Na današnji dan 1977. umro je Elvis Presley

Elvis

Na današnji dan 1977. umro je Elvis Presley u 42. godini života.
Odlazak kralja rock n rolla duboko je pogodio obožavatelje koji su se čuvši tragičnu vijest odmah se počeli okupljati na njegovom imanju u Gracelandu.

Elvis Presley potpuno zasluženo nosi prestižnu titulu kralja rock n rolla. Karijeru je započeo 1953. hitom “Heartbreak Hotel”. Do 1977. prodao je preko 700 milijuna ploča.

60-ih godina nastupao je u brojnim filmovima za koje je također snimao glazbu. Kasnih 60-ih vraća se na pozornicu i tada su uslijedile duge i uspješne turneje.

1967. se oženio sa dugogodišnjom djevojkom Priscillom Ann Wagner (kada ju je upoznao imala je samo 14 godina). Prema brojnim biografima brak je bio izuzetno turbulentan i nestabilan. I Priscilla i Elvis imali su nekoliko izvanbračnih afera. U konačnici su se razveli 1973.

Nakon tih dana Elvis se sve teže nosio sa slavom što je dovelo do konzumacije raznih droga. Pred kraj karijere droge su uzele toliki danak o njegovo zdravlje da je gotovo bio neprepoznatljiv. U konačnici i umire zbog komplikacija 1977.

Teško je reći da je Elvisu slava donjela sreću, upravo suprotno. Krug ljudi koji ga je okruživao bio je poznat kao “Memphis Mafia” – tadašnji glazbeni novinar John Harris nazvao ih “parazitima”. Svi bliski prijatelji i glazbeni agenti pokušavali su na Elvisu zgrnuti velik novac.
Parazitski odnos nastavio se i nakon kraljeve smrti, tj. odmah nakon smrti – jedan od njegovih rođaka Billy Mann čak je primio svotu od 18,000 $ da za novine slika mrtvog Elvisa u lijesu .

Elvis je živio život pun uspona i padova, no ipak za života dosegao je vječnost. Elvis Presley zauvijek će ostati upamćen kao jedna od najvažnijih ikona 20. stoljeća.

 

Izvor: www.advance.hr

3 comments

  1. Drago mi je da ste stavili jedan od mojih wallpapera sa ElvisNew.com

  2. Fotografiju na http://www.advance.hr, na portalu s kojeg inače skidam slične sadržaje, procijenio sam neodgovarajućom. Preuzeo sam ilustraciju koja do kraja idealizira idola. Iskreno i vješto.

    Drago mi je da ste se javili odnosno da ste, kao veliki Elvisov fun, svratili na SBPeriskop. Svojevremeno mi je Slavko Tomičević ispričao Vašu reakciju na Elvisovu smrt. To mi je prva asocijacija na Vaše ime.

  3. Elvisu sam posvetio jedan ciklus grafika,svojedobno sam iste izložio u galeriji “Becić”.Puno toga u mom životu vezano je za Elvisa,tako da sam na taj naćin izrazio svojevrsnu zahvalu.

Odgovori