeš jednako o svim žrtvama. Već sam napisao postavi si to pitanje i kad sam sebi odgovoriš onda ako želiš odgovori i meni i onima koji čitaju tvoje komentare.

     3. Nije teško razlučiti: da nije novac ošao na tu potrošnju nebi bilo zaduživanja (tolikog) u to vrijeme, da nije bilo potrošnje svih sretstava potrebnih za ratovanje nebi bilo ni te potrošnje nebi bilo ni zaduživanja na toj osnovi. Da nije srušeno 30% gospodarstva neko bi to maznio u privatizaciji koja bi opet bila nadam se donekle bolje nadzirana ali bi ta tvornica imala zaposlene ovako je srušena pa su oni koji su tamo radili nezaposleni i na teret države ni krivi ni dužni, da nije rata autoput i pruga bi bili otvoreni i nebi svi išli 300 km dužim putem i sa tom većom potrošnjom goriva cijene su tog prijevoza rasle. Da nije krava bolesna bila bi zdrava. Sad za to treba neka visoka škola i neka ogromna pamet da bi se to vidjelo i to sad treba čekat nekog analitičara da ti to kaže. I za kraj da nije bilo tog zaduživanje nebi bilo kamata i rata za te kredite bilo bi vjerovatno za neke druge ali u svakom slučaju pametnije nego ove za ratovanje. Danas plačaš kredit za granatu koja je pala na pol livade ,i za onu koja je pala na Srpsku ili Hrvatsku ili bilo ćiju drugu kuću jer plačaš i tu obnovu koja god ju strana ispalila. Spominješ uvoz pa ne dobiješ nešta besplatno kad uvoziš neg to moraš platit ne proizvodiš materijal za obnovu da ga poklanjaš jer propade ti firma moraš to platit a čime platit ako nema proizvodnje i izvoza nego iz državne blagajne a kako napunit blagajnu , pa porezima a kome naplatit porez ako ljudi ne rade, pa kako onda platit jednostavno uzmeš kredit i naraste dug al kako vratit dug kad ga potroši na stari kredit i opet ljudi nerade pa uzmeš jo kredita pa pa pa pa pa pa i tako di smo

 11. Daj molim te pa odkud ti ovo : Tražiš od nas da o takvima šutimo. Zašto? Jesi ti u dilu s njima? Znam da nisi, ali si onda izgleda malo glup. Oprosti, ne znam što bih ti više rekao.
  Pa de mi daj taj dio gdje tako nešta tražim pa koji ti je vrag za čega ti mene optužuješ,
  Pa pogledaj moje pitanje a pogledaj svoj odgovor
  to sam te pitao a de pogledaj dalje šta si odgovorio

  Ne ne pitam tebe zašto nisu nego zašto nemaš isti kriterij za sve žrtve i zašto o svim žrtvama ne pišeš jednako to ti pitanje postavljam svakom onom brojkom gore. Šta me briga za tadašnje vlasti oni su radili kako su radili neki mislili na svoje guzice i kako do veće imovine, neki radili kako treba al ih bilo malo to nije tema sve oko toga znam i ja isto kao i ti al men to glupo više pisat . Radi se samo o tebi u onom gore pitanju ne bilo kom drugom. Pitaj sebe jesu li mi sve žrtve jednake dali jednako pišem o svima pa onda meni odgovori .

 12. Ja tebe pitao zašto nemaš isti kriterij prema svim žrtvama ti si izveo iz toga :pilote, SIS, plačanje oružja, visoke položaje, da neko nekog štiti , da sam malo glup, tupav , uniforme i još brdo toga. Ja usput spomenio nešta malo duga zbog rata Otta digla nos ti poludio. I to se više dug odnosio na saniranje posljedica rata. Izvlačiš se od konkretnog pitanja na sve moguće načine kako nebi odgovorio.

  • on 10.08.2013 at 11:47

  Ziss, lijepo si odvrtio događanja do pobune, zna se, koga. Za sve su krivi pobunjenici. Ali, tko je kriv za pobunu? Pa tko je kriv/odgovoran za Jugoslaviju, NDH, Trojednu kraljevinu….? Idemo dalje. Do kraja rušiti determinističke domine. Kriv je Bog što je stvorio svijet i Hrvatsku. Ili, kriv je svemir za sve probleme nastale dok traje. Ne ide to tako! Pa gdje bi bili Nijemci da su ostali na kritici nacizma?

  Vratimo se mi u datost, sadašnjost. Ako ćemo o odgovornosti i krivnji, najviše je za postojeće u Lijepoj našoj kriva demokratski izabrana većina. Pokušali su i pokušavaju probleme rješavati poreznom politikom, a problemi se rješavaju strategijom, ucrtavanjem trasa za budućnost na temelju onoga što imamo i najbolje znamo. A ta demokratska većina su bili i ostali lopovine, izrabljivači i egoisti. Brigalo im se samo za vlastiti probitak, zajednička dobra su pljačkali, nisu se osvrtali na potrebe naroda. Kako u državi, tako u ovom Gradu. Reci mi, kuda plovi ovaj Brod?

   • ziss on 10.08.2013 at 16:04

   Upravo to sam i rekao: da nije bilo rata, ta demookratska većina bi.bila pod lupom naroda koji ju je i izabrao, ne bi mogli pljačkati i “privatozirati” na način kako su to radili pod ratnom zavjesom, a pod firmom dobrobiti Hrvatske. Ne treba
   se Stalker vraćati u Rimsko ni u doba nacizma, ovo o čemu pričam je bilo za naših života, gotovo jučer, i ns žalost, ta epidemija je ostavila pomor od kojega se generacie jošneće oporaviti.

 13. Bitno da se plovi onda će se jednog dana i doći u luku.

   • ziss on 10.08.2013 at 16:07

   A ako ploviš uz vjetar, stalno si na mjestu.

   1. Ne puše ni vijetar stalno 😀

Odgovori