Nismo zaboravili na zrak, ali ima propusta i na našoj strani

Rafinerija-Bosanski-Brod

Evo već četiri dana kako vodostaj rijeke Sava u Slavonskom Brodu na visokoj 720 (vidi link: http://www.voda.hr/HV_PrikazVodostaja_EksternaVS8/A3.aspx?postajaID=16&slivID=1 ), što je samo 30 cm ispod granice za uvođenje redovnih mjera. Inače vodostaj rijeke je u stalnom laganom porastu kod Mačkovca i Davora gdje su već peti dana uvedene redovne mjere, dok kod Jasenovaca već su danima uvedene izvanredne mjere od poplave. Pitanje što će donijeti novo zatopljenje kada s povišenjem temperature kreće otapanje ovog novog snijega!

No, nismo zaboravili ni na zrak. Ne, naročito nakon što nam se neki dan Sofija na FB stranici GI obratila jednom interesantnom porukom. Izgleda da je ona u svojoj poruci izrekla jednu veliku istinu: kako „će ovaj naš problem ostati nerješiv jer nikako da se pronađe netko tko će se apsolutno zauzeti za to, i pokrenuti već jednom nešto!“. Možda, jedino ako Rusi sami ne odustaju spletom okolnosti od Rafinerije…

Još uvijek ne znamo što je Upravni odjel za zaštitu okoliša Grada odgovorio na dopis S. Kraščuka, direktora Rafinerije. U tom odgovoru prvo bi trebali navesti na koje razdoblje se odnosila tužba Brođana, tj. baš na početak ožujka i na neka određena razdoblja kada je moguće da je za održavanje „hladnog pogona“ u Rafineriji spaljena veća količina mazuta i tko zna još što drugo: otpada. Što znači prije remonta!!!

Drugo, treba postaviti pitanje: kako nije nitko iz uprave Rafinerije na vrijeme informirao Brođane, pa ni Ministarstvo za okoliš RH o planiranom remontu? A nude nam suradnju!

No, ima propusta i na našoj strani. Nejasno je zašto Odjel, pa i sam Grad odbijaju tu suradnju i ne prihvaća se poziv kako bi Brođani otišli u Rafineriju i na licu mjesta ukazali na probleme.

Posebno je važno, zašto Grad ne inzistira kod Ministra Zmajlovića kako očigledno kašnjenje oko potpisivanja Međudržavnog sporazuma o zaštiti okoliša između BiH i RH, kao i postavka nove mjerne postaje smanjuju se na najkraći mogući rok!!!

No, Na web stranici Grada jedino možemo nešto saznati o Gradonačelnikovoj tribini u Domu Hvidre: http://www.slavonski-brod.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=3877&Itemid=2118 . Ali i to se isplati pročitati! Bila su tu pitanja o termoelektrani na plin s pogonom za proizvodnju bioetanola, Brod-Plinu, itd..

 

1 comment

  1. Zašto Grad odbija suradnju? Pa ne stigne Gradonačelnik sve, zar nije i sam to rekao? Mora, jadan, obilaziti mjesne domove i šetati se po gradu. Pa ne može se on pretrgnuti!

Odgovori