Ostadoše plakati kao mrtva sredstva izbornoratne propagande

Yumbo

Nakon proteklih lokalnih izbora koji su, parafrazirajmo jednu misao o životu, bili gadni, brutalni i kratki, ostadoše plakati izljepljeni i postavljeni ovdje ondje, po rubovima cesta, u/na izlozima, na priručnim panoima, rasvjetnim stupovima i na drugim mjestima kao mrtva sredstva izbornoratne propagande, s motivima poprsja stranačkih generala.

Zbog guste koncentracije dvodimenzionalnih političkih njuški u coloru, prometnu Svačićevu ulicu, načičkanu jumbo apelima kandidata za prestižne funkcije u Gradu i Županiji, nesputani ljudi, skloni duhovitom definiranju svih oblika društvenih aberacija i karanja Brođana u zdrav kao dren mozak, nazvali su stazom lokalnostranačkih slonova.

Dok prolazimo pored bilboarda u potrazi za provijantom na akciji u robnim lancima načičkanim u samom središtu grada, retuširana lica gubitnika koja su sve do prije nekoliko dana prijetila sloganima i pobjedom, sad djeluju otužno, neozbiljno, glupavo, pa ih gledamo sa sažaljenjem i prezirom. Ipak, bit će izložena još neko vrijeme, jer prostor je plaćen, naročito okviri za jumbo plakate. Još samo prisustvo lica dvojice pretendenata za funkciju gradonačelnika  imaju propagandnu svrhu.

Poruke, promotivna uspješnost i lica političkih prvaka bit će jednog dana predmetom istraživanja političke povijesti Slavonskog Broda. Doduše, moglo bi se s istraživanjem započeti bez vremenske distance, jer već sada su vodeće ideje na izborima i oni koji su ih zastupaju za ropotarnicu povijesti.

 

3 comments

  1. Kakva ropotarnica. Povijest ovdje upravlja životima ljudi. Nije ovdje važno tko će i što će biti unuk, nego je vžno tko je bio njegov djed.

    1. … a sva tragika sadašnjeg trenutka pokaže se kada se na plakatu pojavi građanima osjetljiva riječ – zrak

    • on 22.05.2013 at 15:03

    A neki doista i ostadoše plakati 🙂

Odgovori