Obrtnici … žrtve predsjednika ili komorskog sustava

recesija

Hoćemo li raditi, hoćemo li biti, živjeti, imati, dati, dobiti  … hoćemo li, konačno? Neprestano nešto čekamo … da prođu lokalni izbori, da se konstituira Gradsko vijeće, da se donese novi Zakon o obrtu, da uđemo u EU. Naoštrene olovke (ne)sumnjivih novinskih i portalskih pera predviđaju, potvrđuju, osuđuju, slave, pokapaju. A mi, čekamo.

Oni što su bili uvjereni da imaju –  nemaju, jer sve što su mislili da imaju, nikada nije bilo njihovo. Banke su im dale i uzele, one iste banke koje su ih uvjeravale da imaju izvrstan elaborat i zagarantiran uspjeh svoga projekta i nikome nije važno što su time uništene egzistencije mnogih obitelji, niti je važno koliko će slijedećih generacija zbog toga trpjeti.

Svjedoci smo kako su se zbog dugova i neumoljivosti banaka srušila mnoga mala i velika poduzetnička carstva. Za razliku od njih, obrtnici su kao mali  obiteljski poduzetnici ostali jedina zdrava snaga na tržištu. Obrtništvo je zanimljivo kao vid samozapošljavanja, uz obavljanje djelatnosti koja se voli, koja je zanimanje i s kojom se osigurava egzistencija. Kada bi još imali i vodstvo koje odgovara njegovim karakteristikama bila bi to prava snaga na tržištu sa sigurnim, zasluženim mjestom u gospodarskom pogledu.

Međutim, hijerarhija komorskog sustava staromodna je, troma i neodrživa za današnje vrijeme. Obrtnici to prepoznaju, ni jedna njihova inicijativa i aktivnost ne dotiče se uskog kruga ljudi uz predsjednika Obrtničke komore. Ograničava im se govor na skupovima, uskraćuju im se informacije, ne prihvaćaju se ideje i inicijative. Obrtnički novci troše se na projekte bez svrhe i koristi, a promidžba se vrši zbog predstavnika sustava a ne zbog poboljšanja obrtničke klime.

Dogodi se tako da obrtniku, prema prijedlogu svojih kolega obrtnika bude dodijeljena nagrada za rad i životno djelo. Nagrada mu bude javno uskraćena, zbog nekoliko stotina kuna neplaćenog komorskog doprinosa, koji u trenutku prijedloga i odobravanja nagrade, uopće nije bio dug.  Zar je to moguće u asocijaciji koja štiti interese obrtnika i živi od novca koji uplaćuju obrtnici?

Obzirom na sliku privatne poduzetničke aktivnosti, njihov predsjednik nema se čime pohvaliti, ali zato pri Obrtničkoj komori strogoćom iznuđuje ostavke  od obrtnika koji se u svom radu ničim nisu ogriješili,  koji krpaju kraj s krajem i koji pošteno plaćaju svoje obveze. Loveći ih u trenutku nespremnosti,  zbog neplaćenih nekoliko stotina kuna komorskog doprinosa,  uskraćuje im rad i djelovanje unutar obrtničkih institucija.

Obrtnici su jedina zdrava snaga ovog Grada i društva, koliko god im loše bilo šute i rade, trude se opstati i ne traže pomoć jer su navikli da svoje probleme rješavaju u okviru svog obiteljskog posla. Jedini su živi, samoodrživi sektor privrede, prilagodljivi su, pred zakonom odgovaraju svojom cjelokupnom imovinom, nemaju  megalomanskih zahtjeva i zalogaja jer znaju koliko i dokle se mogu pokriti.

Upitnim zastupanjem, postaju žrtve interesa sustava ili svog predsjednika koji pronalazi opravdanje u Statutu Komore, identičnog za sve članice bez obzira kojem teritorijalnom dijelu RH pripadaju.

Tako obrtnicima uz sve poslovne probleme s kojima se susreću, umjesto pohvala pripadnu opomene a umjesto nagrada, kazne.

57 comments

Skip to comment form

 1. Nema jarića..pa da spomenem HBOR..
  Hrvatska banka za obnovu i razvitak je razvojna i izvozna banka Republike Hrvatske čija je osnovna zadaća poticanje razvitka hrvatskog gospodarstva.
  Kreditiranjem, osiguranjem izvoza od političkih i komercijalnih rizika, izdavanjem garancija te poslovnim savjetovanjem, HBOR gradi mostove između poduzetničkih ideja i njihovih ostvarenja s ciljem osnaživanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.
  To bi trebala biti njezina zadaća..međutim kao i u svemu ona je samo slovo na papiru i još jedna u nizu institucija za korupciju i razvoj političko podobnih iliti povlašteni..
  U Hrvatsku uvozimo sve i svašata a ova banka koja bi trebala poticati poduzetničke aktivnosti,ona se bavi svojim interesima…
  HOK i HGK..ne znam čemu služe osim što postoje..zašto postoje,to nitko ne zna..Linić da je ozbiljan trebao je ukinuti obavezno financiranje ovih parazita..ali i ova vlast kao i predhodna,samo “lome” maloga čovjeka..a paraziti se i dalje hrane na državnim jaslama..dok u Hrvatskoj raste broj nezaposlenih i siromašnih građana..što nam pokazuje i demografska slika..gdje je evidentno da nestajemo kao nacija..
  Odoh..došli mi jarići..

 2. Nekada se pitam jesi li to moj izgubljeni brat blizanac.

  Kada bi u ovoj državi samo institucije radile svoj posao, mi bi bili mala Švicarska.

  1. točno @Otta … svaka inicijativa bude ugušena u startu jer nije ideja bezidejnih pojedinaca …

 3. Što se komora tiče moram se složiti.

  “Svjedoci smo kako su se zbog dugova i neumoljivosti banaka srušila mnoga mala i velika poduzetnička carstva.”
  Dužnost, svrha i cilj banke je naplata duga. Drugačije ne bi valjalo. One su neumoljive po definiciji. Drugačije ne bi mogle ni postojati.

  “Banke su im dale i uzele, one iste banke koje su ih uvjeravale da imaju izvrstan elaborat i zagarantiran uspjeh svoga projekta i nikome nije važno što su time uništene egzistencije mnogih obitelji, niti je važno koliko će slijedećih generacija zbog toga trpjeti.”
  Loša procjena elaborata od strane banke je njen rizik – može stradati banka, a loša procjena elaborata od strane poduzetnika je njegov rizik – može stradati on. Ako je on stradao, onda je loše procijenio elaborat.

  Nije isto izgubiti dobitak i dobiti gubitak 🙂

 4. Kada banka izgubi dobitak digne kamatu, a kada obrtnik dobije gubitak dignu mu krov nad glavom

 5. Banka ne gubi u niti jednoj procjeni; što je projekt rizičniji traže se veća jamstva …

  1. Točno. Zato poduzetnik mora biti pametniji.

 6. Može li nam netko objasniti koja je razlika između Obrtničke komore Slavonski Brod i Udruženja obrtnika Slavonski Brod, kako se financiraju jedni , a kako drugi, koja je zadaća jednih, a koja drugih i šta su konkretno napravili u korist obrtnika?

  1. dobro pitanje;
   Udruženje je gradska razina, Obrtnička komora županijska razina a Hrvatska obrtnička komora je krovna organizacija (Zg)

 7. Mogu ja? Mogu ja?

  Koja je razlika između Obrtničke komore Slavonski Brod i Udruženja obrtnika Slavonski Brod?
  Nikakva.
  Kako se financiraju jedni , a kako drugi?
  Iz naših džepova.
  Koja je zadaća jednih, a koja drugih?
  Postojati. Ne bi li nam to trebalo biti dovoljno?
  Šta su konkretno napravili u korist obrtnika?
  Baš ništa.

  Jel’ da da sam dobro odgovorila 🙂

  1. nisi puno pogriješila Otta … Udruženje odgovara obrtnicima i Obrt.komori, dok Obrtnička komora odgovara Hrvatskoj obrt.komori (Zg) …. trpe obrtnici jer ne mogu postići da svi odgovaraju njima …

 8. Nisam uopće pogriješila. I jedni i drugi su potpuno nepotrebni krpelji na našim džepovima.

  1. da, plaćanje je zakonska obveza … ali, tko želi doći po pomoć, savjet i upute za svoj obrt Udruženje mu je prva stepenica, za ostalo se slažem na žalost …

 9. Obrtnici na gradskoj tržnici kao muhe bez glave lete od knjigovođa, preko Komunalca do HOKa i UOSB još uvijek nemajući precizan odgovor idu li 1.7.u fiskalizaciju ili ne, a za mnoge je odgovor na to pitanje njihovo BITI ILI NE BITI, odnosno zatvoriti ili ne zatvoriti obrt. Ne bi li Komora i Udruženje trebali imati jasan i točan odgovor na to pitanje, kao i na mnoga druga koja muče obrtnike?

  1. Porezna uprava tumaći provođenje Zakona o fiskalizaciji, Udruženje je organiziralo etapno, kako se ulazilo u sustav, edukativne seminare u suradnji s Poreznom upravom … koliko znam, tako će biti i za ovu, posljednju grupu ..

   1. Kod nas svako ima svoje tumačenje zakona.
    Već je puno tinte o tome potrošeno.

    Zašto se zakoni donose tako da ih se može svakako tumačiti?
    Zato što nam je pravna struka koma.
    Zato što nam debili neškolovani, nepripremljeni i pokvareni donose zakone.
    Zato što se zakoni donose prema interesnim skupinama pa se one s tumačenjima sukobljavaju.
    Treba li još objašnjenja?
    Što nam je onda činiti?

    “You say you want a revolution. Well, you know. We all want to change the world”

 10. Prvo ,mislim da se zaboravlja jedna činjenica a to je da neko mora organizirati obrtničku zabavu!
  Ma kada sam neki dan vidjela da postoji neka agencija za racionalno postupanje sa resursima nafte i zemnog plina i da su isplatili odšetetu direktoru od 2 milijuna kuna jer su mu raskinuli prijevrmeno ugovor odustala sam od nadanja da će nešto biti bolje.

  1. Bravo. Kako smo mogli zaboraviti na zabavu?

   Pa to je znak da “pravna” država djeluje. Radniku je nešto obećano i eto to se poštuje. Zar si ti protiv poštivanja radničkih prava? Kukuriku!!!

 11. Porezna uprava tumači provođenje ZOFa, Udruženje i Komora ga prevode na jezik obrtnika, običnih smrtnika, i kažu im jasno i definitivno DA ili NE. Ne bi li u konačnici trebalo biti tako?

  1. onda … DA; u Zakonu tako piše …

 12. Netočno! Obveznici poreza na dohodak(obrtnici) ako nisu u sustavu PDVa, a takva je većina na Gradskoj tržnici, mogu očekivati izuzeće od obveze fiskalizacije. tumačenje od 27.5.2013. Ma, mislim , nebitno, ne želim bušiti, ali ipak BITNO

  1. pitanje je bilo za tržnicu općenito … ali, ovako; proizvođači i prodavači svojih proizvoda ne ulaze u fiskalizaciju od prvog dana temeljem zakona … paušalisti su nešto drugo, ali ne znači da neće morati imati uređaj za fiskalizaciju, prodavači tuđih proizvoda moraju (sad su bili oslobođeni iako su trebali biti u drugim krugu) … pričekajmo što će reći Ministarstvo – jer Ministar Pravilnikom propisuje izuzeća …

 13. DrFinka,jednom ću si dati truda i izbrojati sve te agencije koje služe da služe jer ni zaposleni ne znaju zašto su zaposleni tamo..a da ne govorim da znaju koji posao obnašaju..kada će se raspasti ovaj sustav ili politika koja vodi samouništenju..ne znam kako popunjavaju rupe u proračunu…ne znam ni od čega vraćamo vanjski dug..što sve građani ne znaju o državi u kojoj žive..mislim da će to razotkriti EU parlamentarci :D..i ja sam pesimista..već odavno..ovo sve što se događa ,nema nikakve logike..kao da nas vode retardirani..ili bjelosvjetski lopovi!

  1. Joj možda bolje ne.Nema tog psihijatra koji bi me nakon tog popisa izvukao iz duboke depresije.

  2. Zašto samouništenju. Nasuništenju. Kad unište ovaj glupi narod onda će puno lakše raditi ovo isto: zaduživati se vani i trošiti kao pijani milijarderi (uvijek će se naći nekakav pohlepni bankar s viškom novca). Kad unište nas, naći će neki drugi narod, bar raje ima svugdje na izvoz.
   Oni su dobro pofutrani. Dok dođe red na njihovo uništenje ko živ ko mrtav.

 14. Bankarska mafija, nesposobni političari, pasivni intelektualci i kupljeni mediji. Banke držim na distanci koristeći samo najnužnije usluge, političku mafiju križam na listićima ili samo čekam da završe na groblju (što je vjerojatnije nego u zatvoru), i vjerujem da ce otte, brodmani i svemirci spasiti zemlju.
  Nema veze sto nisam na temi

  1. Ispravak krivog navoda: nesposobni političari. Ajde ti budi sposobna pa si priskrbi tolika bohgatstva u tako kratkom vremenu 🙂
   Od sviju spomenutih, najviše vjerujem u svemirce 🙂

   1. Siga, pa neće nas valjda mladi izvlačiti iz govana:
    http://www.youtube.com/watch?v=HS5saSRxowQ
    Dakle, slažem se:
    http://www.youtube.com/watch?v=C6GLCnRWDFE

    1. to je prigodno uz tvoj nick SveMirko … ali, treba živjeti na zemlji ( uvijek možeš završiti u svemiru ako imaš dovoljno mašte)

 15. HNS-ovac Goran Kovačević novi je splitski dogradonačelnik, a da bi tu poziciju preuzeo morat će napustiti mjesto ravnatelja Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (Handa) na koju je imenovan prije godinu dana…a s plaćom od 5500 kuna na dan…DAN???
  U pravu si DrFinka…bolje neke stvari ne znati..

  1. Želiš reći da bi ti bolje upravljao tolikim ventilima na naftovodu, tankerima na moru i cisternama na prugama i cestama. Kakva arogancija bez pokrića 🙂

 16. Prisjela mi kava 🙁

 17. svaka državna služba dobra je služba … biti obrtnik i poduzetnik (nisam rekla kriminalac) nešto je sasvim drugo … u ovom Gradu uz ove gospodarske uvjete, nije lako …

 18. Svemirko, onda pozovimo bake

  http://www.youtube.com/watch?v=-MhgnMX73Pw

 19. Bitan je novac u ovoj priči ali svakako je dobro imati asocijaciju kojoj se možeš obratiti za pomoć!

 20. da, samo asocijacija ne postoji zbog ljudi koji ju predstavljaju, nego zbog onih koji ju plaćaju …

 21. Odbrojavanje do 1.7.je počelo. Asosijacijo, pomozi!

  Posljednji obrtnici Mohikanci

 22. E baš su Mohikanci, nisu baš zainteresirani za ovu temu?! Članak čak nije u najpopularnijim postovima! Nije mi jasno zašto…….

 23. Jako, jako su zainteresirani, samo ne vise na internetu nego na svom poslu.Sto manje obrtnika, to manje novaca za asocijaciju. Ali još uvijek se uzdaju u justice, ma koliko to bilo nerealno.

 24. tako je @Siga … od praznih priča nema kruha, treba raditi i zaraditi …

 25. Neki žilaviji obrtnici su preživjeli najprije odljev kupaca u Bos.Brod, zatim u Kaufland, Konzum, Billu, Getro; Lidl,Spaar, zatim Kineze, poreze,doprinose, članarine, ali Linića preživjeti neće. Kaže ministar Linić: tko nema tri tisuće kuna za fiskalnu blagajnu, taj i nije poduzetnik!- Pa gdje on živi? Na brodskoj tržnici gdje se crnči za preživljavanje sigurno ne. Ili u posljednjim malim trgovinama koje do Nove godine već planiraju zatvaranje? A za 192,00 kune koje plaćaju svaka tri mjeseca osim potvrde da su doprinos platili i čuđenja koji im je k kad se pobune, ne dobiju ništa. Ja se ne pitam zašto je kod nas tako kako je, meni je sve jasno!

 26. Ne trebate se čuditi zašto obrtnike ne zanima ovaj, a ni bilo koji drugi tekst o njima. U našoj državi se zna samo dobro kukati. Sve ostalo se nadaju da će netko drugi odraditi.

 27. tako je …. zato i trebaju zaštitu od strane sustavu … ali sustav štiti sebe a ne njih

 28. Ako se pitate što s čime se bave..evo..U komisiji za izbor najboljeg gradskog restorana su kao i prethodnih godina, uz predstavnika Turističke zajednice grada, i predstavnici “Gospodarske i Obrtničke komore” te novinari…
  Što će uhljebi drugo “raditi”,nego guzičariti po gradu..

 29. Brodmane, bio si blag prema toj kasti parazita i nabiguzica. Novinari? Tko je za tebe novinar u ovom šupku od grada? Kakvu to oni sliku odašilju Brođanima i Hrvatima o Brodu kao gradu ukojem je industrija crknula, u kojem je san mladih ljudi bijeg.

 30. Jedan (novinar) se recimo uhljebio kao glasnogovornik BP Županije.Jeste ikad vidjeli glasnogovornika BP Županije?

 31. To je sin Branka Penića, vlasnika, urednika, sive eminencije (?) Posavske Hrvatske. Navodno da ima dvostruko veću plaću od glasnogovrnicee Grada, a dvostruko manje radi. Očevi i sinovi. Naj….. smo od sinekura. Utjeha je barem u tome što će PH uskoro riknuti. Neki kažu da neće jer će transfuziju dati Marušić i Duspara. Neka se piea, pa makar i dobro.

 32. ne znam što uz gradsku Turističku radi Županijska obrtnička komora … nije li normalno da se poštuju razine po hijerarhiji (Udruženje je gradska organizacija) … svi se svuda petljaju pa nije ni čudo što ništa ne štima …
  a što se novinara tiče Obrtnička komora BPŽ isto ima svog novinara, koji se svuda s njima pojavljuje i putuje, naravno .. (samo ne znam gdje to objavljuje)

 33. Formula za život u Hrvatskoj:

  RAD + = NOVAC –
  RAD – = NOVAC +
  _________________
  HRVATSKA UKUPNO = 0

 34. Eh da mi je vidjeti tog novinara! Nigdje ja nisam vidjela kako se zalaže i promiče obrtnike a vjerujem da dobije dobru plaću.

 35. Evo, točno u podne, šta je danas onaj kojeg obrtnici plaćaju glasnogovorio ili napisao u korist brodskih obrtnika?

 36. @Siga … koga briga? 😀 ..

 37. Pa zato i imaju obrtnici svoje Udruženje kojeg bi trebalo za njih biti briga, to mu je i svrha

  1. dobro je Udruženje obrtnika, barem se trugi pomoći

 38. Udruga hrvatskih tržnica -UHT- organizirala je tiskovnu konferenciju kojoj je nazočio i predstavnik Gradske tržnice SB, na kojoj je objavila Priopćenje za medije: UHT od veljače ove godine pokušava dobiti odgovor MF-a na svoj zahtjev koji je predala u vezi oslobađanja od obveze fiskalizacije prodaje na klupama,štandovima i vitrinamana tržnicama na malo. Zahtjev je predan na inicijativu onih koji vrše prodaju na takvim mjestima i koji će biti prisiljeni otići s tih mjesta ukoliko će morati biti obveznici fiskalizacije…

  Ispravite me ako griješim, ali ja ne znam da se u tom smislu na takvo goruće pitanje malih obrtnika oglasilo niti udruženje, niti komora zajedno sa PR-om. Nisu odradili prevažan posao za obrtnike.

  1. pitanje je da li su im se članovi udruge obratili, to bi bila nadležnost Komore …

Odgovori